Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα παιδιά. Συγγενικό μου πρόσωπο δούλεψε για κάποιους μήνες και μετά την λήξη της σύμβασης πήγε να ρωτήσει στον ΟΑΕΔ αν δικαιούται ταμείο ανεργίας, αλλά έφαγε άκυρο.

Διαβάζω από το site του ΟΑΕΔ τις προϋποθέσεις αρχικής επιδότησης:

https://www.oaed.gr/anergia-kai-paroxes-asfalishs-misthwtwn?tab=taktiki-epidotisi-anerghias&tab2=koini-anerghoi&tab3=proypotheseis-arkhikis-epidotisis

- τουλάχιστον εκατόν είκοσι πέντε (125) ημέρες εργασίας ή εκατό (100) ημέρες για οικοδόμους με κρατήσεις υπέρ του κλάδου  ανεργίας εντός του 14μήνου πριν από τη λήξη ή τη λύση της εργασιακής σχέσης, χωρίς να υπολογίζονται οι ημέρες των δύο τελευταίων μηνών πριν από τη λήξη ή τη λύση αυτής και

- ογδόντα (80) ημέρες εξαρτημένης εργασίας σε κάθε έτος κατά τα δύο προηγούμενα έτη πριν από  την έναρξη της επιδότησής τους.

Στην δική μας περίπτωση έχουμε σήμφωνα με μια βεβαίωση που πήραμε:

Εργασία από 10/2020 μέχρι 07/2021, Ημέρες εργασίας: 233.

Οπότε ενώ πληρείται η πρώτη προϋπόθεση (αφαιρώντας δηλαδή και 50 μέρες από τους 2 τελευταίους μήνες είμαστε πάλι πάνω από τις 125), προφανώς έφαγε άκυρο για την δεύτερη προϋπόθεση.

Ψάχνουμε να δούμε τι μπορεί να γίνει τώρα (αν μπορεί να γίνει κάτι), κολλώντας κάποια επιπλέον ένσημα να πάρει έστω κάποια στιγμή το επίδομα. Κολλάω λίγο στο "κατά τα δύο προηγούμενα έτη πριν την έναρξη της επιδότησής τους". Αυτό δηλαδή σημαίνει ότι αν κολλήσει κάποια ένσημα μέσα στο 2022 για κάποιους μήνες και γίνει η λήξη της συνεργασίας μέσα στο ίδιο έτος, θα πρέπει να έχει 80 ημέρες εργασίας μέσα στο 2021 και στο 2020; Ή με "προηγούμενα" περιλαμβάνει και το έτος της απόλυσης;

Γιατί στην πρώτη περίπτωση (και αν δεν έχω υπολογίσει κάτι λάθος), θα πρέπει κολλήσει ένσημα μέσα στο 2022 και να γίνει η λήξη της συνεργασίας μέσα στο 2023. Αλλά τότε θα έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα και θα έχουν σταματήσει να μετράνε στην πρώτη προϋπόθεση οι μέρες από το διάστημα 10/2020-07/2021 ως μέρος του τελευταίου 14μήνου.

Έχει κανένας προσωπική εμπειρία να με διαφωτίσει;

Δημοσ.

Η πρώτη φορά ταμείο είναι δύσκολη. Να φανταστώ δεν είχε πάρει στο παρελθόν ταμείο γιατί αν είχε πάρει και στο παρελθόν θα είχε εγκριθεί κανονικά τον Ιούλιο 2021.

Θα πρέπει να έχει και στην διετία τα 80 ένσημα την χρονιά, χωρίς τους τελευταίους 2 μήνες στην δουλειά την 2η χρονιά. Τα έτη μετράνε ημερολογιακά.

Λογικά (δεν είμαι και 100% σίγουρος) αν κολλήσει κάποια ένσημα τώρα, στην απόλυση που θα πάρει (ας πούμε Φλεβάρη 2022) θα δούμε αν έχει τα 80+80 για τα έτη από Φλεβάρη 2020 μέχρι Φλεβάρη 2021, και Φλεβάρη 2021 μέχρι Φλεβάρη 2022. Επιπλέον αν πας 14 μήνες πίσω από τον Φλεβάρη του 2022, και βγάλεις τους 2 τελευταίους μήνες, θα έχει τα 125 ένσημα. Άρα λογικά θα το πάρει το ταμείο. Και πάλι όμως, δεν βάζω το χέρι μου στην φωτιά, είναι λίγο μπέρδεμα και ίσως να μιλήσεις με υπάλληλο ΟΑΕΔ να σε κατατοπίσει.

Κάτι έχω ακούσει πως πλέον ελέγχουν για προσλήψεις λίγων ημερών, αν και δεν έχω εμπειρία από γνωστό να ρίχνουν άκυρο σε ταμείο σε τέτοια περίπτωση (τελευταία φορά ήταν πριν 2-3 χρόνια βέβαια).

• Like 1
Δημοσ.

Ευχαριστώ για την απάντηση. Ναι αυτό ότι τα έτη μετράνε ημερολογιακά δεν το διευκρίνιζε (αν και η αλήθεια είναι πως είναι και το πιο λογικό). Θα κάνω κάποιους υπολογισμούς αν είναι με βάση αυτό και θα δω.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...