Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρα σε όλους

τα τελευταία 5-6 χρόνια χρησιμοποιώ μόνο laptop αλλά κάνοντας μια γενική στην αποθήκη βρήκα το παλιό μου dell 790

σκέφτηκα να το δώσω σε κάποιον γνωστό μου με οικονομικά προβλήματα μήπως και το χρησιμοποιήσουν για τηλεκπαίδευση

το άνοιξα βέβαια και έχει κάποια προβλήματα και δεν ξέρω αν αξίζει ή αν είναι εύκολο να το επισκευάσω

για αρχή με το που ανοίγεις τον υπολογιστή βγαίνει το παρακάτω μήνυμα

(sorry για τη σκόνη είναι πολλά χρόνια στην αποθήκη ο συγκεκριμένος και δεν τον ανέβασα πάνω για να τον καθαρίσω ακόμα)01.jpg

Παντώντας το F2 βλέπω πως έχει ημερομηνία 2011 02.jpg

Αλλά όταν πάω να την αλλάξω ζητάει admin password (εικόνα 03) το οποίο και προφανώς δε θυμάμαι ούτε ποιο είναι, ούτε να το είχα βάλει εγώ ποτέ 😰

03.jpg

Πατώντας F5 τρέχει τα διαγνωστικά tests και μου βγάζει πρόβλημα στο fan της motherboard αυτή τη φορά 05.jpg 

Οπότε απ ότι κατάλαβα έχουμε θέμα με το ρολόι (μπαταρία;), με το fan του σκληρού και με το fan της μητρικής

Αξίζει να ασχοληθώ για να το φτιάξω; Μπορώ και μόνη (πχ να καθαρίσω με κάποιον τρόπο να fan και να βρω μια μπαταρία για το ρολόι) ή πρέπει να το πάω σε κάποιο κατάστημα;

Τι κόστος μπορεί να έχει;

Ευχαριστώωωωωω

06.jpg

04.jpg

Δημοσ.

Άλλαξε μπαταρία για αρχή και δες πόσα απο τα προβλήματα θα επανεμφανιστούν

Το bios password κατά πάσα πιθανότητα θα μπορείς να το κάνεις reset, τα fans δύσκολο να χάλασαν και τα δύο μαζί

• Like 1
Δημοσ.

Καλημέρα !

Δεν το βλέπω καθόλου για κύκνειο άσμα. Κατ' αρχήν ο προλαλήσας που μιλάει για αλλαγή της μπαταρίας του bios, κατά πάσα πιθανότητα έχει δίκιο. Επιπλέον, από τα μηνύματα που βγάζει ο Η/Υ κατά την εκκίνηση, προκύπτει ότι απαιτείται και αλλαγή του σκληρού δίσκου.

Αν επρόκειτο για κύκνειο άσμα, τότε δεν θα έβγαζε κανένα μήνυμα στην οθόνη και θα έκανε κάτι συνεχόμενα μπιπ. Αφού δεν το κάνει αυτό, πάει να πει ότι ούτε η μητρική, ούτε η μνήμη, ούτε η κάρτα γραφικών έχει πρόβλημα.

Από το ebay μπορείς να προμηθευτείς μια μπαταρία του bios (ίδιου τύπου μ' αυτήν που έχει ήδη) και ένα σκληρό δίσκο. Φυσικά και μπορείς να τα αλλάξεις μόνη σου, απλά θα χρειαστεί μετά να επανεγκαταστήσεις τα Windows.

Είμαι στη διάθεσή σου για ό,τι χρειαστείς,

Νιάαααααου !

Ο Άσπρος Γάτος

• Like 1
Δημοσ.

είδα στο internet ότι μπορείς να παρακάμψεις τον admin κωδικό αφαιρώντας ένα τζαμπεράκι

το έκανα και όντως δε ζήτησε κωδικό και άλλαξα ημερομηνία/ώρα του υπολογιστή χειροκίνητα

μετά επανέφερα το τζαμπεράκι και παρέμεινε η ημερομηνία/ώρα

δεν ξέρω βέβαια αν τα κρατήσει ή θα επανέλθουν μετά από κάποια στιγμή στο 2011 (back to the future)

μπορείτε να μου πείτε ποια μπαταρία πρέπει να πάρω;

δεν έβγαλα άκρη

• Like 1
Δημοσ.

Ο κωδικός για να το κάνεις Unlock είναι :

Όταν τον συμπληρώσεις πατάς shift+enter και όχι απλό enter ούτε με το ποντίκι.

Προσοχή στα  0 (μηδέν) και όμικρον. Από ότι βλέπω ο κωδικός έχει μόνο ένα όμικρον μικρό προς το τέλος.

T1n0GPMDci0Go6Ts

• Like 1
Δημοσ.

ευχαριστώ για όλα παιδιά

η ημερομηνία πήγε πάλι στο 2011 άρα σίγουρα θα πάρω για αρχή μπαταρία

επίσης περίεργο. αφού επανατοποθέτησα το jumber πλέον δε ζητάει τον κωδικό (!!)

κρατάω όμως τον κωδικό γιατί ποτέ δεν ξέρεις που μπορεί να μου χρειαστεί

υ.γ: πολύ φθηνή η μπαταρία. δεν το περίμενα :) 

• Like 2
Δημοσ.

Δεν είναι περίεργο το ότι δεν ξαναζητάει τον κωδικό του bios. Η αφαίρεση και η επανατοποθέτηση του συγκεκριμένου jumper, είναι η πιο γνωστή μέθοδος ξεκλειδώματος που χρησιμοποιείται όταν κάποιος ξεχάσει εντελώς τον συγκεκριμένο κωδικό.

Από εδώ και πέρα κοίτα αν γυρνάει κανονικά το ανεμιστηράκι του επεξεργαστή κι αν χρειαστεί άλλαξε και το σκληρό δίσκο. Μετά πάμε σε επανεγκατάσταση των Windows και με γεια ο καινούργιος σου υπολογιστής.

Ο Άσπρος Γάτος

• Like 1
Δημοσ.

Ευχαριστώ

να μη με ανησυχεί που βγάζει μήνυμα και για fan motherboard;

βέβαια στην αρχή στη μαύρη οθόνη  μου βγάζει για το σκληρό και στα διαγνωστικά μου βγάζει για τη motherboard αλλά όχι για το σκληρό

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
17 λεπτά πριν, vasioula1 είπε

Ευχαριστώ

να μη με ανησυχεί που βγάζει μήνυμα και για fan motherboard;

βέβαια στην αρχή στη μαύρη οθόνη  μου βγάζει για το σκληρό και στα διαγνωστικά μου βγάζει για τη motherboard αλλά όχι για το σκληρό

Αρχικά άλλαξε τη μπαταρία, και φόρτωσε τις εργοστασιακές ρυθμίσεις. Κανονικά αυτό θα εξαλείψει το σφάλμα των ανεμιστήρων. Αν όχι, ίσως έχουν "φρακάρει"οπότε θέλουν καθαρισμό με ισοπροπυλική αλκοόλη και μετά λίπανση. Για τον σκληρό πρέπει να αποφασίσει τεχνικός.

Αν κάνεις όσα πρέπει και κολλήσεις κάπου, μπορείς να επανέλθεις για συμβουλές από την κοινότητα.

Τέλος, αν δεν καταφέρεις κάτι ούτε με τις συμβουλές της κοινότητας αλλά είσαι Αθήνα, κερνάω δωρεάν επισκευή.

Επεξ/σία από snbblp
  • Like 2
Δημοσ.

δυστυχώς βόρεια Ελλάδα, ευχαριστώ πάντως :)

λοιπόν έβαλα έναν άλλο σκληρό που είχα και βγάζει πάλι σφάλμα με το fan του σκληρού

Άρα δεν κάνω τίποτα μέχρι να έρθει η μπαταρία και να την αλλάξω και βλέπω από εκεί και πέρα

Παίζει να κάψω τίποτα; Θα πρέπει να μην έχω στατικό ηλεκτρισμό και τέτοια;

Λέω να το παιδέψω λίγο ακόμα πριν το πάω σε τεχνικό χαχα

• Like 1
Δημοσ.

θα το έχεις βγάλει από το ρεύμα φυσικά

μετά με προσοχή , θα βγάλεις την μπαταρία, μην σπάσεις τη βάση / θήκη της

δες αν γυρνανε τα ανεμιστηράκια κ με πινέλο (όχι μπατανόβουρτσα ) μπορείς να καθαρίσεις αρκετή από την τυχούσα υπάρχουσα σκόνη

790 αν έχει καλό επεξεργαστή , 8GB ddr3 ram κ έναν ssd , θα πηγαίνει μια χαρά

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Άλλαξα μπαταρία. Συνέχισε να βγάζει το ίδιο μήνυμα. Άλλαξα την ημερομηνία αλλά όταν έκλεισα την τροφοδοσία, πάλι πήγε στο 2011

Άλλαξα ram, έβαλα στικάκι με windows 10 και ενώ έβγαλε πάλι το μήνυμα, πάτησα f1 για συνέχεια και μπουταρε κανονικά

πριν δεν προχωρούσε, έβγαζε πάλι το ίδιο μήνυμα στο f1, μόνο στο bios μπορούσα να μπω με f2 και στα διαγνωστικά με f5

Έγινε κανονικά η εγκατάσταση των windows.

Έκανα αναβάθμιση στην τελευταία έκδοση bios.

Το μήνυμα βγαίνει αλλά μπαίνει κανονικά στα win10. 

είδα κάτι βιντεάκια στο ίντερνετ με κάτι πατέντες για να μη βγαίνει το μήνυμα

Βεβαια εγώ δε θα κάνω αυτό που λέει αλλά αύριο θα ψάξω να βρω ένα άλλο ανεμιστηράκι και θα το βάλω στην υποδοχή που δείχνει

Αν σταματήσει να βγαίνει το μήνυμα θα σας ενημερωσω 

Ευχαριστώωωωωωωω

Υ.Γ: είμαι πολύ χαρούμενη που χωρίς πολλές τεχνικές γνώσεις και με τη βοήθειά σας αλλά και από βίντεο στο internet προσπαθώ να το φτιάξω

Προς το παρόν τα μόνα μου έξοδα είναι κάτω από 1 ευρώ για τη μπαταρία. RAM πήρα από άλλον παλιό υπολογιστή οπότε χωρίς κόστος. Επίσης τσάμπα θα βγει και το ανεμιστηράκι αν καταφέρω να χειρουργήσω αύριο τον άλλο υπολογιστή

Ξέχασα να πω: ανεμιστηράκια σε σκληρό και μητρική δε βλέπω 😁 Δεν είναι φανερά όπως τα βιντεάκια που έχει ονλάιν

Πάντως φαίνεται πως συχνά βγαίνει αυτό το πρόβλημα στα dell 

https://www.sevenforums.com/hardware-devices/414347-hard-drive-fan-failure-start-up-dell-optiplex-780-a.html

https://www.helpowl.com/q/Dell/PrecisionT5500/Technical-Support/dell-precision-t5500-hard-drive-fan-failure/1043367

Επεξ/σία από vasioula1
Διορθωση
Δημοσ.

https://www.dell.com/support/kbdoc/el-gr/000128580/optiplex-790-sff-removal-guide-for-the-memory-fan-shelter-system-fan-power-switch-cable-and-coin-cell-battery

τα fans έχουν proprietary βύσματα σε περίπτωση που θες να τα αλλάξεις, δεν κάνει ένα οποιοδήποτε που θα βρείς. Δές άν ξεκινάνε όταν ανοιγεις τον υπολογιστή.Το μπροστά είναι κανονικό (φαίνεται άν κοιτάξεις απο κοντά), του επεξεργαστή ειναι centrifugal όπως στα laptop (βάλε το χέρι σου πίσω στην εξαγωγή να νιώσεις τη ροή του αέρα).

https://www.car.gr/xyma/view/30228376-dell-optiplex-790-sff-cpu-fan-pvb120g12h-p01

• Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...