Matthewkats Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2022 Καλησπέρα! Όντας άπειρος από τα μαθητικά μου χρόνια όσον αφορά στο μάθημα της έκθεσης θέλω την γνώμη σας σχετικά με το αν είναι εφικτό να μάθει κανείς να γράφει έκθεση αυτοδίδακτα ή αν χρειάζεται καθηγητή προκειμένου να ανταπεξέλθει στο μάθημα της έκθεσης στις πανελλήνιες εξετάσεις. Επίσης θα εκτιμούσα πολύ αν έχετε να προτείνετε κάποιες μεθόδους ! Ευχαριστώ εκ των προτέρων
magnam Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) -Διάβασε λογοτεχνικά βιβλία. Με ορθή γραφή, όχι τίποτα απομνημονεύματα κατοίκων της επαρχίας. -Μάθε πολύ καλά τους γραμματικούς κανόνες. -Μάθε να χρησιμοποιείς σωστά τη στίξη. Τα παραπάνω όσον αφορά τη δομή του κειμένου προκειμένου να είναι άρτιο. Από εκεί και πέρα, όσον αφορά το τι γράφεις (δηλαδή το περιεχόμενο του κειμένου σου, τα επιχειρήματά σου) ξεκίνησε να διαβάζεις σχετικά άρθρα. Μιλάμε για επίπεδο Λυκείου, δεν είναι κάτι το τρελό. Άμα έχεις ορθό κείμενο με λογικά επιχειρήματα είσαι εντάξει. Επεξ/σία 15 Φεβρουαρίου 2022 από magnam 1
Matthewkats Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2022 Έχετε μήπως κάποιο λογοτεχνικό κατά προτίμηση; Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι εξοικειωμένος με λογοτεχνικά κείμενα οπότε θα προτιμούσα κάτι εύληπτο !
magnam Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2022 13 λεπτά πριν, Matthewkats είπε Έχετε μήπως κάποιο λογοτεχνικό κατά προτίμηση; Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι εξοικειωμένος με λογοτεχνικά κείμενα οπότε θα προτιμούσα κάτι εύληπτο ! Εξαρτάται από τις προσωπικές σου προτιμήσεις. Θέλεις φαντασίας; Ιστορική μυθιστοριογραφία; Κοινωνικά; Ο λόγος που προτείνω να διαβάσεις λογοτεχνία είναι κυρίως για να εξοικειωθείς με τη σύνταξη και με τη χρήση ποιοτικότερου λεξιλογίου. Από εκεί και πέρα το τι βιβλία θα πιάσεις στο χέρι σου είναι θέμα δικών σου επιλογών. Προσωπικά ουδέποτε ήμουν φίλος των θεωρητικών μαθημάτων του σχολείου. Μόνο η ιστορία μου άρεσε (και κατ' επέκταση μόνο ιστορία διάβαζα - εξωσχολικά). Κατάφερα να γράψω 18 έκθεση στις πανελλήνιες δίχως σοβαρή προετοιμασία. Ίσως έτυχε, αλλά απ' ό,τι βλέπω τα τελευταία χρόνια η έκθεση δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική. Μάλιστα, ένα σεβαστό μέρος της βαθμολογίας προέρχεται από τις ασκήσεις. Συνεπώς θα πρότεινα πρώτα να εξασφαλίσεις τις ασκήσεις και μετά απλά να βεβαιωθείς πως το κείμενό σου θα είναι γραμματικά και συντακτικά άρτιο. 2
asaduu Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2022 τι του λες του ανθρώπου, άπειρος λέει στην έκθεση, τώρα να αρχίσει το διάβασμα είναι πολύ αργά. Πάρε οπωσδήποτε καθηγητή. Ξεκίνα να γράφεις μπροστά του, διόρθωση σε πραγματικό χρόνο με υποδείξεις και προτάσεις για τα πάντα. Κυκλοφορούν και αρκετά καλά βοηθήματα αλλά το ιδιαίτερο με έμπειρο καθηγητή θα σε βοηθήσει πολύ πιο γρήγορα. Αν έχεις πολύ καιρό να γράψεις γενικά σε χαρτί ξεκίνα από χτες για να αποκτήσεις μία σχετική άνεση (όχι συνταγές γιατρού γράμματα). 2
velociraptoras Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2022 Αρχικά για ποιο λόγο θες να μαθεις να γράφεις? για προσωπική χρήση ή για σπυδές/δουλειά? Αν θες για να δωσεις εξετάσεις ή για να γράφεις επαγγελματικά κείμενα τότε οπωσδήποτε εναν καλό φιλόλογο που θα προσαρμόσει το μάθημα στις ανάγκες σου. Αν δεν εχεις τέτοιο σκοπό τότε μπορείς να παρακολουθήσεις σεμινάρια δημιουργικής γραφής, να αγοράσεις βοηθηματα για εκθεση, να διαβάζεις όχι μονο λογοτεχνία αλλά και δοκίμια, αρθρα και γενικά κείμενα διαφόρων τυπων ωστε να δεις πως χρησιμοποιείται ο λόγος σε κάθε ενα απο αυτα.
Matthewkats Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2022 Στις 15/2/2022 στις 8:17 ΜΜ, magnam είπε Εξαρτάται από τις προσωπικές σου προτιμήσεις. Θέλεις φαντασίας; Ιστορική μυθιστοριογραφία; Κοινωνικά; Ο λόγος που προτείνω να διαβάσεις λογοτεχνία είναι κυρίως για να εξοικειωθείς με τη σύνταξη και με τη χρήση ποιοτικότερου λεξιλογίου. Από εκεί και πέρα το τι βιβλία θα πιάσεις στο χέρι σου είναι θέμα δικών σου επιλογών. Προσωπικά ουδέποτε ήμουν φίλος των θεωρητικών μαθημάτων του σχολείου. Μόνο η ιστορία μου άρεσε (και κατ' επέκταση μόνο ιστορία διάβαζα - εξωσχολικά). Κατάφερα να γράψω 18 έκθεση στις πανελλήνιες δίχως σοβαρή προετοιμασία. Ίσως έτυχε, αλλά απ' ό,τι βλέπω τα τελευταία χρόνια η έκθεση δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική. Μάλιστα, ένα σεβαστό μέρος της βαθμολογίας προέρχεται από τις ασκήσεις. Συνεπώς θα πρότεινα πρώτα να εξασφαλίσεις τις ασκήσεις και μετά απλά να βεβαιωθείς πως το κείμενό σου θα είναι γραμματικά και συντακτικά άρτιο. Για πανελλήνιες εξετάσεις!
Επισκέπτης Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2022 Κι εγώ θα έλεγα να κινηθείς με καθηγητή, ώστε να κερδίσεις χρόνο και να βαδίσεις στα σίγουρα. Τουλάχιστον, μέχρι να μάθεις την φιλοσοφία, καθώς απαιτείται μια δομή. Από εκεί και πέρα, σίγουρα χρειάζεται προσωπικός κόπος, οπότε σίγουρα θα σε ωφελήσει η πρόταση των φίλων ν' αρχίσεις να διαβάζεις και να εμπλουτίσεις το λεξιλόγιό σου.
Sibyl Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2022 2 ώρες πριν, Matthewkats είπε Για πανελλήνιες εξετάσεις! ΄Οταν σε 4 μήνες δίνεις πανελλαδικές, τρέχεις σ΄ ένα καλό φροντιστήριο, πιάνεις τον φιλόλογο που διδάσκει την ΄Εκθεση και του ζητάς να σου κάνει ταχύρρυθμα ιδιαίτερα. Στα sites των φροντιστηρίων αναρτούν τα θέματα των προηγούμενων ετών μαζί με ενδεικτικές απαντήσεις. Ρίξε μια ματιά για να ξέρεις πάνω-κάτω τι γίνεται. ΄Οταν με το καλό εισαχθείς στην σχολή που θέλεις, το ρίχνεις και στην λογοτεχνία. Τώρα τρέχεις! 1 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα