Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Έχω έναν desktop με DFI LANPARTY JR X58-T3H6 και τον παμπάλαιο αλλά θρυλικό i7 920 2.66 GHZ LGA1366, καρτούλα GEFORCE GT 730 2GB GDDR5 και τέλος μνήμη CORSAIR 20 GB RAM DDR3.

Φαντάζομαι ότι το σύστημα θα μου πείτε ότι δεν κάνει για video editing σε 4K αλλά προς το παρόν δεν έχω την πολυτέλεια για νέο υπολογιστή. Οπότε με μια αναβάθμιση κάρτας γραφικών ή καλύτερης cpu, σκέφτομαι μήπως μπορώ να βελτιώσω την κατάσταση.

Τι προτείνετε;

Μήπως αν αναβαθμίσω μόνο την cpu ή μόνο την κάρτα γραφικών, που είναι κάπως αδύναμη, καταφέρω να δω διαφορά στην απόδοση; Γιατί προς το παρόν, το σύστημα σέρνεται. Η δουλειά γίνεται "κάποτε" αλλά χρειάζονται σιδερένια νεύρα.

Επεξ/σία από mx2006
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η καλύτερη και ανέξοδη λύση απο άποψη κόστους κατά την γνώμη μου είναι να δεις αν το πρόγραμμα που χρησιμοποιείς για editing έχει proxy mode, δηλαδή να μπορείς να ρίχνεις εικονικά την ανάλυση ώστε να μοντάρεις στο σύστημά σου και μετά στο export να έχεις την κανονική σου ανάλυση. πχ στο edius που χρησιμοποιώ προσωπικά έχει τέτοια δυνατότητα και κατά διαστήματα την έχω χρησιμοποιήσει για τα "βαριά" αρχεία.. Βέβαια θέλει και ανάλογα το αρχείο,κάποιον χρόνο να κάνει τα αρχεία σε χαμηλότερη ανάλυση αλλά αν έχεις χρόνο, δεν υπάρχει θέμα..Δε θα σου πω ότι δε κάνει το σύστημα σου για 4κ editing (προφανής η απάντηση) αλλά προσωπικά μόνταρα με τον τρόπο που σου είπα μέσω proxy mode, 1080p σε i3 3220...

Απο κει και πέρα η cpu που έχεις τώρα είναι ήδη αρχαία και στο socket που χρησιμοποιεί μπαίνουν αυτοί οι επεξεργαστές https://www.cpu-list.com/lga-1366-cpu-list/

αν βρεις πχ έναν μτχ i7 980 έχεις μια καλή αύξηση της απόδοσης σε σχέση με τώρα ελεγχοντας φυσικά αν την δέχεται και η μητρική σου απευθείας ή με bios update κτλ. Αν και ότι είναι gpu based σε εφε κτλ χρειάζεσαι και νέα κάρτα γραφικών αλλά εκεί που είναι οι τιμές για μια σύγχρονη κάρτα γραφικών.....

Επεξ/σία από bbbb
  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.

Δεν αξίζει τίποτα.

Πας για νέο σύστημα. Δεν αξίζει να ρίξεις ευρώ.

Σημερινός i3, ότι πιο οικονομικό μπορείς, με ενσωματωμένα γραφικά, 16gb ram, κόστος περίπου 250 αν κρατήσεις κουτί και τροφοδοτικό(που συνίσταται επίσης να αλλάξεις). Όχι ότι και πάλι κάνει για 4k editing αλλά τουλάχιστον θα είναι πιο ανθρώπινο

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
19 λεπτά πριν, bbbb είπε

Η καλύτερη και ανέξοδη λύση απο άποψη κόστους κατά την γνώμη μου είναι να δεις αν το πρόγραμμα που χρησιμοποιείς για editing έχει proxy mode, δηλαδή να μπορείς να ρίχνεις εικονικά την ανάλυση ώστε να μοντάρεις στο σύστημά σου και μετά στο export να έχεις την κανονική σου ανάλυση. πχ στο edius που χρησιμοποιώ προσωπικά έχει τέτοια δυνατότητα και κατά διαστήματα την έχω χρησιμοποιήσει για τα "βαριά" αρχεία.. Βέβαια θέλει και ανάλογα το αρχείο,κάποιον χρόνο να κάνει τα αρχεία σε χαμηλότερη ανάλυση αλλά αν έχεις χρόνο, δεν υπάρχει θέμα..

Απο κει και πέρα η cpu που έχεις τώρα είναι ήδη αρχαία και στο socket που χρησιμοποιεί μπαίνουν αυτοί οι επεξεργαστές https://www.cpu-list.com/lga-1366-cpu-list/

αν βρεις πχ έναν μτχ i7 980 έχεις μια καλή αύξηση της απόδοσης σε σχέση με τώρα. Αν και ότι είναι gpu based σε εφε κτλ χρειάζεσαι και νέα κάρτα γραφικών αλλά εκεί που είναι οι τιμές για μια σύγχρονη κάρτα γραφικών.....

Με proxy κάτι γίνεται στην επεξεργασία αλλά ο χρόνος για το export είναι αρκετά μεγάλος (π.χ. 3-4 ώρες για 1 ώρα ή λιγότερο βίντεο). Με έναν i7 980 υποθέτω θα βελτιωθεί αυτό;

16 λεπτά πριν, PC_Science_Lefkada είπε

Κάρτα γραφικών βάλε μόνο. Ποιο τροφοδοτικό έχεις;

OCZ Fatal1ty 750W

Μια 1050 Ti θα κάνει δουλειά; 

Επεξ/σία από mx2006
Δημοσ.

To export πράγματι θέλει πολύ χρόνο. Το πόσο θα βελτιωθεί εξαρτάται απο το πόσο το πρόγραμμα που χρησιμοποιείς,χρησιμοποιεί την cpu για το rendering. πχ τώρα που δουλεύω με έναν i7 10700 με τα ενσωματωμένα γραφικά ένα αρχείο mp4 1080p μιας ώρας στο edius πάντα που δουλεύω, θέλει περίπου 30 λεπτά για το export και η όλη δουλειά γίνεται απο την cpu. Φυσικά δεν είναι ανάγκη να χρησιμοποιω πλέον proxy όπως παλιά. Με τον i3 πράγματι ήθελα 3-4 ώρες+++.. Ενδιάμεσα θα σου πω οτι σε εναν amd ryzen 3200g ο χρόνος είναι περίπου 1.15 για αρχειο μιας ώρας. Αν τώρα το πάμε αναλογικά με βάση τα benchmark καθαρά και μόνο για να υπάρχει ένας μπούσουλας πχ απο https://www.cpubenchmark.net/ 

o i3 δίνει σκορ 2183,ο ryzen 3200g 7197 και ο 10700 17000. O δικός σου ο 920 δίνει 2727 και ο 980 7018.. Καθαρά μπακαλίστικη μέθοδος υπολογισμού αλλά βγαίνει ένα συμπέρασμα

Δημοσ.
1 ώρα πριν, mx2006 είπε

Έχω έναν desktop με DFI LANPARTY JR X58-T3H6 και τον παμπάλαιο αλλά θρυλικό i7 920 2.66 GHZ LGA1366, καρτούλα GEFORCE GT 730 2GB GDDR5 και τέλος μνήμη CORSAIR 20 GB RAM DDR3.

Φαντάζομαι ότι το σύστημα θα μου πείτε ότι δεν κάνει για video editing σε 4K αλλά προς το παρόν δεν έχω την πολυτέλεια για νέο υπολογιστή. Οπότε με μια αναβάθμιση κάρτας γραφικών ή καλύτερης cpu, σκέφτομαι μήπως μπορώ να βελτιώσω την κατάσταση.

Τι προτείνετε;

Μήπως αν αναβαθμίσω μόνο την cpu ή μόνο την κάρτα γραφικών, που είναι κάπως αδύναμη, καταφέρω να δω διαφορά στην απόδοση; Γιατί προς το παρόν, το σύστημα σέρνεται. Η δουλειά γίνεται "κάποτε" αλλά χρειάζονται σιδερένια νεύρα.

Βαλε linux    οπως εισαι να δεις χαΐρι και προκοπη

Δημοσ.

Το πιο οικονομικό που μπορείς να κάνεις είναι να βάλεις κάποιον Xeon σαν τον Χ5675, να τον ανεβάσεις πάνω από τα 4GHz και να κοιτάξεις να φτιάξεις τις μνήμες έτσι ώστε να δουλεύει το triple channel.

Θα δεις διαφορά, αλλά σε καμία περίπτωση μην περιμένεις να γίνει σύγχρονο σύστημα. Στο λέω έχοντας ένα παρόμοιο, στο οποίο βλέπω 4Κ 60 καρέ χωρίς κανένα πρόβλημα, αλλά το editing είναι άλλη υπόθεση. Γενικά είναι πολύ παλιό, χρειάζεται αλλαγή για τέτοια χρήση.

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, mx2006 είπε

Μια 1050 Ti θα κάνει δουλειά; 

Όχι.

1 ώρα πριν, mx2006 είπε

OCZ Fatal1ty 750W

Ούτε τροφοδοτικό bronze εννιαετίας κάνει για μεγάλη κάρτα. Πας για καινούργιο σύστημα, όπως σου λέει ο @nickol-us και rendering μέσω cpu.

• Like 2
Δημοσ.
Μόλις τώρα, 3DJIN είπε

θα συμφωνησω κι εγω πας για νεο

δεν τραβαει οτι και να βαλεις ,γερασε η πλατφορμα.

Ξυλινη κασα , joystick &mame32  με κερματοδεκτη

• Like 1
Δημοσ.

Επειδή θα χρειαστεί να αναβαθμίσω κι εγώ το παλιό μηχανάκι μου, ακριβώς λόγω επεξεργασίας 4k βίντεο, προσπαθώ να καταλάβω το εξής:

Μπορεί το σύστημα (= η επεξεργασία βίντεο) να στηριχτεί μόνο στη CPU;  πχ. ένας AMD Ryzen 7 3700X (8C/16T, 36 MB Cache, 4.4 GHz Max Boost), με 32GB RAM και την αντίστοιχη motherboard θα μπορούσε να ανταπεξέλθει ή πρέπει οπωσδήποτε να προστεθεί και μια σούπερ ντούπερ GPU;

Θέλω το μπάτζετ να μείνει χαμηλά και μιας και δεν με ενδιαφέρουν τα παιχνίδια, σκέφτομαι μήπως με μια φτηνή κάρτα γραφικών 2GB, κατά προτίμηση fanless, γινόταν η δουλειά μου.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Οπως ειπε ο φιλος "Bad Boy" παραπανω, το καλυτερο που μπορεις να κανεις ειναι να παρεις εναν Xeon επεξεργαστη για αυτην την πλατφορμα

και να κανεις να τρεχει η μνημη σε Triple Channel!

Μπορεις να κανεις 4K Editing μαυτον, αλλα φανταζομαι εξαρταται κ απο το προγραμμα μονταζ που θα χρησιμοποιησεις.

Ειχα κανει πριν ενα χρονο ενα μονταζ 4K mix me HD. Τετρακαμερο μαλιστα ηταν. Σε 4Κ ηταν η Black Magic κ Canon R6 και HD 2 αλλες παλιοτερες Canon.

Δουλευα στην τελευταια εκδοση του  AVID και πηγαινε μια χαρα το μονταζ. 2 ωρες ηταν η τελικη timeline (musical). 

Δοκιμασα και το Davinci και δεν ειχε κανενα προβλημα, απλα σε τοσο μεγαλα μονταζ ο AVID ειναι εγγυηση.

Το συστημα μου ηταν το Χ58 Gigabyte UD3R - X5660 - 3,96 Ghz- 34 Gb Ram (!yes, it's possible!)- Cinebench R15 καπου στα 890

Στη μεση της δουλειας μου αλλαξα σε καλυτερο υπολογιστη οποτε τα εξπορτς δεν τα εκανα στον Χ58.

Αλλα στον AVID θα ηθελα λογικα 7-8 ωρες για ενα τοσο μεγαλο εξπορτ σε HD. Σε Davinci που χρησιμοποιει πολυ περισσοτερο την καρτα γραφικων πιθανον λιγοτερο. 

Δεν εχω κανει συγκριση ομως επι τουτου οποτε take it with a grain of salt.

Λοιπον σχετικα με τους  Xeon:

Εχουν καλυτερες τιμες απο του αντιστοιχους i7 και κατα κανονα υπερχρονιζονται καλυτερα και εχουν χαμηλοτερες θερμοκρασιες.

Ο X5675 (6 Core) ειναι ισως η ποιοτικοτερη επιλογη (απο οτι θυμαμαι εχει καλυτερο IMC) απο ολη τη σειρα (λιγο καλυτερο καλυτερο OC απο τους υπολοιπους).

Αλλα κ οι αλλοι επεξεργαστες (X5650/60/70/80/90) θα σου κανουν μια χαρα τη δουλεια, απλα ισως να μην φτασουν (εξαρταται κ απο το MB) στα 4,5 Ghz. 

Προσοχη στον υπερχρονισμο ομως. Στους Xeon ισχυουν αλλοι κανονες απο οτι στους αντιστοιχους Ι7.

Επισης μην χρησιμοποιησεις Core Voltage πανω απο 1,36V διοτι μπορει να σου χαλασει με τον καιρο τον επξεργαστη (IMC degradation).

Αν θες να κανεις OC στη Ram, μην χρησιμοποιησεις το XMP Profile της μνημης. Απλα θα κολλησει το συστημα. Θα πρεπει να το κανεις εσυ (δεν ειναι δυσκολο).

Απλα προσεχε να εχεις Ram με base clock στα 1333. (Ειχα καποτε μνημες με Base clock στα 1600 που τρεχαν μια χαρα στον I7-950, αλλα δεν τρεχαν στον Xeon X5650) 

Πχ μνημες που εχουν XMP profile 1866 Mhz θα πρεπει να τρεχουν στο base clock και να υπερχρονιστουν μεσω πολλαπλασιαστη στο bios και οχι χρησιμοποιοντας το XMP profile της μνημης.

Tutorials υπαρχουν αρκετα στο διαδικτυο παντως.

Τα 4 Ghz ειναι αρκετα ακινδυνα για τον επεξεργαστη και σου δινουν περιπου ενα Cinebench R15 Score στα 880-890. 

Στα 4,5 Ghz με τις καταλληλες ρυθμισεις (αν στο επιτρεπει η μητρικη η/και ο επεξεργαστης) φτανεις κ κατι παραπανω απο 1000.

Εκει ομως θελεις καλη ψυκτρα αν δεν εχεις ηδη. 

Γκουντ λακ μα μεν

Α ρεεε, τοσος κοπος στο γραψιμο για να ανακαλυψω εκ τον υστερων οτι οι Xeon επεξεργαστες Χ56xx δεν υποστηριζονται απο την συγκεκριμενη μητρικη......

https://hardforum.com/threads/rats-xeon-x5670-wont-run-on-this-old-x58-mobo-suggestions.1859076/    🤯

οποπε πας για εναν Ι7 970 ή Ι7 980 και υπερχρονιζεις.. 

ή τραβας το καζανακι σαυτην την ιδεα και κανεις μια αναβαθμισουλα....

Παρεπιπτοντως, χρησιμοποιουσα μια 980 GTX ως καρτα γραφικων, ειδικα απαραιτητο για το Davinci Rεsolve...

Επεξ/σία από MarkGun
  • Like 1
  • Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...