Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
10 ώρες πριν, Glikos είπε

Εμβόλιο για το κανονικό HIV ή το gay?

Ah, ο και καλά edgy παπάρας της παρέας 

• Απαντ. 88
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Και μόνο που σε ένα τέτοιο νέο. Ενα σωρό κόσμος πετάει το γέλιο, καταλαβαίνεις τι γίνετε και τι μυαλό κουβαλάμε!

Μακάρι να πετύχει και σωθεί κόσμος.

Δημοσ.
13 λεπτά πριν, Nspider είπε

Και μόνο που σε ένα τέτοιο νέο. Ενα σωρό κόσμος πετάει το γέλιο, καταλαβαίνεις τι γίνετε και τι μυαλό κουβαλάμε!

Μακάρι να πετύχει και σωθεί κόσμος.

Για αυτό υπάρχει και ο όρος φυσική επιλογή.

Δημοσ.
4 ώρες πριν, TasMan είπε

Μην το λες αυτό φίλε μου. Κατ'αρχήν προστατεύειται ΟΛΟ το υγειονομικό προσωπικό. Κάνει ένας γιατρός αιμοληψία και κατά λάθος τρυπιέται με τη βελόνα. Κάνει CPR σε έναν ασθενή και πετάγεται αίμα στο πρόσωπό του. Παραδείγματα έχω να σου πω πολλά. Θα μου πεις να προστατευτεί, συμφωνώ στη θεωρία αλλά πρακτικά δε γίνεται πάντα. Την ώρα που παθαίνει κάποιος ανακοπή μπροστά σου δε σκέφτεσαι "Περίμενε να φορέσω τη στολή μου ΜΗΠΩΣ κουβαλάει κάτι". Θα έπρεπε αλλά δεν το κάνεις, πέφτεις με τα μούτρα να τον σώσεις. Επίσης έστω ότι έρχεσαι σε επαφή με κάποιον και φοράς προφυλακτικό κανονικά. Αν σπάσει; Απατάει κάποιος τον/την σύντροφό του χωρίς προφυλάξεις (κακώς μεν αλλά γίνεται). Ο/Η σύντροφος τι φταίει; Βάλε τώρα όλα όλα αυτά τα παραδείγματα σε ποσοστά πληθυσμού και υπολόγισε πόσοι χρειάζονται ένα τέτοιο εμβόλιο.

Σωστές οι παρατηρήσεις για το υγειονομικό προσωπικό, δεν τις είχα σκεφτεί. Απλά από το αρχικό μου ποστ η σκέψη ήταν η εξής (και πολλοί δεν το κατάλαβαν ή το κατάλαβαν και πάλι διαφωνούν). Αν το εμβόλιο προστατεύει για λίγους μήνες, όπως τα αντίστοιχα για τον covid, δεν ξέρω πόσο πρακτικό αλλά και ιατρικά θεμιτό θα ήταν να μπει κάποιος στην διαδικασία 1-2-3 εμβολιασμών κάθε χρόνο για την περίπτωση του "μπας και γίνει η στραβή". Εκεί το εμβόλιο θα ήταν χρήσιμο για συγκεκριμένη κατηγορία εργαζόμενων ή για άτομα που ακολουθούν συγκεκριμένο τρόπο ζωής. Και ο/η σύζυγος δεν πρόκειται να κάνει το εμβόλιο κάθε 3-6 μήνες. Και αν το κάνει δεν θα το πει στον σύντροφο για ευνόητους λόγους.

Αν το εμβόλιο προστατεύει για χρόνια, για πολλά χρόνια, ΟΚ, αλλά η όλη ένστασή μου στο να εντάσσουμε το ένα εμβόλιο μετά το άλλο στον προγραμματισμό μας, έχει να κάνει με το από τι μας προστατεύει και για πόσο χρονικό διάστημα. Ένας άνθρωπος μπορεί να πάθει 100 σοβαρά πράγματα και θα μπορούσαν να βγουν 100 εμβόλια για αυτά. Να τα κάνεις μια φορά στην ζωή σου ή κάθε 10-20 χρόνια ίσως να έχει λογική. Να τα κάνεις κάθε χρόνο, μάλλον πιο πολύ θα επιβαρύνεται ο οργανισμός στο τέλος, χώρια τυχόν παρενέργειες.

Δημοσ.

@john_dr

Έχεις απόλυτο δίκιο σε αυτό αλλά εξαρτάται από την ανοσιακή απάντηση που θα χτίζει ο οργανισμός. Δηλ. ορισμένες ιώσεις δεν εγκαταλείπουν μόνιμη ανοσία (πχ κρυολογήματα, γρίππες, COVID) οπότε οι αλεπάλληλες δόσεις είναι αναγκαίες (όπως Η1Ν1 ή COVID). Άλλες ιώσεις όμως (πχ από τις πιο σοβαρές η HPV στις γυναίκες ή για την ηπατίτιδα Β που κάνουμε όλοι μας) 2-3 δόσεις σε συγκεκριμένα διαστήματα είναι αρκετές για να μας προφυλλάσουν χρόνια. Αν λοιπόν ο εμβολιασμός για τον HIV ανήκει στη 2η περίπτωση τότε είναι πρακτικό να γίνει από όλους. Αν ανήκει όμως στην 1η περίπτωση που θέλει κάθε λίγο επανάληψη θα πρέπει να εκτιμηθεί το όφελος στους ανθρώπους με υψηλό ρίσκο λοίμωξης.

• Like 2
Δημοσ.
22 ώρες πριν, kavouras είπε

Απορώ πως θεωρείται επαναστατική η τεχνολογία mRNA. Θα σας πω την αποψή μου ως ιατρός μικροβιολόγος, συγνώμη για το κατεβατό. Μετά την εισαγωγή μορίων mRNA στο σώμα, τα μόρια αυτά εισέρχονται στα κύτταρα (και συγκεκριμένα στο κυτταρόπλασμα), οδηγούνται στα ριβοσώματα και εκεί κωδικοποιούν την παραγωγή μιας πολύ συγκεκριμένης πρωτείνης. Η πρωτείνη αυτή βγαίνει εκτός κυττάρων και οι μηχανισμοί του ανοσοποιητικού την ανιχνεύουν ως ξένο σώμα και παράγουν αντισώματα. Τα αντισώματα ενώνονται με τη συγκεκριμένη πρωτείνη, με αποτέλεσμα πλέον να αλλοιώνεται η δομή της και πλέον μη μπορεί να λειτουργήσει. Αυτό το σύμπλεγμα πρωτείνης-αντισώματος είναι ακίνδυνο για τον οργανισμό και θεωρείται πλέον απόβλητο. Πχ στα εμβόλια mRNA για covid, η πρωτείνη που κωδικοποιείται είναι μια ακίδα που έχει ο ιός στην κάψα του. Οπότε όταν μπει ο ιός στο σώμα, τα αντισώματα αυτά θα κολλήσουν πάνω στις ακίδες του και πλέον ο ιός δεν θα είναι λειτουργικός και θα αποβληθεί-διασπαστεί.

Ενα κλασικού τύπου εμβόλιο (δηλαδή μη γενετικού τύπου όπως είναι τα mRNA που σας περιέγραψα) δουλεύει ως εξής: Παίρνουμε έτοιμη την πρωτείνη που θέλουμε (είτε είναι τμήμα του ιού, είτε ο ιός ολόκληρος εξασθενημένος ή νεκρός κτλ κτλ) και την εισάγουμε στο σώμα. Ο οργανισμός πάλι την ανιχνεύει ως ξένο σώμα και με την ίδια ακριβώς διαδικασία παράγει αντισώματα. Πχ το εμβόλιο της sinovac https://www.who.int/news-room/feature-stories/detail/the-sinovac-covid-19-vaccine-what-you-need-to-know που είναι αναγνώρισμενο απο τον ΠΟΥ, χρησιμοποιεί την ακίδα (πρωτείνη) του ιού (την ίδια ακίδα που αναφέρθηκα πιο πάνω), την οποία εισάγει στο σώμα και τελικά παράγονται αντισώματα εναντίον της.

Οπότε ποιό το όφελος να εισάγουμε στον οργανισμό mRNA και να γίνει όλη αυτή η πολύπλοκη διαδικασία, τη στιγμή που μπορούμε να εισάγουμε έτοιμη πρωτείνη, όπως κάναμε τόσα χρόνια με όλα τα υπόλοιπα εμβόλια; Κατα την άποψή μου κανένα όφελος δεν υπάρχει.

Αυτή ήταν μια υποτυπώδης περιγραφή των μεθόδων εμβολιασμού και της λειτουργίας του ανοσοποιητικού, για να μπορέσω να εξηγήσω τη δυσπιστία μου ως προς τα mRNA εμβόλια και τον HIV. Η πιο βασική αιτία που δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμη εμβόλιο για τον HIV, είναι επειδή ο ιός αυτός μεταλλάσσεται απίστευτα γρήγορα. Οπότε εισάγουμε μια πρωτείνη του με εμβόλιο και ο οργανισμός παράγει αντισώματα για αυτή την πρωτείνη. Όμως ο ιός θα μεταλαχθεί σχεδόν αμέσως, δηλαδή θα αλλάξει τις πρωτείνες του, επομένως τα αντισώματα δεν θα βρίσκουν τη συγκεκριμένη πρωτείνη, δεν θα έχουν που να προσκολληθούν και θα είναι άχρηστα. Οπότε έχουν προσπαθήσει αμέτρητες φορές και έχουν εισάγει ό,τι κομμάτι (πρωτείνη) του ιού μπορούσαν, αλλα όπως είπαμε λόγω των ταχύτατων μεταλάξεων καμία πρωτείνη τελικά δεν βοήθησε. Οπότε το mRNA που θέλουν να εισάγουν, ποιά πρωτείνη του ιού θα παράγει; Πως είναι δυνατόν τόσα χρόνια (απο το 1984 προσπαθούν) να μην την έχουν δοκιμάσει αυτή τη συγκεκριμένη πρωτείνη; 

Με λίγα λόγια (κατα την άποψή μου) η τεχνολογία mRNA κάνει μια απλή φυσική διαδικασία εντελώς πολύπλοκη, χωρίς να προσφέρει κάτι παραπάνω.

Μετανθρωπισμό το λένε. Κάποιοι την έχουν δει θεοί. Χαρακτηριστικό γνώρισμα όσων έχουν μεγάλη εξουσία στα χέρια τους. Το πώς θα αντιδράσει το ανθρώπινο σώμα μεσομακροχρόνια δεν ξέρουμε. Θα μάθουμε με τα δις πειραματόζωα ανθρώπους λόγω κορονοϊού. 

Δημοσ.
2 ώρες πριν, kavouras είπε

Λες να μη γνωρίζω τι σημαίνει mRNA ως μικροβιολόγος; Εννοείται οτι εχω διαβάσει πως λειτουργούν τα εμβόλια mRNA. Γιαυτό έκανα και μια υποτυπώδη περιγραφή της λειτουργίας τους με απλή ορολογία για να καταλαβαίνουν όσοι δε γνωρίζουν.

Όπως έκανα και εγω αυτή την απλή περιγραφή, κάνε και εσυ μια περιγραφή να μου εξηγήσεις που ακριβώς κάνω λάθος.

Αν εισαι μικροβιολογος όπως αναφερεις θα επρεπε να γνωριζεις οτι το mrna μεταφέρει την πληροφορια του πως θα "ανταπεξελθει" ο οργανισμός σε μια λοίμωξη κτλ αρα το να "βαλεις" απλα την πρωτεινη ειναι οπως λεει και το ρητο "αν θελεις να βοηθήσεις καποιον του μαθαινεις να ψαρευει, δεν του δινεις το ψαρι"

• Confused 1
Δημοσ.
14 λεπτά πριν, fysikos είπε

Αν εισαι μικροβιολογος όπως αναφερεις θα επρεπε να γνωριζεις οτι το mrna μεταφέρει την πληροφορια του πως θα "ανταπεξελθει" ο οργανισμός σε μια λοίμωξη κτλ αρα το να "βαλεις" απλα την πρωτεινη ειναι οπως λεει και το ρητο "αν θελεις να βοηθήσεις καποιον του μαθαινεις να ψαρευει, δεν του δινεις το ψαρι"

Πολύ επιστημονική η εξήγησή σου φίλε μου, με φοβερά στοιχεία και επιχειρήματα! 

Ο μόνος σκοπός του mRNA είναι να μεταφέρει την πληροφορία απο το DNA που βρίσκεται στον πυρήνα του κυττάρου στο κυτταρόπλασμα και συγκεκριμένα στα ριβοσώματα. Γιαυτό και ονομάζεται messenger RNA (mRNA), γιατι απλά μεταφέρει ενα μήνυμα (αγγελιοφόρο RNA). Το mRNA στα ριβοσώματα (με τη βοήθεια του tRNA-transfer που μεταφέρει αμινοξέα) δημιουργεί ΜΟΝΟ πρωτείνες (η διαδικασία αυτή λέγεται μετάφραση). Ξαναλέω το mRNA μπορεί να δημιουργήσει ΜΟΝΟ πρωτείνες και δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο!

Εσυ αναφέρεις οτι "το mrna μεταφέρει την πληροφορια του πως θα "ανταπεξελθει" ο οργανισμός σε μια λοίμωξη", τί εννοείς ακριβώς μπορείς να μας εξηγήσεις? Αν μπορείς χρησιμοποίησε έστω και απλή επιστημονική ορολογία και όχι άκυρες παρομοιώσεις, αλλιώς δεν έχει νόημα η συζήτηση...

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, john_dr είπε

Σωστές οι παρατηρήσεις για το υγειονομικό προσωπικό, δεν τις είχα σκεφτεί. Απλά από το αρχικό μου ποστ η σκέψη ήταν η εξής (και πολλοί δεν το κατάλαβαν ή το κατάλαβαν και πάλι διαφωνούν). Αν το εμβόλιο προστατεύει για λίγους μήνες, όπως τα αντίστοιχα για τον covid, δεν ξέρω πόσο πρακτικό αλλά και ιατρικά θεμιτό θα ήταν να μπει κάποιος στην διαδικασία 1-2-3 εμβολιασμών κάθε χρόνο για την περίπτωση του "μπας και γίνει η στραβή". Εκεί το εμβόλιο θα ήταν χρήσιμο για συγκεκριμένη κατηγορία εργαζόμενων ή για άτομα που ακολουθούν συγκεκριμένο τρόπο ζωής. Και ο/η σύζυγος δεν πρόκειται να κάνει το εμβόλιο κάθε 3-6 μήνες. Και αν το κάνει δεν θα το πει στον σύντροφο για ευνόητους λόγους.

Αν το εμβόλιο προστατεύει για χρόνια, για πολλά χρόνια, ΟΚ, αλλά η όλη ένστασή μου στο να εντάσσουμε το ένα εμβόλιο μετά το άλλο στον προγραμματισμό μας, έχει να κάνει με το από τι μας προστατεύει και για πόσο χρονικό διάστημα. Ένας άνθρωπος μπορεί να πάθει 100 σοβαρά πράγματα και θα μπορούσαν να βγουν 100 εμβόλια για αυτά. Να τα κάνεις μια φορά στην ζωή σου ή κάθε 10-20 χρόνια ίσως να έχει λογική. Να τα κάνεις κάθε χρόνο, μάλλον πιο πολύ θα επιβαρύνεται ο οργανισμός στο τέλος, χώρια τυχόν παρενέργειες.

για αυτο σου ειπα οτι δεν εχεις βασικες γνωσεις και καλο θα ηταν να μαθεις πρωτου εκφρασεις αποψη. κανενα εμβολιο δεν ειναι για παντα. οσο εμβολια εχεις κανει το πολυ να κρατησουν για καποια λιγα χρονια 1-2-3. καθε χρονο το υγειονομικό προσωπικο στα νοσοκομεια κανει εμβολια οπως το ετησιο εμβολιο της γριπης (ολοι οχι μονο καποιοι ). το οτι εσυ δεν ηξερες οτι τα εμβολια δεν κρατανε για χρονια και οτι εσυ δεν ηξερες οτι ο κοσμος γενικα κανει εμβολια και ετησια δεν σημαινει οτι δεν ειναι σωστο. λες μαλλον θα επιβαρυνεται ο οργανισμος που το στηρίζεις αυτο και με ποιες γνωσεις; επειδη ετσι νομιζεις; επειδη λενε οι γιατροι μην παίρνετε αντιβιωσεις χωρις λογο γιατι κανουν τους μικροοργανισμους πιο ανθεκτικους θεωρεις οτι το ιδιο ειναι και το εμβολιο; να πας να πεις για τα εμβολια στα παιδακια που πριν 10ετιες μενανε παράλυτα   απο Πολιομυελίτιδα κτλ κτλ. ξανα λεω δεν εχεις γνωσεις για να μπορεις να εχεις αποψη ή τουλαχιστον οταν καποιος σου εξηγει καποια πραγματα να μην επιμενεις στο δικο σου. καταλαβαινουμε τι λες και σου λεμε οτι ειναι λαθος. δεν εχουμε κατι μαζι σου απλα ειναι λαθος. επειδη λοιπον βγηκαν τα εμβολια και επειδη κανεις και καποιες ιατρικες πραξεις ακομα εχεις φτασει να ζεις σχεδον 80-100 χρονια και να μην πεθαινεις στα 40. και μ λες ποσα εμβολια θα πρεπει να κανεις κτλ αν θες μην κανεις και κανενα εσυ απλα απο την στιγμη που δεν στηρίζεις σε κατι επιστημονικο την αποψη σου να δεχεσαι αυτους που σου λενε και σου εξηγουν το γιατι . φιλικα

Επεξ/σία από kata_tixi
  • Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, kavouras είπε

Πολύ επιστημονική η εξήγησή σου φίλε μου, με φοβερά στοιχεία και επιχειρήματα! 

Ο μόνος σκοπός του mRNA είναι να μεταφέρει την πληροφορία απο το DNA που βρίσκεται στον πυρήνα του κυττάρου στο κυτταρόπλασμα και συγκεκριμένα στα ριβοσώματα. Γιαυτό και ονομάζεται messenger RNA (mRNA), γιατι απλά μεταφέρει ενα μήνυμα (αγγελιοφόρο RNA). Το mRNA στα ριβοσώματα (με τη βοήθεια του tRNA-transfer που μεταφέρει αμινοξέα) δημιουργεί ΜΟΝΟ πρωτείνες (η διαδικασία αυτή λέγεται μετάφραση). Ξαναλέω το mRNA μπορεί να δημιουργήσει ΜΟΝΟ πρωτείνες και δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο!

Εσυ αναφέρεις οτι "το mrna μεταφέρει την πληροφορια του πως θα "ανταπεξελθει" ο οργανισμός σε μια λοίμωξη", τί εννοείς ακριβώς μπορείς να μας εξηγήσεις? Αν μπορείς χρησιμοποίησε έστω και απλή επιστημονική ορολογία και όχι άκυρες παρομοιώσεις, αλλιώς δεν έχει νόημα η συζήτηση...

δεν υπολόγιζα να κατεβάσω τις βασικές αρχες της βιολογίας και της γενετικής σε ενα τεχνολογικο φορουμ....προσπαθησα να εκλαϊκευσω την διαδικασία...εχεις νοημα οτι δεν προχωρά η συζητηση μαζί σου.

Δημοσ.

Μακάρι να πάνε όλα καλά. Η θεία μου πέθανε το 1993 από HIV. Την πήρε μια μέρα ένας πρώην και της είπε έχω HIV, πήγαινε να δεις αν έχεις και εσύ και τελικά είχε. Τώρα αν ξενοπηδούσε ο τύπος, πως το κόλλησε, δεν έχω ιδέα. Ξέρω ότι και αυτός και η θεία μου - καλά να είσαι εκεί πάνω Ελένη - πέρασε πολύ άσχημα τα τελευταία χρόνια της ζωής της και είχε και πολύ άσχημο θάνατο.

Έχουν βελτιωθεί ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ τα πράγματα από τότε με τα φάρμακα που υπάρχουν αλλά ναι, όπως αναφέρθηκε κοστίζουν πολλά σε ορισμένες χώρες.

Μακάρι να βρεθεί κάτι και σύντομα. Δεν το εύχομαι σε κανέναν να περάσει αυτά που είδα με τα μάτια μου να περνάει η θεία μου, σιχαμένη αρρώστια.

• Sad 3
Δημοσ.
Στις 31/1/2022 στις 1:51 ΠΜ, teovag είπε

Διάβασε αυτό συνάδελφε για να καταλάβεις … είναι η ταχύτητα παραγωγής των εμβολίων, η αποτελεσματικότητα τους έναντι ιών που παρακάμπτουν την επίκτητη ανοσία (πχ HIV, COVID19) και η δυνατότητα για ανοσοθεραπεία σε μη λοιμώδη νοσήματα ( πχ νεοπλασίες),. Για όλα τα αλλά λοιμώδη νοσήματα …έχεις δίκιο… εκτός από την ταχύτητα παραγωγής αποτελεσματικών εμβολίων: στα συμβατικά παράγονται πιο γρήγορα όσα είναι από εξασθενημένους ιούς και όχι όσα έχουν τμήματα αυτών, καθώς πρέπει να φτιάχνουν το dna, να το βάζουν σε άλλους μικροοργανισμούς, να παράγουν την πρωτεΐνη και μετά να την εισάγουν και αυτή να διατηρεί την ανοσογονο δράση (λοιμογόνο δεν έχει…έτσι κι αλλιώς) όταν εισέρχεται στον όρο… με το όχημα του mRNA πολλά στάδια παρακάμπτονται). 

Ένα άλλο που ίσως ενδιαφέρον να αναφερθεί είναι με το mRNA παρακάμπτεις την ανάπτυξη σε αυγά και έτσι δεν έχεις την πιθανή δημιουργία αλλεργίας λόγω αλβουμίνης. Θεωρητικά πέρα από ανάπτυξη σε αυγά υπάρχει ήδη εναλλακτικά ή χρήση κυτταρικών σειρών για να σου παράγουν την πρωτεΐνη αλλά σίγουρα πιο περίπλοκο ακόμη. 

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...