Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
34 λεπτά πριν, Dr_73 είπε

Οι τελευταίες διανομές, μου φαίνεται , δεν τρέχουν καν από cd/dvd , θέλουν boot από usb stick . Και ελάχιστες έχουν 32bit version. 

Δεν είναι το linux όπως παλιά (πρώτη εγκατάσταση είχα κάνει σε pentium 166mmx το 1997 ). 

Έχω περίπου 6 μήνες να εγκαταστήσω Linux. Μέχρι και τότε, όλες οι εκδόσεις που δοκίμασα έτρεχαν από USB. Για CD/DVD δεν ξέρω, γιατί δεν έχω κανένα μηχάνημα που να έχει, ώστε να το δοκιμάσω. Το boot από USB υποστηρίζουν ακόμα και μηχανήματα 14-15 ετών, που είχα δοκιμασει.

Το άρθρο μιλάει για υπολογιστές έως 13 ετών, άρα για εκδόσεις 64bit και μηχανήματα που υποστηρίζουν boot από USB.

29 λεπτά πριν, Cell_7 είπε

Για αυτόν τον λόγο το Chrome OS έχει ήδη μεγαλύτερο ποσοστό στην αγορά από τα Linux, γιατί καλύπτει το 99% το αναγκών του μέσου χρήστη χωρίς να χρειάζεσαι πτυχίο πληροφορικής.

Ναι, ακριβώς γι αυτό το λόγο. Είμαι σίγουρος ότι η διαφήμιση και η επιθετική πολιτική της Google για την προώθησή τους στην αγορά (πχ σχολεία στις ΗΠΑ), δεν έπαιξε κανένα ρόλο... Αντίθετα το Linux, σε όλες τις εκδοχές του, δεν κάνει καμία τέτοια εμπορική καμπάνια. Απλά υπάρχει και όποιος θέλει, επιλέγει να το κατεβάσει.

Αν βάλεις όλα τα μηχανήματα με Linux (και τους servers), δεν πιστεύω ότι τα chromebooks είναι περισσότερα. Παρόλα αυτά δεν είμαι σίγουρος. Μιας και το ισχυρίστηκες όμως, μήπως έχεις να πραθέσεις και κάποια αξιόπιστη πηγή που να δείχνει αυτό που έγραψες; Θα είχε ενδιαφέρον... Δεν το γράφω ειρωνικά, το ξεκαθαρίζω.

Για την ευκολία χρήσης θα διαφωνίσω, από προσωπική εμπειρία. Παρόλο που δεν είμαι και κανένας guru των υπολογιστών, μια χαρά χειρίστηκα Ubuntu, Debian, Linux mint, Manjaro και Mx linux που δοκίμασα. Απλά εδώ υπάρχει μια παρεξήγηση: δεν είναι δύσκολο να χειριστείς linux, είναι διαφορετικό από τα Windows. Αυτό, από μόνο του, κάνει για πολλούς ανθρώπους, δύσκολο να τα χειριστείς. Απλά, όταν αλλάζεις λειτουργικό θα πρέπει να αποδεχτείς μία βασική αρχή: είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που είχες μάθει να χρησιμοποιείς μέχρι σήμερα και θα πρέπει να το μάθεις από την αρχή. Αν το αποδεχτείς καλώς, αν όχι, τότε μην μπεις στον κόπο να το κάνεις. Τα linux κάνουν πολλά πράγματα πολύ πιο εύκολα από τα Windows, αλλά δεν είναι σε όλους τους τομείς καλύτερα από αυτά. Μπορείς πχ με πολύ πιο απλό τρόπο να εγκαταστήσεις και να ενημερώσεις τις εφαρμογές σου και δεν κινδυνευεις να πατήσεις κάποιο λάθος κλικ σε μία εγκατάσταση ενός προγράμματος και να καταλήξεις να εγκαταστήσεις παρέα και κάποια trial εκδοση του Kaspersky στο σύστημά σου... 

 

Επεξ/σία από Tlykog
  • Like 6
  • Thanks 1
  • Απαντ. 69
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
17 λεπτά πριν, Tlykog είπε

Αν βάλεις όλα τα μηχανήματα με Linux (και τους servers), δεν πιστεύω ότι τα chromebooks είναι περισσότερα. Παρόλα αυτά δεν είμαι σίγουρος. μιας και το ισχυρίστηκες όμως, μήπως έχεις να πραθέσεις και κάποια αξιόπιστη πηγή που να δείχνει αυτό που έγραψες; Θα είχε ενδιαφέρον...

Σαφώς αναφέρεται σε Desktop market share. Πλήρως αξιόπιστη πηγή δεν υπάρχει, καθώς είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο να μετρηθεί.

https://gs.statcounter.com/os-market-share/desktop/worldwide

 

Αν βέβαια μιλάμε για συγκεκριμένες αγορές, το ποσοστό του ChromeOS γίνεται διψήφιο:

https://arstechnica.com/gadgets/2021/02/the-worlds-second-most-popular-desktop-operating-system-isnt-macos-anymore/

Καθώς το παγκόσμιο ποσοστό μειώνεται λόγω της μηδενικής χρήσης του ChromeOS εκτός Βόρειας Αμερικής και Ευρώπης.

Δημοσ.
27 λεπτά πριν, Tlykog είπε

Ναι, ακριβώς γι αυτό το λόγο. Είμαι σίγουρος ότι η διαφήμιση και η επιθετική πολιτική της Google για την προώθησή τους στην αγορά (πχ σχολεία στις ΗΠΑ), δεν έπαιξε κανένα ρόλο... Αντίθετα το Linux, σε όλες τις εκδοχές του, δεν κάνει καμία τέτοια εμπορική καμπάνια. Απλά υπάρχει και όποιος θέλει, επιλέγει να το κατεβάσει.

Βλέπεις, στις σχολές πληροφορικής όλοι μαθαίνουν Linux σε κάποιο σημείο, οπότε η προώθηση των chromebook στα σχολεία θα έλεγα ότι είναι κάτι αντίστοιχο με κάποιο τρόπο.

 

30 λεπτά πριν, Tlykog είπε

Αν βάλεις όλα τα μηχανήματα με Linux (και τους servers), δεν πιστεύω ότι τα chromebooks είναι περισσότερα. Παρόλα αυτά δεν είμαι σίγουρος. Μιας και το ισχυρίστηκες όμως, μήπως έχεις να πραθέσεις και κάποια αξιόπιστη πηγή που να δείχνει αυτό που έγραψες; Θα είχε ενδιαφέρον... Δεν το γράφω ειρωνικά, το ξεκαθαρίζω.

Η πηγή μου είναι αυτή του statcounter, αρκετές μελέτες το χρησιμοποιούν ως πηγή οπότε αυτή θα πάρω και εγώ. Αν και είναι σχετικά δύσκολο να βγει αυτό το ποσοστό με κάποια ακρίβεια.

32 λεπτά πριν, Tlykog είπε

Για την ευκολία χρήσης θα διαφωνίσω, από προσωπική εμπειρία. Παρόλο που δεν είμαι και κανένας guru των υπολογιστών, μια χαρά χειρίστηκα Ubuntu, Debian, Linux mint, Manjaro και Mx linux που δοκίμασα.

Έχοντας δουλέψει πάνω στα 4 μεγαλύτερα λειτουργικά που, windows, macos, ubuntu και chrome os, μου φάνηκε πολύ πιο εύχρηστο το ChromeOS από την πρώτη στιγμή, αυτό ισχύει και για τον κύκλο μου που το δοκίμασε και είναι στον κλάδο πληροφορικής. Είναι το selling point του ChromeOS η ευκολία χρήσης και η ενσωμάτωση των δημοφιλέστερων λειτουργιών, όπως και η διαχείριση των συστημάτων αυτών από sysadmin.

Δημοσ.
44 λεπτά πριν, silentalex είπε

Εχω ενα Macbookακι 20ετίας ... επρεπε να δειτε τη φατσα μου οταν διάβασα "θα δώσει νέα πνοή στο παλιό hardware, με τη Google να αναφέρει ότι μπορεί να εκτελεστεί αποτελεσματικά σε συσκευές έως και 13 ετών"... 

Νοιωθω παππούλης 

Χτεσινός είσαι. Στη μέση του συρταριού , έχω soundblaster 64 isa.Πιο μέσα 8α βρω 486, 286 ... 

  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Έχω ένα netbook  με Επεξεργαστή Intel Atom N270 (1.6GHz) με 512KB L2 cache, στα 533 MHz. Και 1 gb ram.

Μιας και με ψησατε για Linux τι μου προτείνετε να του βάλω????

Ευχαριστώ!! 

 

 

Επεξ/σία από sminitis
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
29 λεπτά πριν, Cell_7 είπε

Βλέπεις, στις σχολές πληροφορικής όλοι μαθαίνουν Linux σε κάποιο σημείο,

Δεν έχουν σχέση. Στις σχολές πληροφορικής μαθαίνουν Linux γιατί, στο coding, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι ευκολότερο σε σχέση με τα Windows (π.χ προεγκατεστημένα πακέτα σε base-devel στο arch κλπ) και μπορείς να ασχοληθείς και με πιο low level πράγματα (kernel κλπ) λόγω του ανοιχτού λειτουργικού. Πού θα τα μάθεις αυτά; Σε proprietary Windows; Καλή τύχη. Δεν υπάρχει, κυριολεκτικά, πουθενά, καμία έννοια marketing.

29 λεπτά πριν, Cell_7 είπε

προώθηση των chromebook στα σχολεία θα έλεγα ότι είναι κάτι αντίστοιχο με κάποιο τρόπο

Αντιθέτως, η προώθηση των chromebook στα σχολεία γίνεται κατά κόρον λόγω marketing. Και ούτε ίδιο σε αριθμό είναι το userbase των παιδιών σχολείων με το userbase των φοιτητών πληροφορικής. Το πρώτο είναι κατά πολύ μεγαλύτερο. Και υπάρχει λόγος που γίνεται marketing στα παιδιά προς το Chromebook από την Google. Γιατί σε όσο μικρότερη ηλικία μάθεις τον άνθρωπο σε ένα λειτουργικό, τόσο πιο εύκολα θα διαλέξει αυτό το λειτουργικό στο μέλλον.

Όσον αφορά του κλάδους... Ο καθένας στο δικό του. Για το δικό μου, καλή τύχη επίσης να δουλέψεις σοβαρά προγράμματα όπως simulation και στατιστικά (δε μιλάω για ένα excelάκι) σε ChromeOS.

Επεξ/σία από MikeKata
  • Like 2
Δημοσ.

Εντάξει, 64bit και 4GB μνήμης στα προαπαιτούμενα. Αν εξαιρέσουμε τίποτα επεξεργαστές εκ σχεδίασης αργούς (Atom ή διπύρηνους AMD ή intel), μια χαρά είναι και τα Windows σε συστήματα που καλύπτουν τα ελάχιστα προαπαιτούμενα. Εκεί που θα μπορούσε να προσφέρει κάτι νέο το Chrome OS, απλά δεν υποστηρίζεται, οπότε σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, Linux.

Το Chrome OS Flex έτσι όπως το βλέπω δεν απευθύνεται σε κανέναν και φαντάζομαι είναι μια απέλπιδα προσπάθεια της Google να σώσει το Chrome OS γενικότερα.

  • Like 2
Δημοσ.

Βασικά όσοι χρησιμοποιείτε ήδη κινητό android τζάμπα αγχώνεστε μη και μάθει η google ξέρωγω πόσα πτώματα έχετε στον καταψύκτη στο υπόγειο...

  • Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σε όσους λέτε για την «κατασκοπεία» της google. Προσωπικά θα συμφωνήσω απόλυτα αλλά η μεγάλη πλειοψηφία των χρηστών δεν τους ενδιαφέρει, ούτε ασχολείται λίγο να βάλει Linux, αλλά κυρίως θα εκτιμήσει την ευκολία του οικοσυστήματος όποτε το βλέπω το ενδιαφέρον.

Όσο για αυτό που λέει το άρθρο ότι θα το προτιμήσουν επιχειρήσεις, το μαγαζάκι του Κυρ Γιάννη στην γωνία που θέλει έναν υπολογιστή να μπαίνει στο Facebook μπορεί. Οτιδήποτε άλλο χλωμό. Οι μεσαίοι έχουν εφαρμογές που 99% απαιτεί Windows και οι μεγάλοι είναι τόσο βαθιά χωμένοι στο οικοσύστημα της Microsoft που ούτε λόγος δεν γίνετε για να  βγουνε και δεν υπάρχει και λόγος. 

Επεξ/σία από gakost
  • Like 2
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, MikeKata είπε

Δεν έχουν σχέση. Στις σχολές πληροφορικής μαθαίνουν Linux γιατί, στο coding, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι ευκολότερο σε σχέση με τα Windows (π.χ προεγκατεστημένα πακέτα κλπ) και μπορείς να ασχοληθείς και με πιο low level πράγματα (kernel κλπ) λόγω του ανοιχτού λειτουργικού. Πού θα τα μάθεις αυτά; Σε proprietary Windows; Καλή τύχη. Δεν υπάρχει, κυριολεκτικά, πουθενά, καμία έννοια marketing.

Βρισκόμαστε στην εποχή του cross-platform και web-app, τα πλεονεκτήματα που είχε το Linux δεν είναι χρήσιμα πλέον, τουλάχιστον όχι σε κάποιον που τον ενδιαφέρει η δουλειά που κάνει να είναι σχετική και χρήσιμη στο μέλλον. Οι τεχνολογίες όπως Flutter έχουν τεράστια ζήτηση και χρήση πλέον, δεν χρειάζεται να είσαι σε περιβάλλον Linux για να γράψεις κώδικα.

Σε αντίθεση, το MacOS και τα Windows μπορούν να σου επιβάλλουν να μάθεις τα εργαλεία και το περιβάλλον τους καθώς έχουν τεράστιο μερίδιο αγοράς για τους λόγους τους. Δεν μπορεί ένα λειτουργικό με selling point "δουλεύει καλά σε συστήματα 15ετίας" να πουλήσει στον μέσο χρήστη, είναι συγκεκριμένες οι χρήσεις του Linux.

9 λεπτά πριν, MikeKata είπε

Αντιθέτως, η προώθηση των chromebook στα σχολεία γίνεται κατά κόρον λόγω marketing. Και ούτε ίδιο σε αριθμό είναι το userbase των παιδιών σχολείων με το userbase των φοιτητών πληροφορικής. Το πρώτο είναι κατά πολύ μεγαλύτερο. Και υπάρχει λόγος που γίνεται marketing στα παιδιά προς το Chromebook από την Google. Γιατί σε όσο μικρότερη ηλικία μάθεις τον άνθρωπο σε ένα λειτουργικό, τόσο πιο εύκολα θα διαλέξει αυτό το λειτουργικό στο μέλλον.

Η προώθηση των chromebook γίνεται στα σχολεία για να προωθηθεί ο προγραμματισμός στην νέα γενιά, μην κοιτάς που στην Ελλάδα σου μαθαίνουν μία ψευδογλώσσα στην τρίτη λυκείου, εκεί από πολύ πιο μικρή ηλικία μαθαίνεται ο προγραμματισμός πλέον. Γιατί Chromebook και όχι Linux? Γιατί ο κολοσσός που λέγεται Google μπορεί να προσφέρει πολύ πιο ποιοτική υποστήριξη στα συστήματα αυτά, εν αντιθέσει του Linux. Η μόνη περίπτωση να πάρει την θέση αυτή το Linux, είναι η κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα distro αποκλειστικά για τα σχολεία και να το υποστηρίζει, αλλά από όσο φαίνεται κανείς δεν θέλει να το κάνει αυτό για πολλούς λόγους.

 

15 λεπτά πριν, MikeKata είπε

Όσον αφορά του κλάδους... Ο καθένας στο δικό του. Για το δικό μου, καλή τύχη επίσης να δουλέψεις σοβαρά προγράμματα όπως simulation και στατιστικά (δε μιλάω για ένα excelάκι) σε ChromeOS.

Προφανώς, δεν μπορείς να κάνεις δουλειά για iOS εφαρμογή σε Linux, ούτε να γράψεις κώδικα για ΑΑΑ τίτλο παιχνιδιού αλλά ούτε να ασχοληθείς με .Net, αλλά δεν ζητάει κανένας αυτά από τα ChromeOS. Το ChromeOS σου δίνει έναν browser ο οποίος είναι πολυεργαλείο με την βοήθεια των ολοένα αυξανόμενων web-app.

  • Like 2
Δημοσ.

Έχεις ως κοινότητα ένα λειτουργικό με τεράστιες δυνατότητες και όλα αυτά τα χρόνια αρκείσαι μόνο στην επισήμανση των δυνατοτήτων αυτών κι έρχεται η αλεπού η Google, βασικά δεν χρειάζεται να είσαι καν αλεπού για να το αντιληφθείς, παίρνει το λειτουργικό αυτό, το ενσωματώνει στα κινητά και κάνει το μεγάλο μπαπ και βγάζει κάτι δισεκατομμυριάκια.
Το ξανά παίρνει και πάει να κάνει το ίδιο και στο τομέα των Η/Υ στοχεύοντας πάλι σε κάτι δισεκατομμυριάκια. Η πλάκα σε όλο αυτό; δεν της παίρνει καθόλου χρόνο για να το αναπτύξει σε σύγκριση με τον χρόνο που ασχολείται η κοιτότητα των Λίνουξ με το Λίνουξ.
Δλδ για να το κάνουμε πιο παραστατικά, είσαι μηχανικός έχεις αναπτύξει ένα μοτέρ από open source πηγές ανταλλακτικών που άμα το κοτσάρεις σε ένα αμάξι κερδίζεις το πρωτάθλημα F1, εσύ αντί να προχωρήσεις στο επόμενο στάδιο απλά το περιτριγυρίζεις με την παρέα σου αναφερόμενος στις δυνατότητες του, κι έρχεται η Google των πρωταθλημάτων αυτοκινήτων το αντιγράφει το κοπανάει πάνω σε ένα σασί και σαρώνει όλα τα πρωταθλήματα. Έτσι απλά.
Και καθίστε εσείς γράψτε για data mining και όλα τα συναφή, σα να λες δεν το βγάζω το μοτέρ αυτό στον δρόμο γιατί παράγει καυσαέρια. Οκ μη το βγάζεις, άσε να το βγάλουν οι άλλοι τότε.

Δημοσ.
57 λεπτά πριν, sminitis είπε

Έχω ένα netbook  με Επεξεργαστή Intel Atom N270 (1.6GHz) με 512KB L2 cache, στα 533 MHz. Και 1 gb ram.

Μιας και με ψησατε για Linux τι μου προτείνετε να του βάλω????

Ευχαριστώ!! 

 

 

1) Debian Stable XFCE

2) Σκουπίδια

Με μια προτίμηση προς το 2.

  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...