Tol1as Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2022 Καλημέρες, σκέφτομαι να στήσω το παλιό μου PC στο σαλόνι του σπιτιού. Ο δίσκος boot είναι ένας Samsung 850 EVO 500gb με Windows 7, σχεδόν τίγκα αυτή τη στιγμή. Έχω πάρει έναν ssd ακόμα στο 1 TB και αυτό που θέλω να κάνω είναι να έχω triple boot στην εκκίνηση, όπως είπα και στον τίτλο. Όπως το σκέφτομαι θα συνδέσω τον 1 tb, θα γυρίσω το boot στον νέο δίσκο, και μετά βάζω α) win10 με usb και, 2) Mint 20.3 με usb στον ίδιο δίσκο, διαλέγοντας να δώσει 500gb στο Mint (καταλήγει κάθε λειτουργικό με 500). Εφόσον γίνει το παραπάνω, και ο παλιός δίσκος με τα win7 μπει ως δεύτερος, μετά θα μπορώ να επιλέξω απο το boot menu του mint να boot-αρω και στα 3 λειτουργικά?
chek2fire Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2022 Ναι και σε όσα λειτουργικά θέλεις θα μπορείς. Βάλε πρώτα τα windows και κάνε εγκατάσταση το mint στο δίσκο που μπουτάρει και θα δει όλα τασ λειτουργικά μόνο τους, θα φτιάξει και το grub για να επιλέγεις με πιο θέλεις να μπεις. 1
Tol1as Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2022 Cheers! Αυτό που το linux τα κάνει όλα αυτόματα με ξεπερνάει. 👌 14 λεπτά πριν, chek2fire είπε Ναι και σε όσα λειτουργικά θέλεις θα μπορείς. Βάλε πρώτα τα windows και κάνε εγκατάσταση το mint στο δίσκο που μπουτάρει και θα δει όλα τασ λειτουργικά μόνο τους, θα φτιάξει και το grub για να επιλέγεις με πιο θέλεις να μπεις. Μιά ακόμα ερώτηση, τώρα που σε βρήκα: Έχω ακόμα έναν ssd 256 gb kingston. Έχει εγκατεστημένα προγράμματα αυτή τη στιγμή, αλλά σκέφτομαι να τον βάλω στο laptop. Αν θελήσω να τον κλωνοποιήσω, σε partition του καινούριου 1 tb με ποιά σειρα θα το κάνω? Δλδ: Ας πούμε ότι ο 1tb θα γίνει 3 partition στο τέλος 400gb -> mint 300gb -> win10 300gb -> κλώνος του παλιού Πρώτα θα κάνω partition 400gb απ'τα 1000, θα κάνω εκει clone, μετά install win10 στα 600gb και μετά install mint όπου θα κόψω τον 600 στη μέση? Είναι ΟΚ η διαδικασία?
Petros Electron Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2022 3 ώρες πριν, Tol1as είπε Cheers! Αυτό που το linux τα κάνει όλα αυτόματα με ξεπερνάει. 👌 Μιά ακόμα ερώτηση, τώρα που σε βρήκα: Έχω ακόμα έναν ssd 256 gb kingston. Έχει εγκατεστημένα προγράμματα αυτή τη στιγμή, αλλά σκέφτομαι να τον βάλω στο laptop. Αν θελήσω να τον κλωνοποιήσω, σε partition του καινούριου 1 tb με ποιά σειρα θα το κάνω? Δλδ: Ας πούμε ότι ο 1tb θα γίνει 3 partition στο τέλος 400gb -> mint 300gb -> win10 300gb -> κλώνος του παλιού Πρώτα θα κάνω partition 400gb απ'τα 1000, θα κάνω εκει clone, μετά install win10 στα 600gb και μετά install mint όπου θα κόψω τον 600 στη μέση? Είναι ΟΚ η διαδικασία? Πρώτα περνάς τα λειτουργικά σου και στο τέλος το image 300GB απο το clone disk. Μπορείς να κάνεις από πριν αν θελεις τα partition στον 1ΤΒ ή κατα την εγ/ση των λειτουργικών.. Οπως σε βολευει. Εγω θα το εκανα απο πριν στην θεση σου για να μην μπερδευτώ κατά την εγ/ση.Α και στο mint επέλεξε σύστημα αρχείων σε ext4 γιατί απο default εχει ext2 (αλλάζει και μετα αλλα είναι λιγο πολύπλοκο να το κανεις, το εχω κάνει εγω στο δικό μου). 1
dancer_69 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2022 Σχετικά με το ext2 κάποιο λάθος κάνεις. Από τη δική μου εμπειρία καμία διανομή εδώ και πολλά χρόνια δεν χρησιμοποιεί ext2 εξ' ορισμού. Οι περισσότερες έχουν το ext4 και κάποιες τελευταία btrfs. Το mint δε, έχει και αυτό το ext4. Αν και δεν το χρησιμοποιώ και έχω να κάνω εγκατάσταση του εδώ και μερικά χρόνια, έχω κάνει αρκετές εγκαταστάσεις στο παρελθόν και πάντα το προτεινόμενο σύστημα αρχείων ήταν το ext4. Άλλωστε το αναφέρουν και εδώ: https://linuxmint-installation-guide.readthedocs.io/en/latest/install.html "ext4 is recommended. It is the most popular Linux filesystem." Δεν μπορεί λοιπόν να το προτείνουν στον επίσημο οδηγό εγκατάστασης και να χρησιμοποιούν ext2 ως προεπιλογή.
Petros Electron Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2022 58 λεπτά πριν, dancer_69 είπε Σχετικά με το ext2 κάποιο λάθος κάνεις. Από τη δική μου εμπειρία καμία διανομή εδώ και πολλά χρόνια δεν χρησιμοποιεί ext2 εξ' ορισμού. Οι περισσότερες έχουν το ext4 και κάποιες τελευταία btrfs. Το mint δε, έχει και αυτό το ext4. Αν και δεν το χρησιμοποιώ και έχω να κάνω εγκατάσταση του εδώ και μερικά χρόνια, έχω κάνει αρκετές εγκαταστάσεις στο παρελθόν και πάντα το προτεινόμενο σύστημα αρχείων ήταν το ext4. Άλλωστε το αναφέρουν και εδώ: https://linuxmint-installation-guide.readthedocs.io/en/latest/install.html "ext4 is recommended. It is the most popular Linux filesystem." Δεν μπορεί λοιπόν να το προτείνουν στον επίσημο οδηγό εγκατάστασης και να χρησιμοποιούν ext2 ως προεπιλογή. Καλημερα, Δεν ειπα οτο δεν εχει ΕΧΤ4, Στην εγκατάσταση εχει το ΕΧΤ2 στην λιστα πρώτο και αν δεν το αλλάξεις σε ΕΧΤ4 προχωράει στην εγκ/ση το ΕΧΤ2. Σε εμενα αυτο εγινε και αργότερα άλλαξα (υπάρχει τρόπος) σε ΕΧΤ4 χωρίς να χρειαστεί να ξαναπεράσω το Mint απο την αρχη.
Dr_Pepper Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2022 Στις 4/2/2022 στις 3:18 ΜΜ, Tol1as είπε Cheers! Αυτό που το linux τα κάνει όλα αυτόματα με ξεπερνάει. 👌 Μιά ακόμα ερώτηση, τώρα που σε βρήκα: Έχω ακόμα έναν ssd 256 gb kingston. Έχει εγκατεστημένα προγράμματα αυτή τη στιγμή, αλλά σκέφτομαι να τον βάλω στο laptop. Αν θελήσω να τον κλωνοποιήσω, σε partition του καινούριου 1 tb με ποιά σειρα θα το κάνω? Δλδ: Ας πούμε ότι ο 1tb θα γίνει 3 partition στο τέλος 400gb -> mint 300gb -> win10 300gb -> κλώνος του παλιού Πρώτα θα κάνω partition 400gb απ'τα 1000, θα κάνω εκει clone, μετά install win10 στα 600gb και μετά install mint όπου θα κόψω τον 600 στη μέση? Είναι ΟΚ η διαδικασία? Εγώ θα σου πρότεινα απλά να μπαίνεις μέσω κάποιου VM στα άλλα ψάξτο αν θέλεις. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα