Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

καλησπέρα στην παρέα 

πήρα έναν φακό soligor 19-35mm ο οποίος έχει fungus στο 1ο element του φακού, το μπροστινό...

Βασικα ετσι μου τον στείλανε απο ebay, κοιτάω τωρα να τον επιστρέψω αλλα υπάρχει και το ενδεχόμενο να εξαφανιστεί ο πωλητής, δεν τον βλεπω και πολυ συνεννοήσιμο

Ξέρετε κάποιο αξιόπιστο κατάστημα να τον στειλω για καθαρισμό;

Κατα προτιμηση Αθήνα

Απο τιμές έχετε καθόλου εικονα; Γιατι ειναι φακος αξιας 70-100€ το πολυ...

Επεξ/σία από bc00l
Δημοσ.
1 ώρα πριν, bc00l είπε

καλησπέρα στην παρέα 

πήρα έναν φακό soligor 19-35mm ο οποίος έχει fungus στο 1ο element του φακού, το μπροστινό...

Βασικα ετσι μου τον στείλανε απο ebay, κοιτάω τωρα να τον επιστρέψω αλλα υπάρχει και το ενδεχόμενο να εξαφανιστεί ο πωλητής, δεν τον βλεπω και πολυ συνεννοήσιμο

Ξέρετε κάποιο αξιόπιστο κατάστημα να τον στειλω για καθαρισμό;

Κατα προτιμηση Αθήνα

Απο τιμές έχετε καθόλου εικονα; Γιατι ειναι φακος αξιας 70-100€ το πολυ...

Είσαι σίγουρος ότι είναι μύκητας; Εάν μπορείς ανέβασε 1-2 φωτογραφίες με το πρόβλημα, γιατί ίσως και να μπορείς πολύ εύκολα με μία λάμπα UV να το διορθώσεις μόνος σου χωρίς να μπεις στη διαδικασία service.

• Thanks 1
Δημοσ.
17 λεπτά πριν, GQPhDFBI είπε

Είσαι σίγουρος ότι είναι μύκητας; Εάν μπορείς ανέβασε 1-2 φωτογραφίες με το πρόβλημα, γιατί ίσως και να μπορείς πολύ εύκολα με μία λάμπα UV να το διορθώσεις μόνος σου χωρίς να μπεις στη διαδικασία service.

:)

20220214_210654_copy_1512x2016.jpg

20220214_210507_copy_1512x2016.jpg

• Like 1
  • Sad 1
Δημοσ.

Είναι μύκητας. Αν καθαρίζει σίγουρα και 100% δεν ξέρω. Εμένα προσωπικά στην Αθήνα, μου έχει καθαρίσει αρκετούς φακούς ο Τσαγκαράκης. 

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.

Είναι όντως μύκητας και είσαι τυχερός που είναι στο προστινό στοιχείο, κάνει τον καθαρισμό πολύ εύκολο.
Εάν πιάνουν τα χέρια σου μπορείς πολύ εύκολα να το καθαρίσεις (αν ήταν στο πίσω στοιχείο και δεν το έχεις ξανάκανει δεν θα στο πρότεινα).
Μπορείς να δεις εδώ πως να το κάνεις μόνος σου (ισοπροπυλική αλκοόλη θα βρεις στα φαρκαμεία, ζήτα ένα μπουκαλάκι 50ml, θα βρεις λογικά youtube πως ακριβώς ανοίγει και ο 
soligor).
Ο Τσαγκάρακης όπως ανέφερε και ο @Dr_73 είναι καλός. Εγώ τελευταία φορά πήγα στον Μπορμπουδάκη. Εξαιρετικός είναι και Καραμπάς.
Όπως ανέφερα παραπάνω επειδή είναι στο μπροστινό στοιχείο, είναι πολύ απλή διαδικασία.

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.

Ερώτηση. 

Εαν δεν επηρεάζει καπου στη φωτογραφία παλι πρέπει να το καθαρίσουμε;

Γιατι θα προχωρήσει, θα επεκταθεί ας πουμε πιο μεσα, αλλου κλπ;

• Like 1
Δημοσ.

Ο μύκητας επεκτείνεται . Δεν ξέρω το ρυθμό , αλλά επεκτείνεται . Αν είναι στα πίσω κρύσταλλα , μπορεί να περάσει και στη μηχανή και να κολλήσει και άλλους φακούς, σε ακραίο σενάριο .  

• Like 2
  • Thanks 2
Δημοσ.

Μύκητες υπάρχουν παντού στην ατμόσφαιρα και φυσικά και μέσα στον φακό, για να εκδηλωθούν πρέπει να δημιουργηθούν κάποιες κατάλληλες συνθήκες υγρασίας, ύπαρξη τροφής κλπ, όταν οι συνθήκες αυτές δεν υπάρχουν ο μύκητας επεκτείνεται πολύ αργά έως καθόλου καθώς υπάρχει πιθανότητα να έχει πεθάνει.
Ακόμα και με τον καθαρισμό, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μείνουν υπολείμματα, όμως από τη στιγμή που ο φακός θα αποθηκεύεται υπό κανονικές συνθήκες (θερμοκρασία/υγρασία δωματίου) δύσκολα θα αναπτυχθεί πάλι (σχεδόν ποτέ και ας έχουν μείνει ζωντανοί σπόροι).

Εάν ο μύκητας είναι σχετικά μικρός και δεν επηρεάζει την ποιότητα της φωτογραφίας μπορούμε να μην τον καθαρίσουμε τελείως και απλά να τον σκοτώσουμε. Τους καλοκαιρινούς μήνες 2-3 μέρες έξω να τον χτυπάει ο ήλιος είναι αρκετό. Τους χειμερινούς μήνες μπορείτε να τον βάλετε δίπλα από ένα σώμα ώστε να ζεσταθεί πολύ ή να τον αφήσουμε 2-3 μέρες πάνω από μία λάμπα UV (χωρίς uv φίλτρο :P). Θα δοκίμαζα τα παραπάνω μόνο σε παλιούς Manual φακούς, καθώς δεν γνωρίζω τι επιπτώσεις μπορεί να έχει η αύξηση θερμοκρασίας σε νεότερους φακούς με ηλεκτρονικά κυκλώματα μέσα.

Από προσωπική εμπειρία έχω καταφύγει στη λύση του ήλιου σε φακό που είχε πρόβλημα στο πίσω στοιχείο. Στο φακό έχει παραμείνει ένα μικρό σημάδι του νεκρού μύκητα που δεν επηρεάζει την φωτογραφία (έχουν περάσει πάνω από 10 χρόνια και δεν έχει επεκταθεί).

• Like 3
  • Thanks 2
Δημοσ.
5 ώρες πριν, bc00l είπε

:)

20220214_210654_copy_1512x2016.jpg

20220214_210507_copy_1512x2016.jpg

Είναι μήκυτας " Εν εξελίξει " ........ 🤣🤣🤣 ....... είναι όντως στο μπροστινό στοιχείο ( φαινομενικά ) το οποίο ανοίγει εύκολα .  

Τώρα , αν αφεθεί ως έχει δεν φαίνεται να επηρεάζει την εικόνα , οπότε και να μην γίνει επέμβαση δεν τρέχει κάστανο .

Επόμενα βήματα , να αφεθεί στον ήλιο δλδ να τοποθετηθεί σε κάποιο σημείο στο μπαλκόνι σε έντονη ηλιοφάνεια , κάτι που δεν θα διορθώσει κάτι , όμως θα εμποδίσει την περαιτέρω ανάπτυξη . 

Φυσικά μπορεί να δοθεί προς καθαρισμό και συντήρηση , κάτι που δεν νομίζω να ξεπεράσει τα 30 ευρώ σε κόστος .

Αν αποφασίσετε να ανοίξετε μόνος το μπροστινό μέρος , ακόμη και για εκπαιδευτικούς σκοπούς , μην διστάσετε να μας το πείτε για να βοηθήσουμε . 

Δοκιμασμένη λύση για καθαρισμό γενικά ( ως ένα βαθμό και του μηκυτα ) το μείγμα μαγειρικής σόδας με λίγο νερό , έως ότου αποκτήσει μία πηχτή μορφή και στην συνέχεια βούτηγμα ενός καλού βαμβακερού η μικροΐνας και ελαφρύ κυκλικό τρίψιμο . Στέγνωμα όχι με χαρτί κουζίνας , αλλά πάλι με αντίστοιχο στεγνό πανί κλπ . 

3 ώρες πριν, Ntinlanden είπε

Ερώτηση. 

Εαν δεν επηρεάζει καπου στη φωτογραφία παλι πρέπει να το καθαρίσουμε;

Γιατι θα προχωρήσει, θα επεκταθεί ας πουμε πιο μεσα, αλλου κλπ;

28 λεπτά πριν, Dr_73 είπε

Ο μύκητας επεκτείνεται . Δεν ξέρω το ρυθμό , αλλά επεκτείνεται . Αν είναι στα πίσω κρύσταλλα , μπορεί να περάσει και στη μηχανή και να κολλήσει και άλλους φακούς, σε ακραίο σενάριο .  

Εντάξει μην το πάτε τόσο πολύ , δεν επεκτείνεται με τέτοιο τρόπο , έχω αγοράσει φακούς με μήκυτα σε πλήρη γνώση μου , αφού είδα πολύ καλά τις εικόνες , τους έχω ακόμη και δεν έχει γίνει τίποτε χειρότερο από αυτό που είχαν αρχικά .

Όπως σημειώθηκε πολύ σωστά από τον @GQPhDFBI οι παλαιότεροι φακοί είναι πολύ πιο δεκτικοί σε συντήρηση αλλά και " γιατροσόφια " , σε αντίθεση με τους νεότερους όπου λόγω κατασκευής και ύπαρξης ηλεκτρονικών ...... χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι παλιοί είναι καλύτεροι κλπ .

• Like 3
  • Thanks 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σας ευχαριστώ πολυ για τις απαντήσεις και πληροφορίες.

Θα περιμένω να δω αν καταφέρω να τον επιστρέψω, μιας και που ο πωλητής δεν το ειχε αναφέρει.

Διαφορετικά θα κοιτάξω να τον ανοίξω μόνος μου σε 2-3 εβδομάδες...

Μέχρι τοτε, στον ηλιο λιγες ωρες την ημερα όπως μου προτείνατε... 

Φαντάζομαι με αυτα που γράψατε, οτι ειναι άπειρο ελάχιστος ο κίνδυνος να τον δουλέψω πάνω στην μηχανή; (dslr)

Σε φωτογραφική τσαντα με αλλους φακούς θα τον βαζατε εσεις; :)

Επεξ/σία από bc00l
  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, bc00l είπε

Σας ευχαριστώ πολυ για τις απαντήσεις και πληροφορίες.

Θα περιμένω να δω αν καταφέρω να τον επιστρέψω, μιας και που ο πωλητής δεν το ειχε αναφέρει.

Διαφορετικά θα κοιτάξω να τον ανοίξω μόνος μου σε 2-3 εβδομάδες...

Μέχρι τοτε, στον ηλιο λιγες ωρες την ημερα όπως μου προτείνατε... 

Φαντάζομαι με αυτα που γράψατε, οτι ειναι άπειρο ελάχιστος ο κίνδυνος να τον δουλέψω πάνω στην μηχανή; (dslr)

Σε φωτογραφική τσαντα με αλλους φακούς θα τον βαζατε εσεις; :)

Δεν υπάρχει κίνδυνος για τίποτε , εκτός και σκοπεύετε να τον αφήσετε μόνιμα μέσα στην τσάντα για κανένα χρόνο η περισσότερο , ομοίως και πάνω στην μηχανή . 

Για επιστροφή του φακού , φροντίστε η επικοινωνία σας να είναι μέσω της σελίδας του eBay , διότι αποκτάει άλλη σημασία για τον πωλητή , όχι ότι θα  στενοχωρηθεί και πάρα πολύ ....... αλλά σίγουρα θα το λάβει υπόψιν του . Αν είχε όμως επισημάνει από πριν πως δεν δέχεται επιστροφές .........

• Thanks 1
Δημοσ.

Εγώ να σχολιάσω κάποια πράγματα που διάβασα σε αυτό το θρεντ.

Γενικά αν ο φακός έχει μύκητες εγώ τον κάνω βίδες και τον καθαρίζω. Αλλά αν κάποιος δεν θέλει να το κάνει αυτό, είναι κατανοητό.

Όμως σε καμία περίπτωση δεν θα άφηνα τον φακό στον ήλιο ή κοντά σε καλοριφέρ "να ζεσταθεί πολύ" καθώς έτσι τα λάδια/γράσσα εσωτερικά θα μαλακώσουν και πιθανότατα θα τρέξουν και θα πάνε στο διάφραγμα, το οποίο μετά απαιτεί λύσιμο του φακού για καθάρισμα. Εναλλακτικά, λάδια μπορούν να εξατμιστούν και να κάτσουν πάνω στα κρύσταλλα εσωτερικά. Αυτό είναι που διαβάζετε σαν haze όταν κάποιος πουλάει έναν φακό και επίσης απαιτεί λύσιμο του φακού για καθάρισμα.

Για την πάστα μαγειρικής σόδας, είναι εξαιρετική για νεροχύτες και κολλημένα τηγάνια  επειδή είναι ελαφρώς τραχιά και λειαντική (άρα ούτε για αντικολλητικά τηγάνια δεν είναι 😛). Αν δεν θέλετε ξυσίματα στους φακούς σας μην το κάνετε. 

Για να καθαρίσω μύκητα μη-επεμβατικά θα χρησιμοποιούσα υπεριώδες (UV) κατά προτίμηση UV-C (προσοχή προκαλεί εγκάυματα από σχετικά μικρή έκθεση μερικών λεπτών). Βάζουμε τη λάμπα να φωτίζει τον φακό και τον αφήνουμε λίγη ώρα (μερικά λεπτά αλλά δεν είμαι σίγουρος, κοιτάξτε χρόνους αποστείρωσης με UV-C στο internet) ΚΑΙ ΦΕΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΟΣΟ Η ΛΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΜΜΕΝΗ!! Εναλλακτικά στον ήλιο για περισσότερο χρόνο. Και στις δυο περιπτώσεις κεντρικής σημασίας είναι να ΜΗΝ ζεσταθεί πολύ ο φακός.

Επεμβατικά, αφού ανοίξω τον φακό, έχω χρησιμοποιήσει ισοπροπανόλη (ισοπροπυλική αλκοόλη) ή και διάλυμα με οξυζενέ (υπεροξείδιο του υδρογόνου) με μεγάλη επιτυχία. 

Καλή τύχη!

• Like 3
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Να πω και εγώ την ιδέα μου

Επειδή φαντάζομαι ότι η έκθεση στον ήλιο θα γίνει για να εκτεθεί ο μύκητας σε υπεριώδη ακτινοβολία, ίσως η τοποθέτηση του κάτω από μια τέτοια λάμπα για μερικά λεπτά να κάνει πολύ καλύτερη δουλειά θα νεκρωσει τον μύκητα , χώρις να κινδυνεύει ο φακός να ζεσταθεί όπως γράφει το παιδί από επάνω. Λάμπες UV υπάρχουν διαθέσιμες με μικρό κόστος απλά θέλει προσοχή στην χρήση τους

Επεξ/σία από hexdec
  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.

Ε, ναι, απλά αν δεν θέλει να αγοράσει τέτοια λάμπα, τελευταία λύση είναι ο ήλιος. Τώρα που το σκέφτομαι το να τυλίξει το φακό με αλουμινόχαρτο (λεία ανακλαστική πλευρά προς τα έξω) ίσως είναι αρκετό για να μη ζεσταθεί ο φακός. 

Α, και με τον ήλιο προσοχή στις φωτιές, οι φακοί κατά κανόνα είναι συγκεντρωτικοι, αν δεν κάνω λαθος.

• Thanks 1
  • 5 μήνες μετά...
Δημοσ.

Για να μην ανοίγω άλλο θέμα. Βρήκα έναν φακό στο MPB ο οποίος όπως γράφουν έχει fungus στο εσωτερικό (άρα μάλλον όχι στο μπροστινό στοιχείο) και η μόνη φωτογραφία είναι η παρακάτω. Επειδή δε θα τον πάρω αν πρόκειται να χρειάζεται καθαρισμό σε μαγαζί (υποθέτω ότι είναι άνω των 100 ευρώ το κόστος) και ούτε να τον ανοίξω μόνος μου θέλω να ρωτήσω: είναι σε προχωρημένη κατάσταση από όσο μπορείτε να καταλάβετε ; Παίζει να λυθεί το πρόβλημα με τυπική έκθεση στον ήλιο ; Δεν έχει τύχει να αντιμετωπίσω τέτοιο θέμα ποτέ εξού και οι ερωτήσεις. Δεν είναι manual φακός. 

IMG_20220816_160936.jpg.c461119a94a07cf6362a9f823505f8ee.jpg

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...