Προς το περιεχόμενο

Rack-ο-ντουλάπα DIY [καταγραφή - πορεία κατασκευής]

Haldol

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα παιδιά. Με την ανακαίνιση που έκανα το καλοκαίρι, έριξα παντού Cat. 6 καλώδιο, συν οπτικό για τον κάτω όροφο, ενώ σκέφτηκα όλα αυτά να τερματιστούν μέσα σε ένα αυτοσχέδιο rack μέσα... στη ντουλάπα. Μετά την περιπέτεια με το πως θα στηρίξω τα υλικά (τελικά "έφαγα" λίγο τη ντουλάπα με το ξυλουργικό router), αλλά και την απορία αν... έριξα τα σωστά οπτικά, όλα βαίνουν καλώς. Η κατασκευή προχωράει, αν και ακόμα ήμαστε σε πρώιμο στάδιο :(

Το κάτω- κάτω αναρτημένο εξάρτημα (στη φώτο), είναι ένα 1U mount για Raspberry Pi 4B. Συνδυάζει μεγαλούτσικη ψύκτρα, δικό του -έξτρα- PCB ώστε να φέρει την Type-C και τα HDMI μπροστά, ενώ το αγόρασα ~90 ευρώ από Lincoln Binns. Λίγο ακριβό, αλλά τρομερά τακτοποιημένο & βολικό.

IMG_0096.jpeg.1815e1f2871b442e6f7e097152a51f55.jpeg

Η συνέχεια των εργασιών, έχει ως εξής:

1.    Πέρασμα καναλιών στο πάνω ντουλάπι, ώστε να περάσουν τα καλώδια από μέσα και ν' αδειάσει ο χώρος.

IMG_0094.jpeg.bf4d65f6047ba2c520a197eaf9fda0d8.jpeg

2.    Στήριξη - "τύλιγμα" των καλωδίων (κάτω ντουλάπι) πίσω από τα patch panel, ώστε να μην είναι μασούρι. Γι' αυτό έχω σχεδιάσει και τυπώσει μία custom λύση (upcycling ενός άδειου spool από νήμα!) μιας και δεν έβρισκα κάτι πιο "τυποποιημένο".

IMG_0095.jpeg.7cc03ac4fee4341566fe65ea77e6fe13.jpeg

Πάντα ανοιχτός σε ιδέες, προτάσεις, αλλά φυσικά και ερωτήσεις για το τι κάνω. Είναι ακόμα αρχή, είμαι αρκετά άπειρος από δίκτυα (δεν είναι τ' αντικείμενό μου) αλλά το προσπαθώ ! 

:D

• Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

42 λεπτά πριν, Haldol είπε

Καλησπέρα παιδιά. Με την ανακαίνιση που έκανα το καλοκαίρι, έριξα παντού Cat. 6 καλώδιο, συν οπτικό για τον κάτω όροφο, ενώ σκέφτηκα όλα αυτά να τερματιστούν μέσα σε ένα αυτοσχέδιο rack μέσα... στη ντουλάπα. Μετά την περιπέτεια με το πως θα στηρίξω τα υλικά (τελικά "έφαγα" λίγο τη ντουλάπα με το ξυλουργικό router), αλλά και την απορία αν... έριξα τα σωστά οπτικά, όλα βαίνουν καλώς. Η κατασκευή προχωράει, αν και ακόμα ήμαστε σε πρώιμο στάδιο :(

Το κάτω- κάτω αναρτημένο εξάρτημα (στη φώτο), είναι ένα 1U mount για Raspberry Pi 4B. Συνδυάζει μεγαλούτσικη ψύκτρα, δικό του -έξτρα- PCB ώστε να φέρει την Type-C και τα HDMI μπροστά, ενώ το αγόρασα ~90 ευρώ από Lincoln Binns. Λίγο ακριβό, αλλά τρομερά τακτοποιημένο & βολικό.

IMG_0096.jpeg.1815e1f2871b442e6f7e097152a51f55.jpeg

Η συνέχεια των εργασιών, έχει ως εξής:

1.    Πέρασμα καναλιών στο πάνω ντουλάπι, ώστε να περάσουν τα καλώδια από μέσα και ν' αδειάσει ο χώρος.

IMG_0094.jpeg.bf4d65f6047ba2c520a197eaf9fda0d8.jpeg

2.    Στήριξη - "τύλιγμα" των καλωδίων (κάτω ντουλάπι) πίσω από τα patch panel, ώστε να μην είναι μασούρι. Γι' αυτό έχω σχεδιάσει και τυπώσει μία custom λύση (upcycling ενός άδειου spool από νήμα!) μιας και δεν έβρισκα κάτι πιο "τυποποιημένο".

IMG_0095.jpeg.7cc03ac4fee4341566fe65ea77e6fe13.jpeg

Πάντα ανοιχτός σε ιδέες, προτάσεις, αλλά φυσικά και ερωτήσεις για το τι κάνω. Είναι ακόμα αρχή, είμαι αρκετά άπειρος από δίκτυα (δεν είναι τ' αντικείμενό μου) αλλά το προσπαθώ ! 

:D

Καλησπερα, επειδη κι εγω ειμαι σε τετοια φαση τωρα που θα κανω ανακαινιση, εχεις να δωσει κανα τιπ?

Τι ακριβως καλωδια εβαλες?

Επισης, η ντουλαπα σου θα εχει εξαερισμο?

1 ώρα πριν, Ntinaras είπε

Καλησπερα, επειδη κι εγω ειμαι σε τετοια φαση τωρα που θα κανω ανακαινιση, εχεις να δωσει κανα τιπ?

Τι ακριβως καλωδια εβαλες?

Επισης, η ντουλαπα σου θα εχει εξαερισμο?

Βασικό tip: ρίξε ΠΟΛΥ καλώδιο. Ξαναλέω, ΠΟΛΥ. Όσο πιστεύουμε στην αρχή ότι φτάνει, δεν φτάνει. Αν μπεις σε διαδικασία σκαψίματος, φέρε 2-3 πριζάκια σε κάθε δωμάτιο, patchαρέ τα, και τα ενεργά μη σ' απασχολούν. Εγώ έριξα Cat. 6 UTP της Ubiquiti, καμιά 400αριά μέτρα σύνολο :P

Εξαερισμό όχι, δεν έχω, αλλά θα 'χω ένα router, ένα switch και ένα Raspberry Pi 4B. Δε θεωρώ απαραίτητη την ψύξη, από τη στιγμή που δεν έχω κάτι πιο "ενεργοβόρο". Ίσως όμως αξίζει μία πρόβλεψη μήπως - εν τέλει - χρειαστεί.

• Like 3

3 ώρες πριν, sstratos είπε

αυτά ειναι για ... εργένηδες. Οι παντρεμένοι μόνο ξερογλύφονται 😁

Αυτό.

Η (μέση) γυναίκα από τη μία δεν θέλει να βλέπει καλώδια και σου λέει μάζεψέ τα όλα, από την άλλη δεν θέλει να της τρως χώρο από τις ντουλάπες (και φυσικά να τους ανοίγεις τρύπες). Πόσο μάλλον αν βάλεις και μικρά παιδιά στην εξίσωση, με τάση να ξηλώνουν οτιδήποτε καλώδιο τους φαίνεται περίεργο.

• Like 1

25 λεπτά πριν, nzeppos είπε

. Πόσο μάλλον αν βάλεις και μικρά παιδιά στην εξίσωση, με τάση να ξηλώνουν οτιδήποτε καλώδιο τους φαίνεται περίεργο.

Αν και είναι νωρίς να με απασχολήσει αυτό το ζήτημα, λύνεται... με μια κλειδαριά. :P

Update #0:

Τα καλώδια, όπως είπα, θα στηριχτούν στον τοίχο με... πατέντα. Δε θέλω να τα κόψω ίσα - ίσα, προτιμώ να υπάρχει η δυνατότητα για κόψε - ράψε στο μέλλον. Οπότε, σχεδίασα και εκτύπωσα στον 3D (με PETG) τον παρακάτω αντάπτορα, ο οποίος "βιδώνει" σε ένα spool άδειου νήματος και με τη σειρά του, βιδώνεται στον τοίχο. Τα καλώδια, στη συνέχεια, τυλίγονται γύρω από το τυπωμένο εξάρτημα, ενώ το άδειο spool απλά τα συγκρατεί να μη πέσουν.

Μέσα στο σ-κ λογικά θα βρω χρόνο να περάσω τα κανάλια (στο πάνω ντουλάπι) και το "τύλιγμα" θα γίνει αργότερα. Οπότε, αν έχει κάποιος κάποια καλύτερη ιδέα για τη στήριξη, ακούω! :D

0.jpeg

2.jpeg

1.jpeg

3.png

Routers/switches έχουν συνήθως Max Operating Temperature 40°C, μέσα στη ντουλάπα το καλοκαίρι χωρίς εξαερισμό θα έχουν θέμα. Θα θελήσεις να βάλεις και άλλα πράγματα στο rack, καλύτερα να σχεδιάσεις κάτι τώρα που είναι άδειο.

Τα patch panel είναι παθητικός εξοπλισμός, δλδ δεν χρειάζεται ρεύμα, απλά τερματίζουν τα καλώδια από πίσω από τις πόρτες του patch panel. Από την άλλη το switch είναι layer2 device που αντιλαμβάνεται τα ethernet frames και τα προωθεί κατάλληλα.

• Thanks 1

Στις 1/3/2022 στις 1:14 ΜΜ, kouaks88 είπε

Τι διαφορές έχουν τα Patch Panel με τα switch; 

Το patch panel είναι ένα απλό... σιδερικό. Seriously, είναι απλά ένα κομμάτι σίδερο ή/και πλαστικό. Χρησιμοποιείται απλά για να διευκολύνει το "βάλε- βγάλε" στα καλώδια, δεν είναι κάτι παραπάνω. Το switch είναι ηλεκτρονική συσκευή που ανακατευθύνει πακέτα στη σωστή συσκευή.

• 1 μήνα μετά...

Καλησπέρα παίδες. Μετά κόπων και βασάν , η κατασκευή προχωράει. :D

Η πάνω ντουλάπα σχεδόν έκλεισε. Πέρασα όλο το καλωδιομάνι σε κανάλι, και τα οδήγησα προς την κάτω. Η τρύπα στην πλάτη της ντουλάπας είναι για να περαστούν (αργότερα) 2-3 καλώδια προς τα έξω, για κάμερες, access point, αλλά και σύνδεση με το πάνω σπίτι. 

Spoiler

image.jpeg.7248484b5f9c89a09e7796bd2c7524cb.jpeg

Στα της κάτω... patchαρα τα περισσότερα keystone's του 1ου patch panel. Έχω καλύψει την είσοδο ( ΟΤΕ ), τα οπτικά ( κάτω όροφος ) καθώς και υπνοδωμάτιο, γραφείο και 2x access point(s). Στα patchαρίσματα δε ξέρω αν τα πήγα πολύ καλά (αρχάριος γαρ - νομίζω ότι "περισσεύει" πολύ καλώδιο πίσω απ'τα keystones) αλλά θα μάθω με τον καιρό. Ιδού: 

Spoiler

67198966895__CC74135A-039E-4DB6-BA62-709624F70045.jpeg.a3c6fc185e51916df024a2602b3bf254.jpeg

IMG_0329.jpeg.8a37f49f9a3e05641bd186d621934c96.jpeg

IMG_0328.jpeg.46c7a3ff63ad54f4bde8450508a801a3.jpeg

Τώρα η ιδέα μου είναι το 2ο patch panel να μπει κάτω απ'το switch, για άνεση στη διαχείριση των καλωδίων. Επίσης ίσως βγάλω το "συρταρωτό" ράφι και να βάλω ένα απλό 2U, γιατί αυτό είναι βαρύ, αλλά δε ξέρω αν χρησιμεύει και κάπου η δυνατότητα για "βγάλε- βάλε".

Ας αρχίσω να φτιάχνω και patch cables σιγά- σιγά :P 

• Like 3

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...