Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ρε παιδιά κανονίζω να παντρευτω με την κοπέλα μ το καλοκαίρι και σε ότι εκκλησάκι έχουμε ψάξει μας ζητάνε από 150€+ για την τελετή του γάμου. Πέραν των 100€++ για όλα τα χαρτιά. Μια διευκρίνηση πως ψάχνουμε για εκκλησάκι μικρό, για εξωτερική τελετή, στα προάστια (πχ Σπάτα) και όχι μια μεγάλη εκκλησία μέσα στην πόλη. Το θέμα μου δεν είναι τα λεφτά, να τους δώσω και τα διπλά αν ισχύει, αλλά νομίζω ότι με κοροϊδεύουν μες την μούρη μου γιατί έχω και περεταιρω πράγματα ακούσει σε όσες έχω πάει να δω. εγώ που μπορώ να απευθυνθώ για να πάρω μια απάντηση σωστή για να ξέρω πως να κινούμαι γενικά στις συζητήσεις με την φάρα των παππάδων; 

• Like 1
  • Απαντ. 50
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.

Επίσημα, οι εκκλησίες δεν χρεώνουν για τα μυστήρια και ό,τι δίνεις είναι εθελοντικό σαν δωρεά. Ωστόσο, αν δεν πληρώσεις, κάποιες εκκλησίες αρχίζουν τα κουφά, πχ δεν ανάβουν όλους τους πολυέλαιους και κάτι τέτοια.

Δημοσ.
10 λεπτά πριν, greekbusters είπε

Ρε παιδιά κανονίζω να παντρευτω με την κοπέλα μ το καλοκαίρι και σε ότι εκκλησάκι έχουμε ψάξει μας ζητάνε από 150€+ για την τελετή του γάμου. Πέραν των 100€++ για όλα τα χαρτιά. Μια διευκρίνηση πως ψάχνουμε για εκκλησάκι μικρό, για εξωτερική τελετή, στα προάστια (πχ Σπάτα) και όχι μια μεγάλη εκκλησία μέσα στην πόλη. Το θέμα μου δεν είναι τα λεφτά, να τους δώσω και τα διπλά αν ισχύει, αλλά νομίζω ότι με κοροϊδεύουν μες την μούρη μου γιατί έχω και περεταιρω πράγματα ακούσει σε όσες έχω πάει να δω. εγώ που μπορώ να απευθυνθώ για να πάρω μια απάντηση σωστή για να ξέρω πως να κινούμαι γενικά στις συζητήσεις με την φάρα των παππάδων; 

Κάνε πολιτικο, που είναι τζάμπα.

11 λεπτά πριν, greekbusters είπε

Δεν τίθεται θέμα νομιμότητας αλλά το να κάνεις !!

• Like 3
  • Sad 1
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, basilis_k6 είπε

νομιμο ειναι γιατι δινουν και αποδειξη. άλλωστε εσυ ζητας τις υπηρεσίες τους, αν θες απλα πας αλλου.

Αποδείξη ?

Σου έχει δώσει παπάς αποδείξη ?

• Like 7
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 λεπτά πριν, GREGORYMO είπε

Αποδείξη ?

οχι σε μένα αλλα την ειδα με τα ματια μου. νομιζα και εγω πως δεν δινουν αλλα εχουν ενα μπλοκακι. φορολογικα δεν ξερω τι σημαινει αυτο, ισως και τιποτα αλλα δινουν κάτι που μοιαζει με αποδειξη. ταμιακη δεν εχω δει παντως 😄

Επεξ/σία από basilis_k6
Δημοσ.

από τον κύκλο μου δεν έχω ακούσει ποτέ για τιμή. προ covid πάντρεψα όμως τον κολλητό μου και χωρίς να υπάρχει κάποια απαίτηση δώσαμε το αντίστοιχο φακελάκι (ξεχωριστά σε παπα και εκκλησία). και σε βάφτιση το ίδιο. από την μια δεν υπάρχει τιμή ούτε προβλέπεται τιμοκατάλογος υπηρεσιών , από την άλλη είναι συνηθισμένο για να δείξει κάποιος την ευχαρίστηση με κάποιον τρόπο. σε άλλα μυστήρια έχω δώσει, σε άλλα όχι, σε άλλα έχω δώσει και μου τα έχουν αρνηθεί. 

αρχικά δες τι θέλεις , αυτό είναι να μην πληρώσεις ? η σε χαλάει ο τρόπος ? στη δεύτερη περίπτωση κοίτα να αλλάξει εκκλησία , υπάρχουν κληρικοί αρκετά πιο άνθρωποι από αυτούς τους business man που συνάντησες τώρα. αν πας με κόντρα πριν το μυστήριο , που είναι υποχρέωσή τους να στο εκτελέσουν , το πιο πιθανό να σου βγει ξινό. από την άλλη αν δεν είσαι της εκκλησίας , υπάρχει και ο πολιτικός γάμος τσακ μπαμ. 

• Thanks 2
Δημοσ.

Εγώ νονός και έδωσα ότι εγώ ήθελα και πήρα κανονικά απόδειξη με τα στοιχεία της ενορίας.Δε τα παντελονιάζουν όλοι....

• Like 5
  • Thanks 1
Δημοσ.
7 λεπτά πριν, stelios_2809 είπε

από τον κύκλο μου δεν έχω ακούσει ποτέ για τιμή. προ covid πάντρεψα όμως τον κολλητό μου και χωρίς να υπάρχει κάποια απαίτηση δώσαμε το αντίστοιχο φακελάκι (ξεχωριστά σε παπα και εκκλησία). και σε βάφτιση το ίδιο. από την μια δεν υπάρχει τιμή ούτε προβλέπεται τιμοκατάλογος υπηρεσιών , από την άλλη είναι συνηθισμένο για να δείξει κάποιος την ευχαρίστηση με κάποιον τρόπο. σε άλλα μυστήρια έχω δώσει, σε άλλα όχι, σε άλλα έχω δώσει και μου τα έχουν αρνηθεί. 

αρχικά δες τι θέλεις , αυτό είναι να μην πληρώσεις ? η σε χαλάει ο τρόπος ? στη δεύτερη περίπτωση κοίτα να αλλάξει εκκλησία , υπάρχουν κληρικοί αρκετά πιο άνθρωποι από αυτούς τους business man που συνάντησες τώρα. αν πας με κόντρα πριν το μυστήριο , που είναι υποχρέωσή τους να στο εκτελέσουν , το πιο πιθανό να σου βγει ξινό. από την άλλη αν δεν είσαι της εκκλησίας , υπάρχει και ο πολιτικός γάμος τσακ μπαμ. 

Με κάλυψες απόλυτα με την απάντηση σου. Δεν είναι το θέμα να μην πληρώσω, αλλά απ ότι κατάλαβα αποσα λες μάλλον έπεσα σε παππά λαμογιο, γτ ο τρόπος που μιλάει γενικά είναι και περίεργος κ απότομος και αυταρχικό, οπότε θα πρέπει να κοιτάξω εκκλησία με άλλον. Θενξ

• Like 2
Δημοσ.
59 λεπτά πριν, greekbusters είπε

να ξέρω πως να κινούμαι γενικά στις συζητήσεις με την φάρα των παππάδων; 

Εγώ που είμαι της φάρας (ή κλίκας) στη δική μας δεν ζητούν τίποτα πέρα από τα απαιτούμενα χαρτιά (είχα ρωτήσει σχετικά γιατί κι άλλοι εκτός κύκλου είχαν αντίστοιχα παράπονα).

Δημοσ.
2 ώρες πριν, greekbusters είπε

Μιας και παντρεύτηκα πέρσι, όλες σχεδόν οι εκκλησίες ζητάνε λεφτά για την τελετή. Σπάνια να βρεις κάποια που δεν ζητάει. Από τη δικιά μου έρευνα ζητάνε 50-400 euro.. Και εμείς πάντως σε εκκλησάκι παντρευτήκαμε και δώσαμε 100 ή 150eu (δεν θυμάμαι από έξω τώρα). Το δικαιολογούν σαν "καθαριότητα" κτλ. Πήρα κανονικά απόδειξη πάντως.

Τώρα άμα δεν σου γεμίζει το μάτι ο παππάς να ψάξεις αλλού για να μη σου βγάλει ξινή την όλη φάση (μυστήριο κτλ). Καλή υπομονή :P

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, GREGORYMO είπε

Αποδείξη ?

Πριν πολλά πολλά χρόνια που ήμουν κουμπάρος και είχαμε πληρώσει την εκκλησία ναι μας είχε δώσει απόδειξη. Δε ξέρω τι τύπου απόδειξη ήταν αυτή, μπορεί να ήταν σαν τα κουπόνια του ΚΚΕ δηλαδή απλά για εσωτερική χρήση προς και όχι νόμιμη απόδειξη.

Επεξ/σία από DrLo
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα κι από εμένα,

ο ιερέας που θα τελέσει το όποιο μυστήριο, δεν πληρώνεται (δε θα πρέπει τουλάχιστον). Άλλωστε γι'αυτό παίρνει μισθό. Επίσης τα μυστήρια απο πλευράς Εκκλησίας δεν πληρώνονται.

Σε αυτό που συμμετέχεις οικονομικά είναι τα λειτουργικά έξοδα του εκάστοτε ναού, γι'αυτό και είθισται να λέγεται "ό,τι έχετε ευχαρίστηση". Αν βέβαια κάποιος ζητάει να ανάψουν όοολοι οι πολυέλαιοι κτλ ανεβαίνει και το λειτουργικό κόστος, οπότε λογικό να ζητηθεί ένα άλφα ποσό.

Στην περίπτωση του τόπικ στάρτερ, εφόσον μιλάει για ξωκκλήσι δυστυχώς παίζουν διάφορες ταρίφες που δεν ανταποκρίνονται σε τυχόν λειτουργικά έξοδα του ναού. Επίσης να ξέρεις πως κανονικά η Αρχιεπισκοπή απαγορεύει την  τέλεση μυστηρίων στον εξωτερικό χώρο του ναού, κανονικά χρειάζεται ειδική άδεια.

Εάν θεωρεί ο ts πως για την τέλεση του μυστηρίου του ζητάνε ποσά πάραλογα και ενάντια στις οδηγίες της Αρχιεπισκοπής και της Εκκλησίας, μπορεί να απευθυνθεί και να καταγγείλει στην Αρχιεπισκοπή την περίπτωση και από εκεί να του απαντήσουν σε όσα θα καταγγείλει (υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασια και μπορούν να τον ενημερώσουν).

Επεξ/σία από manzana
  • Like 3
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...