Προς το περιεχόμενο

Dual boot Win11 - Linux mint

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπερα σε ολους, εδω και λιγο καιρο εχω εγκαταστησει λινουξ στον υπολογιστη και γενικα ειμαι απολυτα ευχαριστημενος σε σχεση με τα windows. Το μονο παραπονο ειναι το gaming οποτε θελω να το γυρισω σε dual boot. Ξερω πως πρωτα καλυτερα να εγκαταστησω τα windows και μετα απο εκει τα Linux. Η ερωτηση ειναι η εξης, εχω 2 ssd 128gb και εναν hdd 1tb. Αν εχω windows και linux σε ξεχωριστους ssd, τον hdd μπορω ή πρεπει να τον χωρισω ωστε να αποθηκευω ξεχωριστα τα αρχεια? Ή καλυτερα να παρω ακομη εναν σκληρο και να ειναι τελειως ξεχωριστα τα 2 λογισμικα? Τελος, εχετε να προτεινετε καποιον καλο οδηγο για dual boot? Ευχαριστω πολυ :D

Δημοσ.

Κοίτα και γω έχω 1 δίσκο χωριστά τα win11 και σε άλλον το manjaro και φυσικά μερικούς άλλους SSD/HDD που είναι κοινοί ανάμεσα στα 2 λειτουργικά.
Στο linux μόνο πρέπει να κάνεις mount το/τα partition του HDD που έχεις τα games και θα τα διαβάζουν και τα 2 O/S

Δημοσ.
6 λεπτά πριν, Junior22 είπε

εχετε να προτεινετε καποιον καλο οδηγο για dual boot?

εγώ τρέχω στον ίδιο δίσκο και τα δυο λειτουργικά, και έχω - σώζω σε δεύτερο  ntfs τα αρχεία Βεβαια μπορεις και το καθε λειτοτργικο σε διαφορετικο δισκο

https://www.pcsteps.gr/20878-εγκατάσταση-ubuntu-μαζί-με-windows/

https://www.pcsteps.gr/29041-εγκατάσταση-linux-mint/

Δημοσ.

Εφοσον εχω 2 ssd τοτε καλυτερα να ειναι ξεχωριστα. Αλλα στον hdd δεν ξερω μηπως θα επρεπε να κανω 2 partitions 700-300gb για παραδειγμα ή αν παιζει να γινει θεμα με τα αρχεια οποτε θα ηταν καλυτερο να παρω εναν ακομη σκληρο ή εναν 500gb ssd μονο για τα linux και τα αρχεια που θα αποθηκευω οταν τα χρησιμοποιω.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
14 λεπτά πριν, Junior22 είπε

Εφοσον εχω 2 ssd τοτε καλυτερα να ειναι ξεχωριστα

σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επιλέγεις από που θα κάνει boot ο υπολογιστής απο το bios.

14 λεπτά πριν, Junior22 είπε

Αλλα στον hdd δεν ξερω μηπως θα επρεπε να κανω 2 partitions 700-300gb

καν το Αλλα για πιο λόγο ? 

Επεξ/σία από hp8
Δημοσ.
8 λεπτά πριν, hp8 είπε

σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επιλέγεις από που θα κάνει boot ο υπολογιστής απο το bios.

καν το Αλλα για πιο λόγο ? 

Δεν γινεται με το grub να διαλεγω σε ποιο θα κανει boot? Μονο αν ειναι στον ιδιο δισκο γινεται με αυτον τον τροπο?

Ρωταω μηπως παιζει θεμα με επικαλυψη των αρχειων στον ιδιο δισκο και θεωρω αν τον χωρισω τον hdd ισως ειναι πιο ασφαλη τα αρχεια.

Δημοσ.
Μόλις τώρα, Junior22 είπε

Δεν γινεται με το grub να διαλεγω σε ποιο θα κανει boot?

ταν είναι στον ίδιο δίσκο ναι Έτσι το έχω εγώ

Δημοσ.

Λογικα και σε ξεχωριστους δισκους να ειναι, ολο και καποιος τροπος θα υπαρχει για να μην μπαινω στο bios αν δεν θελω το default λογισμικο να bootarei. Οποτε αν εχω στον ιδιο σκληρο τα αποθηκευμενα αρχεια δεν θα εχω θεμα κατα πασα πιθανοτητα, σωστα?

Δημοσ.
8 λεπτά πριν, Junior22 είπε

Οποτε αν εχω στον ιδιο σκληρο τα αποθηκευμενα αρχεια δεν θα εχω θεμα κατα πασα πιθανοτητα, σωστα?

μπορείς να γίνεις πιο σαφής ?  Τα windows βλέπουν  ntfs το  linux και ntfs

Δημοσ.

Ουσιαστικά ρωτάω αν θα υπάρχει θέμα να χαθούν δεδομένα ή να καταστραφουν αρχεία, επειδή θα αποθηκευονται στον ίδιο δίσκο αλλά δεν θα είναι του ίδιου τύπου (όπως λες τα Linux αποθηκεύουν και αλλου είδους αρχεία). Αν ήταν ξεχωριστοί δίσκοι οκ, απλώς επειδή τα downloads που θα κάνω από win και τα downloads που θα κάνω από Linux θα καταλήγουν στον ίδιο δίσκο, ρωτάω μήπως θα δημιουργηθεί πρόβλημα. 

Δημοσ.

Τωρα με συγχωρεις αλλα μαλλον εχεις κολησει ανευ λογου. Δηλαδη αν εχεις εναν δισκο με δυο λειτουργικα, οπως το σλλο παιδι που εγραψε ποιο πανω, γιατι δεν πειραζει και τωρα θα πειραξει;

Δημοσ.
10 λεπτά πριν, Ussr είπε

Τωρα με συγχωρεις αλλα μαλλον εχεις κολησει ανευ λογου. Δηλαδη αν εχεις εναν δισκο με δυο λειτουργικα, οπως το σλλο παιδι που εγραψε ποιο πανω, γιατι δεν πειραζει και τωρα θα πειραξει;

Πειράζει το να έχεις στον ίδιο δίσκο τα Λίνουξ με τα Windows. Όχι απαραίτητα, αλλά πειράζει. Αν σε ένα σύστημα έχεις θέμα, μπορεί να μην bootαρει σε κανένα από τα δύο ή μπορεί να γίνει overwrite στα αρχεία. Δεν λέω ότι θα γίνει υποχρεωτικά, αλλά σίγουρα είναι πιο επίφοβο από το να τα έχεις σε 2 ξεχωριστούς δίσκους. 

Δημοσ.

Δεν με καταλαβες.

Μπορεις να εχεις οσα συστηματα αρχειων θες στον ιδιο δισκο χωρις προβλημα. Τα προβληματα των dual boot δημιουργουνται επειδη μπλεκονται οι loader τους οχι κατι αλλο, εσυ θα εχεις τον καθε boot loader στον δισκο του. 

Δημοσ.

Εγω απαντησα στο γιατι να πειραζει το setup που εχει ο hp8, οχι τι γινεται με τα υπολοιπα αρχεια αν ειναι στον ιδιο δισκο. Ουσιαστικα αυτο ρωταω επειδη κανω πρωτη φορα dual boot και παντου διαβασα για τα προβληματα που μπορει να δημιουργηθουν απο τα αρχεια των win+linux, αλλα δεν βρηκα κατι σχετικο με τα υπολοιπα αρχεια που θα εχω μετα, πχ games, torrents, αρχεια σε φακελους κλπ τα οποια θα αποθηκευονται απο 2 διαφορετικα συστηματα στον ιδιο σκληρο δισκο. Οποτε καταληγουμε πως αν εχω σε 2 σσδ τα λειτουργικα δεν εχω καποιο ιδιαιτερο φοβο για τα υπολοιπα αρχεια που θα αποθηκευω στην πορεια στον ιδιο hdd, σωστα?

Δημοσ.
12 λεπτά πριν, Junior22 είπε

Οποτε καταληγουμε πως αν εχω σε 2 σσδ τα λειτουργικα δεν εχω καποιο ιδιαιτερο φοβο για τα υπολοιπα αρχεια που θα αποθηκευω στην πορεια στον ιδιο hdd, σωστα?

οχι Εγω ειμαι ετσι (φωτο) 6 χρονια σε 3 pc χωρις κανενα θεμα

Spoiler

2139928546_.png.e4d2eee31696dc72f801fba54a98f516.png

• Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...