Προς το περιεχόμενο

Το Chrome OS Flex υπόσχεται να αναζωογονήσει τους παλιούς Windows ή Mac υπολογιστές εντελώς δωρεάν

trib

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 69
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Cell_7 είπε

Βρισκόμαστε στην εποχή του cross-platform και web-app, τα πλεονεκτήματα που είχε το Linux δεν είναι χρήσιμα πλέον, τουλάχιστον όχι σε κάποιον που τον ενδιαφέρει η δουλειά που κάνει να είναι σχετική και χρήσιμη στο μέλλον. Οι τεχνολογίες όπως Flutter έχουν τεράστια ζήτηση και χρήση πλέον, δεν χρειάζεται να είσαι σε περιβάλλον Linux για να γράψεις κώδικα.

Αντιθέτως. Όταν μάθαινα Python και R για τις εργασίες που δούλευα, ΠΟΛΥ μεγαλύτερα προβλήματα είχα αντιμετωπίσει σε Windows (με libraries installation κλπ), παρά στο Arch στο laptop μου, όπου δούλευαν πανεύκολα.

1 ώρα πριν, Cell_7 είπε

Βρισκόμαστε στην εποχή του cross-platform και web-app, τα πλεονεκτήματα που είχε το Linux δεν είναι χρήσιμα πλέον, τουλάχιστον όχι σε κάποιον που τον ενδιαφέρει η δουλειά που κάνει να είναι σχετική και χρήσιμη στο μέλλον.

Χμμμ, δεν ξέρω τι δουλειά κάνεις, στη δική μου δουλειά, δεν υπάρχει ούτε "web app", ούτε cross platform. Για σοβαρή δουλειά, όταν ζορίζεις το pc, θες όσο πιο low overhead λειτουργικό γίνεται και να δουλεύει local. Όπως προείπα, καλή τύχη να τρέξεις π.χ CFD simulation ή modelling σε ChromeOS.

Δε γράφουν όλοι web apps σε αυτό τον κόσμο. Σε εργασιακούς τομείς που ζορίζεις το PC, υπάρχουν άλλοι που θα δουλέψουν CAD (Windows πιθανότατα), άλλοι που θα κάνουν επιστημονική εργασία, και χίλιοι δυο άλλοι κλάδοι. Επίσης, πολύ θα ήθελα να δω compiling σε Chromebook και πόσο χρόνο θα πάρει. Εκεί δε θα πας σε Chromebook. Θα πας σε Windows laptop τουλάχιστον γιατί θες δυνατότερο μηχάνημα και πολύ μεγαλύτερη σουίτα εφαρμογών.

Για απλές εργασίες το ChomeOS είναι μια χαρά, όπως το κάθε ένα λειτουργικό. Όταν  χρειάζεσαι σοβαρή δουλειά και δυνατό PC, δε θα πας σε Chromebook. Μιας και έχεις άλλα 3 λειτουργικά με μεγαλύτερη σουίτα προγραμμάτων ανάλογα την περίπτωση που θες. Για αυτό το λόγο προσπαθεί να κάνει integrate Linux distributions μέσα στο ChromeOS και η Google. Γιατί ξέρει τους περιορισμούς του λειτουργικού της.

1 ώρα πριν, Cell_7 είπε

Η προώθηση των chromebook γίνεται στα σχολεία για να προωθηθεί ο προγραμματισμός στην νέα γενιά, μην κοιτάς που στην Ελλάδα σου μαθαίνουν μία ψευδογλώσσα στην τρίτη λυκείου, εκεί από πολύ πιο μικρή ηλικία μαθαίνεται ο προγραμματισμός πλέον. Γιατί Chromebook και όχι Linux? Γιατί ο κολοσσός που λέγεται Google μπορεί να προσφέρει πολύ πιο ποιοτική υποστήριξη στα συστήματα αυτά, εν αντιθέσει του Linux.

Η προώθηση των Chromebook ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ γίνεται ακριβώς επειδή τα σχολεία δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις ισχύος και δυνατοτήτων από το λειτουργικό και το hardware. Εκεί τα παιδιά βολεύονται και με τα web apps που μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν και στο σπίτι. Και είναι ο ίδιος λόγος που τα Chromebooks δεν προωθούνται ούτε στο ελάχιστο στον ίδιο βαθμό στα πανεπιστήμια.

Για όσα είπα στις 2 τελευταίες παραγράφους, παράδειγμα (του 2019 βέβαια, αλλά οι συστάσεις παραμένουν):

https://www.unco.edu/college-bound-colorado/chromebooks-and-college-do-they-mix.aspx

Συζήτηση για Master σε CS όπου, ενώ έχει ChromeOS, μάντεψε τι θα χρησιμοποιήσει. Ναι, Linux. Από site για Chromebooks μάλιστα...

https://www.aboutchromebooks.com/news/linux-on-chromebooks-just-might-get-me-through-a-masters-in-computer-science/

Για τον ίδιο λόγο με τα Chromebooks, έφτιαξε και προωθεί στο ίδιο target group, η MS τα Windows S. Απλώς ήρθε δεύτερη. Δεν προσπάθησε ποτέ όμως να τα πλασάρει ως "full fledged OS" γιατί είναι περιορισμένων δυνατοτήτων.

Εν κατακλείδι, να ξαναθυμίσω. Είμαστε σε site που ασχολείται με τεχνολογία. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε παρωπίδες. Ο περισσότερος κόσμος εκεί έξω ούτε web apps θα φτιάξει, ούτε simulation (όπως είπα εγώ) θα τρέξει κλπ. Θα τρέξει όμως CAD (μηχανικοί). Θα τρέξει video rendering. Θα τρέξει απλά προγράμματα. Μάντεψε πόσες απαιτητικές εργασίες (για το PC) μπορούν να κάνουν τα Chromebooks. Καμία. Για απλές περιστάσεις, κάθε σύστημα μια χαρά είναι.

Υ.Γ. Ακόμα και όσον αφορά το software development, άλλα βλέπω...

https://insights.stackoverflow.com/survey/2021?#most-popular-technologies-op-sys

https://insights.stackoverflow.com/survey/2019?utm_content=launch-post&utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=dev-survey-2019#technology-_-developers-primary-operating-systems

https://www.statista.com/statistics/869211/worldwide-software-development-operating-system/

Επεξ/σία από MikeKata
  • Like 3
  • Thanks 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

34 λεπτά πριν, Cell_7 είπε

Βρισκόμαστε στην εποχή του cross-platform και web-app, τα πλεονεκτήματα που είχε το Linux δεν είναι χρήσιμα πλέον, τουλάχιστον όχι σε κάποιον που τον ενδιαφέρει η δουλειά που κάνει να είναι σχετική και χρήσιμη στο μέλλον. Οι τεχνολογίες όπως Flutter έχουν τεράστια ζήτηση και χρήση πλέον, δεν χρειάζεται να είσαι σε περιβάλλον Linux για να γράψεις κώδικα.

Absolutely not true. Όχι ότι δεν υπάρχει ένα trend προς τα WebApps, αλλά η χρήση περιβάλλοντος Linux κάνει πολύ πιο εύκολο τον προγραμματισμό, γι' αυτό και άλλωστε η πλειοψηφία των developers δουλεύει σε Linux.

Είναι μάλιστα τόσο μεγάλη η ζήτηση, που η Microsoft έχει επενδύσει πολύ στην ενσωμάτωση του Linux στις τελευταίες εκδόσεις των Windows με το WSL (WSL2/WSLg).

• Like 5

3 ώρες πριν, Dr_73 είπε

Οι τελευταίες διανομές, μου φαίνεται , δεν τρέχουν καν από cd/dvd , θέλουν boot από usb stick . Και ελάχιστες έχουν 32bit version. 

Δεν είναι το linux όπως παλιά (πρώτη εγκατάσταση είχα κάνει σε pentium 166mmx το 1997 ). 

Πωωωω τι μου θύμισες τώρα….

pentium 166 mmx, matrox millennium , 32MB Ram αν θυμάμαι καλά, EIZO 15” κτλ

θυμαμαι είχε πάει 500χιλ δραχμές. Αν γύρναγα το χρόνο πίσω δεν θα το ξαναέκανα αλλά όντως ήταν σαν να παίρνεις ότι πιο τούμπανο σήμερα.

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

κατσε δεν υπαρχει συγκριση επουδενι

στο chrome os εχεις εναν browser (κ μονο αυτον) κ ενα κ καλα λειτουργικο που κατα βαση τρεχει πανω στον browser (με εναν παλιο linux kernel) k πολλα αλλα οχι ολα τα android apps (που ειναι σχεδιασμενα να τρεχουν σε touch οθονες) ,αιντε κ με τερτιπια τρεχεις κ linux apps

με μια διανομη linux εχεις κανονικο λειτουργικο με κανονικες εφαρμογες ,κανονικες αναβαθμισεις ασφαλειας κ κανονικο τρεχοντα kernel με ολες τις ενημερωσεις ασφαλειας , drivers ,υποστηριξη τεχνολογιων κλπ

manjaro xfce απο εμενα 

Επεξ/σία από Neural_handshake
  • Thanks 4

3 ώρες πριν, sminitis είπε

Έχω ένα netbook  με Επεξεργαστή Intel Atom N270 (1.6GHz) με 512KB L2 cache, στα 533 MHz. Και 1 gb ram.

Μιας και με ψησατε για Linux τι μου προτείνετε να του βάλω????

Ευχαριστώ!! 

LibreELEC k καντο htpc

• Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, sminitis είπε

Έχω ένα netbook  με Επεξεργαστή Intel Atom N270 (1.6GHz) με 512KB L2 cache, στα 533 MHz. Και 1 gb ram.

Ευχαριστώ!! 

Αν δε θες HTPC με LibreELEC που πρότεινε ο φίλος πιο πάνω, υπάρχει και η επιλογή του Puppy Linux αν σε ενδιαφέρει το desktop usage. Δεν είναι "όμορφο", αλλά δεν είναι αυτός ο σκοπός του.

Αν και με 1GB RAM, και τον Atom, όσο low level και να είναι το OS, δε θα μπορέσει να κάνει τίποτα για το browser. Π.χ, νομίζω ότι με 2 καρτέλες και βίντεο θα αρχίσει να ζοριζεται.

Για αυτό το λόγο έχει ένα πολύ βασικό browser προεγκατεστημένο, Abiword, video και music players και ένα Excel-like πρόγραμμα, για να μπορείς να κάνεις τα βασικά.

Επεξ/σία από MikeKata
  • Like 3

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 ώρες πριν, Cell_7 είπε

Βλέπεις, στις σχολές πληροφορικής όλοι μαθαίνουν Linux σε κάποιο σημείο, οπότε η προώθηση των chromebook στα σχολεία θα έλεγα ότι είναι κάτι αντίστοιχο με κάποιο τρόπο.

Η πηγή μου είναι αυτή του statcounter, αρκετές μελέτες το χρησιμοποιούν ως πηγή οπότε αυτή θα πάρω και εγώ. Αν και είναι σχετικά δύσκολο να βγει αυτό το ποσοστό με κάποια ακρίβεια.

Έχοντας δουλέψει πάνω στα 4 μεγαλύτερα λειτουργικά που, windows, macos, ubuntu και chrome os, μου φάνηκε πολύ πιο εύχρηστο το ChromeOS από την πρώτη στιγμή, αυτό ισχύει και για τον κύκλο μου που το δοκίμασε και είναι στον κλάδο πληροφορικής. Είναι το selling point του ChromeOS η ευκολία χρήσης και η ενσωμάτωση των δημοφιλέστερων λειτουργιών, όπως και η διαχείριση των συστημάτων αυτών από sysadmin.

Η σωστή πηγή είναι αυτή:

https://gs.statcounter.com/os-market-share/desktop/worldwide

Μιλάμε για desktop. Η διαφορά είναι μικρή: 2,19% Linux και 2,6% για ChromeOS. Στο δεύτερο υπάρχει ένας κολοσσός από πίσω που το προωθεί, το άλλο δεν έχει κανέναν... Το λες και πλήρη, παταγώδη, αποτυχία για το ChromeOS.

To Linux είναι ένα λειτουργικό για PCs και servers το άλλο είναι ένα υβριδικό UI, σε linux kernel, που θυμίζει tablet... Σίγουρα σε κάποιον τελείως άσχετο το UI μοιάζει πιο εύκολο, αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι για τις δυνατότητες και τη λειτουργικότητα.

Να θυμίσω ότι μιλάμε για περιπτώσεις παλιών υπολογιστών στο παρόν άρθρο, οπότε χρειάζεται όσο πιο πολλούς ελεύθερους πόρους, αφού ακόμα και ένας σύγχρονος υπολογιστής μπορεί να ζορίζεται. Η παρασκηνιακή συλλογή δεδομένων είναι κάτι που μπορεί να μην είναι αποδεκτό.

Τα υπόλοιπα τα απάντησαν και άλλοι πριν από μένα, παραπάνω. 

3 ώρες πριν, MikeKata είπε

Αντιθέτως. Όταν μάθαινα Python και R για τις εργασίες που δούλευα, ΠΟΛΥ μεγαλύτερα προβλήματα είχα αντιμετωπίσει σε Windows (με libraries installation κλπ), παρά στο Arch στο laptop μου, όπου δούλευαν πανεύκολα.

Χμμμ, δεν ξέρω τι δουλειά κάνεις, στη δική μου δουλειά, δεν υπάρχει ούτε "web app", ούτε cross platform. Για σοβαρή δουλειά, όταν ζορίζεις το pc, θες όσο πιο low overhead λειτουργικό γίνεται και να δουλεύει local. Όπως προείπα, καλή τύχη να τρέξεις π.χ CFD simulation ή modelling σε ChromeOS.

Δε γράφουν όλοι web apps σε αυτό τον κόσμο. Σε εργασιακούς τομείς που ζορίζεις το PC, υπάρχουν άλλοι που θα δουλέψουν CAD (Windows πιθανότατα), άλλοι που θα κάνουν επιστημονική εργασία, και χίλιοι δυο άλλοι κλάδοι. Επίσης, πολύ θα ήθελα να δω compiling σε Chromebook και πόσο χρόνο θα πάρει. Εκεί δε θα πας σε Chromebook. Θα πας σε Windows laptop τουλάχιστον γιατί θες δυνατότερο μηχάνημα και πολύ μεγαλύτερη σουίτα εφαρμογών.

Για απλές εργασίες το ChomeOS είναι μια χαρά, όπως το κάθε ένα λειτουργικό. Όταν  χρειάζεσαι σοβαρή δουλειά και δυνατό PC, δε θα πας σε Chromebook. Μιας και έχεις άλλα 3 λειτουργικά με μεγαλύτερη σουίτα προγραμμάτων ανάλογα την περίπτωση που θες. Για αυτό το λόγο προσπαθεί να κάνει integrate Linux distributions μέσα στο ChromeOS και η Google. Γιατί ξέρει τους περιορισμούς του λειτουργικού της.

Η προώθηση των Chromebook ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ γίνεται ακριβώς επειδή τα σχολεία δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις ισχύος και δυνατοτήτων από το λειτουργικό και το hardware. Εκεί τα παιδιά βολεύονται και με τα web apps που μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν και στο σπίτι. Και είναι ο ίδιος λόγος που τα Chromebooks δεν προωθούνται ούτε στο ελάχιστο στον ίδιο βαθμό στα πανεπιστήμια.

Για όσα είπα στις 2 τελευταίες παραγράφους, παράδειγμα (του 2019 βέβαια, αλλά οι συστάσεις παραμένουν):

https://www.unco.edu/college-bound-colorado/chromebooks-and-college-do-they-mix.aspx

Συζήτηση για Master σε CS όπου, ενώ έχει ChromeOS, μάντεψε τι θα χρησιμοποιήσει. Ναι, Linux. Από site για Chromebooks μάλιστα...

https://www.aboutchromebooks.com/news/linux-on-chromebooks-just-might-get-me-through-a-masters-in-computer-science/

Για τον ίδιο λόγο με τα Chromebooks, έφτιαξε και προωθεί στο ίδιο target group, η MS τα Windows S. Απλώς ήρθε δεύτερη. Δεν προσπάθησε ποτέ όμως να τα πλασάρει ως "full fledged OS" γιατί είναι περιορισμένων δυνατοτήτων.

Εν κατακλείδι, να ξαναθυμίσω. Είμαστε σε site που ασχολείται με τεχνολογία. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε παρωπίδες. Ο περισσότερος κόσμος εκεί έξω ούτε web apps θα φτιάξει, ούτε simulation (όπως είπα εγώ) θα τρέξει κλπ. Θα τρέξει όμως CAD (μηχανικοί). Θα τρέξει video rendering. Θα τρέξει απλά προγράμματα. Μάντεψε πόσες απαιτητικές εργασίες (για το PC) μπορούν να κάνουν τα Chromebooks. Καμία. Για απλές περιστάσεις, κάθε σύστημα μια χαρά είναι.

Υ.Γ. Ακόμα και όσον αφορά το software development, άλλα βλέπω...

https://insights.stackoverflow.com/survey/2021?#most-popular-technologies-op-sys

https://insights.stackoverflow.com/survey/2019?utm_content=launch-post&utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=dev-survey-2019#technology-_-developers-primary-operating-systems

https://www.statista.com/statistics/869211/worldwide-software-development-operating-system/

Από τις στιγμές που νοιώθω λύπη που μπορώ να κάνω μόνο ένα like σε τέτοιο σχόλιο...

Από τις πιο πλήρεις απαντήσεις στο θέμα.

Επεξ/σία από Tlykog
  • Like 3
  • Thanks 2

5 ώρες πριν, sminitis είπε

Ευχαριστώ!!

στο δικό μου netbook με 2gb μνήμη είχα βάλει macos, ακόμα λειτουργεί μια χαρά όταν το ανάβω

• Confused 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

η μπορεις να τρεξεις κ linux χωρις καν γραφικο ui (εγω αυτο θα εκανα)

κανεις login απευθειας σε tty ,εγκαθιστας browsers ,players κλπ απο τερματικο κ τα καλεις απο εκει

η εστω openbox ,κατσε να δω ποσο μνημη ζηταει το δικο μου (που ομως τρεχει στημενο διπλα σε cinnamon, πολλαααααα mb, σκετο καθαρο μπορει να παιξει στα ~300mb με λογικες ανεσεις και ευκολιες)

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 λεπτά πριν, Neural_handshake είπε

η μπορεις να τρεξεις κ linux χωρις καν γραφικο ui (εγω αυτο θα εκανα)

κανεις login απευθειας σε tty ,εγκαθιστας browsers ,players κλπ απο τερματικο κ τα καλεις απο εκει

η εστω openbox ,κατσε να δω ποσο μνημη ζηταει το δικο μου (που ομως τρεχει στημενο διπλα σε cinnamon)

Σκέφτηκα να το συστήσω κι εγώ, αλλά για να ζητάει προτάσεις ο φίλος, φαντάζομαι ότι δεν έχει εκτενή επαφή με Linux distros, οπότε πολύ δύσκολα θα τα κάνει αυτά μέσω tty. Ίσως το Openbox να είναι μια λύση, καθώς σου δίνει ένα υποτυπώδες μενού με το δεξί κλικ, αλλά είπα να του προτείνω κάποιο πιο safe από άποψη UI.

Επεξ/σία από MikeKata
  • Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 λεπτά πριν, MikeKata είπε

Σκέφτηκα να το συστήσω κι εγώ, αλλά για να ζητάει προτάσεις ο φίλος, φαντάζομαι ότι δεν έχει εκτενή επαφή με Linux distros, οπότε πολύ δύσκολα θα τα κάνει αυτά μέσω UI. Ίσως το Openbox να είναι μια λύση, καθώς σου δίνει ένα υποτυπώδες μενού με το δεξί κλικ, αλλά είπα να του προτείνω κάποιο πιο safe από άποψη UI.

ναι ξερω τι εκανες κ πολυ καλα εκανες ,το puppy ειναι μια χαρα ,οταν δεν εχεις hardware θα κανεις συμβιβασμους

πιστευω με openbox ομως κ λειτουργικο θα ειναι κ δεν θα χρειαστει να πεταχτει

mabox linux ,manjaro based ,ετοιμο στημενο openbox ,με σκαλισμα το κανεις ακομα πιο ελαφρυ

https://distrowatch.com/table.php?distribution=mabox

12 λεπτά πριν, nvel είπε

στο δικό μου netbook με 2gb μνήμη είχα βάλει macos, ακόμα λειτουργεί μια χαρά όταν το ανάβω

δοκιμασε απλα να ανοιξεις μια καρτελα youtube στον safari κ θα δεις οτι απλα φορτωνει το λειτουργικο ,λειτουργικο μηχανημα δεν θα ειναι

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, stefstefan είπε

Έχεις ως κοινότητα ένα λειτουργικό με τεράστιες δυνατότητες και όλα αυτά τα χρόνια αρκείσαι μόνο στην επισήμανση των δυνατοτήτων αυτών κι έρχεται η αλεπού η Google, βασικά δεν χρειάζεται να είσαι καν αλεπού για να το αντιληφθείς, παίρνει το λειτουργικό αυτό, το ενσωματώνει στα κινητά και κάνει το μεγάλο μπαπ και βγάζει κάτι δισεκατομμυριάκια.
Το ξανά παίρνει και πάει να κάνει το ίδιο και στο τομέα των Η/Υ στοχεύοντας πάλι σε κάτι δισεκατομμυριάκια. Η πλάκα σε όλο αυτό; δεν της παίρνει καθόλου χρόνο για να το αναπτύξει σε σύγκριση με τον χρόνο που ασχολείται η κοιτότητα των Λίνουξ με το Λίνουξ.
Δλδ για να το κάνουμε πιο παραστατικά, είσαι μηχανικός έχεις αναπτύξει ένα μοτέρ από open source πηγές ανταλλακτικών που άμα το κοτσάρεις σε ένα αμάξι κερδίζεις το πρωτάθλημα F1, εσύ αντί να προχωρήσεις στο επόμενο στάδιο απλά το περιτριγυρίζεις με την παρέα σου αναφερόμενος στις δυνατότητες του, κι έρχεται η Google των πρωταθλημάτων αυτοκινήτων το αντιγράφει το κοπανάει πάνω σε ένα σασί και σαρώνει όλα τα πρωταθλήματα. Έτσι απλά.
Και καθίστε εσείς γράψτε για data mining και όλα τα συναφή, σα να λες δεν το βγάζω το μοτέρ αυτό στον δρόμο γιατί παράγει καυσαέρια. Οκ μη το βγάζεις, άσε να το βγάλουν οι άλλοι τότε.

Το kernel του linux το γράφουν και το αναπτύσσουν εταιρείες που βγάζουν λεφτά από αυτό, καμία κοινότητα.

Από τη Red Hat, την Intel, τη Canonical, τη Huawei, τη Google, τη Samsung, την Nvidia.

Η κοινότητα που λες κάπου στο 10% γράφει πλέον.

Ο Γούγλης είναι στους 5 top contributors. Αλλά δεν το βλέπω να συνεχίζει να το κάνει τα επόμενα χρόνια, Google και Samsung θα το παρατήσουν το άθλημα για το Fuchsia.

Ενδεικτικά

hvzaMGX.png

Επεξ/σία από aypnia

6 ώρες πριν, apostolisk86 είπε

Η αλήθεια είναι πως το Gnome είναι σχεδόν ίδιο με το UI του ChromeOS. Άσχετα με το ότι το Linux μπορεί να έχει άλλες παραξενιές (όπως το να ψάχνεις σκριπτάκια στο github για να δουλέψει το WiFi ή το touchpad, ημιτελείς drivers gpu κλπ). Το UI για να κάνεις ότι και το ChromeOS είναι το ίδιο εύκολο.

Βέβαια, αυτά τα ελαττώματα πιθανόν να τα έχει και το ChromeOS Flex, τους ίδιους drivers με μια απλή διανομή Linux έχει (και λιγότερους λόγω πιθανώς παλιότερου kernel), απλά το ChromeOS το λύνει ως προεγκατεστημένο με custom kernel, το Flex το λύνει με μικρή λίστα από certified hardware.

Το πλεονέκτημα του ChromeOS είναι ότι είναι optimised για tablets. Έχω ένα Surface Go με triple boot: Windows/Manjaro (Gnome)/ChromeOS. Από τα τρία λειτουργικά, την πιο απροβληματιστη χρήση την έχει το ChromeOS. Κυρίως σε επίπεδο απόδοσης σε συνδυασμό με ευκολία χρήσης. Το Gnome αν και έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου στη διεπαφή με touch, έχει ακόμα θέματα που σε αναγκάζουν μια στο τόσο να χρησιμοποιήσεις πληκτρολόγιο.

Δε διαφωνώ ότι το ChromeOS είναι μέγα spyware και έχει χίλια δυο κακά, αλλά δυστυχώς έχει πλεονεκτήματα που δεν υπάρχουν σε άλλες Linux διανομές. Μακάρι το Gnome να εξελιχθεί ώστε να το λύσει αυτό.

Σημειωτέον, το αγαπημένο μου λειτουργικό είναι Manjaro και το χρησιμοποιώ στο Desktop μου για δουλειά εδώ και 6 χρόνια.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...