Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους .

Έφτιαξα πριν κάποια χρόνια(2017) ένα σύστημα :

CPU : i5 6500

M/B: asrock z170 pro4s

Ram :2*8GB hyperX furt 2400 cl15

SSD : samsung 850 evo 250 gb 

GPU:1080TI MSI GAMING Z TRIO (μπήκε το 2021, είχα μια 1050 ti μεχρι τότε)

Όπως καταλαβαίνετε τα τελευταία χρόνια έχω ένα θεματικό με τους μόνο 4 πυρήνες  του επεξεργαστή και σε multitasking αλλά και σε gaming. 

Προσπάθησα να δώσω μια ανάσα στον επεξεργαστή με ένα overclock και ένα καινούργιο cooler (artic 34 dual eSports) , αλλά ακόμα κι έτσι ο επεξεργαστής δεν μπορεί να ανταπεξέλθει και χτυπάει 100ρια συνέχεια με απλά tasks .

Αποφάσισα λοιπόν , αφού το σύστημα είναι αρκετά παλιό να κάνω μια γενική αναβάθμιση ( CPU , MB , RAM )

Με την νέα σειρά την intel  ο 12400 και ακόμα καλύτερα ο 12500 (20 ευρώ παραπάνω για καλύτερο clock και καλύτερα integrated graphics)μου φαίνονται σαν πολύ καλές επιλογές για αρχή , το θέμα είναι όμως τι κάνω μετά ? 

Παίρνω μια Β660 σχετικά οικονομική , με ένα set 2*8gb ddr4 στα 3200-3400για περίπου 420 ευρώ όλα μαζί  και περιμένω να εδραιωθεί το ddr5 για 2 χρόνια και φτιάχνω άλλο σύστημα τότε ? 

Η πάω σε μια κανονική z690 και ένα stick 16gb ddr5 4800-5600 για 600 ευρώ όλα μαζί και να έχω την δυνατότητα να αναβαθμίσω και να προσθέσω ότι θέλω στο μέλλον ? 

Το ξέρω ότι το future proofing δεν είναι λύση , αλλά το να επενδύσω σε mb και ram που σε 1-2 χρόνια μπορεί να μην μπορώ να πουλήσω δεν ξέρω άμα αξίζει, όπως επίσης δεν ξέρω αν αξίζουν τα 200 επιπλέων ευρώ για την δεύτερη επιλογή . 

Θα χρειαστώ βοήθεια παιδιά , οποιαδήποτε άποψη και γνώμη θα βοηθήσει πολύ!

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, jackchuck είπε

αλλά ακόμα κι έτσι ο επεξεργαστής δεν μπορεί να ανταπεξέλθει και χτυπάει 100ρια συνέχεια με απλά tasks .

100άρια με απλά tasks o 6500?

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, turbat0s είπε

100άρια με απλά tasks o 6500?

Δεν το έθεσα σωστά , συγνώμη, από θερμοκρασίες καλά τα πάει και σε απλά tasks , αλλά είχα συνηθίσει να κάνω πολλά πράγματα ταυτόχρονα και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει το ίδιο πια , όπως επίσης σε gaming με κρατάει πολύ πίσω . 

Δημοσ.

Τα integrated graphics είναι αδιάφορα, αφού έχεις ήδη κάρτα. Όπως επίσης και το boost μερικών δεκάδων mhz.
DDR5 ούτε καν για αστείο σε σύστημα με i5, αυτές αξίζει να το σκεφτείς για i7 ξεκλείδωτους και πάνω και πάλι πληρώνεις πολλά για μικρή διαφορά...

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ξοδέψεις ένα κάρο χρήματα για να τρέξεις την 1080 ti.
Μπορείς να κάνεις την δουλειά σου και με i3 12100f και ένα b660 με τις ddr4 που έχεις ήδη.
Μην σε μπερδεύει που έχει μονο 4 πυρήνες γιατί έχουν πολύ καλο IPC και επίσης είναι με διπλα threads σε αντίθεση με αυτόν που έχεις τώρα.

Δημοσ.
26 λεπτά πριν, hln3 είπε

Τα integrated graphics είναι αδιάφορα, αφού έχεις ήδη κάρτα. Όπως επίσης και το boost μερικών δεκάδων mhz.
DDR5 ούτε καν για αστείο σε σύστημα με i5, αυτές αξίζει να το σκεφτείς για i7 ξεκλείδωτους και πάνω και πάλι πληρώνεις πολλά για μικρή διαφορά...

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ξοδέψεις ένα κάρο χρήματα για να τρέξεις την 1080 ti.
Μπορείς να κάνεις την δουλειά σου και με i3 12100f και ένα b660 με τις ddr4 που έχεις ήδη.
Μην σε μπερδεύει που έχει μονο 4 πυρήνες γιατί έχουν πολύ καλο IPC και επίσης είναι με διπλα threads σε αντίθεση με αυτόν που έχεις τώρα.

Ναι αλλά σκεφτόμουν και αξία μεταπώλησης στο μέλλον και χτύπα ξύλο αν γίνει κάτι με την κάρτα δεν θέλω να μην μπορώ να δουλεύω το pc μέχρι να βρω άλλη . 

Όσο για το 12100 έχω δει πολύ καλά πράγματα , αλλά δεν θα ήθελα να πάω σε 4 πυρήνες ενώ είναι τόσο wide spread οι 6 πυρήνες 12 threads . Προτιμώ να δώσω κάτι παραπάνω και να έχω το κεφάλι μου ήσυχο.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 λεπτά πριν, jackchuck είπε

Ναι αλλά σκεφτόμουν και αξία μεταπώλησης στο μέλλον και χτύπα ξύλο αν γίνει κάτι με την κάρτα δεν θέλω να μην μπορώ να δουλεύω το pc μέχρι να βρω άλλη . 

Όσο για το 12100 έχω δει πολύ καλά πράγματα , αλλά δεν θα ήθελα να πάω σε 4 πυρήνες ενώ είναι τόσο wide spread οι 6 πυρήνες 12 threads . Προτιμώ να δώσω κάτι παραπάνω και να έχω το κεφάλι μου ήσυχο.

12600K(με igpu) 290euros , με φθηνή μητρική Β660 120euros , DDR4 16GB 3200/16cl 55euros

με 465ευρώ φτιάχνεις μηχάνημα που "σκοτώνει" 

Επεξ/σία από jgeorgiou
Δημοσ.
44 λεπτά πριν, jgeorgiou είπε

12600K(με igpu) 290euros , με φθηνή μητρική Β660 120euros , DDR4 16GB 3200/16cl 55euros

με 465ευρώ φτιάχνεις μηχάνημα που "σκοτώνει" 

Αξίζουν τα 70 ευρώ παραπανω από 12500 και 90 ευρώ πάνω από 12400 για τον 12600Κ ,σε non z series motherboard?

Δημοσ.

φυσικά , δες ποια είναι η μαμίσια συχνότητα της κάθε cpu , επίσης ο 12600K έχει παραπάνω πυρήνεςπου στα win11 αξιοποιουνται

11 λεπτά πριν, jackchuck είπε

Αξίζουν τα 70 ευρώ παραπανω από 12500 και 90 ευρώ πάνω από 12400 για τον 12600Κ ,σε non z series motherboard?

Δημοσ.

Αν είναι να πας σε εξαπύρηνο και να πάρεις και μνήμες καλύτερα 5600Χ - και αν δεν σκοπεύεις να αλλάξεις gpu μπορείς να βάλεις και b450 για motherboard αντί για b550 (απλά κοιτάς να σηκώνεις συχνότητες έως 4000 MHZ σε XMP)
Θα μπορεί να κρατήσεις και την ιδια ψύκτρα αφου λογικά θα έχεις ΑΜ4 brackets.

6 λεπτά πριν, jgeorgiou είπε

φυσικά , δες ποια είναι η μαμίσια συχνότητα της κάθε cpu , επίσης ο 12600K έχει παραπάνω πυρήνεςπου στα win11 αξιοποιουνται

Είμαι με 3% χρήση με 15 προγράμματα και 30 tabs με 5600Χ.

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, hln3 είπε

Αν είναι να πας σε εξαπύρηνο και να πάρεις και μνήμες καλύτερα 5600Χ - και αν δεν σκοπεύεις να αλλάξεις gpu μπορείς να βάλεις και b450 για motherboard αντί για b550 (απλά κοιτάς να σηκώνεις συχνότητες έως 4000 MHZ σε XMP)
Θα μπορεί να κρατήσεις και την ιδια ψύκτρα αφου λογικά θα έχεις ΑΜ4 brackets.

Είμαι με 3% χρήση με 15 προγράμματα και 30 tabs με 5600Χ.

γιατί να πάει σε 5600Χ με σάπια μητρική χωρίς pciex4? τι θα κερδίσει έναντι της λύσης που προτινα? Για να το προτείνεις κάποιο λόγο έχεις , για πες τον να τον μάθουμε και εμείς

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Να το κάνει τι το pcie 4.0 αφού η κάρτα του είναι pcie 3.0. Να το βλέπει να το χαίρεται; Ακόμα και με RTX 3080 η διαφορά είναι 2%...
Και γιατί είναι σάπιες οι b450; Και ξεκλείδωτες είναι και xmp έχουν και m2 έχουν και μια χαρά heatsinks ακόμη και σε μοντέλα με τιμές κάτω των 70 ευρώ...

Ο λόγος είναι ότι δεν πετάει λεφτά. 60 ευρώ από την μητρική, 40 ευρώ από το cpu, 50 ευρώ από το cooler αν δεν βρει bracket, βγαινουν 150 ευρώ για 1% παραπάνω απόδοση στο gaming, που δεν θα το δει ούτε αυτό το 1% γιατί στα reviews βάζουν 3080/3090/6900 ΧΤ για να τρέξουν benches.

Επεξ/σία από hln3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 ώρες πριν, hln3 είπε

Ο λόγος είναι ότι δεν πετάει λεφτά. 60 ευρώ από την μητρική, 40 ευρώ από το cpu, 50 ευρώ από το cooler αν δεν βρει bracket, βγαινουν 150 ευρώ για 1% παραπάνω απόδοση στο gaming, που δεν θα το δει ούτε αυτό το 1% γιατί στα reviews βάζουν 3080/3090/6900 ΧΤ για να τρέξουν benches.

150ευρώ? 

για πες πως έκανες τον υπολογισμό?

1) του έβαλα τον Κ και όχι τον KF γιατί θέλει igpu όπως είπε

2) Αν αλλάξει κάρτα σε 1 ή 2 χρόνια θα βάλει την καινούρια σε pciex4? Αν βάλει SSD?

Οι Β450 είναι σάπιες γιατί έχουν προδιαγραφές παλιές και έχουμε 2022 , αν πάμε με την στρεβλη λογική σου να του προτείνουμε Ι7 9700ΚF γενιάς intel με Β365 γιατί του βγαίνει φθηνότερο.

Επεξ/σία από jgeorgiou
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, jgeorgiou είπε

150ευρώ? 

για πες πως έκανες τον υπολογισμό?

1) του έβαλα τον Κ και όχι τον KF γιατί θέλει igpu όπως είπε

2) Αν αλλάξει κάρτα σε 1 ή 2 χρόνια θα βάλει την καινούρια σε pciex4? Αν βάλει SSD?

Οι Β450 είναι σάπιες γιατί έχουν προδιαγραφές παλιές και έχουμε 2022 , αν πάμε με την στρεβλη λογική σου να του προτείνουμε Ι7 9700ΚF γενιάς intel με Β365 γιατί του βγαίνει φθηνότερο.

B450 είπα αν δεν σκοπεύει να αλλάξει κάρτα. Προφανώς δεν το διάβασες ή κάνεις πως δεν το διάβασες.
Προς το παρόν πάντως μόνο οι 6500ΧΤ χρειάζονται pcie 4.0 επειδή έχουν χαμηλή vram και κομμένο pcie. Η διαφορά για μια 3080 είναι 2%...

Ο 9700ΚF είναι 3 γενιές πίσω, ο 5600Χ είναι τελευταία γενιά οπότε άκυρο το παράδειγμα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

α) Ο 12400 ειναι προτιμότερος απο τον 5600X.

β) Για την σειρα 5000 (5600Χ, 5800Χ κλπ.) θα προτεινα Β550 μητρικη με καλά VRMs, π.χ. B550 Tomahawk ή B550 Aorus Elite/Pro κλπ.

γ) Από εκεί και πέρα όλα εξαρτώνται απο τις τιμές των προϊόντων.

δ) Δεν είναι όλες οι Β450 σαπιες, π.χ. η B450 Tomahawk MAX/MAX II δεν ειναι σαπια κλπ (υπάρχουν και ακριβότερες μητρικες με Β450 οχι κατ'αναγκη καλυτερες ποιοτικά, αλλά περισσότερα features και μπιχλιμπιδια).

Σαπια λεμε μια μητρική που δεν έχει καλά VRMs, ή έχει σχεδιαστικά λάθη, ή χρησιμοποιεί κατώτερης ποιοτητας components κλπ.

https://www.tomshardware.com/news/intel-core-i5-12400-vs-amd-ryzen-5-5600x-ryzen-5-5600g-cpu-face-off

Επεξ/σία από duffyduck
  • Like 1
Δημοσ.
9 λεπτά πριν, duffyduck είπε

Δεν είναι όλες οι Β450 σαπιες

την είπα σάπια γιατί έχεις περιορισμό σε σύγχρονο NVME ssd , GPU . την λέω outdated παρωχημένη εν έτη 2022 απαράδεκτη εκτός αν αγοράζεις φθηνό μεταχειρισμένο.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...