insomniac01 Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2022 2 ώρες πριν, Cntrl+X είπε Οπωσδήποτε τα εργαλεία δεν κάνουν το μάστορα. Χάρη για παράδειγμα σε συμφορουμίτες όπως o @costas_ είδαμε εξαιρετικά δείγματα φωτογραφιών για τα οποία προφανώς δεν αρκεί η κατοχή καλού φωτογραφικού εξοπλισμού. Όμως συχνά έχουμε δώσει την εντύπωση ότι όσον αφορά τα εργαλεία εννοούμε κάμερες άντε και φακούς το πολύ. Εργαλεία όμως είναι και πολλά άλλα, μεταξύ των οποίων softboxes, snoot, flash triggers, strobes, διαχύτες beauty dish, ανακλαστήρες, polarizers κλπ τα οποία στα χέρια κάποιου που γνωρίζει το φωτογραφικό φωτισμό μπορεί να δώσουν αποτέλεσμα που είναι σχεδόν απίθανο να επιτευχθεί χωρίς αυτά. Εδώ μερικά δείγματα - ευγενική χορηγία του αδερφού μου. Οι κάμερες που χρησιμοποιήθηκαν είναι η Canon 800D (κυρίως) και η Canon 6D mark II και διάφοροι φακοί (αποκλειστικά Canon), αλλά - κυρίως - ένα σύνθετο στήσιμο φωτισμού με μίγμα από τον παραπάνω εξοπλισμό. Backroom casting couch?
Dr_73 Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) 24 λεπτά πριν, pifilos είπε Μα για αυτό διευκρίνησα/διαχώρισα πως αν αγοράσει κάποιος ακριβό κινητό για αποκλειστική φωτογραφική χρήση είναι κάκιστη επιλογή. Απλώς εκτιμώ πως δεν τα αγοράζει για αυτό ο κόσμος. Οπότε είναι +1 λειτουργία που δεν απαιτεί επιπλέον χρήματα και άλλη συσκευή εξού και αποτελεί την πιο οικονομική λύση. Θεωρείς δηλαδή ότι όλοι όσοι δίνουν τα λεφτά που ζητά η apple, κάνουν ορθή επιλογή. Επειδή απλά είναι πολλοί. Επεξ/σία 21 Φεβρουαρίου 2022 από Dr_73
pifilos Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) 12 λεπτά πριν, Dr_73 είπε Θεωρείς δηλαδή ότι όλοι όσοι δίνουν τα λεφτά που ζητά η apple, κάνουν ορθή επιλογή. Επειδή απλά είναι πολλοί. Δε νομίζω να έγραψα κάτι τέτοιο. Έγραψα πως σχεδόν όλοι έχουν από ένα κινητό για διάφορες χρήσεις. Οπότε αυτομάτως έχουν και μια βασική φωτογραφική μηχανή που μπορεί να βγάλει πολύ τίμιες εικόνες (εξού και ο σύνδεσμος). Συνεπώς, είναι η οικονομικότερη λύση ασχέτως τιμής. Διευκρίνησα όμως πως όποιος δίνει πολλά χρήματα για κινητό με σκοπό να βγάζει αποκλειστικά εικόνες έχει κάνει μια πολύ κακή και ακριβή επιλογή. Δεν επικεντρώθηκα στην apple, δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ άλλωστε για να έχω γνώμη (εκτιμώς πως δεν τα αξίζει), ανέφερα στο 2ο post του thread πως ήταν με iphone για τον ίδιο λόγο που ανέφερα και την eos m100 μετά για να δείξω ότι είναι μια φθηνή επιλογή εξηγώντας το γιατί. Επεξ/σία 21 Φεβρουαρίου 2022 από pifilos
Cntrl+X Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2022 2 ώρες πριν, insomniac01 είπε Backroom casting couch? Δεν κατάλαβα τι ρωτάς.
babisskg Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2022 1 ώρα πριν, thanos13m είπε Είναι γνωστό το αφιέρωμα , έχει αρκετό καιρό , δεν είναι άσχημο , δεν προχωράει όμως πιο πέρα . Αυτό που θα μπορούσε να καταλήξει θα ήταν ένας πρακτικός οδηγός στον οποίο θα είχαν συμμετοχή και οι επώνυμοι επαγγελματίες που φιλοξενεί , για το ποιο θα ήταν τεχνικά ένα τυπικό οικονομικό φωτογραφικό σύνολο με το οποίο θα μπορούσε να ξεκινήσει ένας ερασιτέχνης . Αρκούν δλδ ένα σώμα στα 16mp , με έναν φακό τάδε συν ένα δύο αξεσουάρ όπως ένα τρίποδο ας πούμε η ένα εξωτερικό φλας . Μ' αυτό τον τρόπο , ο κάθε επώνυμος θα μπορούσε να δώσει τις προτάσεις του , άλλος για γενική φωτογραφία , άλλος για νυχτερινή λήψη , για φωτογραφία πορτραίτου κλπ . Και πάλι είναι χρήσιμο ως έχει , αφού οι επαγγελματίες που φιλοξενεί δίνουν αρκετές ιδέες , σύμφωνα με τον παρεχόμενο εξοπλισμό έκπληξη που τους προσφέρουν . Μάλιστα σκέφτομαι , σύμφωνα με την παρέμβαση του @costas_ αν πρέπει να το δυσκολέψουμε , μιλώντας για φωτογραφικό σύνολο πλέον , αφού τα οπτικά ενός συνόλου παίζουν με μεγαλύτερο συντελεστή απ' ότι τα σώματα στο αποτέλεσμα . Έτσι θα αποφύγουμε τις παρανοήσεις με άλλες φωτογραφικές λύσεις και υποκατάστατα . 3
GQPhDFBI Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2022 Φωτογραφία, ετυμολογικά είναι σύνθετη και προέρχεται από τις λέξεις φως και γραφή. Τις περισσότερες φορές όταν κάποιος ξεκινάει να ασχολείται με τη φωτογραφία, δεν υπάρχει κάποιος δίπλα του να του πει το πιο απλό πράγμα: έχεις "καλό φως" έχεις καλή φωτογραφία και πάνω στη σωστή χρήση του φωτός να μπορέσει σιγά σιγά να μάθει όλα τα υπόλοιπα π.χ κάδρο. Το όλο θέμα για το ποια μηχανή είναι καλύτερη, ποιος φακός είναι οξύτερος κλπ κλπ.. περιττά, έτσι για να γίνεται κουβέντα. Αν μπω σε μια φόρμουλα 1, θα πηγαίνω γρηγορότερα από το opel που έχω, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είμαι καλός οδηγός ή ότι θα καταφέρω να τερματίσω τον αγώνα (καλά για πρωτάθλημα δεν συζητάω...). 4
DVaderLa Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) 44 λεπτά πριν, GQPhDFBI είπε Αν μπω σε μια φόρμουλα 1, θα πηγαίνω γρηγορότερα από το opel που έχω, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είμαι καλός οδηγός ή ότι θα καταφέρω να τερματίσω τον αγώνα (καλά για πρωτάθλημα δεν συζητάω...). Αυτό δε σημαίνει ότι θα επιλέξεις να κινείσαι με Citroen 2cv, επειδή κάποιος κάποτε το χρησιμοποίησε για τον ίδιο σκοπό. Για να ξεκινήσει κανείς υπάρχουν φτηνές μηχανές τελευταίας 10ετίας με όλα τα καλούδια, για κάθε πορτοφόλι, οι οποίες δε θα σου βάλουν περιορισμούς σε 2 χρόνια όσο θα εξελίσσεται στη φωτογραφία. Επεξ/σία 22 Φεβρουαρίου 2022 από DVaderLa
GQPhDFBI Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2022 32 λεπτά πριν, DVaderLa είπε Αυτό δε σημαίνει ότι θα επιλέξεις να κινείσαι με Citroen 2cv, επειδή κάποιος κάποτε το χρησιμοποίησε για τον ίδιο σκοπό. Ναι σίγουρα ένα προιόν είναι καλύτερο από ένα άλλο. Αλλά.... Ας υποθέσουμε ότι και εσύ και εγώ έχουμε τις ίδιες γνώσεις και μας αρέσει να φωτογραφίζουμε κοσμήματα. Εσύ το κάνεις επαγγελματικά και εγώ για χόμπι να περνάω τον ελεύθερο μου χρόνο. Το "αντικειμενικό" είναι εσύ που θες να έχεις εισόδημα, να είσαι ανταγωνιστικός στην αγορά, να είσαι πολύ γρήγορος ώστε να βγάζεις όγκο δουλειάς κλπ κλπ, να χρειάζεσαι να έχεις καλό φακό, να χρειάζεσαι αρκετά φώτα, χρειάζεσαι ένα πολύ δυνατό pc κλπ γιατί όλα τα παραπάνω θα σε κάνουν περισσότερο αποδοτικό. Εγώ, ότι δεν μπορώ να κάνω με την έλλειψη εξοπλισμού, θα το κάνω εξισορροπήσω σπαταλώντας περισσότερο χρόνο είτε αυτό οφείλεται στο χρέπι pc που έχω και κάνει focus stacking 15 φωτογραφίες σε 30 λεπτά, είτε γιατί δεν έχω φλας αλλά συνεχή φωτισμό και η όλη λήψη διαρκεί περισσότερο χρόνο κλπ κλπ... Το αν θα πάρω καλύτερο εξοπλισμό ίδιον ή και καλύτερο απο τον δικό σου, θα καλύψει περισσότερο την ανάγκη μου για χρόνο (αφήνω το "εγώ" εκτός), δεν θα με κάνει καλύτερο. Ναι υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτό που έγραψα παραπάνω, όμως το γράφω μέσα από στούντιο με εξοπλισμό αρκετών μηδενικών, όχι γιατί με κάνουν καλό, αλλά γιατί είμαι αναγκασμένος. 3
DVaderLa Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) 17 λεπτά πριν, GQPhDFBI είπε Ναι σίγουρα ένα προιόν είναι καλύτερο από ένα άλλο. Αλλά.... Ας υποθέσουμε ότι και εσύ και εγώ έχουμε τις ίδιες γνώσεις και μας αρέσει να φωτογραφίζουμε κοσμήματα. Μιλάς για εξειδικευμένη χρήση. Θεωρώ ότι εύκολα μπορεί κανείς να συγκεντρώσει 200 - 250 ευρώ και να μην πάρει μια Nikon D60 αλλά μια D3300. Και ότι έχει έναν στοιχειώδη υπολογιστή για να επεξεργαστεί με ένα δωρεάν πρόγραμμα. Αυτά είναι τα "απαραίτητα" κατά τη γνώμη μου. Μπορείς και με λιγότερα, αλλά δεν αξίζει, κατά τη γνώμη μου πάντα. Επεξ/σία 22 Φεβρουαρίου 2022 από DVaderLa 1
GQPhDFBI Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2022 1 λεπτό πριν, DVaderLa είπε Μιλάς για εξειδικευμένη χρήση. Θεωρώ ότι εύκολα μπορεί κανείς να συγκεντρώσει 200 - 250 ευρώ και να μην πάρει μια Nikon D60 αλλά μια D3300. Και ότι έχει έναν στοιχειώδη υπολογιστή για να επεξεργαστεί με ένα δωρεάν πρόγραμμα. Αυτά είναι τα "απαραίτητα" κατά τη γνώμη μου. Μπορείς και με λιγότερα, αλλά δεν αξίζει, κατά τη γνώμη μου πάντα. Ακριβώς αυτό περιγράφω και εγώ, δεν χρειάζεσαι ακριβά πράγματα για να ξεκινήσεις, διάβασμα θέλει και εξάσκηση. Το αν θα πάρεις καλό εξοπλισμό δεν σε κάνει καλύτερο σε κάνει περισσότερο αποδοτικό. Σε μερικές περιπτώσεις σου δίνει ευκολότερα και καλύτερα το τελικό αποτέλεσμα που θέλεις. 2
DVaderLa Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) 5 λεπτά πριν, GQPhDFBI είπε Ακριβώς αυτό περιγράφω και εγώ, δεν χρειάζεσαι ακριβά πράγματα για να ξεκινήσεις, διάβασμα θέλει και εξάσκηση. Το αν θα πάρεις καλό εξοπλισμό δεν σε κάνει καλύτερο σε κάνει περισσότερο αποδοτικό. Σε μερικές περιπτώσεις σου δίνει ευκολότερα και καλύτερα το τελικό αποτέλεσμα που θέλεις. Ακριβώς, όπως και παντού έτσι κι εδώ υπάρχει η έννοια του VFM και οι πολύ φτηνές μηχανές δεν είναι VFM. Επίσης, ένας αρχάριος καλά είναι να αποφεύγει άλλα εμπόδια και να συγκεντρώνεται στη διαδικασία, αν ο εξοπλισμός βοηθά σε αυτό δεν είναι κακό. Επεξ/σία 22 Φεβρουαρίου 2022 από DVaderLa
stratigos24 Δημοσ. 14 Ιουλίου 2022 Μέλος Δημοσ. 14 Ιουλίου 2022 (επεξεργασμένο) @Cntrl+X έλα δικός σου… https://flic.kr/ps/31K4tQ Επεξ/σία 14 Ιουλίου 2022 από stratigos24
prometheas Δημοσ. 14 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 14 Ιουλίου 2022 Στις 22/2/2022 στις 10:40 ΠΜ, DVaderLa είπε Ακριβώς, όπως και παντού έτσι κι εδώ υπάρχει η έννοια του VFM και οι πολύ φτηνές μηχανές δεν είναι VFM. Επίσης, ένας αρχάριος καλά είναι να αποφεύγει άλλα εμπόδια και να συγκεντρώνεται στη διαδικασία, αν ο εξοπλισμός βοηθά σε αυτό δεν είναι κακό. Οντας φούλ αρχάριος θα συμφωνήσω απόλυτα. Μπορώ δε να πώ οτι αν ξεκινήσει καποιος με κακά ή ανεπαρκή εργαλεία μπορει και να αποθαρρυνθεί και να σταματήσει. Το δικό μου setup (μηχανή + βασικος zoom) αποκτήθηκε σχεδόν τζάμπα από φίλο. Δεν ισχυρίζομαι οτι το εχω κατακτήσει και πρέπει να προχωρήσω σε κάτι αλλο. Απεναντίας οι αδυναμιες του με βοηθούν να σκεφτώ διαφορετικά και να προσπαθήσω να τις ξεπεράσω με αλλους τρόπους όπου ειναι εφικτό. Υπαρχουν ομως και θεματα που με σπρώχνουν σε καλύτερο σώμα οπως το AF συστημα της D3100 (ανεπαρκές για γρήγορη κινηση,) η μη δυνατότητα αυτοματης εστιασης με AF-D φακους, το μετριο viewfinder και η μέτρια απόδοση σε ISO ανω του 1600. Λογικά ολα αυτά σε ενα entry level σωμα 12 ετών. 2
Επισκέπτης Δημοσ. 14 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 14 Ιουλίου 2022 τα εργαλεία κάνουν πιο ξεκούραστο ,ευέλικτο ,δημιουργικό και παραγωγικό το μάστορα μάστορας είσαι και χωρίς εργαλεία ,την εικόνα θα τη δεις απλα δε θα μπορει να τη δει κανεις άλλος.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα