maparios Δημοσ. 1 Μαρτίου 2022 Δημοσ. 1 Μαρτίου 2022 Καλημέρα σας, στην εταιρία που εργάζομαι, έχω σταθερό πρόγραμμα Δευτέρα Παρασκευη με ρεπό Σάββατο. κάθε φορά όμως που πέφτει αργία πχ Καθαρα Δευτέρα είτε 25Μαρτίου για αυτό το μήνα το παράδειγμα, με βάζουν να δουλέψω Σάββατο δίχως κάποια έξτρα πληρωμή, κάνουν δηλαδή το πρόγραμμα μυο απο σταθερό σε κυλιομενο.. οι συνάδελφοι μου που δουλευουν κυλιομενο πάντα, όταν τυχαίνει αργία, απλά ''κερδίζει'' την αργία αυτός που ήταν εκεινη τη μερα στο πρόγραμμα να δουλέψει, και την ''χάνουν'' οι υπόλοιποι, με αποτέλεσμα μερικοί να δουλευουν 4ημερο και αλλοι 5θημερο.. η ερώτηση μου είναι η εξής, είναι φυσιολογικό και νόμιμο αυτό που κάνουν στην δική μου περίπτωση; να μου ''ακυρώνουν'' το ρεπό λόγο αργίας και να με κατεβάζουν Σαββάτο;
Vasileios-gr Δημοσ. 1 Μαρτίου 2022 Δημοσ. 1 Μαρτίου 2022 (επεξεργασμένο) Αν η αργία είναι επίσημη , η αλλαγή είναι παράνομη. Αν η αργία είναι κατ έθιμον, δεν υπάρχει παρανομία. Η καθαρά δευτέρα είναι κατ έθιμον αργία και ο εργοδότης μπορεί να μην την χορηγήσει. Η 25η Μαρτίου όμως είναι νόμιμη αργία και πρέπει να πληρωθεί αν την δουλέψεις . https://www.kepea.gr/aarticle.php?id=136# Επεξ/σία 1 Μαρτίου 2022 από Vasileios-gr 1
jimis_vts Δημοσ. 1 Μαρτίου 2022 Δημοσ. 1 Μαρτίου 2022 1 ώρα πριν, Vasileios-gr είπε Αν η αργία είναι επίσημη , η αλλαγή είναι παράνομη. Αν η αργία είναι κατ έθιμον, δεν υπάρχει παρανομία. Η καθαρά δευτέρα είναι κατ έθιμον αργία και ο εργοδότης μπορεί να μην την χορηγήσει. Η 25η Μαρτίου όμως είναι νόμιμη αργία και πρέπει να πληρωθεί αν την δουλέψεις . https://www.kepea.gr/aarticle.php?id=136# Επειδή κάπου σε χάνω, ακόμα και κατ έθιμον να είναι πρέπει να πληρωθεί το +75% αν τη δουλέψει. Μέχρι πέρσι η 28η ήταν κατ έθιμον ας πούμε αλλά αν δούλευες την πληρωνόσουν.
Super Moderators Snoob Δημοσ. 1 Μαρτίου 2022 Super Moderators Δημοσ. 1 Μαρτίου 2022 Οι κατ' έθιμον αργίες δεν πληρώνονται εξτρά. Αν θέλει να δώσει κάτι ο εργοδότης, αυτό είναι άλλη ιστορία, όμως από το νόμο δεν προκύπτει υποχρέωση. Πηγή.
Vasileios-gr Δημοσ. 1 Μαρτίου 2022 Δημοσ. 1 Μαρτίου 2022 (επεξεργασμένο) 42 λεπτά πριν, jimis_vts είπε Επειδή κάπου σε χάνω, ακόμα και κατ έθιμον να είναι πρέπει να πληρωθεί το +75% αν τη δουλέψει. Μέχρι πέρσι η 28η ήταν κατ έθιμον ας πούμε αλλά αν δούλευες την πληρωνόσουν. Η εορτή της Καθαράς Δευτέρας H Καθαρά Δευτέρα δεν θεωρείται εξαιρέσιμη αργία για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και συνεπώς είναι γι’ αυτούς εργάσιμη ημέρα. Έτσι κατά την ημέρα αυτή, επιτρέπεται η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων και η απασχόληση των μισθωτών είναι νόμιμη και δεν δημιουργεί αξίωση για πρόσθετη αμοιβή. Οι μισθωτοί που θα απασχοληθούν κατά την ημέρα αυτή, αν μεν είναι ημερομίσθιοι, οφείλεται το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς άλλη προσαύξηση (δηλαδή δεν θα λάβουν την προσαύξηση 75%), αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό, δεν δικαιούνται να λάβουν καμία άλλη αμοιβή πέρα του κανονικού μηνιαίου μισθού. Μπορεί όμως η παραπάνω εορτή α) να έχει χαρακτηρισθεί σαν ημέρα αργίας με συλλογική σύμβαση, επιχειρησιακή συνήθεια, εσωτερικό κανονισμό, με ατομική σύμβαση εργασίας ή τέλος με έθιμο, οπότε οι μισθωτοί δικαιούνται κανονικά το ημερομίσθιο ή το μισθό τους αντίστοιχα χωρίς καμιά πρόσθετη αμοιβή και β) να περιλαμβάνεται σε ΣΣΕ η Δ.Α όρος για την καταβολή προσαύξησης 75%, οπότε σ αυτή τη περίπτωση οι μισθωτοί που υπάγονται σ΄ αυτήν δικαιούνται να λάβουν την παραπάνω αύξηση. Τέλος τονίζουμε αν την ημέρα αυτή που χαρακτηρίζεται σαν εργάσιμη εορτή, ο μισθωτός που θα απουσιάσει αυθαίρετα από την εργασία του όχι μόνο δεν δικαιούται να λάβει το ημερομίσθιό του αλλά η απουσία του χαρακτηρίζεται αδικαιολόγητη. Πηγή : https://www.kepea.gr/aarticle.php?id=1471 (Γ.Σ.Ε.Ε. ) Επεξ/σία 1 Μαρτίου 2022 από Vasileios-gr
golden33 Δημοσ. 1 Μαρτίου 2022 Δημοσ. 1 Μαρτίου 2022 (επεξεργασμένο) 41 λεπτά πριν, Snoob είπε Οι κατ' έθιμον αργίες δεν πληρώνονται εξτρά. Αν θέλει να δώσει κάτι ο εργοδότης, αυτό είναι άλλη ιστορία, όμως από το νόμο δεν προκύπτει υποχρέωση. Πηγή. Το πρόβλημα του νηματοθέτη όμως δεν είναι πως πληρώνονται οι αργίες. Είναι ότι του τρώνε το ρεπό. Την εβδομάδα της αργίας δηλαδή τον βάζουν να δουλέψει Σάββατο για να συμπληρώσει το 5ημερο, αυτό είναι νόμιμο? Λογικό στις κατ έθιμον είναι νόμιμο, στις επίσημες αργίες όμως δεν είναι παράνομο κάτι τέτοιο? Ξέρω και από γνωστό που δουλεύει σε μεγάλη εταιρεία ότι του χρέωσαν το ρεπό των Φώτων, για γέλια και για κλάματα μαζί. Μου θυμίζει το θέμα με τις άδειες, που κλείνουν την επιχείρηση καθαρά Δευτέρα και χρεώνουν άδεια σε όλο το προσωπικό. Επεξ/σία 1 Μαρτίου 2022 από golden33
vaggos231 Δημοσ. 1 Μαρτίου 2022 Δημοσ. 1 Μαρτίου 2022 εγω αυτα τα "κατ'εθιμον" και "επισημη" αργια δεν τα ξερω. Αλλα σε οσες δουλειες εχω κανει 5νθημερο η καθαρα δευτερα ηταν παντοτε 3ημερακι καθαρο χωρις "α ελα δουλεψε σαββατο αφου εχει αργια η εβδομαδα" μου φαινεται εντελως παραλογο και δεν θα το δεχομουν. Πολλες φορες, ο νομος οτι και να λεει, ο εργοδοτης δεν εχει δικιο.
MikeJ Δημοσ. 1 Μαρτίου 2022 Δημοσ. 1 Μαρτίου 2022 Νομίζω πρέπει να κοιτάξεις και την σύμβασή σου γιατί αυτό που λες ότι εργάζεσαι σταθερά Δευ-Παρ, κατά πάσα πιθανότητα είναι κάποια προσωπική θεωρητική συμφωνία. Αφού η επιχείρηση λειτουργεί απ' ότι καταλαβαίνω Δευτέρα με Σάββατο (Κυριακές είστε κλειστά και έχετε όλοι ρεπό) τότε για ποιο λόγο να σε έχουν εσένα αποκλειστικά Δευτέρα με Παρασκευή. Οπότε αν η σύμβαση λέει ότι δε δουλεύεις ΣΚ (ο κόσμος να χαλάσει) τότε "σου την φέρνουν" διαφορετικά μου φαίνεται λογικό αφού οι περισσότερες συμβάσεις αφορούν πενθήμερη εργασία 40 ωρών με 2 ρεπό την εβδομάδα.
Super Moderators Snoob Δημοσ. 1 Μαρτίου 2022 Super Moderators Δημοσ. 1 Μαρτίου 2022 20 λεπτά πριν, golden33 είπε Το πρόβλημα του νηματοθέτη όμως δεν είναι πως πληρώνονται οι αργίες. Είναι ότι του τρώνε το ρεπό. Την εβδομάδα της αργίας δηλαδή τον βάζουν να δουλέψει Σάββατο για να συμπληρώσει το 5ημερο, αυτό είναι νόμιμο? Λογικό στις κατ έθιμον είναι νόμιμο, στις επίσημες αργίες όμως δεν είναι παράνομο κάτι τέτοιο? Ξέρω και από γνωστό που δουλεύει σε μεγάλη εταιρεία ότι του χρέωσαν το ρεπό των Φώτων, για γέλια και για κλάματα μαζί. Μου θυμίζει το θέμα με τις άδειες, που κλείνουν την επιχείρηση καθαρά Δευτέρα και χρεώνουν άδεια σε όλο το προσωπικό. Δεν σχολίασα το αν είναι νόμιμο, διευκρίνισα πως αυτό που γράφτηκε ακριβώς πάνω από το προηγούμενο μήνυμά μου δεν ισχύει, κυρίως γιατί το μέλος που ξεκίνησε τη συζήτηση επισημαίνει το "χωρίς επιπλέον αμοιβή" βάζοντας στην ίδια πρόταση Καθαρά Δευτέρα (εθιμική αργία) και 25η Μαρτίου (επίσημη αργία), που δεν είναι ίδιες περιπτώσεις. 1
maparios Δημοσ. 1 Μαρτίου 2022 Μέλος Δημοσ. 1 Μαρτίου 2022 σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις, δυστυχώς όμως θα πρέπει να ελέγξω την σύμβαση μου, αν και για κακη μου τύχη μάλλον θα αναγράφει 40ωρες/βδομάδα χωρίς να αναφέρει μέρες...
panosno1com Δημοσ. 1 Μαρτίου 2022 Δημοσ. 1 Μαρτίου 2022 3 ώρες πριν, maparios είπε σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις, δυστυχώς όμως θα πρέπει να ελέγξω την σύμβαση μου, αν και για κακη μου τύχη μάλλον θα αναγράφει 40ωρες/βδομάδα χωρίς να αναφέρει μέρες... Εμπα στο myergani να δεις τι μερες ωρες σε δηλωνουν ισως βοηθησει
zanskou Δημοσ. 1 Μαρτίου 2022 Δημοσ. 1 Μαρτίου 2022 σε τι δουλειά εργάζεσαι ; κατάστημα/λιανική ή εταιρεία ; Αν εισαι στο πρώτο τότε ναι, έχει το δικαίωμα, απο τη στιγμη που η εταιρεια λειτουργεί κανονικά τα σαββατα, να σε βάλει να δουλέψεις. διαφορετικά σε σχέση με τον (υποθετικό) συνάδελφό σου που έχει σταθερά ρεπό τις Δευτερες θα εισαι ευνοημένος χωρίς λογο
Baator Δημοσ. 1 Μαρτίου 2022 Δημοσ. 1 Μαρτίου 2022 4 ώρες πριν, maparios είπε σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις, δυστυχώς όμως θα πρέπει να ελέγξω την σύμβαση μου, αν και για κακη μου τύχη μάλλον θα αναγράφει 40ωρες/βδομάδα χωρίς να αναφέρει μέρες... Καλά, είναι δυνατόν 1. να μην ξέρεις τι σύμβαση έχεις υπογράψει και 2. να πιστεύεις ότι παίζει η σύμβαση σου απλά να αναφέρει "αυτός δουλεύει 40 ώρες"; Δηλαδή σε έναν πιθανό έλεγχο στο κατάστημα που θα μπούνε να δούνε αν κάποιος δουλεύει εκτός ωραρίου ή σε μέρα που δεν είναι δηλωμένος, θα πούνε οι ελεγκτές "ρε τους κερατάδες, μας την φέρανε, έτσι γενικά το γράψανε στην σύμβαση, πάμε να φύγουμε".
jimis_vts Δημοσ. 1 Μαρτίου 2022 Δημοσ. 1 Μαρτίου 2022 (επεξεργασμένο) 7 ώρες πριν, Vasileios-gr είπε Η εορτή της Καθαράς Δευτέρας H Καθαρά Δευτέρα δεν θεωρείται εξαιρέσιμη αργία για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και συνεπώς είναι γι’ αυτούς εργάσιμη ημέρα. Έτσι κατά την ημέρα αυτή, επιτρέπεται η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων και η απασχόληση των μισθωτών είναι νόμιμη και δεν δημιουργεί αξίωση για πρόσθετη αμοιβή. Οι μισθωτοί που θα απασχοληθούν κατά την ημέρα αυτή, αν μεν είναι ημερομίσθιοι, οφείλεται το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς άλλη προσαύξηση (δηλαδή δεν θα λάβουν την προσαύξηση 75%), αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό, δεν δικαιούνται να λάβουν καμία άλλη αμοιβή πέρα του κανονικού μηνιαίου μισθού. Μπορεί όμως η παραπάνω εορτή α) να έχει χαρακτηρισθεί σαν ημέρα αργίας με συλλογική σύμβαση, επιχειρησιακή συνήθεια, εσωτερικό κανονισμό, με ατομική σύμβαση εργασίας ή τέλος με έθιμο, οπότε οι μισθωτοί δικαιούνται κανονικά το ημερομίσθιο ή το μισθό τους αντίστοιχα χωρίς καμιά πρόσθετη αμοιβή και β) να περιλαμβάνεται σε ΣΣΕ η Δ.Α όρος για την καταβολή προσαύξησης 75%, οπότε σ αυτή τη περίπτωση οι μισθωτοί που υπάγονται σ΄ αυτήν δικαιούνται να λάβουν την παραπάνω αύξηση. Τέλος τονίζουμε αν την ημέρα αυτή που χαρακτηρίζεται σαν εργάσιμη εορτή, ο μισθωτός που θα απουσιάσει αυθαίρετα από την εργασία του όχι μόνο δεν δικαιούται να λάβει το ημερομίσθιό του αλλά η απουσία του χαρακτηρίζεται αδικαιολόγητη. Πηγή : https://www.kepea.gr/aarticle.php?id=1471 (Γ.Σ.Ε.Ε. ) Καλά εσύ αν δουλέψεις άστη να στη φάνε. Εμείς με το σωματείο αν τη φάνε την φάγανε από πίσω την ίδια στιγμή. Σε συλλογική σύμβαση πάντως πληρώνεται κανονικά μη τα πεις παραέξω. Επίσης αν πέφτει σε άδεια πάλι στη χρωστάει. Σε πολυεθνική είμαι τουλάχιστον εγώ δεν έχω τέτοια θέματα. Επεξ/σία 1 Μαρτίου 2022 από jimis_vts
maparios Δημοσ. 2 Μαρτίου 2022 Μέλος Δημοσ. 2 Μαρτίου 2022 14 ώρες πριν, Baator είπε Καλά, είναι δυνατόν 1. να μην ξέρεις τι σύμβαση έχεις υπογράψει και 2. να πιστεύεις ότι παίζει η σύμβαση σου απλά να αναφέρει "αυτός δουλεύει 40 ώρες"; Δηλαδή σε έναν πιθανό έλεγχο στο κατάστημα που θα μπούνε να δούνε αν κάποιος δουλεύει εκτός ωραρίου ή σε μέρα που δεν είναι δηλωμένος, θα πούνε οι ελεγκτές "ρε τους κερατάδες, μας την φέρανε, έτσι γενικά το γράψανε στην σύμβαση, πάμε να φύγουμε". ειμαι χρόνια με σύμβαση αορίστου και δεν θυμάμαι ακριβώς την συμβαση όχι, απο το 2017 για την ακρίβεια. 13 ώρες πριν, jimis_vts είπε Καλά εσύ αν δουλέψεις άστη να στη φάνε. Εμείς με το σωματείο αν τη φάνε την φάγανε από πίσω την ίδια στιγμή. Σε συλλογική σύμβαση πάντως πληρώνεται κανονικά μη τα πεις παραέξω. Επίσης αν πέφτει σε άδεια πάλι στη χρωστάει. Σε πολυεθνική είμαι τουλάχιστον εγώ δεν έχω τέτοια θέματα. και εγω σε πολυεθνική είμαι, αν θέλεις για ευνόητους λόγους στείλε μου σε p.m. που είσαι να έχω μια άποψη
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα