Προς το περιεχόμενο

Dual boot Win11 - Linux mint

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Στις 30/1/2022 στις 8:17 ΜΜ, Junior22 είπε

Εγω απαντησα στο γιατι να πειραζει το setup που εχει ο hp8, οχι τι γινεται με τα υπολοιπα αρχεια αν ειναι στον ιδιο δισκο. Ουσιαστικα αυτο ρωταω επειδη κανω πρωτη φορα dual boot και παντου διαβασα για τα προβληματα που μπορει να δημιουργηθουν απο τα αρχεια των win+linux, αλλα δεν βρηκα κατι σχετικο με τα υπολοιπα αρχεια που θα εχω μετα, πχ games, torrents, αρχεια σε φακελους κλπ τα οποια θα αποθηκευονται απο 2 διαφορετικα συστηματα στον ιδιο σκληρο δισκο. Οποτε καταληγουμε πως αν εχω σε 2 σσδ τα λειτουργικα δεν εχω καποιο ιδιαιτερο φοβο για τα υπολοιπα αρχεια που θα αποθηκευω στην πορεια στον ιδιο hdd, σωστα?

Μπορεί ο φίλος από πάνω να μην είδε πρόβλημα, εγώ όμως δεν θα εμπιστευόμουν σε σημαντικά αρχεία σε ntfs να γράφει σε αυτά και το linux. Η πρόσβαση σε ntfs έχει γίνει με reverse engineering και είναι πιθανόν, έστω και απειροελάχιστα, να δημιουργηθεί πρόβλημα.

Έχεις δίκιο που ανησυχείς, για μένα καλύτερα να έχεις ένα partition με ext4 για τα δεδομένα του λινουξ. Άλλωστε το ext4 είναι πολύ πιο σταθερό file system από το ntfs.

Εγώ προσωπικά τα έχω ξεχωριστά και το linux μόνο διαβάζει σε ntfs. Όποιος φυλάει τα ρούχα του έχει τα μισά.

• Like 1
  • Απαντ. 31
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

αν κάνεις rsync με άπειρα μικρά αρχεία το ntfs τρώει σκαλώματα, σε usb δίσκους ειδικά άστα βράστα

Επεξ/σία από xrhstosiak
Δημοσ.

Θα ήθελα τη βοήθεια σας γιατί κάτι έκανα λάθος προφανώς. Είχα Linux mint, κατέβασα σε USB τα win10 και μπουταρα από το USB. Έκανα delete τους 2 ssd γιατί ήταν ntfs και έκανα install στον πρώτο. Και μετά έκανε reboot και με πέταξε στο grub. Υπάρχει τρόπος από το recovery να κάνω hard wipe τους δίσκους και να κάνω clean install τα windows? 

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, jim_p είπε

Δεν χρειαζεσαι wipe, ενα απλο φορματ σε ntfs μεσα απο τον installer των windows αρκει.

Είχα ξεχάσει να κάνω format ένα reserved κομμάτι που λογικά είχε αρχεία Linux και για αυτό με πετούσε στο grub ενώ οι ssd ήταν formatted. Άρα τώρα που έκανα format σε όλα τα partitions λογικά δεν πρέπει να υπάρχει κάτι από linux στον υπολογιστή. 

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Καλημέρα φίλε ,βγάλε όλους τους δίσκους από τον υπολογιστή ,βάλε το στικάκι και το  δίσκο  στον οποίο θέλεις να βάλεις windows και κάνε εγκατάσταση ,μετά βγάλε τον και σε άλλη θέση βάλε τον δίσκο  στον οποίο θέλεις Linux ,κάνε εγκατάσταση και μετά βάλε όλους τους δίσκους που θέλεις μαζί .Προσεξε το bios να βλέπει πρώτο τον δισκο με το λινουξ.

• Like 1
Δημοσ.

Καλησπέρα, να ρωτησω και εγω κατι (για να μην ανοιγω νεο θεμα)

Σε laptop που εχει Win10 σε NVme εχω βαλει linux mint σε USB 3.0 εξ.δίσκο και ολα καλά. Επιλεγω απο το grub menu ποιο OS θελω να ξεκινησω.

Αν καποτε κανω format τον NVme που εχω τα Win10 λογικά θα χαθεί και το Grub. Πως μπορώ να το επαναφέρω σε αυτη την περίπτωση χωρις να χρειαστεί να κανω clean install το Μint ?

Δημοσ.

Αν ο grub είναι εγκατεστημένος στο δίσκο με τα windows, ναι θα χαθεί. Σε τέτοια περίπτωση μπορείς με κάποιο linux live media(cd/dvd/usb) να τον εγκαταστήσεις ξανά με chroot στο διαμέρισμα που βρίσκεται το mint. Γιατί όμως δεν κάνεις εγκατάσταση του grub στον εξωτερικό που έχεις το mint. Έτσι θα μπορείς να μπεις στο mint ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει με τον nvme δίσκο. Καλύτερα θα ήταν να το είχες κάνει εξ' αρχής ώστε να μην πειράξεις καθόλου τον bootloader των windows στον nvme.

• Thanks 1
Δημοσ.
Στις 19/2/2022 στις 11:17 ΠΜ, dancer_69 είπε

Αν ο grub είναι εγκατεστημένος στο δίσκο με τα windows, ναι θα χαθεί. Σε τέτοια περίπτωση μπορείς με κάποιο linux live media(cd/dvd/usb) να τον εγκαταστήσεις ξανά με chroot στο διαμέρισμα που βρίσκεται το mint. Γιατί όμως δεν κάνεις εγκατάσταση του grub στον εξωτερικό που έχεις το mint. Έτσι θα μπορείς να μπεις στο mint ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει με τον nvme δίσκο. Καλύτερα θα ήταν να το είχες κάνει εξ' αρχής ώστε να μην πειράξεις καθόλου τον bootloader των windows στον nvme.

Ευχαριστώ για την απαντηση. Δυστυχώς το εκανε αυτόματα κατα την εγ/ση και δεν ηξερα πως θα μπορουσα να το βαλω στον δισκο που εχω το mint. Εχω live media USB, θα μπορούσες να μου περιγραψεις την διαδικασια?. Δηλαδή πως μπορω να βγαλω τωρα τον grub απο τον NVme και να τον βάλω στον δισκο που εχω το mint. Ο λόγος ειναι οτι μαλλον θα κανω το αντίθετο στο μέλλον, δηλαδη να βαλω το linux στον Nvme (με diskclone) και τα windows10 στον εξ/κο USB SSD

Ευχαριστώ.

Δημοσ.

Επειδή πιθανότατα έχεις σύστημα UEFI, μάλλον δεν είναι τόσο εύκολο μιας και απαιτείται ξεχωριστό διαμέρισμα EFI το οποίο λογικά αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο δίσκο με τα windows. Κι επειδή δεν έχω εμπειρία με UEFI συστήματα και dual boot, ας απαντήσει καλύτερα κάποιος που γνωρίζει. Αν τώρα πρόκειται για BIOS σύστημα, τότε απλά τρέχεις την εντολή "sudo grub-install" από τερματικό ακολουθούμενη από το όνομα του δίσκου το οποίο μπορείς να δεις με την εντολή "lsblk". Λογικά θα είναι τo "sdb".

https://www.gnu.org/software/grub/manual/grub/html_node/Installing-GRUB-using-grub_002dinstall.html

• 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Καλησπέρα σας!Έβαλα τα mint 19.3 32bit cinnamon σε ένα λαπτουδάκι 10.1 ιντσών Asus 1000HE.Όλα καλά μέχρι στιγμής απλά έχω φάει ένα κόλλημα, δε μπορώ να κάνω εγκατάσταση το Chrome!Κατέβασα το Chromium αλλά δε μπορώ να το συγχρονίσω με το λογαριασμό του Chrome, επίσης τα mint που έβαλα έχει απο default το mozilla και παω να κάνω εισαγωγή σελιδοδεικτών και δε μου βγάζει το chrome παρα μόνο το chromium!

Γνωρίζει κανείς κάτι?Στα 64bit mint σε αφήνουν να κάνεις κανονικά εγκατάσταση απο το site της Chrome σε ένα άλλο λάπτοπ που τα έχω..

Δημοσ.

Ο chrome για λινουξ εινια αποκλειστικα 64αρα εφαρμογη, απο το Μαρτιο του 2016. γιαυτο δεν γινεται να τον βαλεις στην 32αρα διανομη που εχεις.

O chromium απο την αλλη, μιας και ειναι κατι που χτιζεται απο τις διανομες και οχι απο τη google, βγαινει και σε 32αρες εκδοσεις. Αλλα απο τον Μαρτιο του 2021, μετα απο αποφαση της google, δεν εχει προσβαση στο private api που απαιτεται για sync, μεταφραση κλπ. Αν θες, μπορεις εσυ σαν χρηστης να βγαλεις τα δικα σου api keys και να τα χρησιμοποιεις με τον τροπο που λεει εδω, για να εχεις sync.

https://gist.github.com/cvan/44a6d60457b20133191bd7b104f9dcc4

Δημοσ.

Aν και δεν έχω τέτοιες γνώσεις θα προσπαθήσω να το κάνω!

Σκέφτηκα στο Desktop που έχω τώρα το Chrome να κάνω εγκατάσταση το mozilla και να κάνω συγχρονισμό ύστερα με το chrome.Τα mint 19.3 έχουν απο default το mozilla εγκατεστημένο , αν μπω με τον ίδιο λογαριασμό λογικά δε θα δω τους σελιδοδείκτες μου?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Για αυτο το σκεπτικο θες 2 λογαριασμους, εναν αυτον που χρησιμοποιεις ηδη για τον chrome και ενα νεο για τον ff. Επισης, δεν ειναι sync αλλα import απο τον chrome στον ff, μετα sync απο τον ενα ff στον αλλο και στο τελος import απο τον ff στον chromium.
Το sync ειναι κατι που γινεται αυτοματα, το import γινεται με το χερι. Αν δεν σε απασχολει αυτο ή αν προκειται να κανεις import μονο μια φορα, πασο.

Απο το παραπανω howto  για τα κλειδια, το σπαστικο κομματι ειναι να βγαλεις τα δικα σου γιατι η διαδικασια που απαιτει η google ειναι πολυπλοκη χωρις λογο. Το να τα βαλεις στην διανομη εινια υποθεση 1 λεπτου.

Επεξ/σία από jim_p
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αν εχεις ορεξη για πειραματα, ανοιξε ενα τερματικο και δωσε (σε μια σειρα ειναι ολα αυτα)

chromium --oauth2-client-id=77185425430.apps.googleusercontent.com --oauth2-client-secret=OTJgUOQcT7lO7GsGZq2G4IlT

Θα πρεπει να τρεξει τον chromium με τα παραπανω κλειδια που ειναι τα generic για sync. Αν ναι, μην βγαλεις δικα σου, απλα ποσταρε οτι σου δουλεψε και θα ποσταρω που θα τα βαλεις για να μην γραφεις καθε φορα ολο αυτο.

Credit
https://stackoverflow.com/questions/67459316/enabling-chromium-to-sync-with-google-account

Επεξ/σία από jim_p

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...