nickol-us Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2022 2 ώρες πριν, jgeorgiou είπε Β450 , Α520 δεν έχουν καν pciex4 , 2022 έχουμε πλέον με την σαπιλα που πουλάει η amd σαν τελευταία γενιά με το Α520.. Το h610 είναι πολύ καλύτερο , σαν το b550 χωρίς δυνατότητα overclock. Το οτι δεν έχει pcie4 δεν σημαίνει οτι δεν είναι το αντίστοιχο Η610. Λες οτι είναι καλύτερο απλά χωρίς δυνατότητα oc... μα χωρίς δυνατότητα oc είναι μόνο το A520, το b450 και το b550 έχουν δυνατότητα oc (cpu/memory). Αν παρακολουθείς τι γράφω, γενικότερα προτείνω Intel, όχι γιατί είμαι fan, απλά γιατί θεωρώ οτι στη midrange κατηγορία που κυμαίνεται η πλειοψηφία, είναι οτι πιο vfm. Πλέον(12th gen) θεωρώ οτι Intel είναι η καλύτερη πλέον επιλογή, ωστόσο δε μου αρέσει να βάζω παρωπίδες. Η "σάπιες" amd μητρικές, έδιναν ανέκαθεν την δυνατότητα oc(cpu/memory), με ένα σωρό features και σε αρκετά καλή τιμή, κάτι που στην Intel έβρισκες διαθέσιμα μόνο στην top κατηγορία μητρικών μέχρι πρόσφατα (πλέον δίνει memory oc από την b560). Επίσης η έλλειψη pcie4 είναι αδιάφορη στο 98% των περιπτώσεων ενώ το memory oc δίνει φοβερό boost , ειδικά σε παιχνίδια. Spoiler Σε ήρεμο τόνο όλα τα παραπάνω καθώς ο γραπτός λόγος εύκολα παρεξηγείται 2
JDROGAS Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2022 Παντως ετσι για να κανουμε κουβεντα η εννοια του "overclocking" οπως το ξεραμε εμεις παλια εχει χαθει πλεον και δεν νομιζω οτι αφορα το 90% του κοσμου. Εαν εχεις ανοιχτα (οσο επιτρεπει) η μητρικη τα ορια στα ρευματα (pl1,pl2) ο επεξεργαστης κλοκαρει,μπουσταρει χωρις να ψαχνεις ιδιαιτερα settings και timings μνημων κλπ κλπ. Στη δικη μου ας πουμε Β560 της Gigabyte Elite ειναι ανοιχτα απο default και θεωρητικα παει και 200 watt. Το μονο που εχεις να κανεις ειναι να βαλεις xmp 1 στις μνημες και να πιασουν τις αναγραφομενες ταχυτητες. 2
hln3 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) Στις 5/2/2022 στις 12:35 ΜΜ, jgeorgiou είπε Β450 , Α520 δεν έχουν καν pciex4 , 2022 έχουμε πλέον με την σαπιλα που πουλάει η amd σαν τελευταία γενιά με το Α520.. Το h610 είναι πολύ καλύτερο , σαν το b550 χωρίς δυνατότητα overclock. Η h610 εχει single rank μνήμες οπότε είναι μόνο για εντελώς budget συστήματα ή για pc με πολύ απλές εφαρμογές γραφείου. Εντελώς ακατάλληλη για gaming Το pcie 4.0 είναι σχεδόν άχρηστο για τις gpu ακόμη με εξαίρεση τις 6500 ΧΤ και λιγότερο την 6600 (ΧΤ) - στις υπόλοιπες το boost είναι 2% ... Τέτοιο VFM δεν θα δεις σε κανένα mobo για intel https://www.skroutz.gr/s/26231145/MSI-B450-Tomahawk-Max-II-Motherboard-ATX-με-AMD-AM4-Socket.html Επεξ/σία 6 Φεβρουαρίου 2022 από hln3
nickol-us Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2022 26 λεπτά πριν, hln3 είπε Η h610 εχει single rank μνήμες οπότε είναι μόνο για εντελώς budget συστήματα ή για pc με πολύ απλές εφαρμογές γραφείου. Εντελώς ακατάλληλη για gaming Το pcie 4.0 είναι σχεδόν άχρηστο για τις gpu ακόμη με εξαίρεση τις 6500 ΧΤ και λιγότερο την 6600 (ΧΤ) - στις υπόλοιπες το boost είναι 2% ... Τέτοιο VFM δεν θα δεις σε κανένα mobo για intel https://www.skroutz.gr/s/26231145/MSI-B450-Tomahawk-Max-II-Motherboard-ATX-με-AMD-AM4-Socket.html Τι εννοείς single rank μνήμες; Είχαν κάνει λάθος στην αρχή και ειπωθηκε οτι θα είναι single channel κάτι το οποίο τελικά δεν ισχύει. https://www.gigabyte.com/Motherboard/H610M-H-DDR4-rev-10/sp#sp Spoiler Memory Support for DDR4 3200/3000/2933/2666/2400/2133 MHz memory modules 2 x DDR4 DIMM sockets supporting up to 64 GB (32 GB single DIMM capacity) of system memory Dual channel memory architecture Support for ECC Un-buffered DIMM 1Rx8/2Rx8 memory modules (operate in non-ECC mode) Support for non-ECC Un-buffered DIMM 1Rx8/2Rx8/1Rx16 memory modules Support for Extreme Memory Profile (XMP) memory modules (Please refer "Memory Support List" for more information.) https://www.asrock.com/mb/Intel/H610M-HDV/#Specification Spoiler Memory - Dual Channel DDR4 Memory Technology - 2 x DDR4 DIMM Slots - Supports DDR4 non-ECC, un-buffered memory up to 3200 - Supports ECC UDIMM memory modules (operate in non-ECC mode) - Max. capacity of system memory: 64GB - Supports Intel® Extreme Memory Profile (XMP) 2.0 https://www.asus.com/Motherboards-Components/Motherboards/PRIME/PRIME-H610M-D-D4/techspec/ Spoiler Memory 2 x DIMM, Max. 64GB, DDR4 3200/3000/2933/2800/2666/2400/2133 Non-ECC, Un-buffered Memory* Dual Channel Memory Architecture Supports Intel® Extreme Memory Profile (XMP) * Actual memory data rate depends on the CPU types and DRAM modules, for more information refer to www.asus.com for memory support list.
hln3 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2022 8 λεπτά πριν, nickol-us είπε Τι εννοείς single rank μνήμες; Είχαν κάνει λάθος στην αρχή και ειπωθηκε οτι θα είναι single channel κάτι το οποίο τελικά δεν ισχύει. https://www.gigabyte.com/Motherboard/H610M-H-DDR4-rev-10/sp#sp Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου Memory Support for DDR4 3200/3000/2933/2666/2400/2133 MHz memory modules 2 x DDR4 DIMM sockets supporting up to 64 GB (32 GB single DIMM capacity) of system memory Dual channel memory architecture Support for ECC Un-buffered DIMM 1Rx8/2Rx8 memory modules (operate in non-ECC mode) Support for non-ECC Un-buffered DIMM 1Rx8/2Rx8/1Rx16 memory modules Support for Extreme Memory Profile (XMP) memory modules (Please refer "Memory Support List" for more information.) https://www.asrock.com/mb/Intel/H610M-HDV/#Specification Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου Memory - Dual Channel DDR4 Memory Technology - 2 x DDR4 DIMM Slots - Supports DDR4 non-ECC, un-buffered memory up to 3200 - Supports ECC UDIMM memory modules (operate in non-ECC mode) - Max. capacity of system memory: 64GB - Supports Intel® Extreme Memory Profile (XMP) 2.0 https://www.asus.com/Motherboards-Components/Motherboards/PRIME/PRIME-H610M-D-D4/techspec/ Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου Memory 2 x DIMM, Max. 64GB, DDR4 3200/3000/2933/2800/2666/2400/2133 Non-ECC, Un-buffered Memory* Dual Channel Memory Architecture Supports Intel® Extreme Memory Profile (XMP) * Actual memory data rate depends on the CPU types and DRAM modules, for more information refer to www.asus.com for memory support list. Ναι channel εννοούσα. Δεν το είχα αντιληφθεί πως είναι dual rank όλα τα early info που ειχα δει με τα slides δείχνανε single channel... Tότε γιατί προτείνουμε ακόμη το b660; Για το memory OC; Ούτως ή άλλως δεν τραβάνε πολύ οι alder σε gear1. Ή για nvme pcie 4.0; Ποιος θα βάλει τέτοιο nvme σε budget σύστημα;
nickol-us Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2022 4 λεπτά πριν, hln3 είπε Ναι channel εννοούσα. Δεν το είχα αντιληφθεί πως είναι dual rank όλα τα early info που ειχα δει με τα slides δείχνανε single channel... Tότε γιατί προτείνουμε ακόμη το b660; Για το memory OC; Ούτως ή άλλως δεν τραβάνε πολύ οι alder σε gear1. Ή για nvme pcie 4.0; Ποιος θα βάλει τέτοιο nvme σε budget σύστημα; Είπαν οτι είχε γίνει λάθος στα slides και μεταφέρθηκε λανθασμένα το single channel To b660 προτείνεται για διάφορους λόγους. Το pcie4(nvme) είναι nice to have, τα κυριότερα είναι το mem oc όπως είπες, τα 4 dim slot, τα καλύτερα συνήθως vrm αλλά και heatsinks που τα συνοδεύουν.
Miracle Worker Δημοσ. 20 Φεβρουαρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 20 Φεβρουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) Αγαπητοί συμφορουμίτες, μετά από κάτι προσωπικά θεματάκια που είχα, επανέρχομαι και είμαι έτοιμος για την τελική ευθεία! Τις τελευταίες μέρες διάβασα και ξαναδιάβασα όλα τα ανάλογα θέματα και είμαι κοντά, αλλά η απόφαση είναι σημαντική. Λοιπόν, για αρχή αποφάσισα να παραγγείλω μία custom σύνθεση με συναρμολόγηση από το e-shop. Επεξεργαστή έχω καταλήξει σίγουρα στον AMD Ryzen 5 5600g, που είναι στα 220€. Για σκληρό υπάρχουν αρκετές επιλογές από αυτές που διάβασα στο forum για 500gb στα 52-55€. Crucial MX500, Western Digital Blue, Kingston, Team Group. Αυτός που μου τράβηξε την προσοχή στο e-shop είναι ένας ADATA XPG SX6000 Lite 512gb, που λέει έχει 53€ από 99€. Εναλλακτικά μπορεί να πάω και σε 240/256 και Toshiba 1T hdd(βασικά δεν είχα ποτέ διπλό σκληρό και δεν ξέρω πως λειτουργεί). Αυτό που πρόσεξα στις παραπάνω επιλογές είναι να έχουν nvme. Πιστεύω και εδώ δεν έχω θέμα, αλλά συμβουλές ευπρόσδεκτες! Για case μάλλον θα πάω για κάποιο φθηνό στα 30-40 από αυτά που προτάθηκαν. (πχ Supercase Fusion) Τροφοδοτικό είμαι ανάμεσα στα Be Quiet System Power 9 500W στα 46€ και 600W 56€. Εδώ θα ήθελα μια άποψη αν παίζει ρόλο σε σχέση με το λοιπό σύστημα και το VFM. RAM. Εδώ έχω μπερδευτεί λίγο. Προσφορές υπάρχουν πολλές. Να βάλω 3200 ή 3600; Να βάλω 2 με 8gb ή αυτές που λένε 16gb(2*8gb); Σημειωτέον στη φόρμα του e-shop έχει δύο πεδία για RAM (RAM1/RAM2). Απορία ψιλοάσχετη, σε κάποιες μητρικές δεν έχει 4 slots; Πάντως κινούμε μεταξύ 2*Patriot Viper Steel 8gb, G.Skill Ripjaws 16gb(2*8) και 2*Team Group 8gb. Μητρική. Κάποιες από αυτές που έχουν αναφερθεί στο forum δεν υπάρχουν στο e-shop(όπως δυστυχώς και οι intel 12100), οπότε μάλλον καταλήγω στην ASROCK B450M PRO4 R2.0 RETAIL που πρότεινε ο hln3 στα 75,90€. Αξίζει να πάω σε b550; Εδίτ: Τώρα βρήκα και την Gigabyte B550 στα 79€. Από ότι φαίνεται το φιλτράρισμα του e-shop δε δουλεύει και πολύ καλά... Μετά σκέφτομαι και για τίποτα έξρα φαν/ψύκτρες κλπ αν έχετε να προτείνετε κάτι οικονομικό, ούτως ή άλλως αυτοί θα το στήσουνε. Και θα κοτσάρω και ένα dvd-rw αν μπαίνει. Κάποια λοιπά στοιχεία, οθόνη έχω αυτήν και προς το παρόν δεν θα ήθελα να αλλάξω. Λειτουργικό θα βάλω για αρχή τα ubuntu 20.04 που έχω σε φλασάκι. Αυτά. Ευχαριστώ για τις μέχρι τώρα και τις επερχόμενες ελπίζω συμβουλές! Επεξ/σία 20 Φεβρουαρίου 2022 από Miracle Worker
nickol-us Δημοσ. 20 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 20 Φεβρουαρίου 2022 Σε αυτά που λες, η δική μου άποψη: Αν πας με το SUPERCASE FUSION SERIES FU03A, εφόσον θες να το συμπληρώσεις, πρέπει να βάλεις έναν 120αρι ανεμιστήρα μπροστά και μια βασική ψύκτρα για τον επεξεργαστή που θα βελτιώσει τις θερμοκρασίες. Επίσης το συγκεκριμένο κουτί έχει και θέση για να βάλεις dvd-rw Ο σκληρός( ADATA XPG SX6000 Lite 512gb) στα λεφτά που ζητάει είναι μια χαρά, τουλάχιστον βάσει των χαρακτηριστικών που διαβάζω Τροφοδοτικό επιλέγουμε βάσει των υποσυστημάτων. Το 500αρι σου αρκεί και με το παραπάνω για το σύστημα σου, "σηκώνει" να βάλεις και κάποια μέτρια κάρτα στο μέλλον, στο 600αρι να πας μόνο εφόσον έχεις (προ)αποφασίσει οτι θα βάλεις κάποια πιο ενεργοβόρα κάρτα (αν και εκεί προτείνεται να αλλάξεις και κατηγορία πχ gold) Για τις μνήμες, έχω patriot viper και είναι μια χαρά ωστόσο πρόσφατα σε μέλος που έκανε build με τον 11400 του έβγαλαν πρόβλημα και τον ταλαιπώρησε(κρίμα γιατί το eshop δεν τέσταρε το σύστημα πριν τις στείλει). Φυσικά μπορεί να έπεσε στην περίπτωση και πάντα παίζει ρόλο και η μητρική. Νομίζω ως vfm θα προτιμούσα τις ripjaws στα 3200. Στα 3600 έχει νόημα να πας ώστε να δεις μερική βελτίωση στα ενσωματωμένα γραφικά του 5600g. Αν αξίζει με τις τιμές και τα διαθέσιμα προϊόντα που έχει το eshop είναι υποκειμενικό Οι μητρικές που έχεις καταλήξει είναι μια χαρά βάσει των διαθέσιμων που έχει το eshop. Στη θέση σου θα προτιμούσα την gigabyte με το νέο chipset b550 Ανέμεινε και τις γνώμες των συμφορουμιτών. 1
triplex1 Δημοσ. 20 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 20 Φεβρουαρίου 2022 Με ενα 10ρικο πανω γινεσαι πολυ πιο γρηγορος https://www.e-shop.gr/ssd-adata-xpg-sx8200-pro-512gb-m2-2280-pcie-gen3x4-p-PER.331578 1
Miracle Worker Δημοσ. 20 Φεβρουαρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 20 Φεβρουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) Στις RAM υπάρχει διαφορά στις δύο 8gb και στη μία 16gb(2*8gb); Δηλαδή μεταξύ των: RAM TEAM GROUP TLZRD48G3600HC18J01 T-FORCE VULCAN Z 8GB 3600MHZ Red στα 37,90*2=75,80 RAM G.SKILL F4-3600C18D-16GVK 16GB (2X8GB) DDR4 3600MHZ RIPJAWS V DUAL CHANNEL Kit στα 77,90 Η αντίστοιχη g. Skill στα 3200 έχει 67,80€. Επεξ/σία 20 Φεβρουαρίου 2022 από Miracle Worker
nickol-us Δημοσ. 20 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 20 Φεβρουαρίου 2022 8 λεπτά πριν, Miracle Worker είπε Στις RAM υπάρχει διαφορά στις δύο 8gb και στη μία 16gb(2*8gb); Δηλαδή μεταξύ των: RAM TEAM GROUP TLZRD48G3600HC18J01 T-FORCE VULCAN Z 8GB 3600MHZ Red στα 37,90*2=75,80 RAM G.SKILL F4-3600C18D-16GVK 16GB (2X8GB) DDR4 3600MHZ RIPJAWS V DUAL CHANNEL Kit στα 77,90 Η αντίστοιχη g. Skill στα 3200 έχει 67,80€. Team group γιατι;Εφόσον στα ίδια λεφτά παίρνεις τις περισσότερο δοκιμασμένες gskill. Πάντα όταν στήνουμε μηχάνημα προτιμούμε το κιτ και όχι 2 από τις ίδιες. Παρόλο που είναι σπάνιες οι περιπτώσεις, όταν παίρνουμε 2 μνήμες και όχι κιτ, υπάρχει περίπτωση να είναι από διαφορετική παραγωγή και ίσως και από διαφορετικά τσιπ, κατά συνέπεια να υπάρξουν θέματα συνεργασίας. 1
Miracle Worker Δημοσ. 20 Φεβρουαρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 20 Φεβρουαρίου 2022 1 λεπτό πριν, nickol-us είπε Team group γιατι;Εφόσον στα ίδια λεφτά παίρνεις τις περισσότερο δοκιμασμένες gskill. Πάντα όταν στήνουμε μηχάνημα προτιμούμε το κιτ και όχι 2 από τις ίδιες. Παρόλο που είναι σπάνιες οι περιπτώσεις, όταν παίρνουμε 2 μνήμες και όχι κιτ, υπάρχει περίπτωση να είναι από διαφορετική παραγωγή και ίσως και από διαφορετικά τσιπ, κατά συνέπεια να υπάρξουν θέματα συνεργασίας. Οκ, ευχαριστώ. Δεν καταλάβαινα αν το κιτ είναι πακετάκι με 2 μεμονωμενες 8gb RAM ή κάτι τελείως διαφορετικό. Η TEAM GROUP μεμονωμένη είχε προσφορά και έβγαινε ίδια τιμή στα 3600 με τις μεμονωμενες GSkill και Patriot στα 3200. Αλλά αφού το κιτ είναι το ίδιο, θα πάω μ αυτό!
Miracle Worker Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) Τελικά, thanks στις συμβουλές των συμφορουμιτών, κατέληξα στα κατωτέρω από e-shop: Το μόνο που προβλημάτισε είναι η μητρική. Σκέφτηκα να έπαιρνα τη GIGABYTE B550 DS3H RETAIL στα 91€, δηλαδή 13€ παραπάνω, η οποία βασικά είναι ίδια με αυτή που έβαλα αλλά με 4 slots για RAM έναντι 2. Βέβαια η SH βολεύει γιατί έχει και vga port, που έχει το μόνιτόρ μου και δε θα χρειαστώ adapter. Η παραγγελία μου καταλαβαίνει κανείς σε τι φάση είναι με τη συναρμολόγηση; Ελπίζω να μην έκανα καμιά βλακεία και να μην πάτησα συναρμολόγηση. Λέτε να μπορώ να αλλάξω τώρα τη μητρική; Τέλος παντών, ευχαριστώ πολύ όλους όσους ασχολήθηκαν! Επεξ/σία 21 Φεβρουαρίου 2022 από Miracle Worker
nickol-us Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) 29 λεπτά πριν, Miracle Worker είπε Τελικά, thanks στις συμβουλές των συμφορουμιτών, κατέληξα στα κατωτέρω από e-shop: Το μόνο που προβλημάτισε είναι η μητρική. Σκέφτηκα να έπαιρνα τη GIGABYTE B550 DS3H RETAIL στα 91€, δηλαδή 13€ παραπάνω, η οποία βασικά είναι ίδια με αυτή που έβαλα αλλά με 4 slots για RAM έναντι 2. Βέβαια η SH βολεύει γιατί έχει και vga port, που έχει το μόνιτόρ μου και δε θα χρειαστώ adapter. Η παραγγελία μου καταλαβαίνει κανείς σε τι φάση είναι με τη συναρμολόγηση; Ελπίζω να μην έκανα καμιά βλακεία και να μην πάτησα συναρμολόγηση. Λέτε να μπορώ να αλλάξω τώρα τη μητρική; Τέλος παντών, ευχαριστώ πολύ όλους όσους ασχολήθηκαν! Με το καλό Εφόσον δεν χρησιμοποίησες το pc configurator που έχει το eshop, λογικά θα έπρεπε να διευκρινήσεις οτι πρόκειται για build με συναρμόγηση. Έτσι κι αλλιώς είναι δωρεάν. Κάλεσε στο κέντρο τους και διευκρίνησέ το Επεξ/σία 21 Φεβρουαρίου 2022 από nickol-us 1
Miracle Worker Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2022 22 λεπτά πριν, nickol-us είπε Με το καλό Εφόσον δεν χρησιμοποίησες το pc configurator που έχει το eshop, λογικά θα έπρεπε να διευκρινήσεις οτι πρόκειται για build με συναρμόγηση. Έτσι κι αλλιώς είναι δωρεάν. Κάλεσε στο κέντρο τους και διευκρίνησέ το Ευχαριστώ nickol-us! Χρησιμοποίησα συμβουλές και tips από αρκετούς χρήστες και δε θέλω να αναφέρω γιατί θα αδικήσω κάποιον, αλλά η συνεισφορά σου ήταν ανεκτίμητη! Πέραν των άλλων η γνώση μου στα σύγχρονα pc ανέβηκε κατακόρυφα, αν και είναι δύσκολο το τοπίο. Ήμουν καμιά 15ετία πίσω. Next step μπορεί να αρχίσω να λύνω τον παλιό μήπως βρω τι χάλασε και μάθω και λίγο συναρμολόγηση, αλλά προς το παρόν δεν έχω το κουράγιο. Με το PC configurator το έκανα και είχε κουτάκι κάτω αν θες να το κάνεις μόνος σου ή να στο συναρμολογήσουν δωρεάν και φυσικά το κλίκαρα, απλά δε φαίνεται κάπου. Κατα 99% σωστά το έχω κάνει. Στη χειρότερη, παραλαβή απ' το κατάστημα έβαλα, το παίρνουν πίσω. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα