doctorized Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2022 Έχω μερικούς υπολογιστές στο ίδιο δίκτυο. Ο ένας από αυτούς τρέχει Window 7 και οι υπόλοιποι Windows 10. Έχω ένα κοινόχρηστο φάκελο στον υπολογιστή με τα 7αρια και μπορώ να γράψω και να διαβάσω από τους άλλους υπολογιστές. Προσπαθώ να φτιάξω κοινόχρηστο φάκελο στους άλλους υπολογιστές με τα 10ρια χωρίς επιτυχία. Ορίζω για everyone δικαιώματα εγγραφής και ανάγνωσης και γενικά κάνω όλα τα βήματα που βρίσκω σε διάφορες ιστοσελίδες αλλά πάντα έχω πρόβλημα. Πιο συγκεκριμένα, σε κάποιους υπολογιστές δεν υπάρχει κωδικός πρόσβασης, μιας και είναι κοινόχρηστοι, οπότε γκρινιάζει γι αυτό. Υπάρχει τρόπος να παρακαμφθεί; Το κυριότερο, όμως, πρόβλημα είναι άλλο. Σε υπολογιστή με 10ρια και με κωδικό πρόσβασης, μπαίνω κανονικά και διαχειρίζομαι τον κοινόχρηστο φάκελο στον υπολογιστή με τα 7αρια, άρα δεν υπάρχει πρόβλημα στη ρύθμιση του workgroup κλπ, αλλά οι άλλοι υπολογιστές δεν μπορούν να μπουν στον δικό του κοινόχρηστο φάκελο. Μου εμφανίζεται το μήνυμα στην εικόνα που επισυνάπτω. Τι στο καλό φταίει; Πώς μπορώ να το λύσω; Οι υπολογιστές είναι σε λειτουργία κανονικά, όχι σε αναμονή ή κάποια αναστολή.
micos000 Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) Το δοκίμασα σε 10άρια και έκανα έναν φάκελο κοινόχρηστο και του έδωσα πλήρη δικαιώματα στο Everyone. Μετά στις ρυθμίσεις κοινής χρήσης, ενεργοποίησα την κοινή χρήση στο τμήμα "Ιδιωτικό" και απενεργοποίησα την κοινή χρήση με κωδικό στο τμήμα "Όλα τα δίκτυα". Μετά μπήκα χωρίς κωδικό από άλλον υπολογιστή με 10άρια και από το κινητό μέσω του cx explorer. Ακόμα και μέσα από εικονικό λειτουργικό με 7άρια (από άλλον υπολογιστή στο δίκτυο φυσικά) βλέπω κανονικά τα κοινόχρηστα. Επεξ/σία 2 Φεβρουαρίου 2022 από micos000 1
doctorized Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2022 42 λεπτά πριν, micos000 είπε Το δοκίμασα σε 10άρια και έκανα έναν φάκελο κοινόχρηστο και του έδωσα πλήρη δικαιώματα στο Everyone. Μετά στις ρυθμίσεις κοινής χρήσης, ενεργοποίησα την κοινή χρήση στο τμήμα "Ιδιωτικό" και απενεργοποίησα την κοινή χρήση με κωδικό στο τμήμα "Όλα τα δίκτυα". Μετά μπήκα χωρίς κωδικό από άλλον υπολογιστή με 10άρια και από το κινητό μέσω του cx explorer. Ακόμα και μέσα από εικονικό λειτουργικό με 7άρια (από άλλον υπολογιστή στο δίκτυο φυσικά) βλέπω κανονικά τα κοινόχρηστα. Και σε μένα γιατί βγάζει αυτό το μήνυμα;
micos000 Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) Έλα ντε! Βασικά αυτό που ήθελα να επισημάνω ήταν την διαδικασία που ακολούθησα για να το δεις αν τα έκανες κι εσύ έτσι. Σιγουρέψου ότι είναι σωστά ρυθμισμένο το κέντρο κοινής χρήσης και κάνε έναν νέο φάκελο κοινόχρηστο. Μήπως έχεις βάλει κανένα firewall; Επίσης δοκίμασε να συνδεθείς με \\ARIS\ONOMA_KOINOXRHSTOY και όχι μόνο με το \\ARIS. Κάτι άλλο που σκέφτομαι είναι ότι έχω ενεργοποιήσει το smb 1.1 στις δυνατότητες των windows Επεξ/σία 2 Φεβρουαρίου 2022 από micos000
doctorized Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2022 Σήμερα συνειδητοποίησα κάτι άλλο. Ο υπολογιστής που προσπαθώ να κάνω share τον φάκελο βρίσκεται σε διαφορετικό switch απ' ότι είναι είναι οι άλλοι που προσπαθώ να συνδεθώ. Υπολογιστές που είναι στο ίδιο switch με τον αρχικό, βλέπουν μία χαρά τον φάκελο. Και η απορία μου τώρα είναι η εξής: αφού ένας υπολογιστής από το δεύτερο switch μπορεί και βλέπει τους υπολογιστές από το πρώτο, γιατί δεν μπορεί να μπει σε αυτούς;
micos000 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2022 Αν το δεύτερο switch (ποιο είναι; ) είναι managed τότε έχει και firewall και μπορεί να θέλει να του ανοίξεις πόρτα ή να βάλεις τον εν λόγο υπολογιστή σε dmz για να παρακάμπτει το firewall. Μήπως είναι και σε διαφορετικό range; Κάνε έναν κόπο και δες τι ip έχουν όλοι οι υπολογιστές. Από γραμμή εντολών δώσε ipconfig και κάπου θα δεις ένα ipv4 192.168.1.XXX ή 10.0.0.XXX (όπου ΧΧΧ ένα αριθμός από το 2 έως το 255). Σημείωσε τις ip και πες μας ποιος έχει ποια. Μην φοβάσαι για χακαρίσματα, αυτές οι ip είναι εσωτερικές και δεν έχουν σχέση με αυτήν που βγαίνεις στο ίντερνετ. Αν το switch είναι απλό unmanaged τότε κάτι άλλο φταίει. Μπορείς να χτυπήσεις ένα Ping (σε γραμμή εντολών ping XXX.XXX.XXX όπου XXX η ip που βρήκες πριν) από αυτόν τον υπολογιστή στους άλλους;
doctorized Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2022 21 ώρες πριν, micos000 είπε Αν το δεύτερο switch (ποιο είναι; ) είναι managed τότε έχει και firewall και μπορεί να θέλει να του ανοίξεις πόρτα ή να βάλεις τον εν λόγο υπολογιστή σε dmz για να παρακάμπτει το firewall. Μήπως είναι και σε διαφορετικό range; Κάνε έναν κόπο και δες τι ip έχουν όλοι οι υπολογιστές. Από γραμμή εντολών δώσε ipconfig και κάπου θα δεις ένα ipv4 192.168.1.XXX ή 10.0.0.XXX (όπου ΧΧΧ ένα αριθμός από το 2 έως το 255). Σημείωσε τις ip και πες μας ποιος έχει ποια. Μην φοβάσαι για χακαρίσματα, αυτές οι ip είναι εσωτερικές και δεν έχουν σχέση με αυτήν που βγαίνεις στο ίντερνετ. Αν το switch είναι απλό unmanaged τότε κάτι άλλο φταίει. Μπορείς να χτυπήσεις ένα Ping (σε γραμμή εντολών ping XXX.XXX.XXX όπου XXX η ip που βρήκες πριν) από αυτόν τον υπολογιστή στους άλλους; Έχουμε και λέμε: ip υπολογιστή που θέλω να κάνω share τον φάκελο: 10.71.154.156, ip υπολογιστή από τον οποίο θέλω να συνδεθώ και είμαι σε διαφορετικό switch, 10.71.154.145. Έχουν το ίδιο default gateway και DHCHP server, τον 10.71.154.1, και τους ίδιους DNS servers. Ίδια μάσκα, 255.255.255.0. Τα switch είναι unmanaged. Με Ping παίρνει κανονικά απάντηση ο ένας από τον άλλο. Δοκιμάζοντας με \\ARIS\shared μου βγάζει το σφάλμα που επισυνάπτω. Τρέχω τη Διάγνωση αλλά δεν βρίσκει κάποιο σφάλμα.
micos000 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) Ο alxnt πριν σε ρώτησε αν δοκίμασες να συνδεθείς με ip αντί το pcname. Το έκανες; Στον 156 είναι έτσι; Στον 145 πρέπει να είναι ενεργός ο εντοπισμός. Επεξ/σία 4 Φεβρουαρίου 2022 από micos000
mezger Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2022 Εκτός από το να δοκιμάσεις οπωσδήποτε με ΙΡ (και αν συνδεθείς έχεις περιορίσει πάρα πολύ το πρόβλημα), δες τι γίνεται και με τον guest account, είναι πηγή πολλών δεινών. Μπορεί να προσπαθεί να συνδεθεί κάπου που να είναι απενεργοποιημένος ο guest και να μην μπορεί, ή το ανάποδο μπορεί να προσπαθεί να συνδεθεί κάπου όπου είναι ενεργοποιημένος ο guest αλλά να υπάρχει local policy να μην συνδέεται σε server με ενεργοποιημένο τον guest. Μόνη ορθή λύση, απενεργοποίηση παντού του guest account και σύνδεση πάντα με credentials.
kormos Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2022 Στις 2/2/2022 στις 11:52 ΠΜ, doctorized είπε Έχω μερικούς υπολογιστές στο ίδιο δίκτυο. Ο ένας από αυτούς τρέχει Window 7 και οι υπόλοιποι Windows 10. Έχω ένα κοινόχρηστο φάκελο στον υπολογιστή με τα 7αρια και μπορώ να γράψω και να διαβάσω από τους άλλους υπολογιστές. Προσπαθώ να φτιάξω κοινόχρηστο φάκελο στους άλλους υπολογιστές με τα 10ρια χωρίς επιτυχία. Ορίζω για everyone δικαιώματα εγγραφής και ανάγνωσης και γενικά κάνω όλα τα βήματα που βρίσκω σε διάφορες ιστοσελίδες αλλά πάντα έχω πρόβλημα. Πιο συγκεκριμένα, σε κάποιους υπολογιστές δεν υπάρχει κωδικός πρόσβασης, μιας και είναι κοινόχρηστοι, οπότε γκρινιάζει γι αυτό. Υπάρχει τρόπος να παρακαμφθεί; Το κυριότερο, όμως, πρόβλημα είναι άλλο. Σε υπολογιστή με 10ρια και με κωδικό πρόσβασης, μπαίνω κανονικά και διαχειρίζομαι τον κοινόχρηστο φάκελο στον υπολογιστή με τα 7αρια, άρα δεν υπάρχει πρόβλημα στη ρύθμιση του workgroup κλπ, αλλά οι άλλοι υπολογιστές δεν μπορούν να μπουν στον δικό του κοινόχρηστο φάκελο. Μου εμφανίζεται το μήνυμα στην εικόνα που επισυνάπτω. Τι στο καλό φταίει; Πώς μπορώ να το λύσω; Οι υπολογιστές είναι σε λειτουργία κανονικά, όχι σε αναμονή ή κάποια αναστολή. Αρχικά θεωρώ λάθος το να υπάρχει σε δίκτυο υπολογιστών profiles χωρίς κωδικό. Όρισε κωδικό και ρύθμισε το από Registry, auto logon αν δεν θες ο χρήστης να πληκτρολογεί κάθε φορά κωδικό. Θα απέφευγα το everyone Κάνε έλεγχο για το SMB (όπως αναφέρθηκε ότι είναι ενεργό). Επιβεβαίωσε ότι με την IP μπορείς να κάνεις MAP επιτυχώς το φάκελο που θες Τέλος υπάρχει και άλλη μία παράμετρος που εν μέρη λύνει λίγο το παραπάνω θέμα... Δημιουργείς ένα νέο Profile με Credentials και κάνεις MAP το φάκελο που θες με αυτά τα στοιχεία τα οποία δεν εμπλέκεις τους χρήστες.... Έλεγξε και το workgroup...
doctorized Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2022 Διαπίστωσα με τις ρυθμίσεις του micos000, ειδικά η τελευταία για απενεργοποίηση της κοινής χρήσης με κωδικό που ήταν ενεργή, με το λογαριασμό του admin o φάκελος φαίνεται κανονικά σε όλους τους υπολογιστές. Αντίθετα, με τον λογαριασμό του απλού χρήστη δεν γίνεται τίποτα με όλες αυτές τις ρυθμίσεις, το πρόβλημα παραμένει. Επιπλέον, ο υπολογιστής που δεν έχει κωδικό χρήστη, δεν φαίνεται στο δίκτυο. Αν όμως πάω να μπω με \\10.71.154.145 τότε μπαίνω κανονικά και βλέπω τον κοινόχρηστο. Αυτός όμως μπαίνει κανονικά και βλέπει όλους τους άλλους υπολογιστές και τους κοινόχρηστους που έχουν. Όσο για την απουσία κωδικού που αναφέρει ο kormos, είναι κυριολεκτικά ένας υπολογιστής γενικής χρήσης, όποιος φτάνει τον χρησιμοποιεί (όπως οι περισσότεροι). Το 99% των υπαλλήλων δεν ξέρει από δίκτυο κλπ, μετά βίας ξέρουν να τον ανοίξουν, να περιηγηθούν λίγο και να εκτυπώσουν αυτό που θέλουν. Τα αρχεία στον κοινόχρηστο είναι κυρίως αρχεία που αφορούν όλους ή πακέτα εγκατάστασης πχ anydesk, filezilla, adobe reader, κλπ οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Δεν υπάρχουν λογαριασμοί, ένας λογαριασμός υπάρχει, αυτός που φτιάχνουν τα windows κατά την εγκατάσταση.
alxnt Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2022 Τι network profile έχει αυτό το pc; (private ή public)
micos000 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2022 Αυτοί οι λογαριασμοί, admin και χρήστης, είναι και οι δύο χωρίς κωδικό για είσοδο ή έχει κάποιος από αυτούς κωδικό; Ο απλός χρήστης που αναφέρεις, τι δικαιώματα έχει; Μήπως είναι guest ή δεν έχει δικαιώματα και γι αυτό σε κόβει; Δοκίμασες να τον ανεβάσεις σε διαχειριστή αν δεν είναι ήδη; Επίσης, αν έχεις έναν απλό υπολογιστή για διαμοιρασμό αρχείων ίσως είναι καλύτερα να σκεφτείς να στήσεις κάποιον παλιό για nas στο δίκτυο όπου και θα έχεις πλήρη έλεγχο για το τι θα μοιράζεται και ποιος θα βλέπει ποιους φάκελους και αρχεία. Δεν είναι δύσκολο και αν σου περισσεύει κανένα καβουρντιστήρι μπορείς να το βάλεις σε μια γωνιά, να του ορίσεις στο bios να ανοίγει αυτόματα μετά από power loss και να το διαχειρίζεσαι απομακρυσμένα.
doctorized Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2022 2 ώρες πριν, alxnt είπε Τι network profile έχει αυτό το pc; (private ή public) Δε γνωρίζω γιατί το αρχικό σεταρισμα δεν το έκανα εγώ. Θα το κοιτάξω αύριο. micos000 και οι 2 χρήστες έχουν κωδικό. Ο απλός χρήστης είναι περιορισμένος. Μπορεί να τρέξει προγράμματα αλλά για να τα εγκαταστήσει θέλει τον κωδικό του admin. Εκεί κάτι παίζει αλλά δεν με απασχολεί πια γιατί αφού μέσα από τον admin λύθηκε το πρόβλημα και ο φάκελος διαβάζεται και γράφεται από τους άλλους. Το μόνο θέμα είναι αυτός χωρίς κωδικό που δεν φαίνεται στο παράθυρο "Δίκτυο" αλλά με \\<ip> μπορώ και μπαίνω κανονικά. Παλιότερα εμφανιζόταν κανονικά.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα