Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ζω στη Θεσσαλονίκη με 1000 ευρώ ακριβώς μισθό το μήνα. Έχουμε και λέμε!

300 ενοίκειο, 40 ρεύμα, 30 ίντερνετ,  50 μέσο όρο το χρόνο αέριο, κοινόχρηστα, νερό, φτάνουμε στα 450 με 500 μο έξοδα σπιτιού.

Αμάξι δεν έχω και το ξεχνάω. 

300 ευρώ σίγουρα το μήνα σε φαγητό, μιας και κάνω  πρωταθλητισμό. 

50 ευρώ στον προπονητή μου και στο  gym που μου παρέχει. 

Κι 150 για ό,τι προκύψει, ρούχα, καφέδες, μια έξοδο στις 2 εβδομάδες για ποτό, φαγητό κλπ κλπ. 

Δεν κρατάω μία στην άκρη, αν μου τύχει η στραβή ααγκαστικά, θα χτυπήσω του πατέρα μου την πόρτα δυστυχώς. Δεν έχει χρειαστεί παρα 2 φορές τα τελευταία χρόνια, αλλα γι αποταμίευση κι άνεση το ξεχνάμε. 

Αν μαζευτώ πολύ ένα τρίμηο χτυπάω και διακοπές το καλοκαίρι κανένα πενταημεράκι, με κανένα 500άρι.  Εγώ παρόλ αυτά είμαι ευχαριστημένος απ τη ζωή μου μ αυτά τα δεδομένα, αν και μέλλον δεν βλέπω. 

• Like 1
  • Απαντ. 123
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.

Όχι, δυστυχώς δεν μπορείς να μην έχεις το αυτοκίνητο.

Αυτό δεν αλλάζει το ότι για να πας στη δουλεία θα χρησιμοποιήσεις τα ΜΜΜ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει ένα αυτοκίνητο του οποία τα έξοδα θα τρέχουν (service, δάνειο, ΚΤΕΟ και σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα βενζίνη μιας και δεν θα χρησιμοποιείτε για τη μετάβαση στη δουλεία).

Πόσο περισσότερο με την ενοικίαση κατοικίας να βρίσκεται εκεί που βρίσκεται αυτή τη στιγμή, δεν είναι καθόλου εύκολο να βρεις μια νέα δουλεία και απλά να αλλάξεις σπίτι. Αυτές οι ευελιξίες δεν υπάρχουν πια στο επίπεδο που ίσως υπήρχαν κάποτε.

Προς TS, βάλε κάτω σε Excel όπως σου έδειξε στην πρώτη σελίδα και δες το στο περίπου. Εγώ το έβαλα στα γρήγορα και με τα βασικά έξοδα έφτανα τα 12κ.

Αν βάλεις μέσα εξόδους, ταξίδια και το κατιτίς που θα θες να αγοράσεις φτάνεις πολύ εύκολα πάνω από τα 14κ. Οπότε, άποψη μου, εκεί βρίσκεται το πόσο εύκολα ζεις με αυτό τον μισθό. Αν αυτά τα ~2κ φτάνουν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες σου για διασκέδαση, διακοπές κτλ.

Και επειδή είμαι σε αυτό το μισθό, ξέρω ότι θα ήμουν σε πολύ δύσκολη κατάσταση εάν χρειαζόταν να μείνω στο ενοίκιο έχοντας ένα επίπεδο ζωής που με κάνει χαρούμενο.

Και όλα αυτά χωρίς τίποτα έκτακτο.

• Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Να πω κι εγώ την γνώμη μου για την Αθήνα, καθώς ο μισθός μου πλέον είναι αρκετά πιο υψηλός αλλά υπήρχε εποχή που έπαιρνα και όσα αναφέρει ο TS και ακόμα πιο κάτω: 

Βγαίνεις οριακά μόνο με τα πάγια χωρίς έκτακτα = ΔΕΝ βγαίνεις. Απρόβλεπτα έξοδα υπάρχουν πάντα. Ποιος δεν έχει πάει σε έναν γιατρό; σε ποιον δεν έχει χαλάσει το αυτοκίνητο να του βγει μια ζημιά μίνιμουμ 200 ευρώ; Κανείς. Αν βγαίνεις οριακά μόνο με τα πάγια έξοδά σου, ένα μικρό απρόβλεπτο έξοδο 500€ (για πλάκα σου συμβαίνει κι εδώ υπάρχουν άνθρωποι που ξαφνικά χρειάζονται να κάνουν εγχείρηση με 5 και 10 χιλιάρικα) θα σε πετάξει εκτός τρεις μήνες και θα χρειαστεί να κάνεις τεράστιες θυσίες από όλα τα υπόλοιπα απλά για να επιβιώσεις. 

Στους νέους επαγγελματίες που παίρνουν τόσα λεφτά στην Αθήνα, ας είναι καλά οι γονείς και αν έχουν κάτι να δώσουν. Είτε στέγη, είτε φαγητό, είτε αυτοκίνητο, είτε χρηματική υποστήριξη. Αν δεν έχεις τίποτα από τους γονείς/συγγενείς σου, η άποψή μου είναι πως όχι απλά δεν ζεις εύκολα, είσαι πάντα σε διαρκή κίνδυνο. Είτε να σου κόψουν το ρεύμα, είτε να μην έχεις ξαφνικά μεταφορικό μέσο που το χρειάζεσαι, είτε ένα πρόβλημα υγείας που να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί, είτε χίλια άλλα πράγματα. Έχεις να προσβλέπεις σε ζόρικη επιβίωση και τίποτα άλλο για μερικά χρονάκια, περιμένοντας είτε να βρεις ένα έτερον ήμισυ να συγκατοικήσεις και να κόψετε τα έξοδα στην μέση, είτε να πάρεις έναν καλύτερο μισθάκο μπας και ισιώσεις και βγεις και για δύο μπύρες το μήνα. 

Αυτή η κατάσταση είναι κατά την άποψή μου τεράστια κατάντια, ακόμα και να συζητάμε εδώ μέσα πως μπορεί να είναι "πολυτέλεια" να βγαίνεις για να γλυτώσεις τα 20-30 ευρώ που κοστίζει μια μικρή έξοδος για ένα-δυο ποτά. 

Επεξ/σία από Mandurang
  • Like 5
Δημοσ.

η καλυτερη λυση σε αυτες τις περιπτωσεις ειναι η επιστροφη στο πατρικο με στοχο την δημιουργια αποθεματικου (η συγκατοικηση εχει εξοδα οποτε δεν προτεινεται)

• Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αυτο που βλεπω απο τα σχολια ειναι οτι κανεις δεν σχολιαζει πως λειπει η αποταμιευση σαν βασικη αναγκη. Δλδ αν συμβει κατι τι γινετε? (να μην σχολιασω για το μελλον γενικοτερα καμια επενδυση σε οτιδηποτε τομεα κτλπ) Αυτο δεν ειναι ζωη να τα βγαζεις περα τσιμα τσιμα και να πεις βγαινω με 20 ευρο μια φορα στις δυο βδομαδες η να μην μπορεις να πεταχτεις με την δικια σου η τους φιλους σου ενα ταξιδακι εξωτερικο, μην μιλησω για διακοπες καλοκαιρι κλτπ. Α ρε Ελλαδισταν που μας καταντησανε να μας πετανε 1k και να λεμε και ευχαριστω. 

Επεξ/σία από petros123456789
  • Like 12
Δημοσ.
1 ώρα πριν, petros123456789 είπε

Αυτο που βλεπω απο τα σχολια ειναι οτι κανεις δεν σχολιαζει πως λειπει η αποταμιευση σαν βασικη αναγκη. Δλδ αν συμβει κατι τι γινετε? (να μην σχολιασω για το μελλον γενικοτερα καμια επενδυση σε οτιδηποτε τομεα κτλπ) Αυτο δεν ειναι ζωη να τα βγαζεις περα τσιμα τσιμα και να πεις βγαινω με 20 ευρο μια φορα στις δυο βδομαδες η να μην μπορεις να πεταχτεις με την δικια σου η τους φιλους σου ενα ταξιδακι εξωτερικο, μην μιλησω για διακοπες καλοκαιρι κλτπ. Α ρε Ελλαδισταν που μας καταντησανε να μας πετανε 1k και να λεμε και ευχαριστω. 

Πολυ γκρινια για το τιποτα. Σε καμια ευρωπαικη πρωτευουσα δεν ζει κανεις με λιγο πανω απο τον βασικο μισθο σε ενα σπιτι μονος του. Ολοι συγκατοικουν. Με αγνωστους, γνωστους ή τον/την συντροφο τους.
Κατα την ταπεινη μου αποψη αυτοι που λενε την Ελλαδα Ελλαδισταν: 
α) ειναι οι ιδιοι μερος του προβληματος
β) θεωρουν λανθασμενα οτι στις αλλες χωρες ειναι ολοι πλουσιοι και ζουν ονειρεμενα.

• Like 8
Δημοσ.
1 ώρα πριν, petros123456789 είπε

Με 1κ οχι απλα λες και ευχαριστω, πετας απο την χαρα σου κιολας!

Μόλις τώρα, dbrillis είπε

Θα ηθελα να μας επεξηγησεις λιγο τι εννοεις με αυτο που εγραψες σε παρακαλω πολυ.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
52 λεπτά πριν, dbrillis είπε

Πολυ γκρινια για το τιποτα. Σε καμια ευρωπαικη πρωτευουσα δεν ζει κανεις με λιγο πανω απο τον βασικο μισθο σε ενα σπιτι μονος του. Ολοι συγκατοικουν. Με αγνωστους, γνωστους ή τον/την συντροφο τους.
β) θεωρουν λανθασμενα οτι στις αλλες χωρες ειναι ολοι πλουσιοι και ζουν ονειρεμενα.

Γκρινια για το τιποτα, αν το τιποτα ειναι η ποιοτητα ζωης της κοινωνιας τοτε το κατι να φανταστω ειναι ο τελικος του champions league? Ασχολιαστο το α)... λογω λογικης κυριως.. και για το β) Ειπα εγω οτι στις αλλες χωρες ειναι ολοι πλουσιοι και χαρουμενοι? Αλλα τουλαχιστον στις αλλες χωρες δεν γινονται αυτα που γινονται εδω (απο τα πιο απλα οπως το να εχεις το κοτοπουλο φιλετο 8 ευρο το κιλο και βασικο 600ευρο μεχρι ολες τις κρατικες εκφανσεις, απο τα πιο προσφατα με τα χιονια μεχρι το πιο κλασσικο με τους δρομους,πεζοδρομια, χαρατσια κτλπ)

Και επειδη εχω ζησει και σε 3 χωρες του εξωτερικου εχω μια πραγματικη αποψη στο θεμα και το εκει και το εδω. Εχω περασει και το σταδιο των συγκατοικων αλλα εξω θα μεινουν με συγκατοικους κτλπ οπως λες 1ον για να αποταμιευσουν και οχι απο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ και επισης οταν ειναι σε entry positions η no qualified και για την αρχη μονο.Και μπορει με λιγο πιο πανω απο τον βασικο να μην ζουν "ανετα" (εξαρταται την χωρα παντα) αλλα μια λεξη που δεν υπαρχει εδω που θα σου πω και θα σε καλυψει. ΕΞΕΛΙΞΗ. Δουλευα εξωτερικο και ο μανατζερ μου ειχε διαφορα μισθου με εμενα σε μηδενικό. Και εδω σε αντιστοιχο σεναριο ειχε 400ευρο και ισως και με πιο πολλα προσοντα απο τον εξω (και Ο δικος μου μισθος εκει ηταν περισσοτερος απο του μανατζερ στην Ελλαδα ηδη, με μονη διαφορα λιγο πιο ακριβα σπιτια εκει χωρις να επηρεαζει και πολυ με τις τωρινες τιμες)...Αυτο σου φτανει για το "Ελλαδισταν".?

Επεξ/σία από petros123456789
  • Like 5
Δημοσ.
19 ώρες πριν, lasithi12 είπε

φιλε ειναι στο άτομο

για εμένα ειναι πολύ λιγα.

τα 150€ για το αμαξι το μηνα ειναι πολλά.

Φίλε μου πως λες ότι για σενα είναι πολύ λίγα τα 1000€ (συμφωνώ) και μετά ότι 150€ το μήνα είναι πολλά για αυτοκίνητο. 

Προσωπικά  180-200 είναι μόνο οι βενζίνες. Οκ, σε Cooper S, αλλά και ο αδερφός μου με Golf 1400 στα 150€ είναι. 

Αν βάλεις ασφάλεια 400€ μέσο όρο, τέλη κυκλοφορίας πες 240€ και ΕΝΑ 200€άρι μέσο όρο το χρόνο για συνεργείο (δε μετράω καν το να σου βγει ζημιά ή να αλλάξεις λάστιχα) θεωρώ absolute minimum ρεαλιστικά τα 200-250€ το μήνα για ένα 1400αρι αυτοκίνητο 5-8ετίας. 

Δεν βάζω ολοκαίνουριο για να είμαστε ρεαλιστές, αλλά ούτε και 15ετων γιατί ξεφεύγουμε στα κόστη.

Σίγουρα πάντως δεν είναι πολλά τα 150€, εκτός αν κινείται κάποιος με το μετρό για να πάει στην εργασία του. Εκεί ναι αλλάζει προφανώς.

Δημοσ.

ουαου 150 βενζινες? καθε μερα παω στη δουλεια με το αμαξι,60ε βενζινη το μηνα και δουλευω 6 μερες. ουαοου

οποτε αν εισαι και καπνιστης (εγω δεν ειμαι ) τοτε την εβαψες

Δημοσ.
2 ώρες πριν, petros123456789 είπε

Κοίτα φίλε μου, 1k ειλικρινά δεν είναι εύκολο ακόμα και τώρα να βρει κάποιος. Και λέω ακόμα και τώρα, γιατί οι μισθοί έχουν εκτοξευθεί σε σχέση με το ΚΟΝΤΙΝΟ παρελθόν. Μην ξεχνάμε κάποια ποστς εδώ μέσα πριν 3 και 4 χρόνια στα 500 και 550€ καθαρά. 

Σε γενικές γραμμές πάντως θεωρώ ότι πλέον ένα 800άρι καθαρό είναι αρκετά νορμάλ μισθός ΠΛΕΟΝ. 

Για το 1000άρι, αν εξαιρέσεις συγκεκριμένους κλάδους, που βέβαια πάντα ήταν πιο καλά αμειβόμενοι Ή/ΚΑΙ δύσκολο να βρουν αποδοτικό εργαζόμενο (πχ πληροφορική), οι υπόλοιποι είναι αρκετά δύσκολο να βρει κάποιος 1000€, ακόμα και τώρα. 

Σίγουρα πάντως δεν είναι ότι "σου πετάνε 1000€ και λες και ευχαριστώ". Όχι μόνο λες και ευχαριστώ, αλλά κάνεις και 10 κωλοτούμπες να σιγουρέψεις ότι θα τα πάρεις. 

Άποψή μου βέβαια, και ξαναλέω εξαιρώ συγκεκριμένους κλάδους.

ΥΓ: Στη λιανική, σχεδόν στο σύνολό της, ακόμα στα πατώματα είναι οι μισθοί, ακόμα και για "υπεύθυνους" καταστημάτων. 

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, dbrillis είπε

Τα 1000 ευρώ που αναφέρει ο ts δεν είναι λίγο πάνω από τον βασικό μισθό, είναι σχεδόν διπλάσιο ποσό από τον βασικό μισθό, σε περίπτωση που δεν γνωρίζεις ο βασικός μισθός σήμερα στην Ελλάδα είναι 569 ευρώ, τώρα πως είναι δυνατόν στην Ελλάδα του σήμερα ένας άνθρωπος που δουλεύει και αμοίβεται με τον βασικό μισθό να επιβιώνει με 569 ευρώ τον μήνα είναι απορίας άξιο, ας μας πούνε τον τρόπο αυτοι που θέσπισαν τον βασικό μισθό εκεί. Τεσπα είναι μεγάλη κουβέντα και θα χαλάσει και το παρόν νήμα.

• Like 9
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, 3DJIN είπε

ουαου 150 βενζινες? καθε μερα παω στη δουλεια με το αμαξι,60ε βενζινη το μηνα και δουλευω 6 μερες. ουαοου

οποτε αν εισαι και καπνιστης (εγω δεν ειμαι ) τοτε την εβαψες

Η βενζίνη είναι απλά μαθηματικά και μπορεί ο καθένας να την υπολογίσει. 

Τί κατανάλωση έχει το αυτοκίνητό σου, σε συνδιασμό με το κόστος του λίτρου, προφανώς πολλαπλασιάζοντας με τα χιλιόμετρα που κάνεις κάθε μέρα. 

Αν πάρουμε ένα μέσο μικρό αυτοκίνητο 8ετίας, εντός πόλης στην καλύτερη είσαι στα 8λίτ/100χλμ. Το λίτρο έστω ότι κάνει 1,70€. Άρα θες 14€ για 100χλμ. Για να κάνεις κατανάλωση 60€ πάει να πει ότι κάνεις maximum 400χλμ/μήνα. 

Αν εργάζεσαι 24 ημέρες, σημαίνει ότι μες την ημέρα κάνεις 16χλμ, δηλαδή η εργασία σου είναι στα 8χλμ απ'το σπίτι και ΔΕΝ έχω λάβει υπόψη να το χρησιμοποιήσεις για την οποιοδήποτε άλλη βόλτα. 

Οκ, doable, αλλά υπάρχει κόσμος που η εργασία του είναι ακόμα και στα 20χλμ (40 σύνολο δηλαδή), δηλαδή σχεδόν τριπλά απ'τα δικά σου. 

Θέλω να πω είναι όλα σχετικά. Πχ εγώ όπως είπα και πριν, με την κατανάλωση στο 11λτ/100χλμ χρειάζομαι 180-200€, πολύ απλά γιατί το μήνα σπάνια γράφω κάτω από 1000χλμ, δυστυχώς...

4 λεπτά πριν, Pwpwpw είπε

Τα 1000 ευρώ που αναφέρει ο ts δεν είναι λίγο πάνω από τον βασικό μισθό, είναι σχεδόν διπλάσιο ποσό από τον βασικό μισθό, σε περίπτωση που δεν γνωρίζεις ο βασικός μισθός σήμερα στην Ελλάδα είναι 569 ευρώ. 

Αυτό ακριβώς, δεν ξέρω πώς καταλήξαμε ξαφνικά να μιλάμε για μισθούς 1000€ που αφορούν ένα πολυ μικρό ποσοστό των εργαζομένων. Καλά για πρωτο-εργαζόμενους δεν το συζητάμε καν, δεν υπάρχουν τέτοια νούμερα ούτε στην πληροφορική. 

• Like 3
Δημοσ.

On 01/02/2022 at 17:40, AntreasSverkos said:

θεσσαλονικη ειναι ποιο φτηνη ρε παιδια απο αθήνα τι συζητάμε τωρα.

με 1000 σαλουγκα εισαι καλά, όλα περπατιουντε. 

Και Πάτρα το ίδιο, και ουσιαστικά οπουδήποτε αλλού όχι μόνο παλεύεται αλλά είναι και οκ. 

Τώρα Αθήνα με 1000€ δεν ξέρω, ζορίζει η φάση. Ούτε για ποτό δεν θα μπορείς να πας, με το φόβο μην τυχόν χρειαστείς ένα γιατρό 50€ και σε βγάλει εκτός προϋπολογισμού...

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...