Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Θα ήθελα να μάθω αν κάποιος ξέρει κάποια καλή συνταγή, κατά προτίμηση χωρίς γάλα 

Θέλει ή δεν θέλει κορν φλάουρ;

Τέλος από πού να αγοράσω το καλύτερο ποιοτικά, συσκευασμένο ή χυμα από Ευρυπίδου μεριά ;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το κανονικό σαλεπι δεν είναι τίποτε άλλο από αποξηραμένους και τριμμενους σε σκόνη βολβούς ορχιδέας, χωρίς κάποιο άλλο πρόσθετο. Οι άγριες ορχιδέες συλλέγονται στη φύση και δεν μπορούν να καλλιεργηθουν, έτσι η συλλογή τους για παρασκευη σαλεπιου συνιστά οικολογικό έγκλημα. Για το λόγο αυτό έχει απαγορευτεί η εμπορία τους και στην αγορά κυκλοφορούν πλέον μόνο υποκατάστατα σαλεπιου που δεν περιέχουν ορχιδέες. 

Έτσι το σαλεπι που προμηθευεσαι πλέον έχει μέσα και κορνφλαουρ και γάλα σκόνη και ένα σωρό άλλα προκειμένου να προσομοιάζει στην υφή και τη γεύση με το αυθεντικό σαλεπι. 

Το αυθεντικό σαλεπι ήθελε μόνο βράσιμο με γάλα - αντε και ζάχαρη αν ήθελες και ίσως κανέλα από πάνω - οπότε πέρα από τη γεύση, αποκτούσε το γάλα και μια χαρακτηριστική κρεμωδη υφή. Αντίστοιχα στα παγωτά έδινε μια μαστιχωτη υφή. 

Και το σαλεπι εμπορίου θα πρέπει να το προσθέσεις σε γάλα για να αναδείξεις την πλούσια γεύση του αλλά αν στα συστατικά του έχει και γάλα σκόνη θα μπορούσες ίσως να το δοκιμάσεις και σκέτο. 

Μπορείς ίσως ακόμη να βρεις και να αγοράσεις σε μικρά μαγαζάκια το ακριβότερο και παράνομα συλλεγμενο και διακινουμενο κυρίως από Αλβανία κανονικό σαλεπι αλλά μην το κάνεις και γίνεις μέλος του κυκλώματος που συνεχίζει το οικολογικό αυτό έγκλημα. Και στην Τουρκία υπάρχει αδειοδοτημενη μικρής έκτασης και ελεγχόμενη εμπορία αυθεντικού σαλεπιου αλλά απαγορεύεται αυστηρά η χονδρική εμπορία και η εξαγωγή του. 

Τα παλιότερα χρόνια στην ανατολική Τουρκία αφού μάζευαν τους βολβούς, τους εβραζαν σε γάλα και μετά τους περνούσαν σε κλωστή σαν κομπολόι και τους ξεραιναν στον ήλιο. Μπορούσες να αγοράσεις τέτοιους ξερους βολβούς και τους ετριβες όταν ήθελες να φτιάξεις σαλεπι. 

Επεξ/σία από japetus
  • Like 3
  • Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...