jemadux Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2022 Share Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2022 Λοιπόν δεν έχω θέμα με την διανομή που χρησιμοποιεί ο καθένας .. δικαιώμα του καθένος να διαλέγει μια διανομή για οποιονδήποτε λόγο αρκεί να μην μας τα κάνει τσουρέκια γιατί πιστεύει οτι η δική του επιλογή είναι καλύτερη ονομάτα δεν λέμε και οικογένιες δεν θίγουμε και όποιος έχει την μύγα να την φέρει πίσω ... Αρχικά διαλέξα πλέον το debian gnu/linux στο λαπτοπ μου 1ον σταθέροτητα μέχρι αηδίας . ( if ain't broke don't fix it ) και οι ενημερώσεις οι περισσοτέρες είναι ασφαλείας 2ον είναι upstream distro και πάρα πολυ παλιά διανομή , 3ον έχει systemd και αμα θέλω να εχω δυνατοτήτα να βάλω snaps θα το κάνω . 4ον οι περισσοτέρες εταιρίες φτιάχνουν το λογισμικό στις ποιο διαδεδομένες διανομες όπως debian / ubuntu / fedora / opensuse . και δεν έχω καμία εξάρτηση εναν mainterner Γιατί Gnome και όχι plasma / xfce / mate / ή wm . γιατι είναι ευχρήστο και συνδέω τους λογαρισμούς μου στο gnome και έχω ολα τα emails μου στο evolution . νομίζω την ιδια δυνατότητα την έχω και στο plasma αλλά κατι με χαλάει με το qt apps . mate = μια χαρα DE είναι αλλά μου θυμίζει εποχές που το gnome ηταν στο 2.x αλλά παροχημένο όπως sysvinit . για να στήσω πχ to lxde / openbox / lxqt / *box / dwm / bspwm / κλτπ χρειαζόμαι χρόνο και αυτη την διαδεδεμένη στιγμή δεν έχω χρόνο είναι πολύ ωραίο να πάρεις πχ το config κάποιου αλλου και να δουλέψεις στο συστήμα του όπως έκανα οταν είχα πάρει το συστήμα του Luke Smith και δουλεύα με αυτό . Bonus Γιατί δεν διάλεξα Devuan Gnu+Linux θα το εκάνα αλλά οταν ο gdm δεν έχει το λογοτύπο του Devuan κάτι με χαλάει .. σχεδόν οι περισσότερες διανομές βάζουν το λογοτύπο τους και ακόμα δεν μπορεί να υποστηρίξει snaps . Εσείς ποια διανομή χρησιμοποείτε και για ποιον λόγο ... περιμένω να ακούσω την γνώμη σας . ... 2 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
nick0lis Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2022 Share Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2022 Gentoo γιατί προτιμώ τα ρούχα στον ράφτη 😇 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
triplex1 Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2022 Share Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2022 1 ώρα πριν, nick0lis είπε Gentoo γιατί προτιμώ τα ρούχα στον ράφτη 😇 Ο καθενας οπως την βρισκει😊 2 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
mphxths Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2022 Share Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2022 Archlinux , γιατι ειμαι βαρυμαγκας χακερ Περα απο την πλακα , λογω AUR , για μενα οι arch-based διανομες θα ειναι παντα ενα βημα μπροστα. Η πληθωρα των πακετων που βρισκονται μαζεμενα σε ενα σημειο ειναι μεγαλη υποθεση. Ναι το deb format ειναι το πλεον διαδεδομενο , αλλα αν ειναι να προσθετω αβερτα repos για το καθετι που δεν καταδεχονται να βαλουν στα επισημα ρεπος , καπου κατανταει αηδια. Δεν μιλαω για θεματα ασφαλειας , γιατι αυτο ισχυει και στο AUR. Επισης αν καποιος παρατησει το πακετο στο AUR , με λιγο διαβασμα του PKGBUILD το συντηρεις και μονος σου. Archlinux , γιατι τα πακετα κατα κυριο λογο ειναι vanilla οσο δεν παει , ελαχιστο bloatware (αυτονοητο με τον τροπο που δουλευει η εγκατασταση) , γρηγορες ενημερωσεις , σταθερο , νορμαλ πακετοποιηση και dependencies. Αν ηταν να διαλεξω επομενη διανομη , θα πηγαινα σε fedora(-based) , opensuse TW ή καποια debian unstable/testing based... ubuntu αν με απειλησουν Ολες οι αλλες διανομες , απλα επονται αγκομαχωντας... 4 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
NiKoSmile Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2022 Share Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) Μετά από πολλές δοκιμές, για λόγους ευκολίας, συμβατότητας, υποστήριξης και συνήθειας "Linux Mint Mate". Επεξ/σία 22 Φεβρουαρίου 2022 από NiKoSmile 3 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
jemadux Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2022 Μέλος Share Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2022 @mphxths συμφωνώ απόλυτα με την λογική του arch που βάζει και τα headers και dev packages μαζί στο πακέτο . Κλασσικό παράδειγμα όταν ήθελα να κάνω port το larbs , στο debian , ήμουν σε φάση πλάκα με κάνεις τώρα . Έπρεπε να βρω τα κατάλληλα dev packages και libraries . Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
jcd313 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2022 Share Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) Happy Arch user. Για μένα είναι ένας συνδυασμός ευκολίας, ταχύτητας και ελευθερίας που δεν τον βρίσκεις εύκολα αλλού. Και από πάνω openbox γιατί είναι απλό, γρήγορο και αξιόπιστο. Αν ήταν να αλλάξω, μάλλον θα πήγαινα σε debian testing, δε σκοπεύω όμως. Επεξ/σία 23 Φεβρουαρίου 2022 από jcd313 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
rhtoras Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2022 Share Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) Void Linux αρχικά δεν ειναι πλεμποδιανομή εκτός αν δεν ξέρει κάποιος να τη χρησιμοποιεί έχει μεγάλα αποθετήρια αλλά και αν δεν είχε έχει το xbps-src που οτι δεν έχει το χτίζεις και το έχεις Ειναι μεν rolling αλλά ταυτόχρονα stable αφου δεν κάνει update 2 φορές τη μέρα όπως άλλες διανομές. Rolling δεν ειναι μονο το bleeding edge. Επίσης το fedora rawhide κάνει πολλά update κάθε μέρα ίσως περισσότερα κι απο arch. Το venom linux ανα μερικούς μήνες. Κάπου στο ενδιάμεσο ειναι το Void. ΕΔΩ μια σύγκριση με το Arco linux για να καταλάβουμε. stability v.s arch Επίσης το arch -ξέχασα να το πω πριν- σβήνει π.χ τον παλιό kernel μετά από update (για αυτό προσφέρει άλλωστε και τον lts). Το void πάλι κρατάει παλιούς kernels και μπορούμε να πάμε σε πιο πίσω kernel εύκολα από τον grub. Υπάρχει community για να βρεις λύση σε τυχόν απορίες (telegram, reddit, unchained-gnu.gr, youtube, discord κ.λ.π) Διαθέτει ενα εύκολο, μικρό και ασφαλές init system το runit το οποίο σε αντίθεση με τα άλλα init systems χρησιμοποιεί symlinks κάτι που κάνει εύκολη την ενεργοποίηση κατάργηση των services στο αψε σβήσε και φυσικά δείτε κανα video ή διαβάστε το handbook για να το καταλάβετε Έχει το vpm για απλοποίση των εντολών του package manager Υπάρχει έκδοση του octopi το octoxbps που ειναι εύκολο να βρεις, εγκαταστήσεις, ενημερώσεις το σύστημά σου χωρίς να χρησιμοποιήσεις terminal Έχει το vsv εργαλείο για monitoring των services πανεύκολα π.χ avahi, bluetooth, networkmanager κ.λ.π κάτι που ελάχιστες διανομές έχουν Διαθέτει τις περισσότερες αρχιτεκτονικές (9 official σύμφωνα με το handbook επι 2 για musl και glibc) κάτι που το κάνει ιδανικό και για συσκευές όπως raspberry, orange pi κ.λ.π Έχει δυο βιβλιοθήκες (glibc - musl) το οποίο αν δεν κάνω λάθος ειναι η μονη διανομή που το προσφέρει Υπάρχει zfs support αλλά και luks κρυπτογράφηση κάτι που δεν έχουν όλες οι διανομές και χρησιμεύουν σε servers πολύ. Υπάρχουν τα περισσότερα desktops (xfce, lxqt, lxde, budgie, gnome, mate, cinnamon, kde, enlightenment, lumina) και οι πιο πολλοί wm's (ακόμα και ο motif/lesstif) !!! Είναι πολύ ελαφριά διανομή και μπορεί να λειτουργήσει και σε παλιά μηχανήματα Κατα τα λοιπά ο καθένας ας βάλει οτι διανομή θέλει, ξέρει κ.λ.π ακόμα και αν αυτή ειναι που χρησιμοποιεί στη δουλειά του και ψάχνει testers στους νέους χρήστες λέγοντάς τη στο rhtora που δεν τους αφήνει να γίνουν υποψήφιοι testers. Επεξ/σία 23 Φεβρουαρίου 2022 από rhtoras 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
jemadux Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2022 Μέλος Share Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2022 50 λεπτά πριν, rhtoras είπε Ειναι μεν rolling αλλά ταυτόχρονα stable αφου δεν κάνει update 2 φορές τη μέρα όπως άλλες διανομές rolling και stable δεν συμβαδίζει .. είτε θα είναι rolling είτε θα έχει δοκιμασμένα πακέτα . 55 λεπτά πριν, rhtoras είπε Διαθέτει ενα εύκολο, μικρό και ασφαλές init system το runit το οποίο σε αντίθεση με τα άλλα init systems χρησιμοποιεί symlinks κάτι που κάνει εύκολη την ενεργοποίηση κατάργηση των services στο αψε σβήσε χμ .. αρκει να ξέρει τα directories .. δηλαδή εσύ θεωρείς οτι είναι ευκολο να κανεις symblink ενα service ? το systemd το κάνει symblinks αλλά χωρίς να ξέρω ποιο directory να πειράξω .το ίδιο κάνει το openrc . 1 ώρα πριν, rhtoras είπε Διαθέτει τις περισσότερες αρχιτεκτονικές κάτι που το κάνει ιδανικό και για συσκευές όπως raspberry, orange pi κ.λ.π debian official 9 αρχικεκτονικές + unofficial void 4-5 1 ώρα πριν, rhtoras είπε Κατα τα λοιπά ο καθένας ας βάλει οτι διανομή θέλει, ξέρει κ.λ.π ακόμα και αν αυτή ειναι που χρησιμοποιεί στη δουλειά του και ψάχνει testers στους νέους χρήστες λέγοντάς τη στο rhtora που δεν τους αφήνει να γίνουν υποψήφιοι testers. συμφωνώ απόλυτα ... αλλά δεν εχω κατάλαβει κάτι .. πες οτι χρησιμοποιώ μια διανομή rolling-stable οπως την θεωρείς . σου έχει σπάσει ποτέ μετά απο update ;; θυμάμαι παλιά με μου είχε σπάσει το arch και το debian testing . τοτε είχα ATI radeon σε ενα λαπτοπ dell και thinkpad . έχεις χρόνο να ασχοληθείς με το συστήμα ; αν έχεις μεγιά και χαρά σου ... ναι τότε ήταν με closed source οδηγούς Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
xrhstosiak Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2022 Share Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) ..... Don't feed the trolls Επεξ/σία 25 Φεβρουαρίου 2022 από xrhstosiak 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
nick0lis Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2022 Share Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2022 Μια ιδέα τι θα συμβεί σε πολύ παλιό φορητό αν τολμήσετε την Gentoo 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Neural_handshake Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2022 Share Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) manjaro cinnamon εχεις ολα τα πλεονεκτηματα του arch ,rolling distro, γρηγορες αναβαθμισεις κ νεα features - τεχνολογιες ,aur ,πληθωρα vanilla gui, κλπ σου κρατανε πισω τα πακετα 2 εβδομαδες κ αφου τα τεσταρουν οι testing κ unstable τα παιρνεις με πολυ λιγα προβληματα πολυ μεγαλη κοινοτητα οποτε λυσεις θα βρεις τις λιγες φορες που κατι δεν θα κατσει καλα η που θα χρειαστεις κατι ετοιμα meta πακετα πχ manjaro-pipewire για να μην ψαχνεσαι τι χρειαζεσαι,τι παιζει σωστα κ τι αντικαθισταται με τον χρονο μαζι με τα settings τους χρησιμα gui εργαλεια για να σου κανει την ζωη ευκολη χωρις τις υπερβολες του garuda που θα σου φτιαξει μεχρι gui για να κανεις refresh τα keys αλλα που σπανε καθε φορα που αναπνεεις λιγο βαρια ξργω cinnamon γιατι gtk αλλα παραδοσιακο ορθοδοξο χωρις παραξενιες κ μαλακιες ,απλο λιτο που ομως δεν του λειπουν χαρακτηριστικα κ ανεσεις με αρκετα καλη αλλα οχι αριστη καταναλωση μνημης Επεξ/σία 23 Φεβρουαρίου 2022 από Neural_handshake 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
mphxths Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2022 Share Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2022 5 ώρες πριν, rhtoras είπε Ειναι μεν rolling αλλά ταυτόχρονα stable οπως και το arch , opensuse TW , debian testing/unstable. Αρα δεν ειναι κατι μοναδικο στην πλεμποδιανομη σου. 5 ώρες πριν, rhtoras είπε Επίσης το fedora rawhide Μην συγκρινεις την οποιαδηποτε διανομη με το fedora rawhide που ειναι ειδικου (πειραματικου) σκοπου για να νοιωσει η διανομη σου οτι ειναι καλυτερη. 5 ώρες πριν, rhtoras είπε Το void πάλι κρατάει παλιούς kernels και μπορούμε να πάμε σε πιο πίσω kernel εύκολα από τον grub. Δεν φανταζεσαι ποσες ακομα διανομες το κανουν αυτο. 5 ώρες πριν, rhtoras είπε Υπάρχει community για να βρεις λύση σε τυχόν απορίες Πωπω !! Τι μοναδικο χαρακτηριστικο !! 5 ώρες πριν, rhtoras είπε Υπάρχει zfs support αλλά και luks κρυπτογράφηση κάτι που δεν έχουν όλες οι διανομές Κοιμασαι τον υπνο του δικαιου. 5 ώρες πριν, rhtoras είπε Υπάρχουν τα περισσότερα desktops (xfce, lxqt, lxde, budgie, gnome, mate, cinnamon, kde, enlightenment, lumina) και οι πιο πολλοί wm's (ακόμα και ο motif/lesstif) !!! Οπως και σε χιλιαδες αλλες διανομες. Πραγματικα θελω να δω το gnome με runit πως θα δουλευει χαχαχα.... 5 ώρες πριν, rhtoras είπε Είναι πολύ ελαφριά διανομή και μπορεί να λειτουργήσει και σε παλιά μηχανήματα Εχουμε συγχρονα μηχανηματα , ειμαστε λεφταδες...αρα δεν μας ενδιαφερει αυτο. 5 ώρες πριν, rhtoras είπε αρχικά δεν ειναι πλεμποδιανομή Αρχικα και τελικα..μονο πλεμποδιανομη ειναι και τιποτα αλλο. 4 ώρες πριν, jemadux είπε rolling και stable δεν συμβαδίζει Συμβαδιζει αν εισαι σοβαρη διανομη. (arch/debian/opensuse) 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
imitheos Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου 2022 Share Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) Άντε ακόμη ένα άσκοπο θέμα που θα κλειδωθεί 16 ώρες πριν, rhtoras είπε Ειναι μεν rolling αλλά ταυτόχρονα stable αφου δεν κάνει update 2 φορές τη μέρα όπως άλλες διανομές. Rolling δεν ειναι μονο το bleeding edge. Επίσης το fedora rawhide κάνει πολλά update κάθε μέρα ίσως περισσότερα κι απο arch. Το venom linux ανα μερικούς μήνες. Κάπου στο ενδιάμεσο ειναι το Void. ΕΔΩ μια σύγκριση με το Arco linux για να καταλάβουμε. stability v.s arch Επίσης το arch -ξέχασα να το πω πριν- σβήνει π.χ τον παλιό kernel μετά από update (για αυτό προσφέρει άλλωστε και τον lts). Το void πάλι κρατάει παλιούς kernels και μπορούμε να πάμε σε πιο πίσω kernel εύκολα από τον grub. Rolling και ταυτόχρονα stable δεν υπάρχει, όπως σου είπανε και άλλοι. Και μία φορά κάθε εβδομάδα να κάνει update, πάλι θα βγει κάποιο πρόβλημα που δεν έγινε trigger κατά το τέστινκ. Και το manjaro ή όποιο archοιδές κρατάει τα πακέτα κάποιες ημέρες, όλα αυτά είναι ψευδαίσθηση σταθερότητας. Τα μόνα stable είναι διανομές τύπου debian stable, κτλ και που εκεί η σταθερότητα είναι ότι δεν θα αλλάξει κάποιο abi / api και έτσι θα είσαι σίγουρος ότι η Ψ corporate εφαρμογή που είσαι υποχρεωμένος να τρέχεις στην εταιρία σου, δεν θα σπάσει αύριο. Σταθερά από την άποψη δεν κολλάει, δεν είναι ούτε εκείνα. Εκεί και αν υπάρχει η ψευδαίσθηση της σταθερότητας από την άποψη ότι "έχω δοκιμασμένο software, και τα απαραίτητα bugs γίνονται backported" που πρακτικά είναι ανέφικτο αλλά ας μην πάμε εκεί. Επίσης, το rawhide δεν αποτελεί επιχείρημα υπέρ του void γιατί δεν είναι διανομή αλλά "breeding ground", "unstable repo" ή όπως είναι ο πιο δόκιμος όρος. Το να κρατάς παλαιούς πυρήνες επίσης δεν είναι καινοτομία. Πχ το tumbleweed έχει την πρόνοια "multiversion" και μπορείς να ορίσεις πόσους πυρήνες (και όσα άλλα πακέτα ορίσεις ως multiversion) χρειάζεσαι. 16 ώρες πριν, rhtoras είπε Διαθέτει ενα εύκολο, μικρό και ασφαλές init system το runit το οποίο σε αντίθεση με τα άλλα init systems χρησιμοποιεί symlinks κάτι που κάνει εύκολη την ενεργοποίηση κατάργηση των services στο αψε σβήσε και φυσικά δείτε κανα video ή διαβάστε το handbook για να το καταλάβετε Παραβλέπω ότι δεν έκανες κάποιο audit και το "ασφαλές" το έβγαλες από το στομάχι σου και θα πω απλά ότι προσωπικά βρήκα το runit το πιο άβολο από όσα init systems έχω δουλέψει. Δεν έχει ούτε την απλότητα του "sysvinit με bsd init scripts" (πχ *bsd, slackware) ούτε την ευκολία και χρηστικότητα του openrc, ούτε τις δυνατότητες του systemd. Επίσης το "έχει symlinks" δεν το λες και τρομερή καινοτομία, μια και το openrc κάνει το ίδιο και το "sysvinit με sysv init scripts" έκανε το ίδιο εδώ και 500 χρόνια. 16 ώρες πριν, rhtoras είπε Υπάρχει έκδοση του octopi το octoxbps που ειναι εύκολο να βρεις, εγκαταστήσεις, ενημερώσεις το σύστημά σου χωρίς να χρησιμοποιήσεις terminal Έχει το vsv εργαλείο για monitoring των services πανεύκολα π.χ avahi, bluetooth, networkmanager κ.λ.π κάτι που ελάχιστες διανομές έχουν Πώωω έχει γραφικό για να ενημερώσεις το σύστημά σου; Καμμία άλλη διανομή δεν είχε ποτέ γραφικό εργαλείο. 16 ώρες πριν, rhtoras είπε Διαθέτει τις περισσότερες αρχιτεκτονικές (9 official σύμφωνα με το handbook επι 2 για musl και glibc) κάτι που το κάνει ιδανικό και για συσκευές όπως raspberry, orange pi κ.λ.π Έχει δυο βιβλιοθήκες (glibc - musl) το οποίο αν δεν κάνω λάθος ειναι η μονη διανομή που το προσφέρει Το debian υποστηρίζει 700 αρχιτεκτονικές (και ένα από τα αρνητικά που βρίζουν πάρα πολλοί πχ ο jim_p είναι ότι δεν περνάει ένα πακέτο στο testing αν δεν γίνει compile σε όλες τις αρχιτεκτονικές). Επίσης το gentoo υποστήριζε εδώ και 500 χρόνια musl, uclibc και glibc (πριν λίγους μήνες όμως αφαίρεσε επίσημα την υποστήριξη για uclibc). Πέρα από αυτά, το παραπάνω είναι Non-point αν δεν σε ενδιαφέρει κάποια άλλη αρχιτεκτονική ή libc. 16 ώρες πριν, rhtoras είπε Υπάρχει zfs support αλλά και luks κρυπτογράφηση κάτι που δεν έχουν όλες οι διανομές και χρησιμεύουν σε servers πολύ. Υπάρχουν τα περισσότερα desktops (xfce, lxqt, lxde, budgie, gnome, mate, cinnamon, kde, enlightenment, lumina) και οι πιο πολλοί wm's (ακόμα και ο motif/lesstif) !!! Είναι πολύ ελαφριά διανομή και μπορεί να λειτουργήσει και σε παλιά μηχανήματα Τα motif / lesstif έχω την εντύπωση ότι είναι toolkits σαν το gtk και όχι wm αλλά όπως και να έχει, το ίδιο υποστηρίζουν και 500 άλλες διανομές. Έχω ξαναπεί ότι χρησιμοποιώ WindowMaker. Επίσης το "ελαφριά διανομή" είναι παραπλανητικό. Έχεις βάλει πάρα πολλές φορές screenshots και σου έχω βάλει και εγώ με ίδιο γραφικό και πιο λίγη κατανάλωση μνήμης. Αν πας να βάλεις gnome και να τρέχεις libreoffice, τότε πώς θα τρέξει σε παλιά μηχανήματα; Αντίστοιχα αν βάλεις όλα αυτά τα xfce, lxqt, κτλ που αναφέρεις, και άλλες διανομές θα τρέξουν σε παλιά μηχανήματα. 16 ώρες πριν, rhtoras είπε Κατα τα λοιπά ο καθένας ας βάλει οτι διανομή θέλει, ξέρει κ.λ.π ακόμα και αν αυτή ειναι που χρησιμοποιεί στη δουλειά του και ψάχνει testers στους νέους χρήστες λέγοντάς τη στο rhtora που δεν τους αφήνει να γίνουν υποψήφιοι testers. Αφού πρώτα έκανα την κλασική μου προπαγάνδα, τώρα να ξεπλύνω λίγο με "εγώ θέλω να βάλετε ό,τι θέλετε. δεν κάνω προπαγάνδα. είμαι κόρη ναυάρχου". 15 ώρες πριν, jemadux είπε Ρε συ jemadux, σε όλα τα νήματα, πχ Στις 18/2/2022 στις 11:54 ΠΜ, jemadux είπε τουλάχιστον η παγώνη εχει πτυχια .. ο ρητορας εχει πτυχια στο να σπαει 🦆🦆 βρίζεις τον rhtora, αλλά όλα τα νήματα που ανοίγεις είναι κάτι άσκοπα, αφηρημένα θέματα που δεν βγει κανένα νόημα και που είναι δεδομένα ότι σε λεπτά θα μπει να γράψει τα δικά του. Σε λίγο θα πιστέψω ότι είστε το ίδιο account ή είστε κολλητοί και κάθεστε στο ίδιο δωμάτιο. 16 ώρες πριν, rhtoras είπε Ειναι μεν rolling αλλά ταυτόχρονα stable αφου δεν κάνει update 2 φορές τη μέρα όπως άλλες διανομές. Rolling δεν ειναι μονο το bleeding edge. Επίσης το fedora rawhide κάνει πολλά update κάθε μέρα ίσως περισσότερα κι απο arch. Το venom linux ανα μερικούς μήνες. Κάπου στο ενδιάμεσο ειναι το Void. ΕΔΩ μια σύγκριση με το Arco linux για να καταλάβουμε. stability v.s arch Επίσης το arch -ξέχασα να το πω πριν- σβήνει π.χ τον παλιό kernel μετά από update (για αυτό προσφέρει άλλωστε και τον lts). Το void πάλι κρατάει παλιούς kernels και μπορούμε να πάμε σε πιο πίσω kernel εύκολα από τον grub. Υπάρχει community για να βρεις λύση σε τυχόν απορίες (telegram, reddit, unchained-gnu.gr, youtube, discord κ.λ.π) Διαθέτει ενα εύκολο, μικρό και ασφαλές init system το runit το οποίο σε αντίθεση με τα άλλα init systems χρησιμοποιεί symlinks κάτι που κάνει εύκολη την ενεργοποίηση κατάργηση των services στο αψε σβήσε και φυσικά δείτε κανα video ή διαβάστε το handbook για να το καταλάβετε Έχει το vpm για απλοποίση των εντολών του package manager Υπάρχει έκδοση του octopi το octoxbps που ειναι εύκολο να βρεις, εγκαταστήσεις, ενημερώσεις το σύστημά σου χωρίς να χρησιμοποιήσεις terminal Έχει το vsv εργαλείο για monitoring των services πανεύκολα π.χ avahi, bluetooth, networkmanager κ.λ.π κάτι που ελάχιστες διανομές έχουν Διαθέτει τις περισσότερες αρχιτεκτονικές (9 official σύμφωνα με το handbook επι 2 για musl και glibc) κάτι που το κάνει ιδανικό και για συσκευές όπως raspberry, orange pi κ.λ.π Έχει δυο βιβλιοθήκες (glibc - musl) το οποίο αν δεν κάνω λάθος ειναι η μονη διανομή που το προσφέρει Υπάρχει zfs support αλλά και luks κρυπτογράφηση κάτι που δεν έχουν όλες οι διανομές και χρησιμεύουν σε servers πολύ. Υπάρχουν τα περισσότερα desktops (xfce, lxqt, lxde, budgie, gnome, mate, cinnamon, kde, enlightenment, lumina) και οι πιο πολλοί wm's (ακόμα και ο motif/lesstif) !!! Είναι πολύ ελαφριά διανομή και μπορεί να λειτουργήσει και σε παλιά μηχανήματα Κατα τα λοιπά ο καθένας ας βάλει οτι διανομή θέλει, ξέρει κ.λ.π ακόμα και αν αυτή ειναι που χρησιμοποιεί στη δουλειά του και ψάχνει testers στους νέους χρήστες λέγοντάς τη στο rhtora που δεν τους αφήνει να γίνουν υποψήφιοι testers. Εγώ καλώ τον κόσμο να βάλει NetBSD / FreeBSD -HEAD (το αντίστοιχο με το fedora rawhide). Τρέχω χρόνια NetBSD HEAD και μου αρέσει γιατί: Ειναι μεν rolling αλλά ταυτόχρονα stable αφου δεν κάνει update 2 φορές τη μέρα όπως άλλες διανομές. Rolling δεν ειναι μονο το bleeding edge. Επίσης το fedora rawhide κάνει πολλά update κάθε μέρα ίσως περισσότερα κι απο arch. Το venom linux ανα μερικούς μήνες. Επίσης το NetBSD -ξέχασα να το πω πριν- κρατάει παλιούς kernels και μπορούμε να πάμε σε πιο πίσω kernel εύκολα από τον BSD loader (για την ακρίβεια εσύ σαν admin κρατάς όσους πυρήνες θέλεις, τα BSD χ..στηκαν και σε αφήνουν να κάνεις ό,τι θελεις). Υπάρχει community για να βρεις λύση σε τυχόν απορίες (reddit, youtube, irc, mailing list, fora, κ.λ.π) Διαθέτουν ενα εύκολο, μικρό και ασφαλές init system, το rcorder που αναπτύχθηκε στο Net αλλά πλέον υπάρχει σε όλα τα BSD το οποίο σε αντίθεση με τα άλλα init systems χρησιμοποιεί τον admin να κάνει vi ένα απλό αρχείο οπότε κάνει εύκολη την ενεργοποίηση κατάργηση των services στο αψε σβήσε και φυσικά δείτε κανα video ή διαβάστε το handbook για να το καταλάβετε Υπάρχει zfs support αλλά και κρυπτογράφηση (το NetBSD υποστηρίζει και LVM) κάτι που δεν έχουν όλες οι διανομές και χρησιμεύουν σε servers πολύ. Υπάρχουν τα περισσότερα desktops (xfce, lxqt, lxde, budgie, gnome, mate, cinnamon, kde, enlightenment, lumina) και οι πιο πολλοί wm's (ακόμα και ο motif/lesstif) !!! Είναι πολύ ελαφριά διανομή και μπορεί να λειτουργήσει και σε παλιά μηχανήματα. Το βασικό σύστημα ενός BSD καταλαμβάνει ούτε GB. Για να καταλάβει κάποιος, που είναι νέος στο χώρο και ενδεχομένως να νομίσει ότι είναι πραγματικά επιχειρήματα, ότι αυτά που γράφει ο rhtoras ισχύουν για το 40% των διανομών που κυκλοφορούν και για το 90% των "σοβαρών" διανομών που έχουν μια άλφα πορεία και υπάρχουν χρόνια στο χώρο. Αν, μάλιστα χειρίζεσαι καλύτερο το λόγο από εμένα και είσαι πρόθυμος να διατυπώσεις και να παρουσιάσεις πράγματα όπως σε βολεύουν (όπως έκανε εκείνος σε ένα βαθμό), τότε μπορείς να γράψεις ένα φορτηγό bullet points που να δείχνουν ότι η Ψ διανομή είναι έτη μπροστά. Επεξ/σία 24 Φεβρουαρίου 2022 από imitheos 1 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
accipio Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου 2022 Share Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου 2022 Linux Mint Cinnamon. Επειδή είμαι εντελώς αρχάριος στον κόσμο του Linux και πρώτη φορά τα εγκαθιστώ για δοκιμή, ήθελα μια διανομή φιλική προς το χρήστη και έτσι επέλεξα το Mint. 8 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις