Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γειά χαρά σε όλους, απόκτησα πρόσφατα σε τιμή σχεδόν χάρισμα ένα notebook της TURBO-X και συγκεκριμένα το μοντέλο

PCB1101, δεν βρήκα κάπου περισσότερες λεπτομέρειες  αλλά μάλλον είναι κάποιο μοντέλο της CLEVO.

Ο επεξεργαστής είναι   Atom N2600 @ 1.60Ghz και έχει 2GB Ram.

Είχε WIN7 κάποια έκδοση του 2012 χωρίς να έχει γίνει κάποια αναβάθμηση σε έναν δίσκο HDD 320GB

Η απόδοση του ήταν ικανοποιητική και όλες οι δυνατότητες του (συνδέσεις, θύρες κλπ.) σε λειτουργία και η μπαταρία κρατούσε 1,5 ώρα.

Είμαι ραδιοερασιτέχνης και ο σκοπός που το πήρα είναι η χρήση του σε εξωτερικό χώρο για το χόμπυ μου ώστε να μην ταλαιπωρώ

άλλο ένα Laptop της HP που έχω.

Το πρώτο πράγμα που έκανα είναι να αλλάξω την εσωτερική μπαταρία.

Σε έναν δίσκο SSD του έβαλα WIN10 που τα δούλεψε κανονικά και μετά σε άλλον δίσκο έβαλα LINUX MINT (πρώτη φορά με LINUX).

Την προηγούμενη εβδομάδα και ενώ είχα τον δίσκο με τα WIN10 έκλεισα τον υπολογιστή και όταν μετά απο λίγες ώρες προσπάθησα

να τον ανοίξω και απλά δεν έκανε τίποτα, καμία ένδειξη ζωής.

Σήμερα που βρήκα χρόνο τον άνοιξα και μέτρησα πως στην μητρική πάει κανονικά ρεύμα και απο οπτικό έλεγχο δεν είδα κάτι παράξενο

σε πυκνωτές κλπ.

Απο εδώ και πέρα θέλω την βοήθεια σας  καθότι δεν είμαι και σχετικός με το αντικείμενο.

Ευχαριστώ προκαταβολικά Γιάννης

20220216_210448.jpg

Δημοσ.

Δοκίμασε να κάνεις clear cmos.

Κάπου πρέπει να υπάρχει μπαταρία για να κρατάει ρυθμίσεις(δεν την εντοπίζω στην εικόνα). Βγάλε επίσης την μπαταρία του λάπτοπ και φυσικά αποσύνδεσε το από την πρίζα. Πάτα και κράτα πατημένο το power button για 10-15 δευτερόλεπτα.

Σύνδεσε τα και δοκίμασε να το ξεκινήσεις.

Επίσης καμιά φορά μπορεί και η μπαταρία του λάπτοπ να δημιουργεί πρόβλημα(βέβαια η δική σου είπες είναι καινούργια). Εφόσον είναι αποσπώμενη, δοκίμασε να ξεκινήσεις το λάπτοπ χωρίς μπαταρί, όντας στην πρίζα.

Αν δεν δουλέψει κάτι από τα παραπάνω, περιμένεις τον επόμενο...

Δημοσ.
46 λεπτά πριν, nickol-us είπε

Κάπου πρέπει να υπάρχει μπαταρία για να κρατάει ρυθμίσεις(δεν την εντοπίζω στην εικόνα). Βγάλε επίσης την μπαταρία του λάπτοπ και φυσικά αποσύνδεσε το από την πρίζα. Πάτα και κράτα πατημένο το power button για 10-15 δευτερόλεπτα.

Σύνδεσε τα και δοκίμασε να το ξεκινήσεις.

Επίσης καμιά φορά μπορεί και η μπαταρία του λάπτοπ να δημιουργεί πρόβλημα(βέβαια η δική σου είπες είναι καινούργια). Εφόσον είναι αποσπώμενη, δοκίμασε να ξεκινήσεις το λάπτοπ χωρίς μπαταρί, όντας στην πρίζα.

Αν δεν δουλέψει κάτι από τα παραπάνω, περιμένεις τον επόμενο...

πανω αριστερα καλλυμενη με ασπρο πλαστικο ...........οθονη με βρωμαει απο το λαπτοπ

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αρα εχεις πολύμετρο (εστω και της πλάκας μας κάνει)

Καταρχήν μέτρα το φορτιστή εαν δινει 19 βολτ (ή οσα τελος πάντων χρειάζεται το μηχανημα,θα δεις στο κατω μερος του λαπτοπ αυτοκολλητο που γραφει volt/amp) . Μπορεί να εχει ενεργοποιηθεί η ασφαλεια του φορτιστή και να μην δινει ρευμα)

Εαν ο φορτιστής δινει στην ακρη ρεύμα , βαλτο στον λαπτοπ και μέτρα τα πηνία (τα μεγάλα γκρι κουτάκια που γραφουν 2R2-1R5-100) , στο ενα απο τα δυο ποδαράκια πρέπει να έχουν ρεύμα.. ξεκίνα απο εκει και βλέπουμε...

Επεξ/σία από sstratos
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Γειά χαρά σε όλους

Από αυτά που πρότεινε ο nickol-us

21 ώρες πριν, nickol-us είπε

Κάπου πρέπει να υπάρχει μπαταρία για να κρατάει ρυθμίσεις(δεν την εντοπίζω στην εικόνα). Βγάλε επίσης την μπαταρία του λάπτοπ και φυσικά αποσύνδεσε το από την πρίζα. Πάτα και κράτα πατημένο το power button για 10-15 δευτερόλεπτα. κλπ κλπ ....

δεν είχα καποιο αποτέλεσμα.

Απο αυτά που πρότεινε ο sstratos

6 ώρες πριν, sstratos είπε

Αρα εχεις πολύμετρο (εστω και της πλάκας μας κάνει)

Καταρχήν μέτρα το φορτιστή εαν δινει 19 βολτ (ή οσα τελος πάντων χρειάζεται το μηχανημα,θα δεις στο κατω μερος του λαπτοπ αυτοκολλητο που γραφει volt/amp) . Μπορεί να εχει ενεργοποιηθεί η ασφαλεια του φορτιστή και να μην δινει ρευμα)

Εαν ο φορτιστής δινει στην ακρη ρεύμα , βαλτο στον λαπτοπ και μέτρα τα πηνία (τα μεγάλα γκρι κουτάκια που γραφουν 2R2-1R5-100) , στο ενα απο τα δυο ποδαράκια πρέπει να έχουν ρεύμα.. ξεκίνα απο εκει και βλέπουμε...

λοιπόν φίλε sstratos 2 απο τα πηνία έχουν ρεύμα και στα 2 ποδαράκια, 1 μόνο στο 1 ποδαράκι και τα υπόλοιπα

4 δεν έχουν καθόλου ρεύμα.

Επεξ/σία από CQ-DX
Δημοσ.

δειξε στη φωτογραφια , ποιά εχουν ρευμα και ποια όχι , για να καταλαβουμε τι δεν παιρνει ρευμα..

Να υποθέσω ειναι τα δυο στο κεντρο 2R2 , διπλα στο sdreader , με κωδικό 112 και 122 ?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αρχικά βεβαιώσου ότι φορτίζει (κόκκινο LED). Αν δεν φορτίζει, το πιθανότερο είναι βύσμα. Αν φορτίζει αλλά δεν ανοίγει, το πρώτο πράγμα που πρέπει να δεις, είναι το power on board (τα FET). Είναι το πλακετάκι κάτω από το κουμπί ON.
Υπάρχει σαν ανταλλακτικό, και με τιμή περίπου 10€. Μετά, αν αυτό είναι ΟΚ, τσεκ το τσιπάκι smartIO και τα περιφερειακά κυκλώματα boost/back regulator.

Επεξ/σία από snbblp
Δημοσ.

ΣΣΣ

5 ώρες πριν, sstratos είπε

δειξε στη φωτογραφια , ποιά εχουν ρευμα και ποια όχι , για να καταλαβουμε τι δεν παιρνει ρευμα..

Να υποθέσω ειναι τα δυο στο κεντρο 2R2 , διπλα στο sdreader , με κωδικό 112 και 122 ?

Στην φωτογραφία έχω αριθμήσει τα πηνία.

Στο #1  2R2  0.23V και στα 2 ποδαράκια.

Στο #2  2R2  1.25V στο κάτω ποδαράκι όπως κοιτάμε την φωτό.

Στο #3  2R2  καθόλου ρεύμα

Στο #4  2R2  καθόλου ρεύμα

Στο #5  2R2  καθόλου ρεύμα

Στο #6  1R5  καθόλου ρεύμα

Στο #7  100  12.53V και στα 2 ποδαράκια20220216_210448.jpg.71f9e887e188538a23f1f2f3ffd3055f.jpg

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
49 λεπτά πριν, CQ-DX είπε

ΣΣΣ

Στην φωτογραφία έχω αριθμήσει τα πηνία.

Στο #1  2R2  0.23V και στα 2 ποδαράκια.  (χαμηλό , επρεπε να ειχε περιπου 1,2 - 1,3 , ειναι το ρευμα για τις μνήμες)

Στο #2  2R2  1.25V στο κάτω ποδαράκι όπως κοιτάμε την φωτό. (φυσιολογικό-ειναι για τη cpu)

Στο #3  2R2  καθόλου ρεύμα (επρεπε να ειχε 1.25)

Στο #4  2R2  καθόλου ρεύμα (!)

Στο #5  2R2  καθόλου ρεύμα (!)

Στο #6  1R5  καθόλου ρεύμα (!)

Στο #7  100  12.53V και στα 2 ποδαράκια (το αγνοούμε , ειναι απο την μπαταρια)

Το 4 και το 5 ειναι οι γραμμές για τα 3.3 και 5 volt. πρέπει να έχουν ρεύμα (αν και σε μερικά λαπτοπ τα συγκεκριμένα "ενεργοποιούνται" μονο οταν ανοιξει το λαπτοπ)

Βγάλε το heatsink του επεξεργαστή , βγάλε το μαυρο πλαστικό στην θεση των μνημών , βγάλε την καρτα wifi και ανέβασε μια φωτογραφία στην μεγαλύτερη ανάλυση που μπορείς. ανέβασε τες στο imgdur καλύτερα σε hd.  Και την αλλη πλευρά της πλακέτας (αφαιρωντας οτι εμποδίζει τη θέαση)

Επεξ/σία από sstratos
Δημοσ.

Δεν έχεις hot air station για να σηκωσεις mosfet και δεν μπορείς να δουλεψεις με smd components χωρίς μεγένθυση. Άν υπάρχει η πλακετα ως ανταλλακτικό αγόρασέ την αλλιώς άστο.

Δημοσ.
5 ώρες πριν, sstratos είπε

Το 4 και το 5 ειναι οι γραμμές για τα 3.3 και 5 volt. πρέπει να έχουν ρεύμα (αν και σε μερικά λαπτοπ τα συγκεκριμένα "ενεργοποιούνται" μονο οταν ανοιξει το λαπτοπ)

Βγάλε το heatsink του επεξεργαστή , βγάλε το μαυρο πλαστικό στην θεση των μνημών , βγάλε την καρτα wifi και ανέβασε μια φωτογραφία στην μεγαλύτερη ανάλυση που μπορείς. ανέβασε τες στο imgdur καλύτερα σε hd.  Και την αλλη πλευρά της πλακέτας (αφαιρωντας οτι εμποδίζει τη θέαση)

Ρίξε μια ματιά στις εικόνες

https://imgur.com/a/8Ijg6kU

Δημοσ.

Διπλα σε καθε πηνιο εχει ενα μεγαλο πυκνωτη(κιτρινο η μαυρο). Μετρα καταρχας απο τον θετικο πολο προς την γειωση της μητρικης για αντισταση. Να δεις πρωτα αν καποιο απο τα κεντρικα power lines εχει βραχυκυκλωμα.

Βγαλε και την ασπρη μπαταρια να δουμε αν εχει απο κατω τον κωδικο της μητρικης, μηπως υπαρχουν σχηματικα πουθενα...

Δημοσ.

Παιδιά σας ευχαριστώ όλους για το ενδιαφέρον και τις απαντήσεις σας.

Την ανάρτηση μου εδώ την είδε φίλος μου ραδιοερασιτέχνης και τεχνικός υπολογιστών που ήξερε για την αγορά του και για το πρότζεκτ που ετοιμάζω, επικοινώνησε μαζί μου και απο χθές τον notebook ειναι στο εργαστήριο του.

Ειλικρινά σας ευχαριστώ και θα επανέλθω με άλλη ανάρτηση για πρόβλημα που αντιμετωπίζω.

Δημοσ.

UPDATE - UPDATE!!!!

Το NOTEBOOK είναι και πάλι στο σπίτι μου.

Ο φίλος τεχνικός  απλά πάτησε το κουμπί και ο υπολογιστής άνοιξε κανονικά, δεν έκανε απολύτως τίποτε αλλο.

Στο ασανσέρ μόνο που τον πήγα στο σπίτι του το πάτησα τουλάχιστον 4 - 5 φορες.....

20220220_202015.jpg

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...