Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αποτίμηση ανταλλαγής. 

Αρκετά διαφορετική εμπειρία σε σχέση με την αγορά σώματος που είχα κάνει το καλοκαίρι. Γενικά πήρε αρκετές μέρες (23 Νοέμβρη - 16 Δεκέμβρη) το οποίο αναφέρθηκε και από άλλα μέλη βέβαια. Ο φακός που μου έστειλαν δηλωμένος σαν Excellent ενώ ήρθε με πλήρη συσκευασία κλπ δεν ήταν μέσα σε σακουλάκι εντός του κουτιού και γενικά ήταν αρκετά σκονισμένος. Ναι οκ με το φυσητήρι έφυγαν όλα αλλά και πάλι μου κάνει εντύπωση καθότι το σώμα που είχα παραλάβει το καλοκαίρι επίσης Excellent και χωρίς καν κουτί δικό του ήταν λες και βγήκε από εργοστάσιο χωρίς ίχνος σκόνης. Αντίστοιχα και εγώ που έστειλα 2 φακούς τους έστειλα χωρίς ίχνος σκόνης. Επίσης δεν ήταν κάπως στερεωμένος μέσα στο κουτί κάτι που θα λυνόταν με το σωστό πακετέρισμα φακού και hood  σε σακουλάκια. Όπτικά βέβαια δεν έχει κάτι, είναι άψογος. 

Επιβεβαίωσα αυτό που πίστευα όταν είπα να δοκιμάσω και την ανταλλαγή. Θα ήταν πιο συμφέρουσα η πώληση των 2 φακών στο marketplace και η αγορά καινούργιου από το e-infinity (βέβαια αυτός που πήρα απο MPB είναι για ευρωπαϊκή αγορά αν αυτό έχει σημασία για κάποιον). Ωστόσο σίγουρα γλιτώνεις τη συνεννόηση με υποψήφιους αγοραστές. 

Τα παραπάνω ισχύουν για για καινούργιους σε κυκλοφορία φακούς, αυτός που πήρα βγήκε έναν χρόνο πριν. Κοιτώντας τιμές το ίδιο ισχύει και για τα σώματα. Για παλαιότερα μοντέλα θεωρώ πως αξίζει 100% είτε αγορά είτε ανταλλαγή. Για καινούργια αναλόγως του τι είναι και τι υπάρχει διαθέσιμο στην υπόλοιπη αγορά αλλά μάλλον όχι και τόσο. 

Επεξ/σία από pifilos
  • Like 2
  • Απαντ. 131
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

Καλημερα. Σκεφτομαι να δωσω μια μηχανη και ενα φακο. Στη φορμα με τα διαδικαστικα λεει για dhl να τα παραδώσω. Εγω εκει που μενω δεν εχει dhl παρα μόνο acs και Γενική.... Τι γινεται σε αυτη την περίπτωση;

• Like 1
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, giorgos1966 είπε

Καλημερα. Σκεφτομαι να δωσω μια μηχανη και ενα φακο. Στη φορμα με τα διαδικαστικα λεει για dhl να τα παραδώσω. Εγω εκει που μενω δεν εχει dhl παρα μόνο acs και Γενική.... Τι γινεται σε αυτη την περίπτωση;

Εσύ θα γράψεις να παραλάβει η DHL απο τον χώρο σου και εκεινοι με την σειρά τους θα στείλουν κάποια τοπική κούριερ που συνεργάζονται για να παραλάβει.

• Like 3
Δημοσ.
1 ώρα πριν, giorgos1966 είπε

58 λεπτά πριν, highpriest είπε

Εσύ θα γράψεις να παραλάβει η DHL απο τον χώρο σου και εκεινοι με την σειρά τους θα στείλουν κάποια τοπική κούριερ που συνεργάζονται για να παραλάβει.

Όπως σου τα λέει , μόνο μην τρελαθείς και αρχίσεις κάθε μέρα την γκρίνια , πότε θα παραλάβω και πότε θα παραλάβω ........ ότι χρειαστεί θα στα ξαναπουμε ...... ήδη έχω μία μηχανή στο δρόμο , έφυγε στις 12 του μηνός από αυτούς ....... και λογικά θα παραλάβω μετά τα Φώτα ........ κανένα πρόβλημα ........ 

• Like 3
Δημοσ.

Βέβαια δεν έχουν παντού τέτοια αργοπορία.
Γερμανία -> Σουηδία, ήρθε το πακέτο σώμα+φακός σε 3.5 μέρες.
Παραγγελία στις 09-12 το βράδυ, άφιξη στο τοπικό σούπερ-μάρκετ/ταχυδρομείο (έτσι είναι εδώ), στις 12 απόγευμα, παραλαβή στις 13. 
Πειραματικά έκανα άλλη παραγγελία-τεστ (δίχως πληρωμή) τώρα, σώμα + φακός, πάλι λέει 3-4 μέρες.
Ίσως μόνο Ελλάδα έχουν θέματα;

Πάντως το σώμα ήταν σε κατηγορία excellent και είναι ανάλογο με mint/open package/unused σε άλλες πλατφόρμες.
Η μηχανή είναι σαν να μην έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ. Του κουτιού που λεν.
Ο φακός σχεδόν τα ίδια, αν και ένα τικ περισσότερο ταλαιπωρημένος (ίσως λόγω μεγαλύτερης παλαιότητας; ).

Το πακέτο όντως ήταν καλό, αλλά όχι τόσο άρτιο όσο περιμένα, ιδίως για τον φακό.
Επίσης ήταν μόνο χαρτί και λίγο πλαστικό foam, καμία προστασία από υγρασία, κάτι που είναι σημαντικό μείον σε μεταφορά στο Β. Ευρωπαϊκό χειμώνα σε τέτοια είδη.

• Like 3
Δημοσ.

Καλησπερα και χρονια πολλα.

Ειμαι επαγγελματιας διαφημιστικης φωτογραφιας , και τα τελευταια τρια χρονια εχω αγορασει-ανταλαξει πανω απο 20 φακους απο το MPB . Εχω ομως την "τρελα" ( και την ικανοτητα-εξοπλισμο) να ελενξω σε βαθος τους φακους , λογω του οτι τους χρησημοποιω στη δουλεια μου, και ως εκ τουτου , πρεπει να πληρουν καποια κριτηρια , κυριωτερα εκ των οποιων ειναι , να ειναι ευκρινης (sharp) περιπου οσο αναφερουν τα τεστ (η και λιγο λιγοτερο) , και να μην ειναι decentered. Το συμπερασμα μου ειναι οτι 3 η 4 στους 5 φακους δεν πληρουν αυτα τα κριτηρια , και ως εκ τουτου εχουν επιστραφει.

Δεν θεωρω οτι υπαρχει καποιο προβλημα με το μαγαζι (οι ανθρωποι ειναι αψογοι) , αλλα με το οτι ο καθε ενας που αντιλαμβανεται οτι εχει αγορασει ενα bad copy ενος φακου , σπευδει να τον πουλησει απροβληματιστα οσο οσο στο MPB , μιας και το mpb δεν ελενχει την οπτικη ποιοτητα των φακων , αλλα μονο την εξωτερικη τους εμφανιση και τους μυκητες και την υγρασια.

Το τοσο χαμηλο rate αξιοπρεπων φακων (με κριτηριο τα τεστ των reviewers , και τα specifications του κατασκευαστη) νομιζω οτι κυριως οφειλεται  στους λιγους και χαλαρους ελενχους που γινονται απο τα εργοστασια κατασκευης. Αυτο σε συνδυασμο με το οτι οποιος αντιληφθει οτι εχει ενα κακο κομματι το πουλαει απ ευθειας εκει , δημιουργει το στατιστικο αποτελεσμα που προανεφερα. 

Για τα σωματα δεν εχω αποψη.

• Like 3
  • Thanks 1
Δημοσ.
38 λεπτά πριν, chrisphoto10 είπε

Ειμαι επαγγελματιας διαφημιστικης φωτογραφιας , και τα τελευταια τρια χρονια εχω αγορασει-ανταλαξει πανω απο 20 φακους απο το MPB . Εχω ομως την "τρελα" ( και την ικανοτητα-εξοπλισμο) να ελενξω σε βαθος τους φακους , λογω του οτι τους χρησημοποιω στη δουλεια μου, και ως εκ τουτου , πρεπει να πληρουν καποια κριτηρια , κυριωτερα εκ των οποιων ειναι , να ειναι ευκρινης (sharp) περιπου οσο αναφερουν τα τεστ (η και λιγο λιγοτερο) , και να μην ειναι decentered. Το συμπερασμα μου ειναι οτι 3 η 4 στους 5 φακους δεν πληρουν αυτα τα κριτηρια , και ως εκ τουτου εχουν επιστραφει.

Δεν θεωρω οτι υπαρχει καποιο προβλημα με το μαγαζι (οι ανθρωποι ειναι αψογοι) , αλλα με το οτι ο καθε ενας που αντιλαμβανεται οτι εχει αγορασει ενα bad copy ενος φακου , σπευδει να τον πουλησει απροβληματιστα οσο οσο στο MPB , μιας και το mpb δεν ελενχει την οπτικη ποιοτητα των φακων , αλλα μονο την εξωτερικη τους εμφανιση και τους μυκητες και την υγρασια.

Το τοσο χαμηλο rate αξιοπρεπων φακων (με κριτηριο τα τεστ των reviewers , και τα specifications του κατασκευαστη) νομιζω οτι κυριως οφειλεται  στους λιγους και χαλαρους ελενχους που γινονται απο τα εργοστασια κατασκευης. Αυτο σε συνδυασμο με το οτι οποιος αντιληφθει οτι εχει ενα κακο κομματι το πουλαει απ ευθειας εκει , δημιουργει το στατιστικο αποτελεσμα που προανεφερα. 

Το decentering είναι το μοναδικό που με προβληματίζει και εμένα κατά τη αγορά μεταχειρισμένων φακών για αυτό και το αποφεύγω. Ωστόσο μέσω MPB υπάρχει τουλάχιστον η δυνατότητα επιστροφής κάτι που μέσω markeplace ή και εδώ στο insomnia υποθέτω δεν παίζει. Ξεκίνησα να το ελέγχω σε κάθε φακό που αγόραζα μετά τον πρώτο χρόνο ενασχόλησης με το σπορ αφού το είδα σε ένα thread στο dpreview. Δεν είχα πετύχει κάποιον μέχρι που αγόρασα από Ελλάδα τον Sigma 16mm 1.4 και 4 κομμάτια στη σειρά είχαν το ίδιο πρόβλημα στη δεξιά μεριά. Ο 5ος ευτυχώς ήταν μια χαρά και έτσι δε ζήτησα επιστροφή χρημάτων. Οπότε υποθέτω πως από καθαρή τύχη δεν είχε πρόβλημα κάποιος από τους προηγούμενους. 

Δημοσ.
5 ώρες πριν, chrisphoto10 είπε

Καλημέρα και χρόνια πολλά σε όλους , όντως ο έλεγχος που γίνεται στο mpb είναι τυπικός θα λέγαμε , κάτι που φαίνεται εύκολα από το γεγονός πως ενώ στις DSLR αναφέρεται αριθμός κλικ , δεν συμβαίνει το ίδιο στις mirrorles , όπου η διαδικασία είναι περισσότερο χρονοβορα και εξειδικευμένη . 

Σε ότι αφορά τα σώματα μέχρι στιγμής δεν συνάντησα προβλήματα παρά μόνον κοσμητικής , όπου ενώ αναφέρονται σαν excellent και είναι όντως , λείπουν εξωτερικά διάφορα μικροπράγματα . Όμως οι φωτογραφίες που ανεβάζουν είναι ιδιαίτερα βοηθητικές τουλάχιστον για να εκτιμήσει κάποιος την εξωτερική κατάσταση . 

Φαίνεται πως δεν ασχολούνται παρά μόνον με νεότερες χρονικά κατασκευές ( mirrorles ) όπου προσφέρουν καλύτερες τιμές σε περίπτωση ανταλλαγής η πώλησης από μέρους μου ας πούμε , ενώ παλιότερες DSLR και φακοί δεν έχουν τέτοια αντιμετώπιση . Όπως και ναχει οι γενικότερη πολιτική τιμών είναι προσγειωμένη στα σημερινά δεδομένα χωρίς ακρότητες και σκαμπανεβάσματα .

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 ώρες πριν, chrisphoto10 είπε

Καλημέρα και χρόνια πολλά.

Επειδή είσαι απ' ότι καταλαβαίνω είσαι ''ψαγμένος'' πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, αν μπορούσες να μας

δώσεις κάποιες παραπάνω λεπτομέρειες και πληροφορίες, καθότι οι περισσότεροι από εδώ μέσα,

συχνά πυκνά αγοράζουμε μεταχειρισμένους φακούς.

Ευχαριστώ πολύ και καλά Χριστούγεννα.

Επεξ/σία από konkarien
  • Like 1
Δημοσ.

Το να τεσταρεις ενα φακο για decentering , με σχετικα απλα μεσα , χρειαζεται ακριβεια και αρκετες ληψεις. Ειναι πολυ σημαντικο πρωτα απο ολα να γνωριζουμε τι περιμενουμε απο τον φακο.

Πρωτα κοιταμε τα τεστ (προσωπικα διαβαζω το lenstip και το photographylife και μετα ολους τους υπολοιπους). Εχει σημασια να ξερουμε σε ποιο διαφραγμα ο φακος ειναι sharp απο ακρη σε ακρη.

Φωτογραφιζουμε ενα επιπεδο στοχο (ανοικτη εφημεριδα κανει) ξεκινωντας απο το ποιο ανοιχτο διαφραγμα , και σιγα σιγα κλεινοντας ανα fstop κανουμε επιπλεον ληψεις. Μετα συγκρινουμε τις τεσσερις γωνιες και βγαζουμε τα συμπερασματα μας. Το σημειο που χρειαζεται τρελλη προσοχη , ειναι το να ειναι ο σενσορας της μηχανης ΑΠΟΛΥΤΩΣ παραλληλος με το στοχο (χρησημοποιουμε αλφαδι ακριβειας). Ακομη και διαφορες της ταξης της 1-2 μοιρων οδηγουν σε λαθος συμπερασματα , διοτι το decentering ειναι κυριως ορατο σε ανοιχτα διαφραγματα με μικρο βαθος πεδιου , και επειδη φωτογραφιζουμε απο κοντα, (1,5-2 μετρα) το βαθος πεδιου γινεται ακομη μικροτερο , οποτε μια μικρη αστοχια στον παραλληλισμο στοχου και σενσορα στελνει τη μια πλευρα της εικονας εκτος εστιασης και ετσι βγαζουμε λαθος συμπερασμα. Με κλειστα διαφραγματα , το βαθος πεδιου καλυπτει το οποιο προβλημα. Επαναλαμβανουμε 2-3 φορες το τεστ σε διαφορες αποστασεις απο τον στοχο , για να ειμαστε σιγουροι.

Προβλημα decentering εχουν κυριως οι zoom φακοι , και ιδιαιτερα οι πιο ευρυγωνιοι. Περιτο να πω οτι κανουμε το τεστ για καθε εστιακο μηκος ενος zoom φακου.

• Like 4
Δημοσ.

Να σημειωσω οτι η διαδικασια αυτη ειναι πολυ ψυχοφθορα , και απαιτει γερα νευρα και πολυ υπομονη.

Προσωπικα σχεδον χανω τον υπνο μου , ειδικα αν ο φακος με ενδιαφερει πολυ...

Ολα τα παραπανω αναφερονται σε φακους οι οποιοι ειναι σχεδον flatfield. Οταν υπαρχει βαρυ field curvature λογω κατασκευης του φακου , τοτε τα πραγματα γινονται ακομη πιο περιπλοκα και χρειαζονται περισοτερα τεστ. Χαρακτηριστικη περιπτωση ο nikon 24-70 G οπου εκει απο 24 εως 35 δεν βγαζεις ακρη σχεδον με τιποτα.

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Στα όσα ορθώς γράφτηκαν παραπάνω θέλω μόνο να συμπληρώσω κάποια πράγματα σχετικά με το πως το ελέγχω και εγώ μήπως βοηθηθεί κάποιος άλλος ή μήπως κάτι που κάνω δεν είναι σωστό. 

Επειδή έχω δοκιμάσει την προαναφερθείσα μέθοδο και είναι αρκετά κουραστική στο πως θα στηθούν όλα ξεκινάω από πιο light έλεγχο ώστε αν υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα να φανεί με πιο εύκολο τρόπο. 

1ο στάδιο 
 Λήψη στην άσφαλτο ή αν υπάρχει σπίτι χαλί - μοκέτα. Το διάφραγμα τέρμα ανοιχτό και εστίαση σχετικά κοντά τύπου 1 μέτρο και κάτι. Μετά περνάω τη λήψη σε πρόγραμμα τύπου Affinity Photo - Photoshop και βάζω ένα φίλτρο Stylize - Find Edges και βλέπω αν στις δύο άκρες της εικόνες υπάρχει κάποια διαφορά. Το παρακάτω video από το κανάλι Art of Photography εξηγεί περισσότερο τη διαδικασία. Βέβαια το βόντεο αναφέρεται σε άλλο χαρακτηριστικό του φακού αλλά παράλληλα φαίνεται αν υπάρχει decentering στον φακό. 

https://youtu.be/0w3j5e4Xxtk

Παράλληλα έχω εκτυπώσει ένα Zeiss Star Chart όπως αυτό του παρακάτω συνδέσμου και ακολουθώ τη διαδικασία που περιγράφει για όποιον θέλει να δει παραπάνω πράγματα. 

https://www.lensrentals.com/blog/2012/05/testing-for-a-decentered-lens-an-old-technique-gets-a-makeover/

Μέχρι στιγμής δεν έχω πετύχει φακό που να παρουσιάζει κάποια απόκλιση ακολουθώντας τα παραπάνω οπότε εκτιμώ πως είτε δεν εντοπίζουν ήπια προβλήματα ή δεν είναι τόσο ακριβείς μέθοδοι. 

2ο στάδιο

Λήψη στο πιο ανοιχτό διάφραγμα από το μπαλκόνι πάνω σε τρίποδο με χειροκίνηση εστίαση για να ελέγχω τι περίπου είναι σωστά εστιασμένο. Στη συνέχεια δεύτερη λήψη έχοντας όμως τη μηχανή ανάποδα. Με αυτόν τον τρόπο αντιστρέφονται οι δύο μεριές του φακού οπότε όταν περάσω τις λήψεις στον υπολογιστή και γυρίσω την ανάποδη λήψη όπως πρέπει (δηλαδή στον σωστό προσανατολισμό που είχε και η πρώτη)  μπορώ να δω επιτόπου αν υπάρχει κάποια διαφορά. Ουστικά έτσί βλέπεις αν οι δύο μεριές του φακού ανταποκρίνονται με τον ίδιο τρόπο στην ίδια ακριβώς σκηνή. Το θέμα είναι εδώ να γίνουν σωστά οι δύο λήψεις χωρίς αλλαγή στο κάδρο και οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση. 

Με αυτή τη μέθοδο έχει τύχει να δω διαφορές οπότε ξέρω πως ο φακός είναι προβληματικός και δεν προχωράω παρακάτω. Βάζω δύο λήψεις από βιαστικά crops του τελευταίου προβληματικού φακού που επέστρεψα. Η λήψεις είναι στα 16mm 1.4 και νομίζω είναι εμφανές το πρόβλημα. 

1476399901_3639.jpg.f1fa6e7465f98ef00a1f18e4a6f6e8fc.jpg

1819250017_3638.jpg.7f6571e5ac584ff874e902718dafda65.jpg

3ο στάδιο 

Είναι ουσιαστικά αυτό που περιέγραψε αναλυτικά ο chrisphoto10  παραπάνω. Είναι κουραστικό, εκνευριστικό κλπ αλλά μάλλον είναι απόλυτα ακριβής μέθοδος. Ευτυχώς κατά την πρόσφατη αγορά του Sigma που είπα και στο προηγούμενο post το πρόβλημα φάνηκε στο 2ο στάδιο και δε χρειάστηκε να κάνω όλο αυτό.  

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι που έχω διαβάσει και δοκιμάσει στο παρελθόν αλλά επειδή και χρονοβόροι ήταν αλλά και δεν απέδωσαν καρπούς σε φακούς που τελικά είχαν ένα μικρό θέμα δεν τους θεωρώ άξιους αναφοράς. 

Επεξ/σία από pifilos
  • Like 1
  • Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...