pnick Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2022 Για έναν αρχιτέκτονα και για όσους ασχολούνται με το θέμα η πιό χρονοβόρα διαδικασία είναι το rendering. Εκεί ο 5950Χ δεν έχει αντίπαλο στην εμπορική πλατφόρμα, εφόσον μιλάμε για Corona, τελεία και παύλα. H STP του είναι επίσης κορυφαία και επαρκεί για όλες τις διεργασίες που θα χρειαστεί στο modeling, editing κ.λπ. Για τα viewports του Autocad, 3ds max και Rhino, η 1660 σαν κάρτα απλά επαρκεί και έχει επαρκή Vram για σκηνές μικρής έως μεσαίας πολυπλοκότητας. Θα ήταν προτιμότερη μια 3060 οπωσδήποτε, αλλά σε σχέση με την Ρ2000 που προτάθηκε, η 1660 είναι αιώνες μπροστά από κάθε άποψη. Μια 1660 θα βγάζει κάπως λιγότερα fps στα viewports σε σχέση με μια 3060, όχι όμως πολύ λιγότερα. Εξάλλου, στα σχεδιαστικά προγράμματα τα fps εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες και δεν υπολογίζονται όπως στα παιχνίδια (αυτό είναι ένα κλασικό λάθος που κάνουν πολλοί όταν προτείνουν hardware για τέτοιου είδους εφαρμογές). H διαφορά θα είναι μικρή και δεν αυξάνονται τα fps ανάλογα με την δύναμη της κάρτας. Μια κάρτα που είναι 50% δυνατότερη σε παιχνίδια, μπορεί να είναι μόνο 10-15% καλύτερη στα fps μέσα σε ένα σχεδιαστικό πρόγραμμα, ή ακόμα λιγότερο. Επίσης, για ένα αρχιτεκτονικό γραφείο, προγράμματα όπως After Effects ή Premiere Pro είναι τελείως δευτερεύοντα. Χρειάζονται πού και πού σε παρουσιάσεις και σίγουρα δεν είναι αυτό που πρέπει να απασχολήσει στην συγκεκριμένη περίπτωση για την επιλογή hardware. Πέραν τούτου, ένας 5950Χ με 32 ή 64gb RAM και μια 1660 θα έκανε οποιονδήποτε χρήστη Premiere Pro χαρούμενο για βίντεο μέχρι 4Κ. Όσο για το αν ξέρω τί μου γίνεται βάζω και αυτό εδώ. Δεν ήθελα να κάνω κάτι τέτοιο, αλλά επειδή συχνά αμφισβητούνται πράγματα εδώ, καλό είναι να ξέρουμε τί γνωρίζει ο καθένας για τον χώρο του. 5
hln3 Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2022 αρχική σύνθεση απλά βγάλε την quadro και βάλε 3060 Επίσης δεν χρειάζεσαι Χ570, και με b550 μια χαρά θα είσαι, πολλές καλές επιλογές χωρίς να ξοδευτείς πολύ. Για ψύκτρα μια SilentiumPC Fera 5 Dual Fan αρκεί
jgeorgiou Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) 13 ώρες πριν, pnick είπε Όσο για το αν ξέρω τί μου γίνεται βάζω και αυτό εδώ. Δεν ήθελα να κάνω κάτι τέτοιο, αλλά επειδή συχνά αμφισβητούνται πράγματα εδώ, καλό είναι να ξέρουμε τί γνωρίζει ο καθένας για τον χώρο του. Οτι χρησιμοποιείς τέτοιο σύστημα για την δουλειά σου δεν σημαίνει ότι η σύσταση σου είναι σωστότερη για την περίπτωση. Το ίδιο συμβαίνει και με τους οδηγούς αυτοκινήτων που οι περισσότεροι νομίζουν ότι το δικό τους είναι το καλύτερο. Τέλος πάντων , εγώ το σκεπτικό μου το εξήγησα γιατί προτείνω ενσωματωμένη και προσωπικά έχω δοκιμάσει λύσεις ειδικά σε αρχιτέκτονες/μηχανικούς και λειτουργούν πολλά τέτοια μηχανήματα ώστε να τα συγκρίνω και όχι ρεντεραδες που πουλάνε σε marketplaces και επικεντρώνουν σε διαφορετικά χαρακτηριστικά. Εσένα μπορεί το ρεντερινγκ να είναι αυτοσκοπός και να παράγεις ποσότητες αλλά σε μηχανικούς συνήθως είναι πάρεργο που το εφαρμόζουν στο τέλος μιας μεγάλης δουλειας. Οι 9 στις 10 περιπτώσεις καλύπτονται άνετα από έναν 12900Κ με την ενσωματωμένη και αν ανήκει στον 1 στους 10 που κάνει όντως βαριά-συχνά ρεντερινγκς τότε χρειάζεται RTX ακριβή κάρτα. Επίσης έχεις κολλήσει με corona ενώ έχει αναφέρει πολλά προγράμματα που ο ακριβότερος amd δεν υπερέχει. Υποθέτω ότι έχεις κόλλημα με τους amd ενώ σε τέτοιες εφαρμογές παραδοσιακά η intel ήταν vfm , ιδίως τώρα με την 12η σειρά είναι μακράν καλύτερη επιλογή. Επεξ/σία 10 Φεβρουαρίου 2022 από jgeorgiou
pano Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2022 1 ώρα πριν, jgeorgiou είπε Υποθέτω ότι έχεις κόλλημα με τους amd . https://tenor.com/view/αδωνησ-greece-ελλαδα-ti-eipate-τιειπατε-gif-21837644
hln3 Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2022 Καλά και σε μένα ζητούσε εξηγήσεις για ποιον περιέργο λόγο προτείνω 5600Χ σε άλλο θρεντ και να φανταστεις η πρώτη πρόταση μου ήταν για 12100f 1
pnick Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2022 Το ακούσαμε κι αυτό. Ότι έχω κόλλημα με AMD... 😄 Τέλος πάντων, δεν θα το συνεχίσω. Είναι γνωστή η πορεία μου στο forum τόσα χρόνια. Έχουμε κι άλλες δουλειές να κάνουμε. Πάω να βγάλω κανένα μοντέλο στο blender με τον i9 10850k μου, που τον αγόρασα για να ξεκολλήσω λίγο από τους AMD...🤣
elpenor Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2022 @naruto12345 Σχετικά με το CPU το πιο απαιτητικό είναι το Corona, ο 5950X(38) είναι ο πιο γρήγορος, ακολουθεί ο 12900Κ(45) και μετά ο 5900Χ(50) και τέλος ο 12700ΚF(53). Στην παρένθεση γράφω το καλύτερο χρόνο που θέλουν για να ολοκληρώσουν το Corona Benchmark. Προσωπικά αν σκόπευα να κάνω πολλά και μεγάλα render και το budget μου επέτρεπε θα αγόραζα τον 5950Χ. Αν όμως είχα μικρότερο budget ή δεν έκανα τόσο συχνά render θα έπαιρνα τον 12700K αντί για τον 5900Χ (που χρησιμοποιώ τώρα) γιατί ο 12700Κ έχει αρκετά μεγαλύτερο ST που είναι αυτό που θέλουν όλα τα άλλα software που θα χρησιμοποιήσεις. 3
kakofonixx Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2022 Αρχιτέκτονας εδώ και έφτιαξα πρόσφατα νέο build, έχω να προτείνω τα εξής: - αφού τον θέλεις κατά βάσει για render αυτό που χρειάζεσαι είναι γρήγορο επεξεργαστή με όσο το δυνατόν περισσότερα cores - 32 GB RAM θα σε καλύψουν μια χαρά, δε χρειάζονται υπερβολές (σε δουλεία που ολοκλήρωσα με 3dsmax + Corona, εσωτερικός χώρος μέτρια φορτωμένος, μέγιστη χρήση ραμ ήταν στα 10GB) - η κάρτα γραφικών μη σε απασχολεί ιδιαίτερα, δεν είναι κρίσιμο στοιχείο για τη δουλειά που θες να κάνεις - τέλος βασικό είναι να πας σε μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο, 1ΤB είναι πολύ λίγο μιας και τα 3d αρχεία είναι συνήθως αρκετά μεγάλα + οι βιβλιοθήκες 3d models που σίγουρα θα χρειαστείς μπορεί άνετα να φτάσουν τις εκατοντάδες GB. για την ιστορία έφτιαξα αυτό το build με μόνη διαφορά από τα παρτς που βλέπεις ότι έβαλα 2x 1ΤΒ Nvme και ελαφρώς καλύτερη GPU και πάει σφαίρα σε ότι και αν κάνω 4
naruto12345 Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2022 Στις 9/2/2022 στις 1:54 ΜΜ, pnick είπε https://www.skroutz.gr/s/25578869/AMD-Ryzen-9-5950X-3-4GHz-Επεξεργαστής-16-Πυρήνων-για-Socket-AM4-σε-Κουτί.html https://www.skroutz.gr/s/19384271/Gigabyte-X570-Aorus-Elite-rev-1-0-Motherboard-ATX-με-AMD-AM4-Socket.html https://www.skroutz.gr/s/20656727/G-Skill-Ripjaws-V-32GB-DDR4-RAM-με-2-Modules-2x16GB-και-Συχνότητα-3600MHz-για-Desktop-F4-3600C16D-32GVKC.html https://www.bestprice.gr/item/2156092012/fractal-design-meshify-c-dark-tempered-glass.html https://www.bestprice.gr/item/2156953152/corsair-tx750m-2021-750w.html https://www.bestprice.gr/item/2155571435/msi-geforce-gtx-1660-6gb-ventus-xs-oc.html?qid=9TehqHm6fsE_3de74&seq=1&qo=1660 https://www.skroutz.gr/s/25837599/Samsung-980-Pro-SSD-1TB-M-2-NVMe-PCI-Express-4-0-MZ-V8P1T0BW.html https://www.skroutz.gr/s/22128015/NZXT-Kraken-X63-Υδρόψυξη-Επεξεργαστή-Διπλού-Ανεμιστήρα-140mm-για-Socket-AM4-1200-115x-με-RGB-Φωτισμό.html#specs Μέχρι εδω 1960€. Με μόνο συμβιβασμό την μνήμη που έβαλα 32gb, γιατί είναι κάτι που αναβαθμίζεται εύκολα, όποτε ο χρήστης έχει την δυνατότητα να δώσει άλλα 150€. Αλλά και για 64gb να πάει, φτάνει στα 2100 περίπου. Αν αντέχει να υπερβεί το budget για λίγο χωράνε άνετα και 64gb. Επίσης, καλό είναι να μπεί και δεύτερος nvme για fast storage. Κάποια στιγμή να κάνει την κίνηση και να βάλει έναν 2ΤΒ, π.χ. https://www.skroutz.gr/s/26190323/Western-Digital-Blue-SN550-NVMe-SSD-2TB-M-2-PCI-Express-3-0-WDS200T2B0C.html Εν ολίγοις, χωρίς συμβιβασμούς, με 64gb μνήμη και δεύτερο nvme το σύστημα θα έφτανε περίπου τα 2300€. Συζήτησέ το. Για τον 5950X, όταν θα τρέχει τα rendering στο Corona, thank me later... Ευχαριστώ πολύ για τα info και για το built που προτείνεις, με έχει επηρεάσει σίγουρα. Έχω τρεις ερωτήσεις σχετικά με την πρόταση σου. Γιατί υδροψυξη ? Αποτι βλέπω για αυτόν τον cpu στα προτεινόμενα κοολερσ ο dark rock pro 4 είναι συνήθως top 2. Επίσης για την ram τα πρότζεκτ που δουλεύω είναι μεγάλες σκηνές οπότε θέλω 64 minimum . Και η mobo έχει μόνο τέσσερα slots οπότε για αυτό έλεγα να πάω 2χ32 (3200 η 3600 δεν έχω αποφασίσει...τι προτείνεις?) και στο μέλλον να πάρω άλλες δύο αν χρειαστεί . Τέλος me to fast storage τι εννοείς ? Εγώ έλεγα 1Τ είναι καλά επειδή χρησιμοποιώ και εξωτερικούς σκληρούς. Ευχαριστώ πολύ !
pnick Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) 27 λεπτά πριν, naruto12345 είπε Ευχαριστώ πολύ για τα info και για το built που προτείνεις, με έχει επηρεάσει σίγουρα. Έχω τρεις ερωτήσεις σχετικά με την πρόταση σου. Γιατί υδροψυξη ? Αποτι βλέπω για αυτόν τον cpu στα προτεινόμενα κοολερσ ο dark rock pro 4 είναι συνήθως top 2. Επίσης για την ram τα πρότζεκτ που δουλεύω είναι μεγάλες σκηνές οπότε θέλω 64 minimum . Και η mobo έχει μόνο τέσσερα slots οπότε για αυτό έλεγα να πάω 2χ32 (3200 η 3600 δεν έχω αποφασίσει...τι προτείνεις?) και στο μέλλον να πάρω άλλες δύο αν χρειαστεί . Τέλος me to fast storage τι εννοείς ? Εγώ έλεγα 1Τ είναι καλά επειδή χρησιμοποιώ και εξωτερικούς σκληρούς. Ευχαριστώ πολύ ! Να είσαι καλά. Σχετικά με τις ερωτήσεις σου. Έχω στήσει μηχανήματα και με αέρα και με υδρόψυξη. Για cpu rendering διάρκειας μια ΑΙΟ ψύξη θα έχει καλύτερη αντοχή και μπορεί να σου φανεί παράδοξο, θα δουλεύει και πιό ήσυχα σε σχέση με μια αερόψυκτρα (ειδικά αν αγοράσεις άλλους δύο ανεμιστήρες και κάνεις push-pull, θα αυξηθεί αρκετά η απόδοση και δεν θα είναι ανάγκη να φουλάρουν συνέχεια οι ανεμιστήρες για να ψύξουν το υγρό). Είναι μεγάλο τσιπάκι ο 5950Χ και αρκετά ζεστό. Για μένα εφόσον μιλάμε για rendering θεωρώ ότι μια ΑΙΟ υδρόψυξη είναι η καλύτερη λύση. Μπορείς να δείς συγκριτικά τεστ, αλλά να προσέξεις αν είναι δυνατόν τα τεστ να γίνονται με τον συγκεκριμένο επεξεργαστή ή άλλον της ΑΜ4, ή με κάποιον από την HEDT πλατφόρμα. Γενικά, όσο πιό μεγάλο (σε real estate) και ζεστό είναι ένα τσιπάκι, τόσο καλύτερα αποδίδει το νερό. Σε μικρότερα τσιπάκια οι διαφορές εκμηδενίζονται, και συμφέρει συνήθως ο αέρας. Αν μπορέσεις να χωρέσεις εξαρχής 2x32gb στο σύστημά σου, κάν'το. Με την μνήμη ισχύει "όσο πιό πολλή, τόσο πιό καλή". Και εγώ, όχι σπάνια, ειδικά σε εξωτερικές σκηνές με πολλή γεωμετρία (φυτά, particles κ.λπ.) τα 50+gb τα έχω ψωμοτύρι. Μια μικρή υπέρβαση στο budget αξίζει σίγουρα. Τέλος, υπάρχει η συνήθεια (την έχω και εγώ και πολλοί στον χώρο) να κρατάμε χρήσιμα αρχεία πρώτης ανάγκης (textures, μοντέλα κ.λπ.) σε δεύτερο γρήγορο drive, ώστε να ανακαλούνται από το πρόγραμμα γρήγορα όταν φορτώνει η σκηνή. Δεν θέλω να γεμίζω τον OS drive με τέτοιου είδους assets. Επίσης, χρησιμεύει ως scratch disk για Photoshop, AE κ.λπ. Καλό είναι να μη κουράζεις τον κύριο drive με τέτοια αρχεία και τον φθείρεις με πολλές εγγραφές. Εγώ στο σύστημά μου έχω έναν 980 Pro σαν OS drive (λειτουργικό και προγράμματα βασικά) και ένα 2ο nvme adata 2TB που τον έχω για αχθοφόρο, γεμάτο textures, models, tutorials και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς. Επειδή είναι και αυτός nvme, όλα τα αρχεία φορτώνουν σφαίρα όταν ανοίγω κάποιο πρόγραμμα. Ελπίζω να έγινε κατανοητό κάπως. Για ό,τι άλλο χρειαστείς, εδώ είμαστε. Επεξ/σία 10 Φεβρουαρίου 2022 από pnick 1
Gatilaras Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2022 Φιλε μου ενα συμπληρωμα εαν δεν το εχεις υπ'οψιν και κατα τη γνωμη μου ειναι και χρησιμο,σαν δευτερο/μεγαλυτερο αποθηκευτικο χωρο/backupιερα θα προτεινα να στησεις κ ενα file server με ενα nas να συγχρονιζει οτι κανεις στον υπολογιστη σου και να αποθηκευει σε hdd και σαν αρχειο εργασιων και για backup σε περιπτωση στραβης,το κοστος πλεον δεν ειναι κατι ιδιαιτερο.Και μια προταση γνωμη μου ανεβα λιγο σε ιντζες οθονη,πιστευω 32 θα σε βολεψει καλυτερα ή dual screen με 2 28αρες extended. 1
kakofonixx Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2022 1 ώρα πριν, Gatilaras είπε Φιλε μου ενα συμπληρωμα εαν δεν το εχεις υπ'οψιν και κατα τη γνωμη μου ειναι και χρησιμο,σαν δευτερο/μεγαλυτερο αποθηκευτικο χωρο/backupιερα θα προτεινα να στησεις κ ενα file server με ενα nas να συγχρονιζει οτι κανεις στον υπολογιστη σου και να αποθηκευει σε hdd και σαν αρχειο εργασιων και για backup σε περιπτωση στραβης,το κοστος πλεον δεν ειναι κατι ιδιαιτερο.Και μια προταση γνωμη μου ανεβα λιγο σε ιντζες οθονη,πιστευω 32 θα σε βολεψει καλυτερα ή dual screen με 2 28αρες extended. +1 για το dual screen setup, είναι must! (για να μη σου πω για τη δουλειά μας και τρεις οθόνες δεν είναι υπερβολή)
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα