Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα , τρέχω Debian ( το έχω αντιμετωπίσει και σε stable , τώρα τρέχω testing) όταν τρέχω κάποιο game (δεν υπάρχει πρόβλημα specs) το PC παγώνει και φαίνεται σαν να παίζει σε λούπα τα τελευταία 1-2 δευτερόλεπτα σε ήχο . Χρειάζεται ή power off (παρατεταμένα) ή reboot για να ξεκολλήσει.

Αυτό για τον ήχο το καταλαβαίνω είτε απο το discord είτε απο κάποιο game που παίζει σε επανάληψη κάποιο καρέ ήχου .

Έχω σκεφτεί οτι μπορεί να είναι πρόβλημα σε RAM . Καμιά ιδέα;

• Like 1
Δημοσ.

δεν μας λες ποιο παιχνίδι είναι .. 
δεν μας λες τι πλατφορμα χρησιμοποείς δηλαδή μέσω wine / playonlinux / lutris  steam κλτπ 
τι κάρτα γραφικών έχεις .. 

δες μας λες πόση μνήμη έχεις ... 

τα βλέπουμε αυτά και μέτα πάμε αμα είναι προβλήμα systemd που 99.999% δεν έχει σημασία το init system
( ναι το λεω επειδή ο @rhtoras  εκάνε like στον τοπικ σταρτερ και έχει στείλει μυνήμα και να του πει για διαφόρες διανομές που βασιζόνται στο devuan 
για να συνεχίσει την προπαγάνδα του )   

• Confused 1
Δημοσ.

ΚΟΥΡΑΣΗ αδέλφια ... έχετε καταστρέψει εδώ και καιρό το topic του linux με τις ανούσιες διαμάχες για distro και το systemd

στο θεμα τωρα

Στις 28/2/2022 στις 11:45 ΠΜ, Hasta La Vista είπε

Έχω σκεφτεί οτι μπορεί να είναι πρόβλημα σε RAM . Καμιά ιδέα;

αρχισε να αποκλείεις πιθανες αιτίες, οποτε το πρωτο βημα ειναι να δεις το hardware

ασε το memtest ενα βραδυ, να κανει 5-6 περασματα (pass) για να εισαι σιγουρος,

μετα θα εκανα full διαγνωστικο στους δισκους, τι σου γραφει στο smart , αν εχεις bad blocks κτλ

check καλωδιοταινιες μεχρι και τροφοδοτικο σε ακραια σεναρια

μετα ψαξε τα logs / το dmesg μηπως σου δωσουν μια ενδειξη τι μπορει να φταιει

• Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Κάνε έλεγχο της μνήμης και του τροφοδοτικού και τα υπόλοιπα που σωστά πρότεινε ο xrhstosiak, απλά έχε στο νου σου ότι μπορεί να μην φταίει τίποτα από το hardware σου.

Μου έχει τύχει, με ανοιχτή την εκμετάλλευση υλικού, να κρεμάει το σύστημα ο firefox βλέποντας μια απλή φωτογραφία. Ο mpv, με ανοιχτό το hwdec, μόνο σε συγκεκριμένα videάκια και μόνο όταν πατάω γρήγορα το δεξί βελάκι για να προχωρήσω κάτι, να κάνει κατευθείαν reboot χωρίς κρέμασμα χωρίς τίποτα, ενώ με κλειστό το hwdec να μην μπορώ να το κάνω trigger με τίποτα.

Και χθες μου έτυχε ακριβώς αυτό που περιγράφεις. Την ώρα που έπαιζα Pathfinder Kingmaker (την native linux έκδοση), έπαιζε 1sec ήχου σε loop και κρέμασε το σύστημα με τέτοιο τρόπο που ούτε το reisub δεν έπαιζε. Μετά το reboot, ξανά-έβαλα το παιχνίδι και έπαιξα 1 ώρα χωρίς να κολήσει τίποτα.

Υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιο OpenGL call ή γενικά κάποια κλήση στην GPU με συνδυασμό συγκεκριμένης έκδοσης Mesa + έκδοση firmware μπορεί να οδηγήσει σε τέτοιο πρόβλημα.

Edit: Ξέχασα να αναφέρω, ότι αν έχεις κάποιο σίγουρο τρόπο για να αναπαράγεις το κρέμασμα, δοκίμασε να εκκινήσεις με κλειστή την iommu και να δεις αν αυτό διορθώνει το θέμα. Υπάρχουν τρεις παράμετροι η intel_iommu, amd_iommu, iommu. Νομίζω πως η τρίτη ισχύει για όλες τις περιπτώσεις αλλά δεν θυμάμαι. Δοκίμασε δηλαδή στον grub να προσθέσεις μια φορά χειροκίνητα κατά την εκκίνηση την παράμετρο iommu=off

Επεξ/σία από imitheos
Δημοσ.

Το τροφοδοτικό μου περνάει πιστεύω. Κανένα πρόβλημα σε windows με OC κιόλας.

8GB ραμ έχω , σε single channel. Σε windows ξανά δεν είχα αυτό το πρόβλημα .

Συμβαίνει οτι γίνεται έντονη χρήση με browser , discord + game . τυχαίο game , δεν χρειάζεται να είναι απαιτητικό .

έχω την MSI 970 με intel CPU .

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 3/3/2022 στις 11:11 ΠΜ, Hasta La Vista είπε

Το τροφοδοτικό μου περνάει πιστεύω. Κανένα πρόβλημα σε windows με OC κιόλας.

8GB ραμ έχω , σε single channel. Σε windows ξανά δεν είχα αυτό το πρόβλημα .

Συμβαίνει οτι γίνεται έντονη χρήση με browser , discord + game . τυχαίο game , δεν χρειάζεται να είναι απαιτητικό .

έχω την MSI 970 με intel CPU .

Εχεις δει θερμοκρασιες gpu??? πια καρτα γραφικων εχεις???  το καλώδιο στην καρτα πανω ειναι καλα βαλμενο??? η με την θερμοκρασια χανει επαφη??

οι μνημες σου ειναι overclocked????

απο drivers τι εχεις??? εχεις βαλει καμια παραμετρο στον πυρηνα??? mesa-drivers version???

Επεξ/σία από darkthan
Δημοσ.

Έχω την MSI-GTX 970 (Nvidia) . Δεν ανεβαίνει πάνω απο 75 ποτέ . Έχω σιγουρευτεί οτι κάνουν καλή επαφή τα καλώδια . Κανένα ΟC πουθενά . Χρησιμοιποιώ τα latest nvidia drivers του Testing Debian (470.103.01) νομίζω ..

Το έπαθα και εχθές 2 φορές , την ώρα που είχα ανοιχτό Discord (μεσω flatpak) firefox +  Steam . Κολλησε την ώρα που το CS GO φόρτωνε το ranked παιχνίδι .(έκανε load τον χάρτη)

Μόνο intel-microcode έχω . δεν έχω πειράξει τίποτα άλλο .

Η μνήμη(1 έχω single channελ) 8άρα, νομίζω οτι αυτή μου βγάζει το πρόβλημα .

Δεν μπορώ να αλλάξω κάρτα γραφικών γιατί δεν έχω άλλη.

Δημοσ.

ολοκληρωμένα τα πλήρη χαρακτηριστικά του συστήματός σου (επεξ, μνημες κτλ)

τι δίνει το dmesg ανοίγοντας και κλείνοντας το παιχνίδι(πριν κολλήσει)

τι έχεις μέσα στο /etc/default/grub

βάλε τα στο bios όλα default-auto χωρις overclock και δες αν συνεχίζει..

Δημοσ.

i5 6600k με 8gb single channel στα 8gb Hyperx στα 2133mhz.MSI MOBO b150 gaming m3 με MSI GTX 970 γραφικων . BIOS latest update , όπως και nvidia drivers ( αν και έχω δοκιμάσει και πιο καινούργια drivers και πιο παλιά) .

grub δεν έχω πειράξει τίποτα μόνο το timeout time .

bios κανένα overclock μόνο το XMP έχω ON.

για το dmesg θα σου απαντήσω όταν έχω τα αποτελέσματα γίατι είμαι στην δουλειά .! Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας

Δημοσ.

βρέθηκε το σφάλμα ...πέτα το XMP και βρες που σου δουλεύουν απροβλημάτιστα....ρίξε και ένα dmesg με πειραματισμούς μήπως δούμε τίπποτα "escapes"

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Ένας φίλος μου έδωσε ακόμα 2ram(2x4GB στα 2400mhz) και τώρα τρέχω σύνολο 16 , που μπορώ να πω δεν βλέπω αισθητή διαφορά σε games κλπ αλλά δεν μου ξανά έχει συμβεί το συγκεκριμένο freezάρισμα.

Αν κάποιος μπορεί να με βοηθήσει ώντας full noob ,

[    1.541436] ACPI BIOS Error (bug): Could not resolve symbol [\_SB.PCI0.SAT0.PRT0._GTF.DSSP], AE_NOT_FOUND (20210930/psargs-330)
[    1.541610] ACPI Error: Aborting method \_SB.PCI0.SAT0.PRT0._GTF due to previous error (AE_NOT_FOUND) (20210930/psparse-529)
[    1.541941] ACPI BIOS Error (bug): Could not resolve symbol [\_SB.PCI0.SAT0.PRT2._GTF.DSSP], AE_NOT_FOUND (20210930/psargs-330)
[    1.542103] ACPI Error: Aborting method \_SB.PCI0.SAT0.PRT2._GTF due to previous error (AE_NOT_FOUND) (20210930/psparse-529)
[    1.542433] ata4.00: Features: Trust Dev-Sleep NCQ-sndrcv
[    1.542482] ata3.00: configured for UDMA/133
[    1.542875] ACPI BIOS Error (bug): Could not resolve symbol [\_SB.PCI0.SAT0.PRT3._GTF.DSSP], AE_NOT_FOUND (20210930/psargs-330)
[    1.543027] ACPI Error: Aborting method \_SB.PCI0.SAT0.PRT3._GTF due to previous error (AE_NOT_FOUND) (20210930/psparse-529)

ενώ έχω κάποιες ακόμα παρόμοιες γραμμές . Δεν ξέρω τι άλλο να προσέξω σε αυτό το output . Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 ώρες πριν, Hasta La Vista είπε

Ένας φίλος μου έδωσε ακόμα 2ram(2x4GB στα 2400mhz) και τώρα τρέχω σύνολο 16 , που μπορώ να πω δεν βλέπω αισθητή διαφορά σε games κλπ αλλά δεν μου ξανά έχει συμβεί το συγκεκριμένο freezάρισμα.

Αν κάποιος μπορεί να με βοηθήσει ώντας full noob ,

[    1.541436] ACPI BIOS Error (bug): Could not resolve symbol [\_SB.PCI0.SAT0.PRT0._GTF.DSSP], AE_NOT_FOUND (20210930/psargs-330)
[    1.541610] ACPI Error: Aborting method \_SB.PCI0.SAT0.PRT0._GTF due to previous error (AE_NOT_FOUND) (20210930/psparse-529)
[    1.541941] ACPI BIOS Error (bug): Could not resolve symbol [\_SB.PCI0.SAT0.PRT2._GTF.DSSP], AE_NOT_FOUND (20210930/psargs-330)
[    1.542103] ACPI Error: Aborting method \_SB.PCI0.SAT0.PRT2._GTF due to previous error (AE_NOT_FOUND) (20210930/psparse-529)
[    1.542433] ata4.00: Features: Trust Dev-Sleep NCQ-sndrcv
[    1.542482] ata3.00: configured for UDMA/133
[    1.542875] ACPI BIOS Error (bug): Could not resolve symbol [\_SB.PCI0.SAT0.PRT3._GTF.DSSP], AE_NOT_FOUND (20210930/psargs-330)
[    1.543027] ACPI Error: Aborting method \_SB.PCI0.SAT0.PRT3._GTF due to previous error (AE_NOT_FOUND) (20210930/psparse-529)

ενώ έχω κάποιες ακόμα παρόμοιες γραμμές . Δεν ξέρω τι άλλο να προσέξω σε αυτό το output . Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

https://unix.stackexchange.com/questions/443398/acpi-bios-error-ae-not-found

Με άλλα λόγια δες αν η εγκατασταση του microcode + bios update σου λύνουν το πρόβλημα. Αλλά ίσως μπορείς να αγνοήσεις το σφάλμα.

Επεξ/σία από jcd313

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...