tasoe Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2022 Χαίρετε, έχω τα 2.1 ηχεία για PC τα Edifier ΧΜ6ΒΤ. Θέλω να κάνω μια μίνι αναβάθμιση στα αυτοενισχυόμενα R1700BT. Ωστόσο έχω διαβάσει ότι μπορεί να μου λείψει λίγο το μπάσο με αυτά. Οπότε σκεφτόμουν μήπως κρατήσω το subwoofer από αυτά που έχω σε περίπτωση που η σύνδεση του με τα καινούρια ηχεία είναι εφικτή. Παραθέτω φωτό από τις θύρες του subwoofer, των R1700, και της κάρτας ήχου που έχω. Σκεφτόμουν 2 επιλογές, είτε να συνδέσω το subwoofer στη front θύρα της κάρτας ήχου (όπου είναι ήδη δηλαδή) και να συνδέσω τα νέα ηχεία με το κόκκινο/άσπρο πάνω στο subwoofer. Είτε να συνδέσω με το splitter τα νέα ηχεία στη front θύρα της κάρτας ήχου και έπειτα να συνδέσω το subwoofer στη θύρα που είναι αποκλειστικά για subwoofer. Βγάζουν νόημα αυτές οι συνδέσεις? Ρωτάω γιατί είμαι λιγάκι άσχετος. Σε περίπτωση που είναι εφικτές και οι δύο, μπορεί κάποιος να μου πει πλεονεκτήματα/μειονεκτήματα που έχουν? Ευχαριστώ.
elpenor Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) @tasoe Αν συνδέσεις πρώτα το sub και μετά πάνω του τα ηχεία θα κάνει το cross το ΧΜ6ΒΤ που δεν έχει φτιαχτεί για να συνεργάζεται με τα R1700, δεν ξέρω τι αποτέλεσμα θα έχεις. Αν βάλεις τα R1700 στην έξοδο L/R και το sub στην έξοδο subwoofer θα έχεις τη δυνατότητα να ρυθμίσεις παραπάνω πράγματα. Για να το συνδέσεις προτείνω πρώτα αυτό στην έξοδο Center/Subwoofer και μετά αυτό στο κανάλι του παραπάνω καλωδίου που βγαίνει το sub (κόκκινο). Τέλος ένα κλασσικό RCA για να ένωσει το sub με το splitter. Cross και upmix μπορείς κάνεις αυτόματα με την κάρτα ήχου σου δηλώνοντας ότι θέλεις 5.1 αλλά έχεις μόνο L/R/Sub και επιλέγοντας το bass managment. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα υπάρχουν δύο προγράμματα που σου επιτρέπουν να ρυθμίσεις με λεπτομέρεια πως θα γίνεται. Το ένα είναι το Equalizer Apo το οποίο έχει το πλεονέκτημα ότι είναι πιο ελαφρύ, με λίγο μικρότερο latency και περισσότερο παραμετροποιήσιμο. Το άλλο είναι το Voicemeeter που με τα virtual input σου επιτρέπει να βάζεις πολλούς εξόδους να παίζουν ταυτόχρονα η καθεμία τα κανάλια που θέλεις αλλά δεν θα το χρειαστείς αν δεν θελήσεις να βάλεις surround/rear ΒΤ speakers. Spoiler Στο APO θα βάλεις το Peace GUI και θα επιλέξεις να σου κάνει αυτόματα Upmix no center και downmix 5.1/7.1. Επίσης θα βρεις τη συχνότητα που προτιμάς για να βάλεις High Pass και Low Pass filters. Αν θέλεις κάτι παραπάνω μπορείς να γράψεις στο conf του APO. Π.χ. κάτι τέτοιο κάνει το upmix που θέλεις και cross στα 80hz: Device: Speakers Realtek(R) Audio Stage: pre-mix If: inputChannelCount == 2 Copy: MUP=0.5*L+0.5*R Copy: SUB=MUP Copy: RL=L Copy: RR=R Copy: SL=L Copy: SR=R EndIf: Stage: post-mix Channel: SUB Filter 4: ON LPQ Fc 80 Hz Q 1 Channel: L Filter 4: ON HPQ Fc 80 Hz Q 1 Channel: R Filter 4: ON HPQ Fc 80 Hz Q 1 Αν κάτι δεν μπορείς να το καταφέρεις με το APO θα το βρεις στο voicemeter ή θα συνδυάσεις και τα δύο (συνεργάζονται). Επεξ/σία 6 Φεβρουαρίου 2022 από elpenor 1
PC_Science_Lefkada Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2022 5 ώρες πριν, tasoe είπε Σκεφτόμουν 2 επιλογές, είτε να συνδέσω το subwoofer στη front θύρα της κάρτας ήχου (όπου είναι ήδη δηλαδή) και να συνδέσω τα νέα ηχεία με το κόκκινο/άσπρο πάνω στο subwoofer. Είτε να συνδέσω με το splitter τα νέα ηχεία στη front θύρα της κάρτας ήχου και έπειτα να συνδέσω το subwoofer στη θύρα που είναι αποκλειστικά για subwoofer. Κατ' εμέ, η πρώτη σύνδεση βγάζει μόνο νόημα, καθώς εκμεταλεύεσαι το crossover (διαχωρισμό συχνοτήτων) που περιλαμβάνεται στο subwoofer σου. Καλός, κακός, αυτόν έχεις. Και περισσότερες γνώσεις να είχες, πάλι από την πρώτη επιλογή θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις και να τα ακούσεις έτσι κάποιους μήνες κάνοντας μικρές μόνο παρεμβάσεις μέσω eq. Όταν παραμορφώνει έστω λίγο, χαμηλώνεις. Αφού τα έχεις ακούσει έτσι, μπορείς να τα συνδέσεις και με το δεύτερο τρόπο και να πειραματιστείς με τους τρόπους που σου περιγράφει ο @elpenor. Με το δεύτερο τρόπο, δε βγάζεις όλο το crossover της Edifier εκτός συνδεσμολογίας, αλλά απ'όσο καταλαβαίνω μόνο το μισό. Νομίζω ότι είναι από δύσκολο έως αδύνατο να πετύχεις καλύτερο αποτέλεσμα και σε κάθε περίπτωση, είναι σα να ψάχνεις βελόνα στα άχυρα. Το βασικό σου πρόβλημα νομίζω ότι είναι, ότι το sub σου θα είναι αδύναμο για αυτούς τους δορυφόρους και αυτό βελτιώνεται με αλλαγή sub, όχι με αλλαγή crossover. 1
3DJIN Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) μονο με το auto crossover του sub θα εχεις σωστο αποτελεσμα,αλλιως θα χρειαστεις επαγγελματια να να ρυθμισει χαμηλα και latency.Δεν υπαρχει περιπτωση να τα ρυθμισεις σωστα μονος σου χωρις ειδικα προγραμματα με καμπλυλες και τετοια.. Ο κανονας ειναι αυτοενισχυνομενα ηχεια πανω σε αυτοενισχυνομενο sub .Μας κανουν τη δουλεια πολυ ευκολη πλεον ολα τα αυτοενιχυνομενα. εχεις ενα 600αρι να δωσεις για να πας σε σωστο ηχο? (400 το sub ,απο 100+ τα αυτοενισχυνομενα) Επεξ/σία 6 Φεβρουαρίου 2022 από 3DJIN 1
elpenor Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) @PC_Science_Lefkada @3DJIN Εγώ όσα 2.1 έχω ακούσει το crossover είναι ρυθμισμένο πάρα πολύ ψηλά ( κοντά στα 200hz) γιατί οι δορυφόροι συνήθως έχουν πολύ μικρούς drivers. Συγκεκριμένα τα specs των ΧΜ6ΒΤ γράφουν ότι τα L/R έχουν απόκριση 210Hz-20kHz. ενώ τα R1700 στα specs τους αναφέρουν 60Hz-20kHz. Με τις λίγες δοκιμές που έχω κάνει παρατήρησα ότι αν το cross γίνει στα 200hz μετά χάνεται η στερεοφωνική εικόνα και ότι είναι πολύ δύσκολο να δέσει το sub με τα ηχεία σε αντίθεση με τα 80-100hz που πραγματικά συνεργάζονται τόσο καλά που δεν ξέρεις αν παίζει το sub. Το να φτιάξεις τις καμπύλες και στα τρία είναι απλό με τα σύγχρονα προγράμματα, σίγουρα δεν θα πλησιάσεις τα αποτελέσματα κάποιου με βαθμονομημένo μικρόφωνο αλλά πιστεύω ότι θα καταφέρεις κάτι καλύτερο από το cross στα 200hz του sub. Δηλαδή για να το πω πιο απλά δεν διαφωνώ με αυτό που γράφει ο @3DJIN ότι αποκλείεται να τα ρυθμίσεις "σωστά" μόνος σου, απλά πιστεύω ότι το crossover του sub θα κάνει ακόμα χειρότερη δουλειά. Επεξ/σία 6 Φεβρουαρίου 2022 από elpenor 2
pirmen56 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2022 Οι κάρτες ήχου έχουν λειτουργία crossover. Συνήθως το crossover των φτηνών 2.1 είναι σεταρισμένο ψηλά(π.χ. στα 150Hz) γιατί οι δορυφόροι τους δεν μπορούν να παίξουν χαμηλά. Δεν ισχύει όμως το ίδιο με τα R1700. Οπότε βάζεις crossover 100Hz στην κάρτα η οποία θα στέλνει στο γούφερ τα πάντα κάτω από τα 100Hz μέσα από τη θύρα sub και τα πάνω από τα 100Hz στα Edifier μέσα από την L/R. Το πρόβλημα θα υπήρχε αν π.χ. ήθελες το γούφερ να παίζει πάνω από τα 150Hz(κανείς δεν το θέλει) πράγμα που το ενσωματωμένο crossover θα αποτρέψει. 1
tasoe Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2022 Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις, με βοηθήσατε αρκετά. Καταρχάς δεν ήξερα τι είναι το crossover, μέχρι στιγμής νόμιζα ότι ήταν όταν παίζει κάποιος χαρακτήρας σε επεισόδιο άλλης σειράς. Δεύτερον, φαίνεται ξεκάθαρα ότι θα βρεθώ έξω από τα νερά μου με τέτοια εγχειρήματα, δεν έχω ούτε κατά διάνοια τον χρόνο για να το ψάξω σωστά όπως πρέπει και να κάνω δοκιμές. Με βλέπω να παίρνω εν τέλει τα ηχεία ή κάποια παρόμοια όταν βρεθεί καμιά καλή προσφορά και να αποχωρίζομαι το subwoofer, ούτως ή άλλως περισσότερο για μουσική τα θέλω, ταινίες/παιχνίδια είναι δευτερεύοντα. Στις 6/2/2022 στις 4:08 ΜΜ, pirmen56 είπε Οι κάρτες ήχου έχουν λειτουργία crossover. Συνήθως το crossover των φτηνών 2.1 είναι σεταρισμένο ψηλά(π.χ. στα 150Hz) γιατί οι δορυφόροι τους δεν μπορούν να παίξουν χαμηλά. Δεν ισχύει όμως το ίδιο με τα R1700. Οπότε βάζεις crossover 100Hz στην κάρτα η οποία θα στέλνει στο γούφερ τα πάντα κάτω από τα 100Hz μέσα από τη θύρα sub και τα πάνω από τα 100Hz στα Edifier μέσα από την L/R. Το πρόβλημα θα υπήρχε αν π.χ. ήθελες το γούφερ να παίζει πάνω από τα 150Hz(κανείς δεν το θέλει) πράγμα που το ενσωματωμένο crossover θα αποτρέψει. Δε νομίζω ότι έχει τέτοιες επιλογές η κάρτα μου (AE-5 plus). Εκτός αν έχει και δεν τις έχω δει. Πάντως, γενικά, άμα θέλει κάποιος να βάλει όπως είπε ο @3DJIN δύο καλά ηχεία και ένα ξεχωριστό καλό subwoofer, θα πρέπει να μπει σε όλη αυτή τη διαδικασία ρυθμίσεων για τις συχνότητες? Θεωρούσα ότι θα βάλει τα ηχεία στη front θύρα και το sub στο sub και τέλος, άντε να παίξεις λίγο με τις εντάσεις.
pirmen56 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) 23 ώρες πριν, tasoe είπε Δε νομίζω ότι έχει τέτοιες επιλογές η κάρτα μου (AE-5 plus). Εκτός αν έχει και δεν τις έχω δει. Αν έχει τότε είναι μια επιλογή που ρυθμίζεις ποιες συχνότητες πάνε στο γούφερ. Επεξ/σία 8 Φεβρουαρίου 2022 από pirmen56
3DJIN Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2022 Στις 7/2/2022 στις 9:55 ΜΜ, tasoe είπε Πάντως, γενικά, άμα θέλει κάποιος να βάλει όπως είπε ο @3DJIN δύο καλά ηχεία και ένα ξεχωριστό καλό subwoofer, θα πρέπει να μπει σε όλη αυτή τη διαδικασία ρυθμίσεων για τις συχνότητες? Θεωρούσα ότι θα βάλει τα ηχεία στη front θύρα και το sub στο sub και τέλος, άντε να παίξεις λίγο με τις εντάσεις. αμα παρεις καλα ηχεια αυτοενισχυνομενα και ενα sub της προκοπης αυτοενισχυνομενο (400ε) εχουν διακοπτη πισω και το βαζεις στα 80 και καθαρισες,φυσικα τα ηχεια πανε στο sub και το sub στο dac ή στην κονσολα ή στην καρτα ηχου. out of the box φαση.
Dr_Pepper Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2022 Εν το μεταξύ δεν ειναι "κανονική" cross over εξοδος αυτό το "line out" ειναι αυτοενισχυμένη έξοδος για τα δυο ηχεία του set που έχει το συγκεκριμένο σύστημα που έχουν και δικά τους sub Θεωρητικά αν τα συνδέσει στο AUX-IN στα αυτοενισχυόμενα R1700 θα είναι σαν να παίρνουν pre-amp σήμα αλλά πρακτικά επειδή αυτά όλα έχουν ενισχυτές πατέντες για τα σετ τους δεν ξέρω κατα πόσο θα μπορούσε να δουλέψει άρτια κάτι τέτοιο ή και αν υπάρχει κίνδυνος να καεί κάτι . Καλύτερα όπως ειπώθηκε να συνδεθούν ξεχωριστά στην κάρτα ήχου Στις 7/2/2022 στις 9:55 ΜΜ, tasoe είπε Πάντως, γενικά, άμα θέλει κάποιος να βάλει όπως είπε ο @3DJIN δύο καλά ηχεία και ένα ξεχωριστό καλό subwoofer, θα πρέπει να μπει σε όλη αυτή τη διαδικασία ρυθμίσεων για τις συχνότητες? Θεωρούσα ότι θα βάλει τα ηχεία στη front θύρα και το sub στο sub και τέλος, άντε να παίξεις λίγο με τις εντάσεις. Το πρόβλημα ειναι κυρίως στα προϊόντα που παραθέτεις ειναι και τα 2 "all in one" δεν ειναι προϊόντα που κατασκευάστηκαν να λειτουργούν αυτοτελώς (πχ σκέψου διαφορά πολυμηχανήματος με ξεχωριστό σκάνερ και ξεχωριστό printer ) Μπορείς να πάρεις προϊόντα που λειτουργούν αυτοτελώς (και είται έχουν ενισχυτή δικό τους είτε δεν έχουν σίγουρα θα έχουν εξόδους ειδικές για να κάνεις συνδυασμούς) Ή να πάρεις ένα καλύτερο "all in one" Το να συνδέσεις 2 "all in one" δεν ειναι τόσο απλό ούτε και αποδοτικό Οι συχνότητες που σου λένε να αλλάξεις τι ειναι; ουσιαστικά ο ήχος μπορεί να χωριστεί σε 3 μέρη τα μπάσα (πχ σκέψου ήχο που βγάζουν τα ντραμς ) τα πρίμα (σκέψου ήχους μπουζουκιού γυναικείες φωνές κτλ) καθώς και τα μεσαία. Στα μπάσα (χαμηλές συχνότητες) λειτουργεί περισσότερο o μεγάλος κώνος σε ένα ηχείο (το woofer) Στα πρίμα ο μικρός κόνος το (tweeter) Στα μεσαία λειτουργούν εν μέρει και οι δύο κόνοι μαζί (βέβαια υπάρχουν ένα σωρό άλλες τοπολογίες που ειναι εκτός του γνωστικού πεδίου αυτής της περιγραφής πχ mid dome mid bass κ.α) Σε ένα "κλασικό" ή "απλό" αν θες ηχείο θα δεις και τα δύο Έχει πρίμα πάνω και μπάσα κάτω (το άσπρο) Τώρα επειδή έχεις και καλά "καλό" μπάσο στα συστήματα που περιγράφεις σου λένε να κάνεις cross over ώστε οι χαμηλές συχνότητες (τα μπάσα) να πηγαίνουν εκει και στα υπόλοιπα ηχεία να περνάνε μόνο οι άλλες συχνότητες (μεσαία και πρίμα) και να παίζουν αυτές μόνο (που συνέπεια έχει για παράδειγμα να χάνεις την ένταση σε μπάσα που μπορούν να προσφέρουν τα r1700 είναι καλύτερο αυτό; μπορεί εξαρτάται πόσο πιο καλό και πιο δυνατό ειναι αυτό που θα έχεις για κυρίως μπάσο αλλά δεν νομίζω να έχει μεγάλη διαφορά στην συγκεκριμένη περίπτωση με τα "all in one" που αναφέρεις) 1 1
3DJIN Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2022 δεν κανει αυτο που εχει θα τα καψει ολα.Δεν ειναι φτιαγμενο για τετοια χρηση.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα