Προς το περιεχόμενο

Εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας (διεθνή και Ελλάδα)

korakios

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ανοίγω το παρών για να μη σπαμάρονται τα υπόλοιπα θέματα

Ξεκινάμε και με (άσχημη) είδηση ,

αφορά τον οικονομικό διευθυντή της Gazprom (η εταιρία που προμηθεύει το μεγαλύτερο ποσό φυσικού αερίου στην Ε.Ε ,απο Ρωσία)

https://www.ieidiseis.gr/kosmos/134179/aftoktonise-o-oikonomikos-diefthyntis-tis-gazprom-stin-agia-petroypoli

Στα δικά μας η ΔΕΗ απορροφά τις θυγατρικές της , «Λιγνιτική Μελίτης» και «Λιγνιτική Μεγαλόπολης»

σύμφωνα με άρθρα (δεν έχω πηγές για επαλήθευση) το κόστος παραγωγής του λιγνίτη είναι στα 0,15€/kw

αν βρει κάποιος στοιχεία θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε αν η καθυστέρηση (απο Αύγουστο) έναρξης των λιγνιτικών μας ζημίωσε και πόσο

• Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 100
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Καλησπέρα.. Με τις τιμές των ρύπων στα 90-95 ευρώ τον τόνο.. Και να αυξάνονται.. 

https://contentarchive.wwf.gr/news/2017-borei-i-ellada-xoris-ligniti

• Like 1

Πολύ ενδιαφέρον θέμα αλλά επειδή πιστεύω πως εμπλέκονται πολιτικά ζητηματα ίσως να απαγορευτεί αν όχι τώρα στο μέλλον που θα αρχίσουν διαφωνίες.

2 λεπτά πριν, takoulou είπε

Καλησπέρα.. Με τις τιμές των ρύπων στα 90-95 ευρώ τον τόνο.. Και να αυξάνονται.. 

https://contentarchive.wwf.gr/news/2017-borei-i-ellada-xoris-ligniti

είναι αρχαίο το άρθρο ....

το μόνο στοιχείο που έχω είναι η αστεία χρέωση ρήτρας CO2 όταν εφάρμοζε η ΔΕΗ μέχρι 4/8/21

και τον παρακάτω πίνακα που δείχνει μικρές διαφορές σε σχέση με τους επόμενους μήνες , μέχρι Οκτ

908771450_.png.e75df6804cf73294abf9db407d68154c.png

Spoiler

Μόλις τώρα, ΠάρηςΓ είπε

Πολύ ενδιαφέρον θέμα αλλά επειδή πιστεύω πως εμπλέκονται πολιτικά ζητηματα ίσως να απαγορευτεί αν όχι τώρα στο μέλλον που θα αρχίσουν διαφωνίες.

άμεση αναφορά σε διαχειριστές για ποστ με τυχών πολιτικές νύξεις

και αυτών που ξεκινάν κάτι τέτοιο αλλά και όσων απαντάν σε τέτοια ποστ

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 ώρες πριν, korakios είπε

Ανοίγω το παρών για να μη σπαμάρονται τα υπόλοιπα θέματα

Ξεκινάμε και με (άσχημη) είδηση ,

αφορά τον οικονομικό διευθυντή της Gazprom (η εταιρία που προμηθεύει το μεγαλύτερο ποσό φυσικού αερίου στην Ε.Ε ,απο Ρωσία)

https://www.ieidiseis.gr/kosmos/134179/aftoktonise-o-oikonomikos-diefthyntis-tis-gazprom-stin-agia-petroypoli

Στα δικά μας η ΔΕΗ απορροφά τις θυγατρικές της , «Λιγνιτική Μελίτης» και «Λιγνιτική Μεγαλόπολης»

σύμφωνα με άρθρα (δεν έχω πηγές για επαλήθευση) το κόστος παραγωγής του λιγνίτη είναι στα 0,15€/kw

αν βρει κάποιος στοιχεία θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε αν η καθυστέρηση (απο Αύγουστο) έναρξης των λιγνιτικών μας ζημίωσε και πόσο

Ποια ακριβώς είναι η άσχημη είδηση ;

Επεξ/σία από DrLo

11 ώρες πριν, korakios είπε

Ο περιβαλλοντικός φόρος άνθρακα είναι στο 500%, άρα το κόστος παραγωγής του λιγνίτη είναι μόλις 0,03€/kw. Το γεγονός ότι δεν καταργείται/μειώνεται προσωρινά ο φόρος είναι εγκληματικό.

• Like 3

6 ώρες πριν, michael92 είπε

Ο περιβαλλοντικός φόρος άνθρακα είναι στο 500%, άρα το κόστος παραγωγής του λιγνίτη είναι μόλις 0,03€/kw. Το γεγονός ότι δεν καταργείται/μειώνεται προσωρινά ο φόρος είναι εγκληματικό.

Δεν πιστεύω να αντέξουμε πολύ γενικώς στην Ευρωπη χωρίς τις ρυπογόνες μονάδες....

• Like 3

9 ώρες πριν, Basilhs23___ είπε

Έτσι όπως εξελίχτηκαν τα πράγματα, νομίζω πως θα έχουμε χρόνιο πρόβλημα με το κόστος της ενέργειας οποιαδήποτε πηγής. 

Θα πρέπει να κάνουμε αυτό που πρότεινε ο βαρουφάκης με πλωτές ανεμογεννήτριες γιατί αλλιώς δεν μας βλέπω καλά :P  

Η ρήτρα της ΔΕΗ για τον Μάρτιο (βγαίνει σύμφωνα με τις τιμές χονδρικής Φεβρουαρίου) είναι 1,5 λεπτά μικρότερη από την ρήτρα που ίσχυσε τον Φεβρουάριο. Μεταξύ 0,20 και 0,21 Ευρώ. Γράφεται ότι θα μειωθούν αντίστοιχα (ελάχιστα δηλαδή) και οι κρατικές επιδοτήσεις για τα κυμαινόμενα.

Η μικρή μείωση της μέσης  τιμής χονδρεμπορικής του ρεύματος τον Φεβρουάριο οφείλεται βέβαια στην μείωση που υπήρχε μέχρι τις 20 του μήνα. Οι τελευταίες μέρες προφανώς ανέβασαν τον μέσο όρο του μήνα. Πάντως ΔΕΝ έχει φτάσει μέχρι σήμερα σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς δεν έχει διαταραχθεί η παροχή αερίου από τη Ρωσία προς την ΕΕ, αντίθετα μάλιστα αυξήθηκε.

Βέβαια οι δηλώσεις της Γερμανίας για οριστική απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο δείχνουν ότι οι υψηλές τιμές του αερίου και άρα και της ηλεκτρικής ενέργειας θα αποτελέσουν μια σταθερά για αρκετά χρόνια. Δεν είναι σωστό να μιλάμε πια για προσωρινή ανατίμηση.

https://www.euractiv.com/section/politics/short_news/bulgaria-starts-talks-with-greece-over-joint-nuclear-project/

Πραγματικά δεν ξέρω πώς να το λάβω.....

θετικό - αρνητικό, καλό - κακό........ δεν ξέρω

Τέσπα στο θέμα μας επίσης γίνονται αρκετές κινήσεις για να μπούν (και κάποια ήδη έχουν κατασκευαστεί) τεράστια ηλιακά πάρκα στην Σαχάρα και νομίζω μια είδηση που είχε βγει πριν κάτι μήνες σχετικά με έναν αγωγό DC  που θα περνάει απο ελλάδα πριν κάτι μήνες στο insomnia έχει σχέση με αυτό οπότε μπορεί να δούμε και απο εκει λίγο "φως" κυριολεκτικά και μεταφορικά :P  

Μόλις τώρα, Kaboomzer είπε

https://www.euractiv.com/section/politics/short_news/bulgaria-starts-talks-with-greece-over-joint-nuclear-project/

Πραγματικά δεν ξέρω πώς να το λάβω.....

θετικό - αρνητικό, καλό - κακό........ δεν ξέρω

αναγκαίο προσωρινό κακό , θα δείξει μιας και τα € είναι πολλά μπορεί ο Gazprom να μην μπει στις κυρώσεις απο Ε.Ε ή να μην τον κόψει η Ρωσία

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Θετικό.

Όπως και σε ένα σπίτι, όταν ακριβαίνει το ρεύμα, αρχίζεις την αναζήτηση για φτηνότερο πάροχο. Και μόνο η κίνηση να ψάξεις , είναι θετική.

Το ποιος θα φάει , ποιος θα βγάλει κτλπ. είναι άνευ σημασίας καθώς παντού και στα πάντα θα παίζει κάτι τέτοιο.

Και ναι, το ενεργειακό είναι το μείζον θέμα του πολιτισμού μας. Ανάπτυξη χωρίς άπλετη και φτηνή ενέργεια, δεν υπάρχει. Γεωπολιτική υπεροχή χωρίς ενεργειακή ανεξαρτησία δεν υπάρχει. Το θέμα με τη Ρωσία, πρέπει να έπεισε και τον πιο άπιστο ή αφελή.

Προσοχή, δεν είναι υπέρ μόνο των πυρηνικών. Είμαι υπέρ ΚΑΙ των ΑΠΕ, ΚΑΙ του φυσικού αερίου ΚΑΙ των υγρών καυσίμων ΚΑΙ τα πλοία και γενικά να υπάρχει DIVERISFICATION , διαφοροποίηση και να μη κρεμόμαστε από κανενός τα @@ και να παίζουμε μπαλίτσα

Επεξ/σία από Dakonblackblade
  • Like 8

Μόλις τώρα, Dr_Pepper είπε

Τέσπα στο θέμα μας επίσης γίνονται αρκετά κινήσεις για να μπούν (και κάποια ήδη έχουν κατασκευαστή) τεράστια ηλιακά πάρκα στην Σαχάρα και νομίζω μια είδηση που είχε βγει πριν κάτι μήνες σχετικά με έναν αγωγό DC  που θα περνάει απο ελλάδα πριν κάτι μήνες στο insomnia έχει σχέση με αυτό οπότε μπορεί να δούμε και απο εκει λίγο "φως" κυριολεκτικά και μεταφορικά :P  

θέλει χρόνια να γίνει αυτό δυστυχώς

επίσης ειναι ευκαιρία να πιέσουμε για τον EastMed , έστω και να αναλάβουν αμερικάνικες εταιρίες

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...