Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
9 ώρες πριν, Dr_Pepper είπε

Αυτό χωρίς να λάβουμε υπόψιν τα μειονεκτήματα του να τρέχεις ARM αντί για x86

Και πια είναι αυτά τα περιβόητα  μειονεκτήματα, γιατί εγώ δεν τα βλέπω πλέον!

Ο τελικός χρήστης δε νοιάζεται και καλά κάνει, για την αρχιτεκτονική κτλ. Θέλω να έχω λάπτοπ και να κάνω video editing, ως εργασία. Με νοιάζει πόσο γρήγορα γίνεται η δουλειά μου, και στη περίπτωση ένας λάπτοπ και πόσο αθόρυβο είναι και πόσο κρατάει η μπαταρία. Όποτε ναι, και το performance/watt μας ενδιαφέρει!

• Like 1
Δημοσ.
10 λεπτά πριν, manos08 είπε

Και πια είναι αυτά τα περιβόητα  μειονεκτήματα, γιατί εγώ δεν τα βλέπω πλέον!

Ο τελικός χρήστης δε νοιάζεται και καλά κάνει, για την αρχιτεκτονική κτλ. Θέλω να έχω λάπτοπ και να κάνω video editing, ως εργασία. Με νοιάζει πόσο γρήγορα γίνεται η δουλειά μου, και στη περίπτωση ένας λάπτοπ και πόσο αθόρυβο είναι και πόσο κρατάει η μπαταρία. Όποτε ναι, και το performance/watt μας ενδιαφέρει!

πιο apple marketing δεν γίνεται 

image.png.6518e1b766150d4422e6747c57fd365b.png

απο την μία απλοποιούμε το ότι ο χρήστης δεν νοιάζεται για ότι αρνητικό

και απο την άλλη αυτός που κάνει βίντεο editing για εργασία νοιάζεται για την μπαταρία 

ότι κάνεις video editing στο αεροπλάνο πάνω δηλαδή :P 

απλά μάζεψες όλα τα (2) θετικά του M1 και κατούρησες πάνω στα αρνητικά.. και θεωρείς ότι απάντησες :P 

1) Ο τελικός χρήστης νοιάζεται για την αρχιτεκτονική και την συμβατότητα πόσο μάλλον ο επαγγελματίας, αυτός που θέλει κατι για fb και κομπολόι δεν νοιάζεται

2) Αυτός που θέλει να κάνει video editing επαγγελματικά νοιάζεται παραπάνω για τις επιδόσεις και την τιμή όχι για την μπαταρία που σε επιδόσεις video editing ένα λαπτοπ με πχ ryzen 5900 και κάρτα γραφικών ειναι και φθηνότερο και ταχύτερο (και ταχύτερο όταν είναι στην μπαταρία) και θα παίζει και παιχνίδια (αν έχει παιδί :P) 

3)

Επιγραμματικά τώρα όσο αφορά το θέμα των κακών του να τρέχεις ARM μιας και αναφέρθηκες για video editing ασυμβατότητα premier pro με m1 (ενημερωμένη απο την ίδια η adobe και εδώ να πούμε ότι η adobe και apple είναι κώλος και βρακί οπότε φαντάσου τι μπορείς να παίζει ή καλύτερα να πω μην παίζει με άλλες εταιρίες) 

Known differences and limitations
There are some differences in functionality and some features are not available with Premiere Pro on Apple M1.
Capture workflows (DV, HDV, third-party capture support, and device control)
Export to Wraptor DCP
Import and export of the GoPro Cineform codec
Import of certain XDCAM formats (currently XDCAMEX)
Export to the P2 Movie format
EUCON control surface support
AAF import and export
Export to tape workflows. To continue using Export to tape (including HDCAM) via an SDI-connected deck, you need Premiere Pro running on Intel-based computers.

+ πολλά Plugins δεν δουλευουν 
+ κάποια μικροbugs πχ οι συντομεύσεις δουλεύουν αλλά φαίνονται γκριζαρισμένες/απενεργοποιημένες για κάποιο λόγ

καθώς και διάφορα πιο σοβαρά bugs πχ

https://adobe-video.uservoice.com/forums/911233-premiere-pro/suggestions/44368392-issue-poor-hardware-encoding-quality-mac-m1-pr

(και γιαυτό ο επαγγελματίας νοιάζεται για συμβατότητα )

Υπάρχει και το reosseta 2 που έχει όμως Penalty σε επιδόσεις ή δυνατότητες αν/όταν μια εφαρμογή μπορεί να τρέξει με αυτό 

https://www.anaconda.com/blog/apple-silicon-transition
https://www.theregister.com/2021/04/16/docker_m1/

https://www.toolfarm.com/news/apple-silicon-compatibility/
https://isapplesiliconready.com/for/unsupported

Τέλος δεν ειναι μόνο το θέμα του software οι arm σαν hardware υστερούν έναντι των x86

Έχουν περιορισμένο Ι/Ο και συμβατότητα με άλλο hardware

Χρησιμοποιεί πολύ ram 

έχει μικρό και απλοϊκό instruction set

Δηλαδή τώρα "μαλώνουμε" για τα αυτονόητα... Tσιπάκι για κινητά vs κανονικός επεξεργαστής τι ειναι καλύτερο οεο; 

Ένα άλλο τερτύπη της apple πιο συγκεκριμένα του marketing είναι ότι λένε "apple silicon" λες και κάνανε καμιά επανάσταση... το m1 είναι ένα απλό revision του A14X των ipad είναι... και γενικά δεν έχει καμία ιδιαιτερότητα πχ συγκρινόμενο με snapdragon κτλ το μόνο ουσιαστικά που διαφοροποιεί την apple είναι ότι κάθισε απο θέμα sowftware να μαζέψει τα ασυμμάζευτα και να κάνει ένα πιο polished (πάλι με πολλά θέματα) προϊόν απο θέμα συμβατότητας σε συγκριτικά με πχ windows 10 για arm

Που όμως απο την άλλη για να λέμε και του στραβού το δίκαιο οι της microsoft έπρεπε να κάνουν OS για 1002 διαφορετικά τσιπάκια/conifguration ARM ενώ η apple μόνο για ένα... 

Έχοντας πει όλα αυτά σαν πρόταση για λάπτοπ αν απλά θέλεις office browsing και κάνα ελαφρυ code editing και γενικά είσαι στον δρόμο/σχολή κτλ είναι πολύ καλό μηχάνημα το m1 ελαφρύ όμορφο και κρατάει η μπαταρία περισσότερο απο τα άλλα(βασικά σχετικό και αυτό μιας και x86 που κρατάνε ώρες έχει+ όταν "δουλεύει" το m1 και δεν ειναι standby τρώει και αυτό την μπαταρία δεν ειναι ότι 16 ώρες θα κάνεις πχ video editing..) . 

Για αναβάθμιση απο ταμπλέτα ή απλή χρήση ειναι παραπάνω απο μια χαρά (αν αγνοήσουμε το κόστος) 

Δημοσ.

Με τα m1 laptops που υπάρχουν αυτή την στιγμή από την Apple, έχουν καλυφθεί πάνω από το 80-90 τις εκατό των αναγκών του μέσου χρήστη (όχι gamer) , με επική μπαταρία, εντελώς αθόρυβα στην περίπτωση του air, με εξαιρετικό touchpad, καλή οθόνη και ποιοτικά σασί. Επίσης είτε το έχεις στην μπαταρία είτε στο ρεύμα είναι ένα και το αυτό από πλευράς επιδόσεων. Αυτό η intel μέχρι στιγμής δεν έχει καν την δυνατότητα να το χτυπήσει ότι επεξεργαστή και να βγάλει. Γιατί δεν κάνει software η ίδια αλλά εξαρτάται από τις ορέξεις της Microsoft. Όποιος δεν το βλέπει είναι θέμα δικό του.

Και πριν αρχίσει κάποιος να λέει για Apple Fanboys και άλλα γραφικά, έχω amd desktop, intel laptop, intel tv pc, surface go tablet (για την εξαιρετική υλοποίηση πένας στην τιμή του) και m1 ipad pro. Από την μέρα που πήρα το ipad με πληκτρολόγιο μαζί, το laptop πάρκαρε στην αποθήκη σαν testbench για τα Windows 11 και το go πέρασε στην γυναίκα.

Και για αυτά που γράφτηκαν σε ότι αφορά το ποιος νοιάζεται για efficiency κλπ, να πω ότι είναι καλό να προσέχουμε τι γράφουμε σε τεχνολογικό forum. Αν είναι να κουβαλάμε γεννήτρια μαζί με το laptop για να βγάλει όλη τη μέρα ή για να τρέχει με φουλ επιδόσεις on the go παίρνουμε desktop.

• Like 3
Δημοσ.
7 ώρες πριν, atheatos είπε

Η Intel ξέρει πολύ καλά τι λέει σε αντίθεση με πολλούς εδώ πέρα που λένε ότι τους αρέσει...

Ξέρουμε ότι δεν σας αρέσει η Apple και arm αρχιτεκτονική για λόγους που μόνο εσείς ξέρετε, αλλά οι υπόλοιποι συμφωνούμε με την Intel ότι συνολικά οι επεξεργαστές της δεν το ίδιο αποδοτικοί σε σχέση με της Apple. Στην ίδια κατανάλωση η Αpple προσφέρει και επιδόσεις γραφικών που η Intel θα χρειαστεί 2 χρόνια για να τις πετύχει.

Το στην ίδια καταναλωση σχετικο ειναι. Εξαρταται για ποια καταναλωση μιλάμε. Τα intel cpu κανουν καλυτερο scaling προς τα πάνω, τα apple προς τα κατω. Αν μιλαμε για desktop ενα 12900 πχ στα 125w δεν τον φτάνει το m1 που να χτυπαει τον πωπο του κατω. 

18 λεπτά πριν, dimoskoutr είπε

Με τα m1 laptops που υπάρχουν αυτή την στιγμή από την Apple, έχουν καλυφθεί πάνω από το 80-90 τις εκατό των αναγκών του μέσου χρήστη (όχι gamer) , με επική μπαταρία, εντελώς αθόρυβα στην περίπτωση του air, με εξαιρετικό touchpad, καλή οθόνη και ποιοτικά σασί. Επίσης είτε το έχεις στην μπαταρία είτε στο ρεύμα είναι ένα και το αυτό από πλευράς επιδόσεων. Αυτό η intel μέχρι στιγμής δεν έχει καν την δυνατότητα να το χτυπήσει ότι επεξεργαστή και να βγάλει. Γιατί δεν κάνει software η ίδια αλλά εξαρτάται από τις ορέξεις της Microsoft. Όποιος δεν το βλέπει είναι θέμα δικό του.

Ναι αλλα το 90% των μεσων χρηστων δεν θα σκασουν μια περιουσία για laptop. Αυτοι που θα το κανουν θα θελουν τις απόλυτες επιδοσεις φαντασκομαι (για intensive tasks) οπότε δεν ξέρω κατα ποσο θα τους καλυψει ο m1. Σε κατι review που είδα με τον 12900h δεν ειναι καν κοντα, 30+% πανω ειναι ο 12900h.

Δημοσ.

Σε δύο χρόνια από τώρα θα είναι στα επίπεδα που ήταν η Apple ένα χρόνο πριν!! Pas mal!

Θυμάμαι κάτι κραξιματα στην Apple λόγω της αλλαγής της...

Τωρα τρέχουν να φτασουν.

• Like 1
Δημοσ.
19 λεπτά πριν, Herald είπε

Το στην ίδια καταναλωση σχετικο ειναι. Εξαρταται για ποια καταναλωση μιλάμε. Τα intel cpu κανουν καλυτερο scaling προς τα πάνω, τα apple προς τα κατω. Αν μιλαμε για desktop ενα 12900 πχ στα 125w δεν τον φτάνει το m1 που να χτυπαει τον πωπο του κατω. 

Ναι αλλα το 90% των μεσων χρηστων δεν θα σκασουν μια περιουσία για laptop. Αυτοι που θα το κανουν θα θελουν τις απόλυτες επιδοσεις φαντασκομαι (για intensive tasks) οπότε δεν ξέρω κατα ποσο θα τους καλυψει ο m1. Σε κατι review που είδα με τον 12900h δεν ειναι καν κοντα, 30+% πανω ειναι ο 12900h.

Ναι αλλά ξεχνάς κάτι... Δεν θα πάνε τα ίδια χρονιά δύο laptop του χιλιάρικου ένα με Windows 10-11 και ένα με ios. Ούτε καν... Και σε αυτό το φταίξιμο είναι της απαλευτης MS... Δεν αγοράζεις laptop μόνο για την cpu... Επίσης το δεν είναι καν κοντά συμβαίνει με 5+φορές την κατανάλωση του m1... Στην πραγματικότητα είναι τραγικά αργός ο intel σε σχέση με το ρεύμα που καταναλώνει και την θερμότητα που εκλύει. Για laptop όντως δεν είναι ούτε καν κοντά, μόνο που είναι από την ανάποδη!

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
41 λεπτά πριν, dimoskoutr είπε

Και πριν αρχίσει κάποιος να λέει για Apple Fanboys και άλλα γραφικά, έχω amd desktop, intel laptop, intel tv pc, surface go tablet (για την εξαιρετική υλοποίηση πένας στην τιμή του) και m1 ipad pro. Από την μέρα που πήρα το ipad με πληκτρολόγιο μαζί, το laptop πάρκαρε στην αποθήκη σαν testbench για τα Windows 11 και το go πέρασε στην γυναίκα.

Και για αυτά που γράφτηκαν σε ότι αφορά το ποιος νοιάζεται για efficiency κλπ, να πω ότι είναι καλό να προσέχουμε τι γράφουμε σε τεχνολογικό forum. Αν είναι να κουβαλάμε γεννήτρια μαζί με το laptop για να βγάλει όλη τη μέρα ή για να τρέχει με φουλ επιδόσεις on the go παίρνουμε desktop.

Ο μέσος χρήστης δεν θα σκάσει 1500 ευρώ για λαπτοπ 

Υπάρχουν και intel laptops ελαφριά με δυνατή μπαταρία και αθόρυβα (αλλά όχι το ίδιο γρήγορα αν και όχι με τεράστιες διαφορές αλλά οκ ναι σαν πακέτο για τον facebooκά αν αγνοήσουμε το κόστος ειναι καλύτερη επιλογή κυρίως γιατί ειναι και πιο αθόρυβα τα mac με m1) 

κατα τα άλλα γιατί να έχεις το 80-90% των αναγκών και όχι το 100%; δηλαδή σώνει και ντε να βρούμε δικαιολογία για apple ; επειδή έχει μεγαλύτερη διάρκεια σε μπαταρία(εξαρτάται με ποια laptop το συγκρίνουμε) ; το 80-90% αν το πάμε των μέσων χρηστών λαπτοπ το έχουν την περισσότερη ώρα συνδεδεμένο σε μπρίζα σε συγκεκριμένη θέση στο σπίτι (πχ γραφείο) 

και τέλος δεν ειναι μόνο όπως καταλαβαίνω να το λές (δηλαδή αρχική συμβατότητα) ειναι και στα συμβατά υπάρχουν θέματα πχ διαφορά σε επιδόσεις (μικρές μεγάλες υπάρχουν) μικρά ή μεγάλα bugs και άλλα προβλήματα όπως πχ ναι μεν ειναι συμβατό ένα πρόγραμμα αλλά το Χ plugin για το πρόγραμμα αυτό δεν ειναι

41 λεπτά πριν, dimoskoutr είπε

Αν είναι να κουβαλάμε γεννήτρια μαζί με το laptop για να βγάλει όλη τη μέρα ή για να τρέχει με φουλ επιδόσεις on the go παίρνουμε desktop.

Το ξέρεις ότι τα mac όταν είναι σε μπαταρία και ας κρατάνε αρκετά παραπάνω (σε σύγκριση ξαναλεω με power hungry chip) ειναι και αυτά αργά... δεν ειναι το ίδιο οι επιδόσεις m1 με μπρίζα vs m1 με μπαταρία.. 

Επεξ/σία από Dr_Pepper
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, Dr_Pepper είπε

Τέλος δεν ειναι μόνο το θέμα του software οι arm σαν hardware υστερούν έναντι των x86

Έχουν περιορισμένο Ι/Ο και συμβατότητα με άλλο hardware

Χρησιμοποιεί πολύ ram 

έχει μικρό και απλοϊκό instruction set

Στέκομαι εδώ γιατί στα από πάνω που έγραψες συμφωνώ απόλυτα, αλλά συμφωνώ για άλλο λόγο και εξηγούμε.

Όλα όσα έγραψες οφείλονται στην ασυμβατότητα των δύο αρχιτεκτονικών και αυτό λειτουργεί και ανάποδα. Αν είχαν επικρατήσει σε PC οι Arm και τώρα έκαναν τα βήματα τους οι x86, θα έγραφες ακριβώς τα ανάποδα. Ασυμβατότητες έχουμε και από τις δύο πλευρές και είναι ένα θέμα που όσο μεγαλώνει το userbase, θα εξαλειφθεί. Απλά "έτυχε" να επικρατήσουν οι x86, στην αρχή. Και βάζω το έτυχε σε εισαγωγικά γιατί υπήρξε πολύ συγκεκριμένος λόγος. 

Τη δεκαετία του 70 και του 80 είχες και λιγότερη μνήμη (και πιο αργή) και πολύ λιγότερα transistors και έτσι η αρχιτεκτονικές CISC ( πχ x86) έκαναν καλύτερη χρήση αυτών, μια και εκεί που σε αρχιτεκτονική RISC ( arm) θες τρεις εντολές για να μεγαλώσεις έναν αριθμό κατά ένα, στην CISC θες μια πχ. Πλέον όμως τέτοιο περιορισμοί δεν υπάρχουν. Μην ξεχνάτε πως μόνο τα PC & laptop κυριαρχεί η x86. Ακόμα και οι σέρβερς τέρατα που βασίζεται στην αρχιτεκτονική της IBM που διαβάζουμε κατά καιρούς, Risk είναι. Όποτε για Io κτλ που λες, ναι ισχύει όταν είχες ένα επεξεργαστή που σχεδιάστηκε για κινητά, αλλά με τον καιρό θα εξελιχθεί για να ταιριάζει στις απαιτήσεις ενός pc.

Το πολύ ram δε ξέρω που τον είδες...

Τώρα για το τελευταίο που λες για το instruction set, πλέον μάλλον είμαι πλεονέκτημα.  Και για να μάθουμε και  κάτι που οι περισσότεροι το αγνοούν, η ίδια η ιντελ από την εποχή του Pentium pro ( 1995) άλλαξε τον τρόπο που σχεδιάζει τους επεξεργαστές της και εισήγαγε το λεγόμενο micro-opt, όπου οι μεγάλες εντολές CISC σπάνε σε μικρότερες τύπου RISC πριν εκτελεστούν. Όλοι οι επεξεργαστές της πλέον το κάνουν αυτό, άρα κατά κάποιο τρόπο παντού χρησημοπουμε επεξεργαστές RISC πως οι Arm.

Προσωπική μου άποψη, ήδη η αλλαγή έχει αρχίσει να γίνεται, και δεν έχει να κάνει με ιντελ Vs Apple, οι arm είναι πιο αποδοτικοί, πιο απλοί στη κατασκευή τους και άρα πιο εύκολο να τους σχεδιάσεις και να τους παράξεις. Όσο περνάει ο καιρός θα εισχωρούν όλο και περισσότερο στην αγορά των PCs. Παρά τα προβλήτα της μετάβασης λοιπόν, που τώρα γίνεται, εγώ βλέπω πως η Apple έχει διαλέξει την σωστή πλευρά.

Επεξ/σία από manos08
  • Like 2
  • Thanks 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Video editing σε Mac pro το διαβασα και αυτο.
Σαν να λεμε πιλοτος με τηλεκατευθυνομενο αεροσκαφος 1/16.
Η μονη λογικη εξηγηση να κανεις video edit σε Mac ειναι να πηγες διακοπες και να θες να φτιαξεις ενα βιντεο με ολα τα μερη που τραβηξες για να το ανεβασεις στο facebook και το instagram.
(Αρα δεν το αγορασες για video edit,το εκανες 1 φορα το χρονο)
Κανενας δεν κανει video editing σε laptop ποσο μαλλον σε Mac, γιατι οι επιδοσεις/χρονος ειναι το ζητουμενο και οχι η καταναλωση και συνηθως συνοδευεται και με 2-3 monitors 32"+.
Εγω προσωπικα αν ξερω 10 ατομα με Mac, oι 9 ειναι DJ  και ο 10ος το πηρε γιατι εχει Iphone και ipad και δεν ειναι κανενας πλεμπεος για να παρει αλλη μαρκα.  :P

Επεξ/σία από BlurayMoviesGreece
Δημοσ.
27 λεπτά πριν, BlurayMoviesGreece είπε

Video editing σε Mac pro το διαβασα και αυτο.
Σαν να λεμε πιλοτος με τηλεκατευθυνομενο αεροσκαφος 

Γίνεται και ο ονομάζονται UAVs...

Μη κοιτάς το δέντρο, η Apple έφτιαχνε CPUs των 10w και τώρα τους έχει κάνει scale up με επεξεργαστές των 40/50 watts. Δεν θα αργήσει να βγάλει και επεξεργαστές των 100 και 200 όπως Intel και AMD, και εκεί να δείς τι θα γίνει. Όταν ξεκινάς με επεξεργαστές κινητών, λογικό το επόμενο βήμα σου να είναι τα laptops, και ως φυσική εξέλιξη της τεχνολογίας που ήδη διαθέτεις και επειδή θα κάνεις το performance per watt να λάμψει πιο πολύ. Τώρα η Apple είναι Apple και το κοινό της περιορισμένο ( αν ξεχάσουμε για λίγο την Αμερική), αλλά μη νομίζεις πως άλλες εταιρείες ( βλέπε Qualcomm) θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια! Δεν είναι τυχαίο που η ίδια η ιντελ παρουσίασε επεξεργαστές με E&P cores! Το έκανε γιατί φυσικά δεν συμφωνεί με ότι μόνο οι επιδόσεις παίζουν ρόλο και όχι η κατανάλωση που λες εσύ και ξέρει τι της έρχεται! 

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
12 λεπτά πριν, manos08 είπε

Γίνεται και ο ονομάζονται UAVs...

Μη κοιτάς το δέντρο, η Apple έφτιαχνε CPUs των 10w και τώρα τους έχει κάνει scale up με επεξεργαστές των 40/50 watts. Δεν θα αργήσει να βγάλει και επεξεργαστές των 100 και 200 όπως Intel και AMD, και εκεί να δείς τι θα γίνει. Όταν ξεκινάς με επεξεργαστές κινητών, λογικό το επόμενο βήμα σου να είναι τα laptops, και ως φυσική εξέλιξη της τεχνολογίας που ήδη διαθέτεις και επειδή θα κάνεις το performance per watt να λάμψει πιο πολύ. Τώρα η Apple είναι Apple και το κοινό της περιορισμένο ( αν ξεχάσουμε για λίγο την Αμερική), αλλά μη νομίζεις πως άλλες εταιρείες ( βλέπε Qualcomm) θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια! Δεν είναι τυχαίο που η ίδια η ιντελ παρουσίασε επεξεργαστές με E&P cores! Το έκανε γιατί φυσικά δεν συμφωνεί με ότι μόνο οι επιδόσεις παίζουν ρόλο και όχι η κατανάλωση που λες εσύ και ξέρει τι της έρχεται! 

Ημουν ξεκαθαρος με τη κλιμακα (1/16), αλλο τα UAV και αλλο τα R/C,
Το 99.99% των χρηστων και ειδικα των επαγγελματιων ενδιαφερεται για το performance.
Για το ποσο γρηγορα θα ολοκληρωσει τη δουλεια του για να παει στην επομενη ή για να τη παραδωσει στο deadline.
To αν θα καψει 0,50€ παραπανω τη μερα σε δουλειες των 3000,5000,10000€ ειναι αστειο.
Η καταναλωση ειναι απλα ενα spec και παραλληλα μια δικαιολογια στις μερες μας.
Ειμαι σιγουρος οτι οσοι μιλανε για καταναλωση σε 1-2 χρονια το πολυ θα εχουν αγορασει RTX 4000 των 400-600w εκτος αν θελουν να μεινουν στις 1060 των 120w για μια ζωη.

Εγω προσωπικα δεν μπαινω καν στη διαδικασια να κλεισω το pc, δουλευει 24/7 σε load η idle,χεστηκα αν επεξεργαστης ειναι 10,20,100,200w αρκει να μπορω να κανω τη δουλεια μου με τον καλυτερο τροπο.

Δημοσ.

Καταλαβαίνω πολύ καλά το σκεπτικό σου και το συμμερίζομαι απόλυτα, αλλά κοιτάς το παρελθόν και χάνεις το μέλλον. Ναι εσένα ως χρήστη μπορεί να μην σε ενδιαφέρει αν η CPU χρειάζεται 100 ή 200w, ούτε εάν θα πληρώσεις 1€ παραπάνω. Όταν όμως δουλεύεις σε ένα μεγάλο στούντιο πχ, που έχει 1000 υπολογιστές δε μιλάμε για 1€ την ημέρα, το τροφοδοτικό που θες εσύ θα έχει διαφορά 50€, για το στούντιο όχι. Θες πιο μεγάλες και πιο ακριβές ψυκτρες, θες περισσότερο κλιματισμός όταν έχεις σε μια αίθουσα 50 υπολογιστές. Το 1€ έγιναν πολλά. Συν τον επιπλέον θόρυβο τόσο για τον πύργο όσο και για τον κλιματισμό. Και δεν είναι όλα ένα στούντιο, ένα data center, ένα υπολογιστικό κέντρο σε ένα πανεπιστήμιο, ευρώ το ευρώ μαζεύονται.

Και το μέλλον νομίζω ήδη το βλέπεις πάει προς cloud. Γιατί εγώ ως εταιρία να σου παρέχω μία πανίσχυρη συσκευή για να δουλεύεις, όταν μπορώ να νοικιάσω, και σε εσένα να δώσω απλά μια τερματική συσκευή, με χαμηλών επιδόσεων CPU που θα σου επιτρέπει να συνδεθείς απομακρυσμένα και να εργαστείς! Ο άλλος που έχει τους servers για το cloud computing, πιο πολύ νοιάζεται για το performance per watt πίστεψέ με. Δεν είναι τυχαίο που οι epic της AMD θερίζουν σε πωλήσεις σε αυτό τον τομέα, η απόδοση είναι το κλειδί, όχι οι απόλυτες επιδόσεις.

Αλλά και ως απόλυτες επιδόσεις να το δούμε, εάν έχεις έναν επεξεργαστή Arm και με 50W έχεις επιδόσεις Intel με 100, τότε όταν θα φτιαχτεί προϊόν βασισμένο σε arm και με 100W θα είναι δύο φορές πιο γρήγορο ( περίπου έτσι). Θα μου πείς δε με νοιάζει το 1€ θα πάρω ιντελ 300W, θα βγεί και arm στα 300! Και αυτό δε θα έχει σταματημό μέχρι να χτυπήσουμε αλλά όρια, πχ πόσο μεγάλες ψυκτρες θα έχουμε, δε θέλω το τροφοδοτικό να κοστίσει 1000€, ούτε να βάλω τριφασικό στο σπίτι μου. 

Καταλαβαίνεις τι εννοώ, όταν σε κερδίζω στο performance per watt, το νόμισμα έχει δύο όψεις. Στη πρώτη έχουμε τον ίδιο επεξεργαστή αλλά ο δικός μου είναι πιο δροσερός και καεί λιγότερο ( που δε σε νοιάζει λες), στην άλλη όψη, έχουμε ίδιες θερμοκρασίες και κατανάλωση αλλα έχω πιο δυνατό επεξεργαστή. Και η αύξηση του tdp, δεν είναι λύση για να με ανταγωνιστείς, όπως έμαθε με δύσκολο τρόπο η AMD με τους FX

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
38 λεπτά πριν, manos08 είπε

Καταλαβαίνω πολύ καλά το σκεπτικό σου και το συμμερίζομαι απόλυτα, αλλά κοιτάς το παρελθόν και χάνεις το μέλλον. Ναι εσένα ως χρήστη μπορεί να μην σε ενδιαφέρει αν η CPU χρειάζεται 100 ή 200w, ούτε εάν θα πληρώσεις 1€ παραπάνω. Όταν όμως δουλεύεις σε ένα μεγάλο στούντιο πχ, που έχει 1000 υπολογιστές δε μιλάμε για 1€ την ημέρα, το τροφοδοτικό που θες εσύ θα έχει διαφορά 50€, για το στούντιο όχι. Θες πιο μεγάλες και πιο ακριβές ψυκτρες, θες περισσότερο κλιματισμός όταν έχεις σε μια αίθουσα 50 υπολογιστές. Το 1€ έγιναν πολλά. Συν τον επιπλέον θόρυβο τόσο για τον πύργο όσο και για τον κλιματισμό. Και δεν είναι όλα ένα στούντιο, ένα data center, ένα υπολογιστικό κέντρο σε ένα πανεπιστήμιο, ευρώ το ευρώ μαζεύονται.

Και το μέλλον νομίζω ήδη το βλέπεις πάει προς cloud. Γιατί εγώ ως εταιρία να σου παρέχω μία πανίσχυρη συσκευή για να δουλεύεις, όταν μπορώ να νοικιάσω, και σε εσένα να δώσω απλά μια τερματική συσκευή, με χαμηλών επιδόσεων CPU που θα σου επιτρέπει να συνδεθείς απομακρυσμένα και να εργαστείς! Ο άλλος που έχει τους servers για το cloud computing, πιο πολύ νοιάζεται για το performance per watt πίστεψέ με. Δεν είναι τυχαίο που οι epic της AMD θερίζουν σε πωλήσεις σε αυτό τον τομέα, η απόδοση είναι το κλειδί, όχι οι απόλυτες επιδόσεις.

Αλλά και ως απόλυτες επιδόσεις να το δούμε, εάν έχεις έναν επεξεργαστή Arm και με 50W έχεις επιδόσεις Intel με 100, τότε όταν θα φτιαχτεί προϊόν βασισμένο σε arm και με 100W θα είναι δύο φορές πιο γρήγορο ( περίπου έτσι). Θα μου πείς δε με νοιάζει το 1€ θα πάρω ιντελ 300W, θα βγεί και arm στα 300! Και αυτό δε θα έχει σταματημό μέχρι να χτυπήσουμε αλλά όρια, πχ πόσο μεγάλες ψυκτρες θα έχουμε, δε θέλω το τροφοδοτικό να κοστίσει 1000€, ούτε να βάλω τριφασικό στο σπίτι μου. 

Καταλαβαίνεις τι εννοώ, όταν σε κερδίζω στο performance per watt, το νόμισμα έχει δύο όψεις. Στη πρώτη έχουμε τον ίδιο επεξεργαστή αλλά ο δικός μου είναι πιο δροσερός και καεί λιγότερο ( που δε σε νοιάζει λες), στην άλλη όψη, έχουμε ίδιες θερμοκρασίες και κατανάλωση αλλα έχω πιο δυνατό επεξεργαστή. Και η αύξηση του tdp, δεν είναι λύση για να με ανταγωνιστείς, όπως έμαθε με δύσκολο τρόπο η AMD με τους FX

1)Υπαρχει εταιρια η studio που δουλευει πανω στο video editing ή το 3d rendering με Mac laptops;
Εpic,Threadripper,Xeon αντε και κανενα 5950x 12900k σε πιο μικρες εταιριες.

2)Γιατι να αγορασεις μεγαλυτερο τροφοδοτικο +50€, ενα Corsair RMX 750 ειχα στον 3770 τον ιδιο κρατησα και στον 12700k.
Kανενας δεν αγοραζει τροφοδοτικα οριακα με τη καταναλωση του,ολοι αγοραζουν πολυ μεγαλυτερα γιατι τα ονομαστικα watt δεν θα τα παρεις ποτε για να εισαι και τσιμα τσιμα.

3)Αν ειχαμε τις ιδιες επιδοσεις και ειχα +200w απο εσενα δεν θα το συζητουσαμε, δεν ξερω αν προλαβες τα υπερατου.
Απο τη στιγμη που εχω πολυ καλυτερες επιδοσεις και γενικα μπορω να τρεξω πολυ περισσοτερα πραγματα,τα watt μου ειναι αδιαφορα ή να το πω διαφορετικα "δεν τα ανταλλαζω" .

Ας μη παμε πολυ μακρια 12600κ και 12900κ.
Ο 12600κ λιγοτερα watt λιγοτερες επιδοσεις, αυτος που θελει τις επιδοσεις θα παρει 12900κ.
Και σε αυτη τη συγκριση και οι 2 μπορουν να τρεξουν τα παντα δεν υστερει σε συμβατοτητα.

Ας υποθεσουμε οτι εχω ασχοληθει με το video editing και το 3d rendering και εχω ξεκινησει να παιρνω δουλειες ,η να δουλευω για καποιον ΚΑΙ απο το σπιτι.
Γιατι να παρω ενα Mac laptop και να μη παρω εναν 5950x(η 12900κ) με 128gb ram, 980 pro και μια 3080 και να μπορω να δουλεψω σε 2 οθοναρες αντι για το "κουτακι" ,να παιξω,να κανω τα παντα χωρις περιορισμους.

Δημοσ.

Έχεις εστιάσει στα Mac, φύγε από εκεί, σου είπα άλλες εταιρείες δε θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια. Δεν ξέρω εάν μπορείς να κάνεις άνετο video editing σε Mac, ούτε με ενδιαφέρει το αντικείμενο ούτε είχα ποτέ Mac 😛

Τέτοιες εταιρείες θα μετακομίσουν σε cloud computing πολύ πιο γρήγορα από όσο πιστεύεις, εδώ θα είμαστε, αλλά και μέχρι να μεταβούν σε αυτό, σου εξήγησα πως σε μεγάλο scale, τους ενδιαφέρει η κατανάλωση.

2) Ο 12700 έχει τρομερό προβάδισμα στο per/w για αυτό κράτησες το ίδιο.

3) Ναι προς το παρόν δεν υπάρχει εμπορικός επεξεργαστής αρχιτεκτονικής Arm για οικιακή χρήση με tdp 200W, αλλά έρχεται, να είσαι σίγουρος. Και καμιά σχέση αυτό που συζητάμε με τους δύο 12χχχ, αυτοί είναι ίδιοι (αρχιτεκτονικά) και έχουν ίδιο per/w, άρα μπορείς να πεις πως για περισσότερες επιδόσεις θες περισσότερα watt.

Για το τελευταίο, εάν καταλάβεις το ρεύμα της εποχής, θα δείς πως σε κάποια χρόνια από τώρα, αντί να πάρεις ένα 5950x(η 12900κ) με 128gb ram, 980 pro και μια 3080, θα έχεις ένα κουτάκι που θα το συνδέεις με όσες οθόνες θες, και με μια συνδρομή θα έχεις όση επεξεργαστική δύναμη χρειάζεσαι. Χωρίς να σε νοιάζει αν θες αναβάθμιση, τι θα γίνει εάν φάω σαβουρα και πέσω πάνω του, ούτε θα καταναλώνει πολύ ούτε τπτ.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...