Προς το περιεχόμενο

Για την εγκατάσταση των Windows 11 Pro θα απαιτείται λογαριασμός Microsoft

polemikos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

28 λεπτά πριν, Neural_handshake είπε

ok αφου δεν θεωρεις μεμπτο το λειτουργικο σου να ανεβαζει συνεχως στην ms τι κανεις με αυτο εγω δεν εχω προβλημα ,αποδειξεις γιατι να σου προσαψω ,εσυ μας ανεβασες τα log σου απο τις 2 εβδομαδες παρακολουθηση; 

φυσικα κ δεν ειναι προβλημα το να γινονται associated οι κινησεις με συγκεκριμενο λογαριασμο κ email 

Spoiler

Σου απάντησα πιο πάνω. Καμία αντιπαράθεση. Συμφωνώ απόλυτα. Δεν έχω κανένα Log. Εχεις σε όλα δίκιο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 ώρα πριν, Eloy είπε

Ναι, αρκεί να έχεις κάποιον απίκο να σου κάνει τις εγκαταστάσεις κι απεγκαταστάσεις των προγραμμάτων, τις ρυθμίσεις, να σου δείξει που σώζονται τα αρχεία που αποθηκεύεις, τι είναι τα πχ. /lib, /bin, κλπ, να σου κάνει όλα τα -sudo που χρειάζεσαι...

Τι είναι αυτά που λες, είσαι εκτός τόπου και χρόνου. Το Linux Mint είναι αμέτρητες φορές πιο εύκολο στο στήσιμο από τα Windows. Το ότι έχεις εκπαιδευτεί στην ανωμαλία των Windows, δε σημαίνει ότι έχει εκλείψει η ανωμαλία. Από το μηδέν και για κάποιον που δεν ξέρει τίποτα για κανένα από τα δύο λειτουργικά,  το Mint  είναι κλάσεις πιο εύκολο. 

• Like 5
  • Thanks 4

Εγώ έχω μια άλλη απορία.

Η pro έκδοση υποτίθεται ότι απευθύνεται περισσότερο σε εταιρικό περιβάλλον. Αν λοιπόν στήσουμε ένα νέο pc με 11άρια και δημιουργήσουμε το ms account που ζητάει η μαμά ms και μετά το εντάξουμε σε domain στο οποίο δεν υπάρχει καμία πρόσβαση στο ίντερνετ, πως στα κομμάτια θα συνδεθεί ο χρήστης στο λογαριασμό του;

• Like 1

Η Microsoft θα έπρεπε να πουλά και μία έκδοση των windows χωρίς την συλλογή δεδομένων τηλεμετρίας πχ στην 3πλασια τιμή. Βάζω στοίχημα κανένας δεν θα την αγόραζε στην Ελλάδα. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
18 ώρες πριν, Eloy είπε

Ναι, αρκεί να έχεις κάποιον απίκο να σου κάνει τις εγκαταστάσεις κι απεγκαταστάσεις των προγραμμάτων, τις ρυθμίσεις, να σου δείξει που σώζονται τα αρχεία που αποθηκεύεις, τι είναι τα πχ. /lib, /bin, κλπ, να σου κάνει όλα τα -sudo που χρειάζεσαι...

Πες μου σε παρακαλώ ότι τρολλάρεις... Ας πάρουμε ένα σενάριο ενός μέσου ή εντελώς αρχάριου χρήστη που δεν έχει καμία επαφή με τα δύο λειτουργικά και τα μαθαίνει πρώτη φορά. Από τη μία έχεις π.χ Ubuntu, Linux Mint ή Elementary (ή οποιοδήποτε distro με Gnome για να έχεις και Gnome Software Center), από την άλλη Windows.

1. Εγκατάσταση προγραμμάτων:

Linux distros: Software Center --> Ψάξιμο του προγράμματος --> Εγκατάσταση.

Windows: Ψάξιμο στο ίντερνετ, ρίσκο να κατεβάσεις ό,τι να ναι (π.χ malware) κατέβασμα του .exe/.msi κλπ (α, τώρα ο αρχάριος ξέρει τι σημαίνουν αυτές οι καταλήξεις; ), install wizard, αποδοχή όλων (ακόμα και αυτών που δε θα πρέπει να αποδεχτεί όπως πρόσθετα προγράμματα κλπ), εγκατάσταση. Το Windows Store δεν το ανέφερα καν, είναι για γέλια.

2. Περιήγηση στο file system: Στα Linux distros έχεις φάκελο /home με ό,τι χρειαστεί ο μέσος χρήστης. Στα Windows σκόρπια. Θες να τσεκάρεις τις παραμέτρους των συσκευών; Στα Linux /mnt (mount). Windows; Άστο καλύτερα. Θες να βρεις τις ρυθμίσεις κάθε προγράμματος; Στα Linux, φάκελος .config. Ταξινομημένα τα config files ανά πρόγραμμα. Δε θα μπω καν στο πλεονέκτημα ότι μπορείς άμεσα να μεταφέρεις τις ρυθμίσεις προγραμμάτων σου σε άλλο pc απλά με copy το .config. Στα Windows; Σκόρπια. Ξεκινάμε από τη γελοιότητα του λειτουργικού να αποθηκεύεται στο φάκελο C:\\ , η οποία είναι κατάλοιπο των floppy drives και των MS-DOS. Για να καταλάβεις για τι κακογραμμένο λειτουργικό μιλάμε. Άλλα προγράμματα αποθηκεύουν settings στα Program Files (η υπόθεση γίνεται ακόμα πιο γελοία με x86 και x64 εκδόσεις), άλλα αποθηκεύουν στο AppData, και άλλα αποθηκεύουν μέχρι και στα Documents. Όπου θέλει το καθένα.

3. Πού σώζονται τα αρχεία που αποθηκεύεις; ΑΚΡΙΒΩΣ όπως στα Windows. Σε ρωτάει και έχουν φάκελο Downloads. Κυριολεκτικά πανομοιότυπο.

4. Επειδή ανέφερες τα /lib και /bin. /bin=binary files, /lib=library files. Καλή τύχη να βρεις τα library files στα Windows και πού βρίσκεται το κάθε .dll.

5. Μπορούμε να συνεχίσουμε με tabs για file manager κλπ, αλλά δεν έχει καν νόημα...

Για πες μου ξανά λοιπόν, ποιο είναι ευκολότερο για ένα χρήστη που χρησιμοποιεί για πρώτη φορά το λειτουργικό; Ποιο είναι ευκολότερο να κατανοήσεις το file structure διαβάζοντας και τα 2 για 20 δευτερόλεπτα;

Αυτές είναι βασικές εργασίες που θα έκανε ένας μέσος ή αρχάριος χρήστης στο PC του. Ξαναπές μου ότι στα Windows γίνονται πιο εύκολα...

Στα Linux distros που προανέφερα, ο αρχάριος χρήστης θα βρει την άκρη πολύ ευκολότερα σε σχέση με τα Windows. Το γεγονός ότι ΜΠΟΡΕΙΣ να χρησιμοποιήσεις το terminal για να αυτοματοποιήσεις διεργασίες και να κάνεις άλλες πολύ γρηγορότερα απ'ότι με οποιοδήποτε GUI, δε σημαίνει ότι ΠΡΕΠΕΙ να το χρησιμοποιήσεις. Σου δίνουν αυτή τη δυνατότητα. Αντιθέτως, τα Windows σου δίνουν μόνο την πρώτη.

Όπως προείπε και άλλος σχολιαστής, το ότι έχεις (και όλοι μας) εκπαιδευτεί στην ανωμαλία των Windows, δε σημαίνει ότι έχει εκλείψει η ανωμαλία.

Επεξ/σία από MikeKata
  • Like 6
  • Thanks 3

Απαραδεκτη αλλαγη, αν ισχυει και αν δεν μπορει να παραλειφθει.

Αλλα υπαρχουν και αλλες λυσεις, κάνεις ένα λογ/σμο αναγκαστικά και μετά TinyWALL (η αλλο πιο προχωρημενο πχ Comodo) και bye bye τηλεμετριες. Σε συνδυασμο με το ShutUP 10 της ο&ο.

Οχι για τον μεσο χρηστη βεβαια δυστυχως.....

18 ώρες πριν, agribilos είπε

Το ubuntu linux φαντάζει όλο και καλύτερη επιλογή...

Παιζει να το διαβαζω αυτο απο εποχης Gutsy Gibbon.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, MikeKata είπε

4. Επειδή ανέφερες τα /lib και /bin. /bin=binary files, /lib=library files. Καλή τύχη να βρεις τα library files στα Windows και πού βρίσκεται το κάθε .dll.

Είσαι υπερβολικός (πλάκα κάνω φίλε...). Είναι πανεύκολο στα windows, έχει να κοιτάξει που έχει βάλει ρυθμίσεις και data το εγκατεστημένο πρόγραμμα στο C:\Users\<user>\AppData\Roaming, αν δεν έχει βάλει εκεί θα πρέπει να είναι στο C:\Users\<user>\AppData\Local. Κάτσε εκεί έχω δει να μη βάζουν μόνο ρυθμίσεις αλλά να γίνεται και εγκατάσταση προγραμμάτων. Άρα αν δεν βρεις το πρόγραμμα στο C:\Program Files το πρόγραμμα ίσως να είναι εκεί. Αλλά μπορεί να είναι εγκατεστημένο και στο C:\Program Files (x86). Βέβαια ίσως να είναι και στο C:\Users\<user>\AppData\LocalLow αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Μπορεί όμως και να υπάρχουν κοινόχρηστα και στο C:\Program Files\Common Files. Αλλά μπορεί να είναι και στο φάκελο των windows. Μην είμαστε τεμπέληδες.. είναι σημαντικό να μη ξεχνάμε να κοιτάξουμε και στο C:\ProgramData. Αν δεν τα βρούμε όλα πρέπει να πάμε και μια βόλτα στο C:\Users\<user>\Documents. Τέλος έχουμε να κοιτάξουμε τι έχει βάλει και στο registy. Είναι πανεύκολο, μπορεί να έχει χιλιάδες κλειδιά εκεί για να κοιτάξουμε αλλά μην δικαιολογούμε τη τεμπελιά μας. Αλλά όλα αυτά είναι ντε πασέ, τώρα βάζουμε προγράμματα από το store, και κοιτάζουμε στο φάκελο C:\Program Files\WindowsApps. Βέβαια δεν μπορούμε να ανοίξουμε το φάκελο χωρίς δικαιώματα πρόσβασης, οπότε το ψάξιμο τελειώνει τόσο γρήγορα. Είναι πολύ πιο εύκολα τα πράγματα έτσι, με τη νέα τεχνολογία των windows apps δεν μπορεί να αφαιρεθεί ένα shortcut από το start menu οπότε δεν μπαίνουμε καν στη διαδικασία να παίζουμε με τα C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs και C:\Users\<user>\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs. Πολύ πιο εύκολα τα πράγματα από τα linux, αυτά τα linux είναι πολύ δύσκολα, τα windows είναι πιο νοικοκυρεμένα.

Επεξ/σία από aypnia
  • Like 5
  • Thanks 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, MikeKata είπε

...

Όπως προείπε και άλλος σχολιαστής, το ότι έχεις (και όλοι μας) εκπαιδευτεί στην ανωμαλία των Windows, δε σημαίνει ότι έχει εκλείψει η ανωμαλία.

Oλοι χρησιμοποιείτε την προυπόθεση για "νέο χρήστη"... Εγώ δεν είμαι νέος χρήστης όπως και οι περισσότεροι που αποφεύγουν το linux. Οι περισσότεροι το δοκίμασαν (εγώ ακόμα το χρησιμοποιώ περιστασιακά με GUI) , δεν έκατσε με αυτά που ξέρουν και έστριψαν. Kαι είμαι παλιός (και καλός) χρήστης του DOS. Eχω πληκτρολογήσει χιλιόμετρα - δεν φοβάμαι την κονσόλα. Αλλά σ'εμένα το ίδιο συνέβη όταν χρειάστηκε να κάνω δουλειά σε mac... H δουλειά γινόταν αλλά τα αρχεία ήταν αόρατα σε μένα - δεν με ρωτούσε καν που να τα σώσει. Οταν ήθελ κάποιο το έψαχνα στο search... "Mην σκέφτεσαι με το τι είναι το αρχείο στα windows" μου έλεγε ο φίλος που τα ήξερε..."στο mac το αρχείο είναι αντικείμενο"...

Eγώ στα windows δουλεύω σχεδόν αποκλειστικά με portable εφαρμογές. Μπορώ να το κάνω αυτό στο linux ?

Επεξ/σία από Eloy

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
25 λεπτά πριν, Eloy είπε

Oλοι χρησιμοποιείτε την προυπόθεση για "νέο χρήστη"... Εγώ δεν είμαι νέος χρήστης όπως και οι περισσότεροι που αποφεύγουν το linux. Οι περισσότεροι το δοκίμασαν (εγώ ακόμα το χρησιμοποιώ περιστασιακά με GUI) , δεν έκατσε με αυτά που ξέρουν και έστριψαν. Σ'εμένα το ίδιο συνέβη όταν χρειάστηκε να κάνω δουλειά σε mac... H δουλειά γινόταν αλλά τα αρχεία ήταν αόρατα σε μένα - δεν με ρωτούσε καν που να τα σώσει. Οταν ήθελ κάποιο το έψαχνα στο search... "Mην σκέφτεσαι με το τι είναι το αρχείο στα windows" μου έλεγε ο φίλος που τα ήξερε..."στο mac το αρχείο είναι αντικείμενο"...

Eγώ στα windows δουλεύω σχεδόν αποκλειστικά με portable εφαρμογές. Μπορώ να το κάνω αυτό στο linux ?

Άρα κατανοείς ότι δεν είναι το πρόβλημα το λειτουργικό, αλλά ότι ο τρόπος που έχεις "εκπαιδευτεί" είναι λάθος. Τι σχέση έχει αυτό με το σχόλιο του φίλου στο οποίο απάντησα και συνέκρινε την "ευκολία" να κάνεις συγκεκριμένα πράγματα ανάμεσα στα 2 λειτουργικά; Όταν συγκρίνεις δύο λειτουργικά τεχνικά, τα κοιτάς ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ και βάζεις τον εαυτό σου στη θέση κάποιου που δε θα ήξερε ΤΙΠΟΤΑ για αυτά. Έτσι κάνουμε συγκρίσεις και δεν μπαίνει στη μέση το anchoring bias.

Ο ίδιος λες ότι όταν πήγες να δουλέψεις Mac, έπαθες το ίδιο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το Mac είναι χειρότερο λειτουργικό; Ότι είναι πιο πολύπλοκο; Μέχρι κι εγώ που δε χώνεψα ποτέ το λειτουργικό της Apple για δικούς μου λόγους, θα διαφωνούσα εδώ.

Το αν εσένα σε "βολεύει" κάτι επειδή έτσι έμαθες από μικρός, δεν έχει απολύτως καμία σχέση με το αν είναι ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ δομημένο σωστά. Όπως σου απέδειξα π.χ, το filesystem structure των Windows είναι ένα κουβάρι. Ο λόγος που ο κόσμος ξέρει να το δουλεύει δεν είναι η ευκολία χρήσης, αλλά το γεγονός ότι έχουν επαφή με αυτά λόγω του ποσοστού που κατέκτησαν εδώ και δεκαετίες (ξέρουμε τους λόγους, ήταν το "openess", το marketing, διάφορα deals με OEMs κλπ που είναι άσχετα με τη συζήτηση).

Και για να πάμε στο τελευταίο. Ποια εννοείς portable apps; Το MSOffice που δεν υπάρχει σε Linux; Apps όπως το Libreoffice για γράψιμο, παρουσιάσεις, λογιστικά φύλλα κλπ; Browsers; Image editors μήπως (π.χ GIMP); E-mail clients; Κυριολεκτικά για όλες τις κατηγορίες που ανέφερα υπάρχουν portable apps που δουλεύουν στα Linux distros. Δεν ξέρω τη δουλειά σου για να μιλήσω συγκεκριμένα. Για να μην πιάσω το άλλο ζήτημα που μπορείς να έχεις ολόκληρο το λειτουργικό σου με τις εφαρμογές και να τρέχει από ένα USB. Ο ορισμός του portable. Οπότε, ναι, υπάρχουν. Αλλά και να μην υπήρχαν. Είναι proprietary λειτουργικό τα Windows και θα είχε κάθε λόγο να εξωθήσει τους "ανταγωνιστές" μέσα από deals με εταιρείες κλπ. Τι σχέση, επαναλαμβάνω, έχει αυτό με το επιχείρημα που ανέλυσα στο σχόλιό μου ως προς το λειτουργικό συγκεκριμένα;

Επεξ/σία από MikeKata

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

δεν σε ενδιαφερει καν αν υπαρχουν portable apps, υπαρχουν ομως κ ειναι οι εφαρμογες τυπου appimage ,flatpak ,snaps που περιεχουν τα παντα που χρειαζονται για να τρεξουν κ τρεχουν σε ολες τις διανομες κ γραφικα περιβαλλοντα αν το distro τα υποστηριζει ,ειναι universal δλδ

1) δεν υπαρχει registry για να γινει bloated με τον καιρο η να σου ρημαχτει το λειτουργικο απο το βαλε βγαλε εφαρμογων, το linux οπως τρεχει day one θα τρεχει κ day 1000 κλπ

1,5) Επισης αν θες μπορεις να απεγκαταστησεις ενα προγραμμα πληρως απο τα συνοδευτικα του dependancies (αν δεν χρησιμοποιουνται απο καποιο αλλο) ,μεχρι τις ρυθμισεις του ,τα παντα ολα ολοσχερως 

2) οι ρυθμισεις των προγραμματων (αλλα κ γενικοτερα τα παντα στο linux) ειναι (διαφανα) αρχεια κ ειναι στον φακελο /home/user/.config σε υποφακελους 

3) τα βαλε βγαλε προγραμματων ειναι υποθεση μερικων κλικ κυριολεκτικα ,δεν το σκεφτεσαι ,δοκιμαζεις αν δεν σου αρεσει πας για αλλα

Επεξ/σία από Neural_handshake
  • Thanks 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Επειδή αναφέρθηκαν τα portable apps.

Δεν υπάρχουν portable apps στα windows. Δεν υπάρχει format για portable apps.

Το να κάνω ένα script με το AutoIt και να το κάνω exe που να ανοίγει ένα πρόγραμμα και να μεταφέρει τις ρυθμίσεις και τα data στα σημεία που πρέπει να είναι και να τα σβήνει πριν κλείσει δεν είναι portable app.

Αυτά είναι αλχημείες, αν γίνει μια στραβή και για οποιοδήποτε λόγο δεν κλείσει σωστά το ...portable.exe πάνε τα πάντα όλα και μένουν τα υπολείμματα στο σύστημα.

Ορισμένα προγράμματα στα windows είναι όντως και portable. Αυτά που δεν χρειάζονται σκριπτάκια για να γίνουν... Όχι όμως όλα.

Στα linux υπάρχει format που μπορείς να πακετάρεις οποιοδήποτε πρόγραμμα σε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ portable format.

Linux apps that run anywhere

https://appimage.org/

https://appimage.github.io/apps/

Επεξ/σία από aypnia
  • Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
45 λεπτά πριν, MikeKata είπε

...

Portables εννοώ αυτά που τα τρέχεις κατευθείαν απο το εκτελέσιμό τους χωρίς να χρειαστεί να κάνεις πρώτα εγκατάσταση του προγράμματος. Τα προγράμματα που χρησιμοποιώ τρέχουν και απο στικάκι ή εξωτερικό δίσκο χωρίς να αφήνουν κατάλοιπα στον δίσκο του λειτουργικού - ή αν κάποια αφήνουν, αφήνουν στο users/appdata που μπαίνω και τα σβήνω όποτε θέλω.

15 λεπτά πριν, aypnia είπε

Επειδή αναφέρθηκαν τα portable apps.

Δεν υπάρχουν portable apps στα windows. Δεν υπάρχει format για portable apps.

Το να κάνω ένα script με το AutoIt και να το κάνω exe που να ανοίγει ένα πρόγραμμα και να μεταφέρει τις ρυθμίσεις και τα data στα σημεία που πρέπει να είναι και να τα σβήνει πριν κλείσει δεν είναι portable app.

E, κάπως πρέπει να γίνει η δομή των portables. Γι'αυτό και αν πάρεις πχ. απο το portableapps.com μια εφαρμογή, θα δεις οτι την έχουν πακετάρει έτσι ωστε να σώζει στο δικό της directory, στοιχεία που θα έσωζε κανονικά σε διάφορα σημεία των windows.

Επεξ/σία από Eloy

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...