Pickup Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2022 Καλημέρα! Προσπαθώ να βρω πληροφορίες σχετικά με το εργοστασιακό voltage που χρειάζεται για να δουλεύει αυτός ο επεξεργαστής αλλά δεν έβγαλα άκρη. Γνωρίζει κάποιος να μου πει; διότι από όσο βλέπω το motherboard στο auto το πάει στο 1.450v και έχω την αίσθηση πως είναι πολύ. Το κατέβασα στο 1.350 και δουλεύει άψογα. Δεν βρίσκω όμως καθαρές πληροφορίες.
Apollonian Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2022 Όταν βρίσκεται στο auto, θα ρυθμίζεται μόνος του με βάση το φορτίο και τις θερμοκρασίες, μπορεί να φτάσει έως και τα 1,5 V. Υπό ένα φορτίο all-core load θα πέσει και θα συνεχίσει προς τα κάτω καθώς αυξάνονται οι θερμοκρασίες. Συνεπώς τα 1.450v είναι φυσιολογικά και δεν θα επηρεάσουν την ανθεκτικότητα γενικά επειδή χρησιμοποιεί αυτές τις τάσεις για σύντομες ''εκρήξεις''. 2 1
duffyduck Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2022 Απορώ γιατί τα πειράζετε. Αφηστέ τα στα defaults/auto και θα είναι OK. 4
PC_Science_Lefkada Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2022 Στις 3/2/2022 στις 1:12 ΜΜ, Pickup είπε Προσπαθώ να βρω πληροφορίες σχετικά με το εργοστασιακό voltage που χρειάζεται για να δουλεύει αυτός ο επεξεργαστής αλλά δεν έβγαλα άκρη. Δεν βρίσκω (όμως) καθαρές πληροφορίες. Γνωρίζει κάποιος να μου πει; Ούτε και θα βγάλεις κάποια παραπάνω άκρη μέσω googlαρίσματος. Η χαρακτηριστική τάση αναγνώρισης (voltage ID - VID), είναι διαφορετική για κάθε επεξεργαστή και μόνο λόγω περιορισμών στην ακρίβεια των δεκαδικών ψηφίων, τυχαίνει ο δικός σου να έχει το ίδιο VID με κάποιους άλλους 5600g. Το VID το καθορίζει ο κατασκευαστής (η AMD εν προκειμένω) κατά τον χαρακτηρισμό των τσιπ, αφού έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της παραγωγής τους. Το αποθηκεύει εντός του τσιπ και είναι η τάση λειτουργίας που απαιτεί ο συγκεκριμμένος επεξεργαστής για να λειτουργήσει στη συχνότητα βάσης του (base clock). Μπορεί να διαβαστεί με συγκεκριμένη μεθοδολογία, την οποία οφείλει να συμπεριλαμβάνει κάθε σωστός οδηγός over/underclocking, αλλά το να την γνωρίζεις, ωφελεί μόνο αν σκοπεύεις να κάνεις custom over/underclocking. Αλλά δεν σκοπεύεις, γιατί διαφορετικά τα παραπάνω θα τα ήξερες ήδη και δε θα ρώταγες. Από αυτήν την χαρακτηριστική VID του, προκύπτει μέσω των αποθηκευμένων πληροφοριών και ρυθμίσεων του BIOS, η δυναμική τάση αναγνώρισης του (dynamic VID). Αυτή ορίζει τι τάσεις απαιτούνται για την κάθε διαφορετική κατάσταση λειτουργίας του επεξεργαστή σου (processor power states, power saving, καθώς και boosting). Στις 3/2/2022 στις 1:12 ΜΜ, Pickup είπε διότι από όσο βλέπω το motherboard στο auto το πάει στο 1.450v και έχω την αίσθηση πως είναι πολύ. Και να είναι πολύ και να μην είναι, τόσο πάνε πάνω κάτω όλοι οι ryzen και το να έχεις απλά μία αίσθηση δεν αρκεί. Η άποψη που σου δίνει ο @Apollonian περί ανθεκτικότητας σε τάσεις λειτουργίας, είναι η ευρύτατα αποδεκτή: 5 ώρες πριν, Apollonian είπε δεν θα επηρεάσουν την ανθεκτικότητα γενικά επειδή χρησιμοποιεί αυτές τις τάσεις για σύντομες ''εκρήξεις''. Αν ίσχυε κάτι διαφορετικό, θα υπήρχαν ήδη πολλοί περισσότεροι από τους μονάχα 4-5 ισχυρισμούς περί του αντιθέτου, με εκατομμύρια πουλημένους ryzen. Στις 3/2/2022 στις 1:12 ΜΜ, Pickup είπε Το κατέβασα στο 1.350 και δουλεύει άψογα. Μερικές ώρες αργότερα, αφού πλέον θα έχεις δει κανα δυο μπλε οθόνες, μάλλον θα έχεις διαφορετική άποψη από πριν και θα κάνεις το εξής σοφό: 4 ώρες πριν, duffyduck είπε Απορώ γιατί τα πειράζετε. Αφηστέ τα στα defaults/auto και θα είναι OK. Το παραπάνω είναι σωστό και αρκετό. Στην περίπτωση όμως που έχεις άλλα θέματα, όπως άσχημες θερμοκρασίες ή θορυβώδη λειτουργία, έχεις δύο επιλογές: Η πρώτη είναι η πιο οικονομική από κάθε άποψη και είναι να κλείσεις τα όλα τα boost clocks και να περιοριστείς στο base clock των 3.9 GHz. Θα λύσει και την ανασφάλειά σου περί των 1.45 volts. H δεύτερη είναι το να αναβαθμίσεις τη ψύκτρα του επεξεργαστή σου και το κουτί ή τους ανεμιστήρες σου. 2
Pickup Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2022 Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Δεν είχα και συνεχίζω να μην έχω κανένα απολύτως θέμα δυσλειτουργίας ούτε πριν ούτε μετά τις αλλαγές που έκανα στη τάση τροφοδοσίας και στα 2 μηχανάκια. Και τα 2 περνάν καθημερινά τέστ αφού σκίζονται με παιχνίδια. ( Είναι 2 ίδιοι υπολογιστές που έφτιαξα τα Χριστούγεννα για τα παιδιά) Μου έχει μείνει το άγχος με τα ρεύματα και τις θερμοκρασίες από την εποχή που έκανα under-overclock σε έναν q 9550.
Aris_ Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2022 Εμ εδω ειναι το προβλημα οι δυσλειτουργίες δεν φαινονται αμεσως αλλα κανουν corrupt αρχεια και degrade την cpu, Διαβασε λιγο μεσα στο forum τι γίνεται έτσι ξαφνικά σε πολλούς bsod κ.α. Για αυτό σου λέει κλείσε τα overclock γιατί ψηλά δεν ξέρεις αν το mobo/ psu είναι αρκετά καλα (εκτός και αν τα έχεις ακουμπήσει) 😅 1
Επισκέπτης Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) Για κάθε cpu το safe voltage είναι διαφορετικό. Αυτό που λέμε FIT Voltage. Αν βάλεις motherboard limits στο pbo, αφήσεις το voltage στο auto και τρέξεις κάτι πολύ βαρύ (π.χ. p95 fft 128k) αυτό είναι το FIT Voltage, και με βάση αυτό μπορείς να κάνεις static oc. Αν σου έχει τύχει καλό sample και πλησιάζεις το stock single core boost με αυτή την τάση ίσως και να αξίζει. Επεξ/σία 7 Φεβρουαρίου 2022 από ioannis__
Pickup Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2022 Χαίρεται! Τα γύρισα στο auto μετά την κουβέντα μας αφού έτσι και αλλιώς δεν είδα κάποια διαφορά στην θερμοκρασία σε κανένα από τα 2 pc. Ίσως παίζουν ρόλο και τα κουτιά που έχουν καλό airflow. (Td 500 mesh, haf 932) Από pcu στο ένα έχω Corsair HX 1050 και στο άλλο ΤΧ650Μ. Μobo msi b450 a pro. Το " παράξενο" είναι πως το pc με το HX 1050 ανέβασε χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα τις μνήμες (ballistic) από 3600 στα 3733 με cl 16 ενώ αντίθετα στο άλλο με το TX650M, οτιδήποτε πάνω από τα 3600 που είναι και ο χρονισμός της μνήμης,τρώει επανεκκίνηση ότι και αν του κάνω. Στα 3600 όμως ότι τεστ πραγματοποιώ δεν νοιώθει τίποτα! Παράξενο..
atheatos Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2022 Στις 10/2/2022 στις 2:24 ΠΜ, Pickup είπε Χαίρεται! Τα γύρισα στο auto μετά την κουβέντα μας αφού έτσι και αλλιώς δεν είδα κάποια διαφορά στην θερμοκρασία σε κανένα από τα 2 pc. Ίσως παίζουν ρόλο και τα κουτιά που έχουν καλό airflow. (Td 500 mesh, haf 932) Από pcu στο ένα έχω Corsair HX 1050 και στο άλλο ΤΧ650Μ. Μobo msi b450 a pro. Το " παράξενο" είναι πως το pc με το HX 1050 ανέβασε χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα τις μνήμες (ballistic) από 3600 στα 3733 με cl 16 ενώ αντίθετα στο άλλο με το TX650M, οτιδήποτε πάνω από τα 3600 που είναι και ο χρονισμός της μνήμης,τρώει επανεκκίνηση ότι και αν του κάνω. Στα 3600 όμως ότι τεστ πραγματοποιώ δεν νοιώθει τίποτα! Παράξενο.. Καθόλου παράξενο. Δυο gold τροφοδοτικά με το ένα μεγαλύτερο από το άλλο.
raul7 Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2022 Στις 15/2/2022 στις 4:59 ΠΜ, atheatos είπε Καθόλου παράξενο. Δυο gold τροφοδοτικά με το ένα μεγαλύτερο από το άλλο. Συγγνώμη αλλά το μέγεθος του τροφοδοτικού τι σχέση έχει με την συχνότητα της ram; Ότι δηλαδή το tx650m τις κόβει και δεν ανεβαίνουν και χρειάζονται 1000ρι τροφοδοτικό για να ανέβουν; Δεν είναι πιο πιθανό η διαφορά αυτή να οφείλεται στο ότι δεν είναι ακριβώς ίδια και ούτε ανεβαίνουν το ίδιο όλες οι ram, cpu κλπ ακόμα και αν είναι το ίδιο μοντέλο ή να υπάρχει κάποια άλλη παράμετρος που να επηρεάζει; 1
atheatos Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) 6 ώρες πριν, raul7 είπε Συγγνώμη αλλά το μέγεθος του τροφοδοτικού τι σχέση έχει με την συχνότητα της ram; Ότι δηλαδή το tx650m τις κόβει και δεν ανεβαίνουν και χρειάζονται 1000ρι τροφοδοτικό για να ανέβουν; Δεν είναι πιο πιθανό η διαφορά αυτή να οφείλεται στο ότι δεν είναι ακριβώς ίδια και ούτε ανεβαίνουν το ίδιο όλες οι ram, cpu κλπ ακόμα και αν είναι το ίδιο μοντέλο ή να υπάρχει κάποια άλλη παράμετρος που να επηρεάζει; Συμφωνώ ότι δεν είναι ίδια όλα και κυρίως τα τροφοδοτικά. Το μέγεθος δεν θα έπαιζε ιδαιτερο ρόλο αν ήταν platinum και πάνω. Αλλά η εμπειρία μου με gold και κάτω τροφοδοτικά μου έχει δείξει ότι όλα είναι πιθανά ακόμη και το μέγεθος. Την απάντηση μπορείς να την δώσεις εσυ ο ίδιος κάνοντας αλλαγή τα τροφοδοτικά μεταξύ τους και ξανά το τεστ. Επεξ/σία 16 Φεβρουαρίου 2022 από atheatos
raul7 Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2022 2 ώρες πριν, atheatos είπε Αλλά η εμπειρία μου με gold και κάτω τροφοδοτικά μου έχει δείξει ότι όλα είναι πιθανά ακόμη και το μέγεθος. Τι να πω πολύ περίεργο μου ακούγεται, δεν έχω δει ποτέ να συσχετίζεται το ram tuning με το τροφοδοτικό. Και ένα παραπάνω ότι δεν μιλάμε για κανένα τροφοδοτικό του κιλού και ούτε πρόκειται ας πούμε για oc cpu να πεις ότι δεν φτάνει να το τροφοδοτήσει σωστά, είναι ασταθές ή κάτι άλλο.. Όπως και να έχει δεν είναι τόσο μεγάλη η διαφορά φαντάζομαι, άσε που αν το ψάξεις λίγο ts όλο και κάτι θα βρεις να το ανεβάσεις ίσως με λίγο πιο χαλαρά timings κλπ..
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα