kirileman Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2022 2 ώρες πριν, Fan είπε Πολύ σημαντικός πίνακας αυτός για κάποιον υποψήφιο αγοραστή. Ακριβώς αυτή είναι η δυσαρμονία στην αγορά αυτή τη στιγμή. Οι τιμές που ζητάνε οι πωλητές για τα μεταχειρισμένα διαμερίσματα είναι ακραία δυσανάλογες με τα νεόδμητα. Όπως έχω αναφέρει ξανά, σε διπλανές πολυκατοικίες με παρόμοια χαρακτηριστικά πωλούνταν διαμέρισμα 15 ετών περίπου σε τιμή σχεδόν όσο και το νεόδμητο. Κατά τη γνώμη μου, ο αναμενόμενος εξορθολογισμός στις τιμές των ακινήτων θα έρθει στις τιμές πώλησης των μεταχειρισμένων. Δεν νομίζω ότι θα επηρεαστεί πολύ η τιμή των νεόδμητων. Μην βασίζεσαι τόσο πολύ στις αντικειμενικές αξίες για να υπολογίσεις τις εμπορικές. Οι αντικειμενικές αξίες είναι για τα ακίνητα ό,τι και τα τεκμήρια διαβίωσης για τα εισοδήματα. Μια έμμεση παραδοχή της πολιτείας ότι αδυνατεί να ελέγξει τα χρήματα που διακινούνται κάτω από το τραπέζι στα ακίνητα. Αύριο το πρωί θα μπορούσαν να καταργηθούν, όπως λένε ότι θα καταργήσουν και τα τεκμήρια διαβίωσης. Πάντως, είναι αλήθεια ότι ορισμένα μεταχειρισμένα πωλούνται σε υψηλότερες τιμές από ό,τι θα περίμενε κανείς, αρκετά κοντά στα νεόδμητα.
ipal Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2022 Στις 16/2/2022 στις 10:02 ΜΜ, Hiddenite είπε Για ένα φυσιολογικό σπίτι χρειάζεσαι περίπου 80.000€. Το 20% που χρειάζεται για να συμβάλλεις στο δάνειο είναι 16.000€. Άρα θεωρητικά δεν θα έχεις μόνο 16.000€ στην τράπεζα, τα οποία θα τα δώσεις όλα και θα μείνεις με 0€, αλλά ας πούμε τουλάχιστον άλλα 7.000 € για να μείνεις με ένα μικροποσό σαν μαξιλαράκι ασφαλείας. Συνολικά λοιπόν τουλάχιστον ~25.000€ καταθέσεις ( για ένα απλό σπίτι των 80.000€). Εγω μπαλώνω το ίδιο βρακί χρόνια τώρα (μεταφορικά (προς το παρόν)) για οικονομία και δεν έχω μαζέψει ούτε 1.000€ μιας και όλο κάτι συμβαίνει και φεύγουν τα άτιμα . Δώστε μας τα φώτα σας ρε παιδιά, πώς τα μαζεύετε; * 4μελής οικογένεια, στο νοίκι. Με 80.000 μόνο 50-70τμ του 70 (άντε 1980 max ) Kεντρο και πέριξ αγοράζεις σήμερα. Θέλεις 120.000 για κάτι κατοικήσιμο. αλλά και σε αυτά τα λεφτά λίγα σπίτια "βλέπονται" 4
Hiddenite Δημοσ. 19 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 19 Φεβρουαρίου 2022 Στις 17/2/2022 στις 11:03 ΜΜ, ipal είπε Με 80.000 μόνο 50-70τμ του 70 (άντε 1980 max ) Kεντρο και πέριξ αγοράζεις σήμερα. Θέλεις 120.000 για κάτι κατοικήσιμο. αλλά και σε αυτά τα λεφτά λίγα σπίτια "βλέπονται" Το ξέρω πολύ καλά. Ψάχνω πολύύύύ καιρό. Απλά έγραψα ένα απλό σπίτι στην μικρότερη τιμή. Για το ποσό των καταθέσεων έγινε η ανάλυση. 1
DrFreeman Δημοσ. 20 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 20 Φεβρουαρίου 2022 On 16/02/2022 at 10:06, Joshua21 said: Και τι είναι το ακίνητο, κάποιο ευπαθές προϊόν όπως τα φρέσκα ψάρια που αν δεν πουληθούν μέσα σε μερικές ημέρες θα βρωμίσουν? Αντιθέτως τα ακίνητα όσο μένουν στην ιδιοκτησία του εργολάβου η αξία τους αυξάνεται, άσε που στο μεταξύ μπορεί να τα εκμεταλλευτεί κιόλας (μίσθωση). Χεχεχε, μην το λες. Κάποιοι εδώ μέσα μας έλεγαν προχθές πως μόνο τα νεόδμητα (φετινά) ακίνητα αξίζουν. Τα άλλα είναι σάπιες αρχαιότητες.
sphinxgr Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, DrFreeman είπε Χεχεχε, μην το λες. Κάποιοι εδώ μέσα μας έλεγαν προχθές πως μόνο τα νεόδμητα (φετινά) ακίνητα αξίζουν. Τα άλλα είναι σάπιες αρχαιότητες. Να σε ρωτήσω επειδή δεν ξέρω και εσύ φαίνεσαι να γνωρίζεις. Το τσιμέντο έχει κάποιο εκτιμώμενο χρόνο ζωής? Ο ΚΕΝΑΚ αλλάζει με τα χρόνια ή μένει σταθερός? Οι κανονισμοί για τα προαπαιτουμενα των οικοδομικών αδειών αλλάζουν ? Επεξ/σία 21 Φεβρουαρίου 2022 από sphinxgr
Locke_John Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2022 6 ώρες πριν, sphinxgr είπε Να σε ρωτήσω επειδή δεν ξέρω και εσύ φαίνεσαι να γνωρίζεις. Το τσιμέντο έχει κάποιο εκτιμώμενο χρόνο ζωής? Ο ΚΕΝΑΚ αλλάζει με τα χρόνια ή μένει σταθερός? Οι κανονισμοί για τα προαπαιτουμενα των οικοδομικών αδειών αλλάζουν ? -ναι, έχει εκτιμώμενο χρόνο ζωής, δε ξέρω ακριβώς πόσο οπότε δε γράφω τί νομίζω - Ο ισχύον ΚΕΝΑΚ είναι του 2000 και δε νομίζω να προβλέπεται σύντομα να αλλάξει. -Δε γνωρίζω την απάντηση στην τελευταία ερώτηση.
sphinxgr Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, Locke_John είπε -ναι, έχει εκτιμώμενο χρόνο ζωής, δε ξέρω ακριβώς πόσο οπότε δε γράφω τί νομίζω - Ο ισχύον ΚΕΝΑΚ είναι του 2000 και δε νομίζω να προβλέπεται σύντομα να αλλάξει. -Δε γνωρίζω την απάντηση στην τελευταία ερώτηση. 50 χρόνια. Ο ΚΕΝΑΚ του 2021 θέτει ως υποχρέωση την κατασκευή κτιρίων μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας. Οι πολεοδομικοί κανονισμοί αλλάζουν και κάνουν τα κτίρια πιο ανθεκτικά σε σχέση με το παρελθόν. Αυτά τι σημαίνουν? Ότι οι κατασκευές του 2005 ΔΕΝ είναι καλύτερες του 2022. Ότι δεν γίνεται να έχουν την ίδια τιμή τα σπίτια του 2005 με το 2021. Ότι το σπίτι του 2005 έχει ήδη φάει το 30% της ζωής του. Οπότε ΝΑΙ, τα νεόδμητα αξίζουν και όλα τα παλιότερα σιγά σιγά γίνονται σάπιες αρχαιότητες. Οι λόγοι που κρατάνε τιμές τα <2005 είναι απλά γιατί η οικοδομή πέθανε το 2007 και δεν υπάρχουν νεότερες κατασκευές να καλύψουν τη ζήτηση. Ακόμα και αν υπάρχουν, είναι τόσο υψηλές οι τιμες των παλαιότερων, που δεν γίνεται να αυξηθούν οι τιμές των πραγματικά νεόδμητων. Ποιος ειναι ο καλύτερος όλων? Αυτός που πήρε σπίτι 2000-2005, το νοίκιασε μέχρι σήμερα με απόδοση περίπου 2-5% το έτος, και τώρα το πουλάει και παίρνει το σύνολο των χρημάτων του πίσω ή το κρατάει με την ίδια κ μεγαλύτερη απόδοση, όταν οι αποδόσεις που παίζουν στην αγορά είναι κοντά στο 0% Επεξ/σία 21 Φεβρουαρίου 2022 από sphinxgr 1 1
Locke_John Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2022 5 λεπτά πριν, sphinxgr είπε 50 χρόνια. Ο ΚΕΝΑΚ του 2021 θέτει ως υποχρέωση την κατασκευή κτιρίων μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας. Οι πολεοδομικοί κανονισμοί αλλάζουν και κάνουν τα κτίρια πιο ανθεκτικά και καλά Αυτά τι σημαίνουν? Ότι οι κατασκευές του 2005 ΔΕΝ είναι καλύτερες του 2022. Ότι δεν γίνεται να έχουν την ίδια τιμή τα σπίτια του 2005 με το 2021. Ότι το σπίτι του 2005 έχει ήδη φάει το 30% της ζωής του. Οπότε ΝΑΙ, τα νεόδμητα αξίζουν και άλλα σιγά σιγά γίνονται σάπιες αρχαιότητες. Οι λόγοι που κρατάνε τιμές τα <2005 είναι απλά γιατί η οικοδομή πέθανε το 2007 και δεν υπάρχουν νεότερες κατασκευές να καλύψουν τη ζήτηση. νόμιζα ότι ως ΚΕΝΑΚ εννοούσε τον αντισεισμικό κανονισμό ο ερωτών, γράψτε λάθος στην απάντησή μου.
DrFreeman Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) 14 hours ago, sphinxgr said: Να σε ρωτήσω επειδή δεν ξέρω και εσύ φαίνεσαι να γνωρίζεις. Το τσιμέντο έχει κάποιο εκτιμώμενο χρόνο ζωής? Ο ΚΕΝΑΚ αλλάζει με τα χρόνια ή μένει σταθερός? Οι κανονισμοί για τα προαπαιτουμενα των οικοδομικών αδειών αλλάζουν ? Αναφέρεσαι μάλλον στον στόχο επιτελεστικότητας του σεισμού, σχεδιαζόμενη πιθανότητα υπέρβασης 10% στα 50 χρόνια. Δεν σημαίνει πως το τσιμέντο πεθαίνει στα 50 χρόνια ή ότι οποιοδήποτε κτίριο 50 ετών χρίζει κατεδάφισης. Αλίμονο, θα έπρεπε να κατεδαφιστεί άμεσα σχεδόν το 80% των πόλεων μας (ειδικά των δύο μεγαλύτερων). Που γίνεται αυτό στον κόσμο; Που κατεδαφίζονται κτίρια 50 ετών αντί να ανακαινιστούν/συντηρηθούν και να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται; Για τις κατασκευές του 2005, αλλά και νεότερες, όσο έχουμε άνοδο κόστους πρώτων υλών οικοδομής, τόσο το κίνητρο για κακοτεχνίες, υπεξαίρεση ποσοτήτων υλικών, κέρδος από κάθε πιθανή κι απίθανη τρύπα της οικοδομής θα είναι μεγάλο. Και κακά τα ψέματα το 2015 και το 2022 αυτό το κίνητρο ήταν/είναι πολύ υψηλότερο από αυτό του 1975. Και θα γελάσω πολύ αν διαπιστώσω ότι πιστεύετε πως υφίσταται ουσιαστικός πολεοδομικός έλεγχος για την ποιότητα κατασκευών και την απαρέγκλιτη τήρηση των κανονισμών. Στην Ελλάδα οι κανονισμοί παρακάμπτονται πάντα - με τους γνωστούς σε όλους τρόπους. Πόσο μάλλον στην οικοδομή. Το αντισεισμικό παραμύθι δεν αρκεί. Και σε σεισμογενείς χώρες το ίδιο γίνεται, πουθενά δεν ισοπεδώνουν ότι πιάνει μισό αιώνα (το αντίθετο θα έλεγα). Η αναπαλαίωση, η ανακαίνιση, η συντήρηση είναι οι βιώσιμες λύσεις. Εκτός αν έχεις λεφτόδεντρα και απαλλοτριώνεις, κτίζεις, μοιράζεις, απλώς για να μένουν όλοι σε σπίτια της ζελατίνας. Οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης είναι άλλη ιστορία. Γίνονται και σε παλιά κτίρια και επιδοτούνται αντιστοίχως. Δεν θα αντικατασταθεί το stock κατοικιών με 5ετίας max στο σύνολο του γιατί κάποιοι θεωρούν παλιό το κτίριο 20ετίας. Πρέπει να υπάρχει και οικονομοτεχνική λογική πίσω από τις προτάσεις. Επεξ/σία 21 Φεβρουαρίου 2022 από DrFreeman 2
elgol Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) Συμφωνω, παραδειγμα Κεφαλλονιας 2014, σπιτι κατασκευης 2010 καθολα νομιμο με βαση τον ισχυοντα κανονισμο, ζημιες απο τον σεισμο του 2014 20000€ και σπιτι του 1956 χτισμενο με τον τοτε κανονισμο ζημιες 0 €, οποτε το καινουργιο δεν ειναι παντα καλυτερο, στα χαρτια ισως, στην πραξη οχι Επεξ/σία 22 Φεβρουαρίου 2022 από elgol 1 1
maniac89 Δημοσ. 28 Φεβρουαρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 28 Φεβρουαρίου 2022 τελικα δεν προχωρησα με την αγορα ακινήτου, οχι λογω του οτι ηταν ακριβο, απλα πιο πολυ απο πιεσεις γονεων οτι ειναι μικρο 70 τμ. (ειμαστε 2 με την προοπτικη να γινουμε 3 και οχι παραπανω :P) διαφωνουσαμε αλλα οκ, πηγα πασο.
manosbr Δημοσ. 3 Απριλίου 2022 Δημοσ. 3 Απριλίου 2022 Στις 17/2/2022 στις 2:05 ΜΜ, Maverickj13 είπε Πηρα τωρα 2.9% σταθερο για 30 χρονια. Κυμαινομενο εβγαινε 2.25% για την ιδια περιοδο Άπο ποια τράπεζα ; εκανες καλή έρευνα αγοράς ; Εγώ προς το παρόν από τρ πειραιως
μπιπ μπιπ Δημοσ. 12 Ιουνίου 2022 Δημοσ. 12 Ιουνίου 2022 (επεξεργασμένο) Θα πουλήσω τωρα μια γκαρσονιέρα και πρέπει να βγαλω ηλεκτρονική ταυτότητα (τι καινούριο γα@@σιάτικο είναι αυτό;) Γνωρίζετε το κοστος; καμιά 300αρα; Εχω να πληρώσω αυτό και μεσιτικη αμοιβή 500 ευρώ (τη δική μου αλλά και του αγοραστή άλλα 500 αφού αυτός με βρήκε και τον παρεπεμψα εγώ στον μεσιτη αφού το σπίτι είναι μακρυά και δεν πάω ποτέ εκει). Ίσως πρέπει να πληρώσω και ενα πρόστιμο γιατί τα τετραγωνικά του μπαλκονιού ειναι περισσότερα απο ότι γράφει στα χαρτιά (από ότι μου είπε ο μεσίτης δηλαδή). Αυτο σημαίνει 500 ευρώ πρόστιμο συν τα ΤΑΠ των 5 τελευταίων ετών συν τη διαφορά των ενφια των 5 τελευταίων ετων; Πως γίνεται σπίτι που αγοράστηκε το 2011 να είχε παράνομα τετραγωνικά; μηπως κατι κατάλαβε λάθος ο μεσίτης; Επίσης ο αγοραστής είπε οτι σε ενα σημείο ο τοίχος έχει ρωγμή, οπότε πρέπει να φτιάξω και αυτό. Επίσης μου ζήτησαν και άλλα χαρτιά αλλά τα μισά δεν τα κατάλαβα. Κατι ενημεροτητες, που πρέπει να τις βγάλει ο σσυμβολαιογράφο και κάτι χαρτιά απο τον δημο. Εχει κάνει κανείς πρόσφατα πώληση να μου εξηγήσει τη διαδικασία; υπολογίζω τουλάχιστον 2000 ευρω τα έξοδα για σπίτι που πουλάω 15.000! Επεξ/σία 12 Ιουνίου 2022 από μπιπ μπιπ
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα