Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα παιδιά, η μαγνητική τομογραφία έδειξε ρήξη έξω μηνίσκου δικην λαβής κάδου. Έχει συμβεί σε κάποιον να μου πει τι να περιμένω; 

Δημοσ.

Έχω την ίδια διάγνωση...σε εσω μηνίσκο με μπόλικο υγρό μέσα. Έχω διακόψει κάθε επίπονη δραστηριότητα και περιμένω δεύτερη γνώμη από θεράποντα ιατρό. Η πρώτη ανέφερε σε υαλουρονικο υγρό ένεση και πιθανόν αρθροσκόπηση

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ο μηνίσκος είναι μια δομή που μπορεί να σπάσει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Ανάλογα το είδος και το σημείο του σπασίματος γίνεται διαφορετική αντιμετώπιση.

Περιπτώσεις (χονδρικά)

1) Το αφήνεις όπως είναι, περνάει η φλεγμονή και σου μένει μία ρωγμή/σπάσιμο που δεν μεγαλώνει περαιτέρω και καταλήγει να είναι ασυμπτωματική και συνεχίζεις έτσι την ζωή σου  -->  Μικρές μόνο πιθανότητες να γίνει αυτό

2) Το αφήνεις όπως είναι, αλλά η ρωγμή με τους μήνες συνεχίζει, τα σπασμένα κομμάτια διαλύονται τελείως και γίνονται σαν κρόσσια, τα οποία γδέρνουν τους χόνδρους και προκαλούν αρθρίτιδα πολύ πιο σύντομα σε σχέση με όλες τις άλλες περιπτώσεις   -->  Πολύ κακό σενάριο

Ο μηνίσκος τις περισσότερες φορές θα χρειαστεί χειρουργείο. Μπορεί να νομίζεις ότι είσαι στην περίπτωση 1 αλλά τελικά να είσαι στην 2 και να μην το έχεις καταλάβει και έτσι να γίνει ζημιά

3) Κάνεις χειρουργείο και απλά αφαιρείς τα σπασμένα κομμάτια. Κάθεσαι νοσοκομείο μόνο μία μέρα, φεύγεις περπατώντας και σε περίπου ένα μήνα είσαι έτοιμος να κάνεις ό,τι έκανες πριν. Η πιο συνηθισμένη περίπτωση

4) Κάνεις χειρουργείο και ο γιατρός κάνει συρραφή των σπασμένων κομματιών μέχρι να κολλήσουν. Δεν πατάς καθόλου το πόδι για 1,5 μήνα γιατί αλλιώς θα σπάσουν τα ράμματα, και κινείσαι με πατερίτσες. Μετά τον ενάμισο μήνα αρχίζεις πολύ σταδιακά να πατάς το πόδι, και περνάνε ακόμα 3-4 μήνες μέχρι να κολλήσει τελείως και να κάνεις ό,τι έκανες πριν. Είναι ταλαιπωρία αλλά είναι η καλύτερη λύση γιατί σώζεις τον μηνίσκο σου και δεν τον αφαιρείς. Μικρές πιθανότητες να συμβεί αυτό γιατί γίνεται μόνο σε συγκεκριμένα σπασίματα και εκτός ότι θέλει ικανό χειρουργό,  πρέπει να γίνει σχετικά σύντομα (1-2 μήνες) μετά το σπάσιμο. Άμα περάσουν 3-4 μήνες ο μηνίσκος θα έχει γίνει φιτίλια και δεν θα ράβεται.

Θα αναρωτηθεί κανείς γιατί να προτιμήσει την λύση 4 έναντι της 3?

Ο λόγος είναι ότι ο μηνίσκος είναι μια δομή που λειτουργεί σαν μαξιλάρι ανάμεσα στους χόνδρους. Άμα τον βγάλεις μετά οι χόνδροι θα ζορίζονται περισσότερο και δημιουργείται προδιάθεση για αρθρίτιδα. Το αν αυτή θα έρθει μετά από 30 ή από 10 χρόνια εξαρτάται από την ποσοστό του μηνίσκου που αφαιρέθηκε, τον τρόπο ζωής του ασθενούς, το σωματικό του βάρος, το αν κάνει δουλειά που καταπονεί τα πόδια κλπ κλπ οπότε δεν υπάρχει σαφής απάντηση.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θέλεις να σώσεις όσο περισσότερο μηνίσκο μπορείς οπότε κάποιος συνειδητοποιημένος μπορεί να προτιμήσει - σε συνεννόηση με τον γιατρό προφανώς- να κάνει την επιλογή 4 έναντι των υπόλοιπων.

Αυτό που πρέπει να κάνει κάποιος λοιπόν είναι να βρει έναν καλό γιατρό (που δυστυχώς δεν είναι καθόλου αυτονόητο) που θα σου πει σε ποια περίπτωση είσαι. Σε όλες τις περιπτώσεις βέβαια θα χρειαστούν φυσικοθεραπείες και ενδυνάμωση καθώς βοηθάνε πολύ.

Το υαλουρονικό που αναφέρθηκε πάνω δεν έχει καμία χρησιμότητα στα αρχικά στάδια αυτής της φάσης, παρά μόνο μετά από καιρό που θα έχει γίνει καλά το πόδι, και βοηθάει στο να ζορίζονται λίγο λιγότερο οι χόνδροι. Δεν έχει θεραπευτικές ιδιότητες και ο γιατρός που το πρότεινε αμέσως μετά το σπάσιμο ή είναι μπουνταλάς ή απλά θέλει να τσιμπήσει τα λεφτά της θεραπείας.

Αυτά

Επεξ/σία από cthulhucarbide
  • Like 4
  • Thanks 1
Δημοσ.
22 λεπτά πριν, cthulhucarbide είπε

Αυτό που πρέπει να κάνει κάποιος λοιπόν είναι να βρει έναν καλό γιατρό (που δυστυχώς δεν είναι καθόλου αυτονόητο)

Σε αυτές τις περιπτώσεις το καλύτερο είναι να βρεις κάποιον γιατρό που ασχολείται με αθλητές, κυρίως ποδοσφαιριστές, διότι υπάρχει εμπειρία λόγω των πολλών περιπτώσεων. Κάποιον σαν τον Λάκη (Παντελή) Νικολάου ας πούμε.

Δημοσ.
22 λεπτά πριν, Nabuko είπε

Σε αυτές τις περιπτώσεις το καλύτερο είναι να βρεις κάποιον γιατρό που ασχολείται με αθλητές, κυρίως ποδοσφαιριστές, διότι υπάρχει εμπειρία λόγω των πολλών περιπτώσεων. Κάποιον σαν τον Λάκη (Παντελή) Νικολάου ας πούμε.

Είναι μια καλή σκέψη αυτή αλλά το ζήτημα επαφίεται στην τύχη πολύ περισσότερο από όσο πιστεύει αρχικά κανείς. Και στον καλύτερο γιατρό να πας δεν ξέρεις πόσο θα σε προσέξει, πόσο σε "φόρμα" θα είναι εκείνη την ημέρα ώστε να βρει αν έχεις κάποια ιδιαιτερότητα κλπ. Προφανώς αν είσαι τυχερός και είσαι μια straightforward περίπτωση θα πάνε καλά τα πράγματα, αλλά αυτό δεν μπορείς να το ξέρεις από πριν

• Like 1
Δημοσ.

Καλησπέρα παιδιά,

Γλίστρησα 22 Δεκεμβρίου σε μια ράμπα αναπήρων και η μαγνητική έδειξε ρήξη έξω μηνίσκου . 14 Γενάρη έκανα επέμβαση και 10 Φεβρουαρίου έτρεξα 3κμ . Αναφέρω το τελευταίο για να πω ότι πλέον η αποκατάσταση μετά από μηνίσκο είναι άμεση. 
Πλέον θεωρείται τελείως ρουτίνα και φεύγεις την ίδια μέρα περπατώντας, ακόμη και οδηγώντας .

Από αυτά που μου έμαθα εγώ είναι ότι δύσκολα γίνεται συρραφή εκτός αν είσαι μικρός σε ηλικία ή είναι τέτοια η ρήξη που το επιτρέπει . Στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται αφαίρεση. 
Μετά χρειάζεται εκγύμναση τετρακέφαλου ώστε να κρατάει καλά το γόνατο .

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Όντως θα προτιμούσα την επιλογή 3. Ξέρουμε ποιο είναι το κόστος του χειρουργείου;

Επεξ/σία από Messi99
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, Messi99 είπε

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Όντως θα προτιμούσα την επιλογή 3. Ξέρουμε ποιο είναι το κόστος του χειρουργείου; Ή θα μπορούσα να το κάνω σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο; Τι προτείνετε; 

Συνήθως οπου είναι ο γιατρός σου. Εγώ έκανα το 2017 και τώρα τσιμπάει λίγο σε άλλα σημεια του γονάτου όταν το τεντώνω τελείως ανοιχτό. Μου είχε βγει τότε 1300 σε ιδιωτική κλινική με συμμετοχή ΙΚΑ. 

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, esertas είπε

Συνήθως οπου είναι ο γιατρός σου. Εγώ έκανα το 2017 και τώρα τσιμπάει λίγο σε άλλα σημεια του γονάτου όταν το τεντώνω τελείως ανοιχτό. Μου είχε βγει τότε 1300 σε ιδιωτική κλινική με συμμετοχή ΙΚΑ. 

Αν πάω σε νοσοκομείο θα πληρώσω; Και βασικά θα μου το κάνουν ή θα μου κλείσουν χειρουργείο μετά από 2 χρόνια; 

Δημοσ.
16 λεπτά πριν, Messi99 είπε

Αν πάω σε νοσοκομείο θα πληρώσω; Και βασικά θα μου το κάνουν ή θα μου κλείσουν χειρουργείο μετά από 2 χρόνια; 

Αν πας σε δημόσιο νοσοκομείο, θα στο κάνουν, θα καθυστερήσει σίγουρα το χειρουργείο και οκ, αν είσαι νέο παιδί, παίζεις λίγο με την τύχη σου.. 

Δημοσ.
18 λεπτά πριν, Messi99 είπε

Εχω κλείσει εξέταση σε δημόσιο νοσοκομείο σε ένα μήνα απο τώρα. Δυστυχως εχω και εγώ ρήξη μηνίσκου και μάλιστα την εχω αφήσει κιόλας δεν έχω ασχοληθεί. Ενίοτε δεν με πόναγε, ίσως για αυτό, αλλα τελευταία με τσιμπάει με διάφορες εντάσεις και λεω να παω να κανω την επέμβαση  να τελειώνω... Αναγκαστικά σε δημόσιο για ευνόητους λόγους. 

Δημοσ.

Καλησπέρα παιδιά, θα χρειαστεί να κάνω χειρουργείο λόγω ρήξης μηνίσκου. Έχει κανείς εμπειρία από το ΚΑΤ; Να το εμπιστευτώ; Γιατί τα λεφτά απ ότι βλέπω σε ιδιωτικές κλινικές είναι αρκετά. 

Δημοσ.

Όχι φίλε, να  μην το εμπιστευτείς. Παθών και μαθών. Καταρχάς, στα χειρουργεία δεν πάει με το νοσοκομείο αλλά με τον χειρουργό. Άρα η ερώτησή σου θα έπρεπε να είναι: "να εμπιστευτώ τον τάδε που χειρουργεί στο ΚΑΤ;" Ακόμη όμως και με καλό γιατρό, κινδυνεύεις από την ανοργανωσιά του ΚΑΤ. Εγώ εμπιστεύτηκα έναν με πολύ μεγάλο όνομα στο ΚΑΤ, αλλά όταν με άνοιξαν για χειρουργείο τότε διαπίστωσαν ότι έλειπαν εξαρτήματα (λάμες, κατσαβίδια) και με άφησαν 4 ώρες περιμένω να τα βρούνε. Στο εξωτερικό μαζεύονται από πριν όλες οι ειδικότητες, μέχρι και φυσικοθεραπευτές, και συζητάνε τι θα κάνουνε και αν τα έχουν όλα έτοιμα. Από την άλλη, στις ιδιωτικές κλινικές κινδυνεύεις να σου ανοίξουνε δουλειές χωρίς λόγο.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...