Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γεια σας. Το καλοκαίρι του 2018 έφτιαξα τον 1ο μου πύργο και, μιας και 1)έχω αρχίσει να παρατηρώ αδυναμίες (από πλευράς απόδοσης)στο σύστημά μου και 2)σχεδόν όλες οι εγγυήσεις έχουν λήξει, σκέφτομαι να κάνω κάποιες αναβαθμίσεις. Ο πύργος έχει τα εξής εξαρτήματα: 2200g, 1050ti (της Gainward), AB350M-DS3H (της Gigabyte, η οποία έτυχε να είναι και X370), 8GB Ripjaws V 3200MHZ (GVKB εκδοχή) + 4GB 2400MHZ HyperX Fury (δεν θυμάμαι ποια εκδοχή), CX450 (εκδοχή του 2017), και μερικούς σκληρούς & SSDs. Η φάση με τις μνήμες είναι ότι παρήγγειλα τη λάθος εκδοχή μνημών εξαρχής (νομίζω είχα μπερδευτεί πριν τις βάλω στο καλάθι), το οποίο kit μου έτυχε και ελαττωματικό και χρειάστηκε να τις στείλω για αντικατάσταση. Για να μην μείνει ανενεργός ο υπολογιστής, πήρα ένα stick 4άρι (το προαναφερθέν) και, επειδή και το ανταλλακτικό κιτ δεν ήταν σταθερό σε μεγάλες συχνότητες (το παλιό είχε 1 ελαττωματικό stick και ο υπολογιστής άνοιγε χωρίς σήμα σε οθόνη), είπα να τα κρατήσω και τα 3 στον πύργο (απλά στην μέγιστη non-oc ταχύτητα). Δεν κινήθηκα σε αγορά νέου συμβατού κιτ γιατί 1)όσα πέτυχα που είναι πλήρως συμβατά (QVL) ήταν πανάκριβα (μικρό απόθεμα) και 2)δεν ήξερα αν θα μου χρησίμευαν ή αν θα έβγαιναν ασύμβατα στο μέλλον (δεν ήξερα τι αναβαθμίσεις θα αποφάσιζα να κάνω).

Η σκέψη μου για quality of life αναβάθμιση είναι να βάλω καλύτερο επεξεργαστή και (επιτέλους) 16άρι κιτ στα 3200 (με συμβατότητα, όμως). Η 1050ti βλέπω να μένει για αρκετό καιρό ακόμα εκεί που είναι (λόγω των τρελών τιμών), μέχρι δηλαδή να τα φτύσει μια μέρα και να μείνω μόνο με τα ενσωματωμένα. Εδώ συναντώ τα προβλήματα:

1) Οι εναπομείναντες σε απόθεμα επεξεργαστές είναι υπερτιμημένοι (207 ευρώ για 2600 σε tray, π.χ.) και αξίζει παραπάνω να πάω έτσι σε 3600/5600g (10-20 ευρώ αύξηση τιμής για μεγαλύτερη απόδοση). (Τελικά, έπρεπε σίγουρα να προσπαθήσω να πάρω τον 2600/1600AF όταν ήταν ακόμα στα 130 ευρώ...)

2) Οι επεξεργαστές αυτοί λειτουργούν καλύτερα σε πιο νέες μητρικές, οι οποίες έχουν και πολύ ευρύτερο QVL (αναμενόμενη η επέκταση με το πέρασμα του χρόνου). 

3) Αν είναι να πάω σε νέα γενιά Ryzen ΚΑΙ να φτιάξω όλα τα θέματα συμβατότητας εξαρτημάτων, θα φτάσω να δώσω 3μισι κατοστάρικα, λεφτά που σίγουρα δεν μπορώ να σκορπίσω τόσο εύκολα. 

4) Προσπαθώ να αποφεύγω την αγορά μεταχειρισμένων γιατί προτιμώ υπαρκτή (και πλήρης διάρκειας) εγγύηση εξαρτημάτων, επειδή πληρώνω σχεδόν αποκλειστικά με αντικαταβολή (είτε μετρητά στον courier, είτε μετρητά/χρεωστική στο υποκατάστημα παραλαβής), και λόγω του ότι δεν μπορώ πάντα να εμπιστευτώ τον πωλητή από σελίδες αγωραπωλήσεων (π.χ. ebay, αγγελίες Insomnia κ.τ.λ) πως δεν θα μου την στήσει και θα λάβω ένα κουτί με κάρβουνο αντί του επιθυμητού προϊόντος (δεν υπάρχουν πάντα αρκετές κριτικές για ανάπτυξη αξιοπιστίας). 

Αναγνωρίζω πως εγώ ευθύνομαι για την όλη φάση (για την σύνθεση του υπολογιστή μου και για τους απαιτητικούς όρους που βάζω στο πώς θα κινηθώ στον κλάδο αγορών), αλλά επειδή δεν είμαι οικονομικά ανεξάρτητος (είμαι φοιτητής που αποταμιεύει από το χαρτζιλίκι που μου δίνει η οικογένειά μου) και εύπορος ταυτόχρονα, δεν θέλω να γίνω εντελώς αχάριστος/απερίσκεπτος με το ξόδεμα. Αν έχετε καμιά καλή πρόταση (είτε πληροί τα παραπάνω και με ευνοεί, είτε δεν είναι τόσο συμβατή με όσα ισχύουν για μένα αλλά μπορεί να βοηθήσει άλλα άτομα) να δώσετε, θα ήταν πολύ ευπρόσδεκτη. 

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Θα βοηθούσε πολύ να μας πεις τι είδους αδυναμίες συναντάς / παρατηρείς, μήπως βρούμε αν διορθώνεται κάτι οικονομικά.

Δυστυχώς, πολύ οικονομικά και χωρίς να "μπλέξεις" με μεταχειρισμένα... δεν γίνεται.

Η μητρική σου, είναι πολύ βασική και δεν αξίζει να κάνεις αναβαθμίσεις πάνω της. Επίσης τον 5600g τον βγάζεις από το μυαλό σου καθώς δεν τον υποστηρίζει

Προσωπικά βλέπω να πηγαίνεις σε αγορά όλου του σετ(μητρική,επεξεργαστή και μνήμες)

Σε amd η μόνη λογική επιλογή είναι ο 5600g όπου με μια οικονομική μητρική b450 θα σου βγει περίπου στα 350.

Σε intel υπάρχει 2 επιλογές. Μπορεί να βγει πολύ οικονομικά ο 10400f(ανάλογα την μητρική από 250-300) ή περίπου στα ίδια χρήματα με τον 5600g παίρνεις τον 11400f(εφάμιλλο με τον 5600g, όμως τα ενσωματωμένα του 5600g είναι από τα πολύ δυνατά)

Στα καλά νέα, αν αποφασίσεις να ασχοληθείς και να πουλήσεις τα δικά σου πράγματα, θα εξοικονόμησεις ένα καλό πόσο, ο 2200g θα φύγει σχετικά εύκολα λόγω ενσωματωμένων γραφικών

Στις τιμές που σου δίνω υπολογίζω και μνήμες 16gb

Επεξ/σία από nickol-us
  • Like 4
Δημοσ.
14 ώρες πριν, nickol-us είπε

Επίσης τον 5600g τον βγάζεις από το μυαλό σου καθώς δεν τον υποστηρίζει

Το γνωρίζω πως οι 1ης γενιάς μητρικές δεν έχουν λάβει ακόμα υποστήριξη για 5ης γενιάς επεξεργαστές (εκτός από 1-2 προϊόντα της Asrock, και ίσως κανένα της Asus στο μέλλον). Τον 5600g τον είχα στο μυαλό μου μόνο αν σίγουρα άλλαζα μητρική. Προς το παρόν, παρακολουθώ την διακύμανση των τιμών σε νέους και μεταχειρισμένους 1600af, 2600 & 3600. 

Επίσης, παρατήρησα πως ακόμα και ο 12100f έχει μεγαλύτερη overall απόδοση (gaming, productivity, e.t.c) από τον 3600 και τον 10400f. Αν οι μητρικές για 1200 και 1700 υποδοχές ήταν πιο φθηνές, η Intel θα ήταν ξεκάθαρα πιο VFM χωρίς 2η σκέψη. 

14 ώρες πριν, nickol-us είπε

Δυστυχώς, πολύ οικονομικά και χωρίς να "μπλέξεις" με μεταχειρισμένα... δεν γίνεται.

Ο λόγος που ενδιαφέρομαι λιγότερο για μεταχειρισμένα είναι ότι δεν μπορώ πάντα να εμπιστευτώ πωλητές σε αγορές εξ αποστάσεως (αν είμαστε στην ίδια πόλη, απλά γίνεται η αγορά κανονικά) και πως τα περισσότερα μεταχειρισμένα εξαρτήματα είναι εκτός εγγύησης (αν πάθουν κάτι, δεν έχω άλλη εναλλακτική πέρα από το να ξαναγοράσω το εξάρτημα). 

Δημοσ.
51 λεπτά πριν, Γιώργος Γ. είπε

Το γνωρίζω πως οι 1ης γενιάς μητρικές δεν έχουν λάβει ακόμα υποστήριξη για 5ης γενιάς επεξεργαστές (εκτός από 1-2 προϊόντα της Asrock, και ίσως κανένα της Asus στο μέλλον). Τον 5600g τον είχα στο μυαλό μου μόνο αν σίγουρα άλλαζα μητρική. Προς το παρόν, παρακολουθώ την διακύμανση των τιμών σε νέους και μεταχειρισμένους 1600af, 2600 & 3600. 

Επίσης, παρατήρησα πως ακόμα και ο 12100f έχει μεγαλύτερη overall απόδοση (gaming, productivity, e.t.c) από τον 3600 και τον 10400f. Αν οι μητρικές για 1200 και 1700 υποδοχές ήταν πιο φθηνές, η Intel θα ήταν ξεκάθαρα πιο VFM χωρίς 2η σκέψη. 

Ο λόγος που ενδιαφέρομαι λιγότερο για μεταχειρισμένα είναι ότι δεν μπορώ πάντα να εμπιστευτώ πωλητές σε αγορές εξ αποστάσεως (αν είμαστε στην ίδια πόλη, απλά γίνεται η αγορά κανονικά) και πως τα περισσότερα μεταχειρισμένα εξαρτήματα είναι εκτός εγγύησης (αν πάθουν κάτι, δεν έχω άλλη εναλλακτική πέρα από το να ξαναγοράσω το εξάρτημα). 

O 12100 δείχνει να είναι μικρτό τερατάκι, ωστόσο οι λίγοι του πυρήνες μπορεί να αποτελέσουν πρόβλημα(;)

Τα 6πύρηνα θεωρούνται ως η καλύτερη επιλογή σε gaming pc's αλλά και overall έχουν επιδόσεις αρκετές για όλες τις εργασίες.

Σίγουρα έτσι όπως το θέτεις ίσως είναι μια επιλογή. Αυτή την στιγμή ένας 12100 με μια βασική b660m μπορεί να σου βγεί λιγότερο από 250ευρώ.

Δεν μας έχεις πει τι είναι τα κολλήματα που συναντάς από το τωρινό σου σύστημα. Σίγουρα είναι κάτι που δεν εποδιορθώνεται;

Μαζί σου για τα μεταχειρισμένα, είμαι κι εγώ της άποψης χέρι με χέρι, συνάντηση και δοκιμή ακόμη καλύτερα. Οι cpu πλέον χαλάνε πολύ δύσκολα, αν πας σε μέλος με καλές κριτικές και με εγγύηση σε ισχύ (intel και amd εφόσον είναι αγορασμένος "box" δίνουν 3 έτη εγγύηση), ελαχιστοποιείς το "ρίσκο".

• Like 4
Δημοσ.

Καλό είναι να επενδύσεις σωστά με το μικρότερο δυνατό κόστος για την χρήση που θέλεις και παράλληλα να μην περιορίσεις το νέο σου σύστημα.

Συνεπώς εγώ θα σου πρότεινα έναν 12400F πάνω σε μία Gigabyte B660M DS3H και ένα ζευγάρι G.Skill Aegis 16GB 3200mhz.

• Like 1
Δημοσ.
18 λεπτά πριν, nickol-us είπε

Δεν μας έχεις πει τι είναι τα κολλήματα που συναντάς από το τωρινό σου σύστημα.

Ανεβαίνει το ποσοστό χρήσης πολύ γρήγορα σε multitasking (π.χ. ανοιχτό παιχνίδι, discord, πολλαπλές καρτέλες browser, κανένα office κ.τ.λ). Φυσικά και θα εμφανίζεται κάποιο παρόμοιο φαινόμενο σε όχι τόσο δυνατό σύστημα και όταν έγω το παρατραβάω με πόσα πράγματα έχω ανοιχτά ταυτόχρονα, αλλά πλέον προτιμώ να μην χρειάζεται να κλείνω όσα έκανα πιο πριν ή θα κάνω πιο μετά (ή χρησιμοποιώ ταυτόχρονα) για όση ώρα μπορεί να παίξω κάποιο παιχνίδι. Συν ότι, αναλόγως τον επεξεργαστή, ίσως δω και μια μικρή ή και αισθητή αύξηση σε FPS ενώ έχω και τα υπόλοιπα ανοιχτά ταυτόχρονα. 

Δημοσ.
9 λεπτά πριν, Γιώργος Γ. είπε

Ανεβαίνει το ποσοστό χρήσης πολύ γρήγορα σε multitasking (π.χ. ανοιχτό παιχνίδι, discord, πολλαπλές καρτέλες browser, κανένα office κ.τ.λ). Φυσικά και θα εμφανίζεται κάποιο παρόμοιο φαινόμενο σε όχι τόσο δυνατό σύστημα και όταν έγω το παρατραβάω με πόσα πράγματα έχω ανοιχτά ταυτόχρονα, αλλά πλέον προτιμώ να μην χρειάζεται να κλείνω όσα έκανα πιο πριν ή θα κάνω πιο μετά (ή χρησιμοποιώ ταυτόχρονα) για όση ώρα μπορεί να παίξω κάποιο παιχνίδι. Συν ότι, αναλόγως τον επεξεργαστή, ίσως δω και μια μικρή ή και αισθητή αύξηση σε FPS ενώ έχω και τα υπόλοιπα ανοιχτά ταυτόχρονα. 

Οπότε σε κρατάει καθαρά πίσω ο cpu, λίγοι πυρήνες και έλλειψη multithreading...

Μην πας σε i3 με "λίγους" σχετικά πυρήνες αφού σου αρέσει να κάνεις έντονο multitasking και δε θες να περιορίζεσαι. Πήγαινε σε 6πύρηνο να είσαι ήσυχος, διαφορετικά κινδυνεύεις σε 1-2 χρόνια να ψάχνεις πάλι την επόμενη αναβάθμιση...

• Like 2
Δημοσ.

Εγω θα σου ελεγα για αρχη να πουλησεις τις 2 RAM που εχεις και να παρεις ενα σετακι Dual Channel RAM ειναι μια καλη και φθηνη αναβαθμιση που μπορεις να κανεις ευκολα...

Δημοσ.
1 ώρα πριν, pxl είπε

Εγω θα σου ελεγα για αρχη να πουλησεις τις 2 RAM που εχεις και να παρεις ενα σετακι Dual Channel RAM ειναι μια καλη και φθηνη αναβαθμιση που μπορεις να κανεις ευκολα...

Θα πρέπει να επιλέξω κιτ το οποίο σίγουρα θα ταιριάζει σε τυχόν αναβαθμίσεις επεξεργαστή και μητρικής, που όμως να τρέχει σε κάπως ικανοποιητική συχνότητα και στο τωρινό setup (πάνω από 2400, δηλαδή). 

Παρακάτω έχω μερικά kits που είτε ταιριάζουν καλά στο τωρινό σύστημα αλλά ίσως δεν είναι πλήρως συμβατά σε επόμενα, είτε το αντίστροφο. 

https://www.skroutz.gr/s/7730092/G-Skill-Ripjaws-V-16GB-DDR4-RAM-με-2-Modules-2x8GB-και-Συχνότητα-3200MHz-για-Desktop-F4-3200C16D-16GVKB.html?from=account_favorites

https://www.skroutz.gr/s/7332757/Corsair-Vengeance-LPX-16GB-DDR4-RAM-με-2-Modules-2x8GB-και-Συχνότητα-3200MHz-για-Desktop-CMK16GX4M2B3200C16.html?from=account_favorites

https://www.skroutz.gr/s/10851942/Patriot-Viper-4-Series-16GB-DDR4-RAM-με-2-Modules-2x8GB-και-Συχνότητα-3200MHz-για-Desktop-PV416G320C6K.html?from=account_favorites

https://www.skroutz.gr/s/9193543/HyperX-Predator-16GB-DDR4-RAM-με-2-Modules-2x8GB-και-Συχνότητα-3200MHz-για-Desktop-HX432C16PB3K2-16.html?from=account_favorites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...