ErrikaPet Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2022 Καλησπέρα. Θα ήθελα τη γνώμη σας σχετικά με την επιλογή φωτογραφικής μηχανής, σε κάπως οικονομική κατηγορία.. Την χρειάζομαι κυρίως για (ερασιτεχνική) φωτογράφιση αρχιτεκτονικού περιεχομένου, σπιτιών εσωτερικά και εξωτερικά. Ευχαριστώ πολύ!
highpriest Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2022 Η αρχιτεκτονική φωτογραφία και ειδικά για ερασιτεχνική χρήση δεν χρειάζεται κάποιον μεγάλο φακό ζουμ. Αντίθετα κάποιος ευρυγώνιος θα είναι σίγουρα καλύτερος. Νομίζω και με μια compact θα κάνεις άνετα την δουλειά σου. Ή και με κινητό τηλέφωνο με καλούς φακούς. Εκτός και αν θέλεις να βγάζεις βραδινές. Εκει αλλάζει το πράγμα και αρχίζει και ακριβαίνει. Δώσε πάνω κάτω το budget σου, επειδή για κάθε άνθρωπο το "οικονομική κατηγορία" σημαίνει διαφορετικά πράγματα.
ErrikaPet Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2022 2 λεπτά πριν, highpriest είπε Η αρχιτεκτονική φωτογραφία και ειδικά για ερασιτεχνική χρήση δεν χρειάζεται κάποιον μεγάλο φακό ζουμ. Αντίθετα κάποιος ευρυγώνιος θα είναι σίγουρα καλύτερος. Νομίζω και με μια compact θα κάνεις άνετα την δουλειά σου. Ή και με κινητό τηλέφωνο με καλούς φακούς. Εκτός και αν θέλεις να βγάζεις βραδινές. Εκει αλλάζει το πράγμα και αρχίζει και ακριβαίνει. Δώσε πάνω κάτω το budget σου, επειδή για κάθε άνθρωπο το "οικονομική κατηγορία" σημαίνει διαφορετικά πράγματα. Σε ευχαριστω πολύ για την απάντηση σου. Δε θέλω βραδινές λήψεις, τουλάχιστον προς το παρόν, ούτε ομως και κινητό. Γύρω στα 500 ευρω μάξιμουμ.
highpriest Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2022 18 λεπτά πριν, ErrikaPet είπε Σε ευχαριστω πολύ για την απάντηση σου. Δε θέλω βραδινές λήψεις, τουλάχιστον προς το παρόν, ούτε ομως και κινητό. Γύρω στα 500 ευρω μάξιμουμ. Με μια Lumix GX800 ή μια Olympus ΕΜ10 θα είσαι μια χαρά. Προτείνω αυτές, επειδή λες προς το παρόν. Για να μπορείς αργότερα με έναν γρήγορο φακό να τραβάς και βραδυνές. Αλλιώς θα πήγαινα σε μια πολύ καλή compact στην περίπτωση σου με σταθερό φακό, όπως την Canon PowerShot SX620 HS
skritikos Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2022 Ψηφίζω κάποιο από τα Olympus micro4/3 μοντέλα. Χρησιμοποιώ Olympus σώματα από το 2012 και δεν το έχω μετανιώσει ούτε στιγμή. 1
ErrikaPet Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2022 16 λεπτά πριν, highpriest είπε Με μια Lumix GX800 ή μια Olympus ΕΜ10 θα είσαι μια χαρά. Προτείνω αυτές, επειδή λες προς το παρόν. Για να μπορείς αργότερα με έναν γρήγορο φακό να τραβάς και βραδυνές. Αλλιώς θα πήγαινα σε μια πολύ καλή compact στην περίπτωση σου με σταθερό φακό, όπως την Canon PowerShot SX620 HS Τέλεια! Σε ευχαριστω πολύ για τις προτάσεις σου. Τείνω περισσότερο στις πρώτες δυο.. 14 λεπτά πριν, skritikos είπε Ψηφίζω κάποιο από τα Olympus micro4/3 μοντέλα. Χρησιμοποιώ Olympus σώματα από το 2012 και δεν το έχω μετανιώσει ούτε στιγμή. Σε ευχαριστω πολύ για την προταση!! 1
skritikos Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2022 Μια παρατήρηση: Αν την θες για real estate δουλειά, χρειάζεται να έχει καλή απόδοση και σε χαμηλό σχετικά φωτισμό. Ο φωτισμός μέσα σε ένα κλειστό χώρο είναι πολλές φορές χαμηλότερος από το φως έξω, ακόμη και σε σκοτεινές μέρες του χειμώνα. 1
stratigos24 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) Σκέφτεσαι μόνο για καινούρια ή και μεταχειρισμένη; Δεν είμαι ο κατάλληλος να απαντήσει για αυτού του είδους τη φωτογράφιση, αλλά μερικά που σκέφτομαι είναι τα εξής: - Ο φωτισμός θεωρώ δε θα σε απασχολήσει αν είναι καλός ή όχι, θα τραβάς σε τρίποδο και θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις χαμηλή ταχύτητα κλείστρου ώστε να παίρνεις το φως που χρειάζεσαι, χωρίς να ανεβάσεις iso ώστε να χάσεις σε ''ποιότητα''. - Αυτό που πρέπει να σκεφτείς, είναι ότι θα χρειαστείς εναν αρκετά ευρυγώνιο φακό για να χωράει όσο περισσότερο μέρος του χώρου. - Πιστεύω ότι κάμερα και να πάρεις θα είσαι οκ. Αν πάρεις nikon/canon θα χρειαστείς κάποιον φακό σε 10-20mm πχ. χωρις να ξεφύγεις πολύ σε τιμή. Σε olympus/panasonic δε ξέρω τί υπάρχει, από ότι βλέπω όμως ανεβαίνει το κόστος σε κάτι φακούς του στυλ 8-18mm κλπ. Σε sony για πιο οικονομικά μόνο με κάποιον σταθερό φακό 12mm samyang θα κάνεις κάτι (για να μη σου ανέβει πολύ το κόστος). Προσωπικά, κάποια canon με τον 10-18mm ή nikon με τον 10-20mm dx θα κοιτούσα ως οικονομική επιλογή. Aν κοίταγες σε μεταχειρισμένα, θα μπορούσες να πάρεις ένα σωμα dslr Canon (πχ 1300d) με τον 10-18, με κόστος 300-350 ευρώ. Επεξ/σία 31 Ιανουαρίου 2022 από stratigos24
GQPhDFBI Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2022 2 ώρες πριν, ErrikaPet είπε Καλησπέρα. Θα ήθελα τη γνώμη σας σχετικά με την επιλογή φωτογραφικής μηχανής, σε κάπως οικονομική κατηγορία.. Την χρειάζομαι κυρίως για (ερασιτεχνική) φωτογράφιση αρχιτεκτονικού περιεχομένου, σπιτιών εσωτερικά και εξωτερικά. Ευχαριστώ πολύ! Η ερώτηση σου είναι πολύ γενική, και στην ερασιτεχνική χρήση που αναφέρεις, αλλά και στην γνώση που έχεις πάνω στο αντικείμενο της φωτογραφίας. Εάν δεν είσαι εξοικειωμένος/η με τη χρήση μιας μηχανής dslr/mirrorless και δεν έχεις σκοπό/χρόνο να ασχοληθείς με το αντικείμενο ίσως το να στραφείς σε άλλη λύση π.χ ένα πολύ καλό κινητό ή μία point & shoot είναι προτιμότερο. Έχεις δοκιμάσει με κάποιο εξοπλισμό και δεν σε κάλυψε; Είσαι διατεθειμένος/η να κάνεις έπειτα ψηφιακή επεξεργασία; Είσαι εξοικειωμένος/η με την χρήση εξωτερικού φλας ή πιστεύεις ότι δεν σου είναι απαραίτητο; Οι ώρες που θα φωτογραφίζεις είναι ιδανικές ή στις φωτογραφίες εσωτερικών χώρων θα χρειαστείς και ένα μικρό τρίποδο; Αυτές και άλλες πολλές ερωτήσεις θα σε οδηγήσουν στο τι μπορείς να χρησιμοποιήσεις.
stratigos24 Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) Για να γελάσουμε, έπεσα τυχαία σε κάποια φωτογραφία στο Flickr ενός και προς έκπληξη μου παρατήρησα (μου άρεσαν οι φωτο του και χάζεψα το προφίλ του) ότι τραβάει με την 1300d και τον 10-18 που ανέφερα ποιο πάνω στον φίλο/η. Σε κάθε φωτο από κάτω αναφέρει με τι φακό έχει τραβηχτεί. Τραβάει με 10-18 και 17-55. Βάζω 3-4 φωτο του ενδεικτικά (με τον 10-18) και οποίος θέλει ας μπει στο προφίλ του να ρίξει μια μάτια. Είναι αυτό που λέμε τα ράσα δεν κάνουν τον παπα, τα εργαλεία τον μάστορα κλπ κλπ Επεξ/σία 31 Ιανουαρίου 2022 από stratigos24 5
DVaderLa Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 2022 Από την πλευρά μου θα πρότεινα επίσης κάτι σε m43, όμως θα προτιμούσα κάποιο σώμα με σταθεροποίηση, πχ Olympus em 10 ή Lumix gx80 (όχι gx800). Σαν πρώτος φακός ιδανικός είναι ο Lumix 12 32, αφού οι υπερευρυγώνιοι κοστίζουν αρκετά. Καλή περίπτωση φαίνεται να είναι και το σύστημα efm της Canon. https://www.skroutz.gr/s/3666644/Canon-EF-M-11-22mm-f-4-5-6-IS-STM-Canon-EF-M-Black.html Λάβε όμως υπόψιν ότι το σύστημα efm ήδη έχει σταματήσει, και δεν κυκλοφορούν πολλά πράγματα μεταχειρισμένα. 1
stratigos24 Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) 4 ώρες πριν, DVaderLa είπε Από την πλευρά μου θα πρότεινα επίσης κάτι σε m43, όμως θα προτιμούσα κάποιο σώμα με σταθεροποίηση, πχ Olympus em 10 ή Lumix gx80 (όχι gx800). Σαν πρώτος φακός ιδανικός είναι ο Lumix 12 32, αφού οι υπερευρυγώνιοι κοστίζουν αρκετά. Καλή περίπτωση φαίνεται να είναι και το σύστημα efm της Canon. https://www.skroutz.gr/s/3666644/Canon-EF-M-11-22mm-f-4-5-6-IS-STM-Canon-EF-M-Black.html Λάβε όμως υπόψιν ότι το σύστημα efm ήδη έχει σταματήσει, και δεν κυκλοφορούν πολλά πράγματα μεταχειρισμένα. Σωστός για 11-22 στο ef-m, τον είχα ξεχάσει. Σε Olympus Panasonic όμως τί φακό θα πρότεινες ; Edit: λάθος, τώρα είδα ότι γράφεις για 12-32 και τα σχετικά. Επεξ/σία 31 Ιανουαρίου 2022 από stratigos24 1
DVaderLa Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2022 20 ώρες πριν, stratigos24 είπε Σε Olympus Panasonic όμως τί φακό θα πρότεινες ; Edit: λάθος, τώρα είδα ότι γράφεις για 12-32 και τα σχετικά. Για πιο ευρυγώνιο είναι δύσκολη η ερώτηση... Είναι αρκετά ακριβοί... 1
babisskg Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2022 20 ώρες πριν, stratigos24 είπε Σωστός για 11-22 στο ef-m, τον είχα ξεχάσει. Σε Olympus Panasonic όμως τί φακό θα πρότεινες ; Edit: λάθος, τώρα είδα ότι γράφεις για 12-32 και τα σχετικά. Σε Olympus / Panasonic παίζει ο εξαιρετικός Zuiko 9mm f/8 fisheye , όπου κακώς για μένα λέγεται fisheye , τον οποίο είχα παλιότερα , ιδιαίτερα ευκολοχρηστος και παμφθηνος . 2
Ashdalande Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2022 Στις 30/1/2022 στις 8:00 ΜΜ, stratigos24 είπε - Ο φωτισμός θεωρώ δε θα σε απασχολήσει αν είναι καλός ή όχι, θα τραβάς σε τρίποδο και θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις χαμηλή ταχύτητα κλείστρου ώστε να παίρνεις το φως που χρειάζεσαι, χωρίς να ανεβάσεις iso ώστε να χάσεις σε ''ποιότητα''. - Αυτό που πρέπει να σκεφτείς, είναι ότι θα χρειαστείς εναν αρκετά ευρυγώνιο φακό για να χωράει όσο περισσότερο μέρος του χώρου. - Πιστεύω ότι κάμερα και να πάρεις θα είσαι οκ. Καλησπερα και απο εμενα, συμφωνω σε οτι ειπε ο stratigos24... Οποτε να συμπεριλαβεις στο budget σου και να ψαχτεις να αγορασεις ενα καλο τριποδο και εναν καλο ευρυγωνιο φακο. Απο κει και μετα, καμερες υπαρχουν πολλες...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα