JOJO99 Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2022 Συγγενής μου, ο οποίος είχε ανεβασμένες αγγελίες για πώληση διαφόρων αγαθών, δέχθηκε τηλεφώνημα από κάποιον "ενδιαφερόμενο" ο οποίος ζητούσε επίμονα Iban και λοιπά στοιχεία. (Φαινόταν από μακριά η απατεωνιά) Από ότι βλέπω, ο αριθμός του χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνος κι από άλλους...
NikosKallithea Δημοσ. 18 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 18 Φεβρουαρίου 2022 4 ώρες πριν, JOJO99 είπε Συγγενής μου, ο οποίος είχε ανεβασμένες αγγελίες για πώληση διαφόρων αγαθών, δέχθηκε τηλεφώνημα από κάποιον "ενδιαφερόμενο" ο οποίος ζητούσε επίμονα Iban και λοιπά στοιχεία. (Φαινόταν από μακριά η απατεωνιά) Από ότι βλέπω, ο αριθμός του χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνος κι από άλλους... Το ιβαν δεν είναι ύποπτο στοιχείο
kormos Δημοσ. 18 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 18 Φεβρουαρίου 2022 9 ώρες πριν, JOJO99 είπε Συγγενής μου, ο οποίος είχε ανεβασμένες αγγελίες για πώληση διαφόρων αγαθών, δέχθηκε τηλεφώνημα από κάποιον "ενδιαφερόμενο" ο οποίος ζητούσε επίμονα Iban και λοιπά στοιχεία. (Φαινόταν από μακριά η απατεωνιά) Από ότι βλέπω, ο αριθμός του χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνος κι από άλλους... Που?
JOJO99 Δημοσ. 18 Φεβρουαρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 18 Φεβρουαρίου 2022 4 ώρες πριν, kormos είπε Χρυσή Ευκαιρία. 9 ώρες πριν, NikosKallithea είπε Το ιβαν δεν είναι ύποπτο στοιχείο Η συνέχεια όμως ήταν ύποπτη!
Strat8 Δημοσ. 18 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 18 Φεβρουαρίου 2022 Όπως έχει ήδη αναφερθεί, το IBAN απο μόνο του δεν είναι τόσο ύποπτο. Το μόνο που μπορεί να σου κάνει κάποιος αν γνωρίζει το IBAN σου είναι να σου στείλει χρήματα. Δε νομίζω να μπορεί να σου κάνει κάποια μεγάλη ζημιά, αλλιώς καμία εμπορική επιχείρηση δεν θα ανέγραφε στο site της το IBAN της για πληρωμή μέσω τραπέζης. Απατεώνας θα ήταν σίγουρα αν σου ζητούσε τους κωδικούς e-banking σου "και καλά" για να σου στείλει τα χρήματα ή γενικά πληροφορίες άσχετες με την αγοραπωλησία. Επίσης παρατήρησα πως δεν έχεις ουσιαστικά παραθέσει καμία πληροφορία. Απλά αναφέρεις οτι υπάρχει "κάποιος" ο οποίος μάλλον είναι απατεώνας σε κάποιο site (?) με αγγελίες.
Kostasallinone Δημοσ. 18 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 18 Φεβρουαρίου 2022 Χρησιμοποιούνε την υπηρεσία sepa direct. Σου ζητάνε το iban, το οποίο μετά το πληκτρολογούν σε κάποια υπηρεσία που χρησιμοποιεί sepa direct πληρωμή. Η υπηρεσία sepa direct στέλνει αυτοματοποιημένα 2 εμβάσματα μέχρι 0.10€ συνολικά για επιβεβαίωση. Στη συνέχεια ο απατεώνας λέει στο θύμα “σου έστειλα 2 δοκιμαστικά εμβάσματα για δοκιμή. Τα πήρες;” Και ζητάει να του αναφέρει τα ποσά. Και εφόσον ο απατεώνας επιβεβαιώσει το iban του θύματος στην πλατφόρμα που χρησιμοποιεί sepa direct, κάνει αγορές με χρέωση στο iban του θύματος. Προσοχή, το να αναφέρεις τις κινήσεις του τραπεζικού σου λογαριασμού είναι σαν να διαβάζεις τα προσωπικά σου μηνύματα σε κάποιον άγνωστο (τα λεγόμενα Two Factor Authentication μηνύματα). 2 1
JOJO99 Δημοσ. 18 Φεβρουαρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 18 Φεβρουαρίου 2022 4 ώρες πριν, Strat8 είπε Όπως έχει ήδη αναφερθεί, το IBAN απο μόνο του δεν είναι τόσο ύποπτο. Το μόνο που μπορεί να σου κάνει κάποιος αν γνωρίζει το IBAN σου είναι να σου στείλει χρήματα. Δε νομίζω να μπορεί να σου κάνει κάποια μεγάλη ζημιά, αλλιώς καμία εμπορική επιχείρηση δεν θα ανέγραφε στο site της το IBAN της για πληρωμή μέσω τραπέζης. Απατεώνας θα ήταν σίγουρα αν σου ζητούσε τους κωδικούς e-banking σου "και καλά" για να σου στείλει τα χρήματα ή γενικά πληροφορίες άσχετες με την αγοραπωλησία. Επίσης παρατήρησα πως δεν έχεις ουσιαστικά παραθέσει καμία πληροφορία. Απλά αναφέρεις οτι υπάρχει "κάποιος" ο οποίος μάλλον είναι απατεώνας σε κάποιο site (?) με αγγελίες. Αλήθεια, εσείς χωρίς να εξακριβώσετε την πώληση ενός αγαθού και χωρίς να επιβεβαιώσετε την αξιοπιστία του πωλητή του, επιμένετε στην γνώση του Iban του και στην κατάθεση του απαιτούμενου ποσού άμεσα; Ο συγκεκριμένος (μπορώ να παραθέσω και τον αριθμό του προς αποφυγήν άλλων περιστατικών) επέμενε για μια αγγελία από τη Χ.Ε και όταν του είπαν πως θα του στείλουν τα στοιχεία με μήνυμα εξαφανίστηκε!
Strat8 Δημοσ. 18 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 18 Φεβρουαρίου 2022 49 λεπτά πριν, Kostasallinone είπε Χρησιμοποιούνε την υπηρεσία sepa direct. Σου ζητάνε το iban, το οποίο μετά το πληκτρολογούν σε κάποια υπηρεσία που χρησιμοποιεί sepa direct πληρωμή. Η υπηρεσία sepa direct στέλνει αυτοματοποιημένα 2 εμβάσματα μέχρι 0.10€ συνολικά για επιβεβαίωση. Στη συνέχεια ο απατεώνας λέει στο θύμα “σου έστειλα 2 δοκιμαστικά εμβάσματα για δοκιμή. Τα πήρες;” Και ζητάει να του αναφέρει τα ποσά. Και εφόσον ο απατεώνας επιβεβαιώσει το iban του θύματος στην πλατφόρμα που χρησιμοποιεί sepa direct, κάνει αγορές με χρέωση στο iban του θύματος. Προσοχή, το να αναφέρεις τις κινήσεις του τραπεζικού σου λογαριασμού είναι σαν να διαβάζεις τα προσωπικά σου μηνύματα σε κάποιον άγνωστο (τα λεγόμενα Two Factor Authentication μηνύματα). Οφείλω να ομολογήσω πως δεν γνώριζα για την συγκεκριμένη απάτη. Μια απορία έχω μόνο. Έστω οτι υπάρχει αυτός ο τρόπος για να κάνει κάποιος απατεώνας αγορές με το δικό σου IBAN, αυτή η μέθοδος παρακάμπτει τους προσωρινούς κωδικούς που στέλνονται αυτόματα απο την τράπεζα στο κινητό σου τηλέφωνο (ή τα push notifications σε περίπτωση που έχεις το app) για επιβεβαίωση μιας συναλλαγής online;
Kostasallinone Δημοσ. 18 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 18 Φεβρουαρίου 2022 10 λεπτά πριν, Strat8 είπε Οφείλω να ομολογήσω πως δεν γνώριζα για την συγκεκριμένη απάτη. Μια απορία έχω μόνο. Έστω οτι υπάρχει αυτός ο τρόπος για να κάνει κάποιος απατεώνας αγορές με το δικό σου IBAN, αυτή η μέθοδος παρακάμπτει τους προσωρινούς κωδικούς που στέλνονται αυτόματα απο την τράπεζα στο κινητό σου τηλέφωνο (ή τα push notifications σε περίπτωση που έχεις το app) για επιβεβαίωση μιας συναλλαγής online; Ναι ακριβώς. Το one time password είναι τα 2 μικρά εμβάσματα επιβεβαίωσης ότι σου ανοίκει ο τραπεζικός λογαριασμός. Εφόσον επαληθεύσεις το iban στην πλατφόρμα που υποστηρίζει sepa direct, μετά δεν υπάρχει άλλη ασφάλεια. 1
kostasbm Δημοσ. 18 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 18 Φεβρουαρίου 2022 γιαυτο έχουμε ένα λογαριασμό με 1 ευρώ για να δίνουμε τον ΙΒΑΝ άφοβα .........για τέτοιου είδους συναλλαγες 1
gorge18 Δημοσ. 18 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 18 Φεβρουαρίου 2022 1 ώρα πριν, kostasbm είπε γιαυτο έχουμε ένα λογαριασμό με 1 ευρώ για να δίνουμε τον ΙΒΑΝ άφοβα .........για τέτοιου είδους συναλλαγες +1 και απο εμενα. Εχω 3 λογαριασμους ο ενας ειναι 0€ και συνδεμενος με καρτα, αν θελω να παρω ή να δωσω κανω μεταφορα.
Ukforthemoment Δημοσ. 20 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 20 Φεβρουαρίου 2022 Στις 18/2/2022 στις 3:24 ΜΜ, Kostasallinone είπε Χρησιμοποιούνε την υπηρεσία sepa direct. Σου ζητάνε το iban, το οποίο μετά το πληκτρολογούν σε κάποια υπηρεσία που χρησιμοποιεί sepa direct πληρωμή. Η υπηρεσία sepa direct στέλνει αυτοματοποιημένα 2 εμβάσματα μέχρι 0.10€ συνολικά για επιβεβαίωση. Στη συνέχεια ο απατεώνας λέει στο θύμα “σου έστειλα 2 δοκιμαστικά εμβάσματα για δοκιμή. Τα πήρες;” Και ζητάει να του αναφέρει τα ποσά. Και εφόσον ο απατεώνας επιβεβαιώσει το iban του θύματος στην πλατφόρμα που χρησιμοποιεί sepa direct, κάνει αγορές με χρέωση στο iban του θύματος. Προσοχή, το να αναφέρεις τις κινήσεις του τραπεζικού σου λογαριασμού είναι σαν να διαβάζεις τα προσωπικά σου μηνύματα σε κάποιον άγνωστο (τα λεγόμενα Two Factor Authentication μηνύματα). Εχεις κάποιο λινκ για αυτό ;Γιατί δεν μου πάει καλά αυτό που γράφεις.... 1
yurdanka Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2022 και για ποιο λόγο να δώσεις τον κωδικό OTP σε κάποιον ξένο ή να πείς τους κωδικούς συναλλαγής του λογαριασμού σου??? Το πρόβλημα δεν είναι η ασφάλεια της τράπεζας αλλά ο ίδιος ο νους! εμενα μου ζητούσαν να τους δωσω κωδικό λεφτά στο λεπτό για να αγοράσουν ένα αντικείμενο που πουλούσα στο car.gr ! δηλαδή φταίει η τράπεζα αν έδινα κωδικό ΛσΛ?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα