Προς το περιεχόμενο

Πως διαβάζουμε μαθηματικά; 🤔

Επισκέπτης

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα!! Ξέρει κάποιος πως διαβάζουμε μαθηματικά; ακούγεται κάπως αστείο αλλά αν έχει κάποιος να προτείνει τρόπους μπορεί να απαντήσει!! 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τα μαθηματικά είναι γενικά αντικείμενο που "χτίζει" σε πρώτερες γνώσεις σε όλα τα επίπεδα. Οπότε αν ζορίζεσαι, πρέπει να είσαι αρχικά ειλικρινής με τον εαυτό σου, να εντοπίσεις που είναι οι αδυναμίες σου (προσπαθώντας να λύσεις τα προβλήματα του "επιπέδου" σου) και έπειτα να προσπαθήσεις να γεμίσεις τα κενά σου. Απο εκεί και πέρα, ασκήσεις ασκήσεις ασκήσεις !

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εγώ όταν έπρεπε να λύσω μια άσκηση, ξεκινούσα από την λύση (ξέρω ακούγεται περίεργο, but bear with me) .

Διάβαζα την λύση κάλα, να καταλάβω τι κάνει και πως λύνεται. Αν δεν καταλάβαινα κάτι ρωτούσα. Αφού καταλάβαινα πλήρως τη λύση, την έκρυβα και προσπαθούσα να λύσω την άσκηση. Όταν κολλούσα κάπου, άνοιγα την λύση και έβλεπα το σημείο που κόλλησα. Το αντέγραφα και συνέχιζα την άσκηση. Είχα κατανοήσει πλήρως τι έπρεπε να κάνω όταν έιχα λύση την άσκηση 2 φορές, χωρίς να κοιτάξω καθόλου τη λύση..

Ειδικά στο λύκειο τα μαθηματικά είναι καθαρά θέμα εξάσκησης.

Επεξ/σία από filip123go
  • Like 1

Όταν έδωσα πανελλήνιες για να μπω στο πανεπιστήμιο στα 26 μου, ώντας πάντα μαθητής που δεν διάβαζε και δεν έδινε σημασία στις παραδόσεις και επειδή είχαν περάσει και πολλά χρόνια από τότε που ήμουν στα θρανία, δεν θυμόμουν ούτε δύο κλάσματα να προσθέσω. Οπότε ξεκίνησα από τα πολύ βασικά, δηλαδή μαθηματικά γυμνασίου. 

Όπως είπαν και οι άλλοι τα μαθηματικά χτίζονται σε υπάρχουσες γνώσεις. Οπότε βρες την ρίζα από την οποία προέρχονται οι άγνωστες πληροφορίες και μελέτησε τες. 

Μην προχωράς στα επόμενα αν δεν καταλαβαίνεις τα προηγούμενα. 

Το πιο δύσκολο για μένα ήταν ότι δεν μπορούσα να βρω ποια είναι αρχή και ποιο το τέλος. Από που να ξεκινήσω και ποια πορεία να πάρω. Αλλά με ψάξιμο θα το βρεις πιστεύω 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καταρχήν πρέπει να μελετήσεις τη θεωρία, να καταλάβεις καλά όλους τους ορισμούς και τα θεωρήματα και να τα θυμάσαι με ακρίβεια και ασφάλεια.
Οι ασκήσεις βασίζονται σε αυτά, επομένως πρέπει να τα ξέρεις καλά. Χωρίς καλή γνώση της θεωρίας, τέλος.
Μετά διαβάζεις τα παραδείγματα και τις λυμένες ασκήσεις για να δεις πώς χρησιμοποιούνται τα θεωρήματα.
Έπειτα διαβάζεις επιπλέον ασκήσεις, όσο πιο πολλές μπορείς για να αυξήσεις την εμπειρία σου, 
και τέλος λύνεις ασκήσεις για να εξασκηθείς με τον χρόνο και να μπορείς να σκέπτεσαι και να γράφεις γρήγορα.
Οι ασκήσεις και τα παραδείγματα που θα μελετήσεις πρέπει να αποτελούν μια συλλογή που θα την θυμάσαι καλά, όπως την θεωρία,
ώστε να αποτελούν τη γνωστική σου εμπειρία για να αντιμετωπίσεις τα θέματα.
Θα πρέπει να επιλέξεις ένα-δυο καλά βοηθήματα και να διαβάζεις συστηματικά (και) από εκεί.
Ουσιαστικά αυτά θα είναι ο δάσκαλός σου.

Τις τυχόν γνώσεις που σου λείπουν θα πρέπει να τις καλύψεις ενδιάμεσα
(συνήθως είναι σχέσεις τριγωνομετρίας, τύποι παραγοντοποίησης, τριώνυμο, ιδιότητες εκθετικής/λογαριθμικής συνάρτησης, 
ιδιότητες απολύτων τιμών, ανισότητες και μερικά ακόμη).
Δυστυχώς αν δεν τα ξέρεις αυτά, θα πρέπει να διακόπτεις το κύριο αντικείμενο για να τα διαβάσεις διότι είναι "εκ των ων ουκ άνευ" και χρησιμοποιούνται παντού.
Συχνά τα βοηθήματα τα έχουν αυτά σε παραρτήματα, περισσότερο ή λιγότερο συνοπτικά. 
Ανάλογα με το πώς/πού χρησιμοπιούνται θα πρέπει να κρίνεις κατά περίπτωση πόσο χρόνο θα τους αφιερώσεις.

Σου τα λέει αυτά κάποιος που επίσης πέρασε χωρίς φροντιστήρια, βασιζόμενος μόνον σε κατάλληλα φροντιστηριακά βιβλία.
Δεν μπορώ να προτείνω κάποια διότι δεν ξέρω την ύλη και τι κυκλοφορεί καθώς έδωσα πριν περίπου δεκαπέντε χρόνια....

-

Επεξ/σία από V.I.Smirnov
  • Like 1

6 ώρες πριν, filip123go είπε

Εγώ όταν έπρεπε να λύσω μια άσκηση, ξεκινούσα από την λύση (ξέρω ακούγεται περίεργο, but bear with me) .

Διάβαζα την λύση κάλα, να καταλάβω τι κάνει και πως λύνεται. Αν δεν καταλάβαινα κάτι ρωτούσα. Αφού καταλάβαινα πλήρως τη λύση, την έκρυβα και προσπαθούσα να λύσω την άσκηση. Όταν κολλούσα κάπου, άνοιγα την λύση και έβλεπα το σημείο που κόλλησα. Το αντέγραφα και συνέχιζα την άσκηση. Είχα κατανοήσει πλήρως τι έπρεπε να κάνω όταν έιχα λύση την άσκηση 2 φορές, χωρίς να κοιτάξω καθόλου τη λύση..

Ειδικά στο λύκειο τα μαθηματικά είναι καθαρά θέμα εξάσκησης.

Κάνω ακριβώς το διο και μη ειρωνικά έτσι άρχισα να καταλαβαίνω πως λύνω ασκήσεις 

8 ώρες πριν, yanis13 είπε

Μαθητρια ή φοιτητρια;

Μαθήτρια β λυκείου 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...