Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
1 ώρα πριν, rodosf1 είπε

το γνωρίζω φίλε μου, οι χημικοί της Moderna ανακάλυψαν προ 15ετιας περίπου την τεχνική. Αυτό εννοούσα. 

οχι δεν ειναι προ 15ετιας. ειναι απο το 1975 περιπου

  • Απαντ. 88
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
1 ώρα πριν, john_dr είπε

50 εμβόλια κάθε 3-6 μήνες; Για τον corona κατανοώ την ανάγκη του εμβολίου, για το aids, πέρα από όσους δουλεύουν στην βιομηχανία πορνό ή Σπαλιάρες, δεν κατανοώ που θα τους εξυπηρετήσει ένα τέτοιο εμβόλιο. Στο aids ειδικά νομίζω έχει περισσότερη ουσία η ανάπτυξη κάποιου φαρμάκου που θα εξουδετερώνει πλήρως τον ιό. Εκτός και αν στην περίπτωση του aids αποκτάει κάποιος προστασία για 5-10 χρόνια.

Στον καρκίνο δεν ξέρω αν θα μπορούσαν να βγάλουν κάτι. Όπου και εκεί θα θεωρούσα ημιάχρηστο ένα εμβόλιο που σε προστατεύει για 3-6 μήνες - με εξαίρεση άτομα με βεβαρυμένο ιστορικό στην οικογένειά τους και άρα σίγουρη προδιάθεση, αλλά θα είχε ενδιαφέρον αν μπορούσε να περιορίζει τις μεταστάσεις ή να εμποδίζει την επανεμφάνιση μετά από μια πετυχημένη θεραπεία.

 

οτι δηλαδη δεν κολαει κανονικος κοσμος aids? στην αφρικη δλδ που ειδικα παλιοτερα και ισως και τωρα γινεται χαμος δεν κολλανε εκει; επειδη δεν το βλεπεις εσυ γυρω σου δεν σημαινει οτι δεν υπαρχει. προφανως για να το ψαχνουν καποιος λογος θα υπαρχει. και επειδη οπως και ο ιδιος λες δεν ξερω. καλο ειναι να μην θεωρουμε ημιαχρηστα ή αχρηστα πραγματα για τα οποια δεν εχουμε γνωσεις (ουτε εγω τις εχω).

1 ώρα πριν, moumiaq είπε

Το AIDS πλέον δεν «θερίζει» όπως στις αρχές του 1980 . Ακόμα και στην Αφρική πλέον υπάρχει σωστή ενημέρωση επι του θέματος .

παρολα αυτα αν το κολλησεις δεν γιατρεύεσαι. οποτε ενα εμβολιο το οποιο θα μπορουσε να σε προστατέψει θα ηταν πολυ χρήσιμο.

1 ώρα πριν, Stergios74 είπε

Σε ορισμένες χώρες της Αφρικής υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με το aids. Αλλά και εδώ είναι υπαρκτό το πρόβλημα. Υπάρχει στην πορνεια (και στους πελάτες), στη χρήση ναρκωτικών, σε όσους αλλάζουν συχνά συντρόφους και σε όλους οσους έρχονται σε επαφή με όλους τους παραπάνω. Φυσικά όποιος θεωρεί ότι δεν κινδυνεύει ας μην το κάνει. 

προφανως το εμβολιο του aids δεν θα το κανουν ολοι. θα το κανουν σε συγκεκριμενες χωρες και συγκεκριμενες κοινονικες ομαδες οπως και σε κοσμο που θα έχει άμεση επαφη με ανθρωπους επιφοβους και θα εχει σχεση με χωρες και κοινονικες ομαδες που θα ειναι μεγαλο το ποσοστο επικινδυνότητας. 

Δημοσ.
13 λεπτά πριν, kata_tixi είπε

οχι δεν ειναι προ 15ετιας. ειναι απο το 1975 περιπου

Μια μικρή διόρθωση φίλε μου, άλλο πότε το ανακαλύψαμε, άλλο πότε καταλάβαμε πως λειτουργεί και άλλο πότε αρχίσαμε να δουλεύουμε με αυτό…

Δημοσ.

μακαρι ρε φιλε, πραγματικα αν καταφερουμε να νικησουμε και το HIV και πολλες μορφες καρκινου, θα εχουμε προχωρήσει πολυ σαν ανθρωποτητα.

  • Like 1
Δημοσ.
10 λεπτά πριν, kata_tixi είπε

οτι δηλαδη δεν κολαει κανονικος κοσμος aids? στην αφρικη δλδ που ειδικα παλιοτερα και ισως και τωρα γινεται χαμος δεν κολλανε εκει; επειδη δεν το βλεπεις εσυ γυρω σου δεν σημαινει οτι δεν υπαρχει. προφανως για να το ψαχνουν καποιος λογος θα υπαρχει. και επειδη οπως και ο ιδιος λες δεν ξερω. καλο ειναι να μην θεωρουμε ημιαχρηστα ή αχρηστα πραγματα για τα οποια δεν εχουμε γνωσεις (ουτε εγω τις εχω).

Μπορεί να λες στο τέλος ότι δεν ξέρεις, αλλά στο ποστ σου φαίνεσαι απόλυτα σίγουρος.

Απλά να υπενθυμίσω ότι η υπερκατανάλωση φαρμάκων είναι κάτι που δεν συνίσταται και από τους ίδιους τους γιατρούς. Το να αρχίσουν οι επόμενες γενιές να τραβάνε από 15 εμβόλια προληπτικά κάθε λίγο και λιγάκι, δεν είναι κατ' ανάγκη σωστή επιλογή. Αυτό λέω για όσους δεν κατάλαβαν.

Ξανά λέω. Η υπερκατανάλωση φαρμάκων για δεκαετίες τώρα ακούμε από τους γιατρούς ότι δεν είναι σωστή πρακτική. τα εμβόλια είναι ΚΑΙ αυτά ένα είδος φαρμάκου. Και για να προλάβω κάποιους, είναι άλλο πράγμα ένα υπαρκτό καθημερινό πρόβλημα όπως ο κοβιντ και άλλη ιστορία το aids. Για να ανησυχείς για το aids ή πρέπει να κάνεις συγκεκριμένη δουλειά ή να έχεις συγκεκριμένο στυλ ζωής.

Η Αφρική είναι άλλη παράμετρος που δεν γνωρίζω. Αν εκεί κάτω το πρόβλημα είναι πολύ έντονο, τότε μιλάμε και πάλι για ειδική περίπτωση στην οποία ο σχετικός εμβολιασμός ίσως να αποτελεί λύση αν οτιδήποτε άλλο π.χ. ενημέρωση κοινού, έχει αποτύχει.

  • Like 2
  • Confused 2
Δημοσ.
2 ώρες πριν, nemom είπε

Και με τον αστικό μύθο που έλεγε πως δε βρίσκουν το «εμβόλιο για πάσα νόσο» επειδή «κερδίζουν από τις θεραπείες»,
πώς θα ζήσουν οι παραμυθάδες; 😄

 

2 ώρες πριν, nemom είπε

για να προλαμβάνει μια ασθέναια κάποιο εμβόλιο
θα πρέπει στην αιτιοπαθολογία της ασθένειας να συμμετέχει ιός κλπ

αν στην αιτιοπαθολογία ενός τύπου καρκίνου δεν περιλαμβάνεται ιός πχ
δεν έχει πεδίο ύπαρξης το οποιοδήποτε εμβόλιο για την πρόληψη του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου

και πάλι ακόμα
για κάθε τύπο καρκίνου που υποτιθέμενα βρεθεί εμβόλιο
το εμβόλιο θα προλαμβάνει μόνο τις προσβολές που θα σχετίζονται με το συγκεκριμένο αιτιοπαθογόνο μικρόβιο (που το πολεμά το εμβόλιο)
αλλά δε θα αποτρέπει γενικώς τις προσβολές του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου που σχετίζονται με άλλες αιτίες (γενετική προδιάθεση, ακτινοβολία, χημικοί παράγοντες κλπ)

κοινώς το εμβόλιο δεν πολεμά άμεσα την νόσο καρκίνος,
το εμβόλιο έμμεσα δρα, πολεμώντας ένα από τα (πολλά) αίτια του καρκίνου
κι επομένως η χρηστικότητά του αφορά μόνο μία από τις πολλές αιτίες καρκίνου
(ήδη υπάρχουν εμβόλια πχ για τον HPV αλλά αφορούν το αιτιοπαθογόνο και όχι γενικά τον τύπο του καρκίνου) 

Χωρίς να έχω κάποια γνώση πάνω στο θέμα θα κάνω ένα λογικό άλμα, από όσο καταλαβαίνω τα αντικαρκινικά εμβόλια mRNA (όπως του τραχήλου μήτρας) καταπολεμάν τον HPV που προκαλεί καρκίνο και όχι τον καρκίνο καθεαυτού όπως ακριβός γράφεις, τα καρκινικά κύτταρα είναι στην ουσία ανθρώπινα κύτταρα με ελαφρός μεταλλαγμένο - αλλοιωμένο DNA (αν το έχω καταλάβει καλά) και το πρόβλημα είναι ότι πολλαπλασιάζονται ασταμάτητα. Αν υποθέσουμε ότι λαμβάνεις δείγμα από αυτό το μεταλλαγμένο DNA και σχεδιάζεις ένα mRNA εμβόλιο που να ενημερώνει το AV του ασθενή ώστε να μπορεί να τα εντοπίσει δεν θα έχεις ένα εμβόλιο/θεραπεία  για τον συγκεκριμένο ασθενή;

Δημοσ.

Αν κατάλαβα καλά θα πρέπει να κάνουμε δόση κατά κάποια χρονικά διαστήματα... Άρα απευθύνεται, εφόσον αποδειχθεί αποτελεσματικό, σε όσους, λόγω εργασίας ή λόγω τρόπου ζωής, έρχονται σε επαφή με ανθρώπους που μπορεί να είναι φορείς του HIV.

Άρα απευθύνονται σε συγκεκριμένους ανθρώπους... Για να δούμε: θα απευθυνθούν σε αυτούς που τα χρειάζονται ή θα ψηφίσουν υποχρεωτικότητα σε όλους...

  • Confused 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, load είπε

Το control group των υγιων participants γιατι και πως ακριβως θα παρακολουθειτο ? προφανως δεν προκειται να τους μολυνουν με τον ιο για να δουν αντιδραση, οποτε προς τι αυτο? για τυχον παρενεργειες ? γνωριζει κανεις? 

 

Αναλυτικά αναφέρονται όλες οι λεπτομέρειες του συγκεκριμένου Clinical Trial εδώ https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT05001373 

Ουσιαστικά δεν θα έχουν control group σε αυτό το στάδιο ή τουλάχιστον δεν φαίνεται να υπάρχει εδώ, όπου συνήθως πρέπει να φαίνεται. Έχουν 4 groups όπου θα τεστάρουν είτε μία από τις δύο εκδόσεις (group 1 & 4) πιθανού εμβολίου είτε το συνδυασμό και των δύο εκδόσεων μαζί (group 3 & 4). Το μόνο που δεν έχουν κάνει ξεκάθαρο είναι τη διαφορά μεταξύ 3 & 4 καθώς φαίνονται ολόιδια (πιθανώς είναι στο αν θα λάβουν booster ή όχι). 

Αφού γίνει ο εμβολιασμός τα βασικά πράγματα που θα ελέγχουν είναι 

  1. ασφάλεια και ανεκτικότητα από τον οργανισμό (αν υπάρχει κάποια αρνητική αντίδραση, είναι τοπική ή συστημική) 
  2. Το πως και σε τι βαθμό θα ενεργοποιηθεί η ανοσοποιητική απόκριση του οργανισμού
    1. συλλογή αίματος, απομόνωση λευκών αιμοσφαιρίων και χαρακτηρισμός συγκεκριμένων ειδών για το αν υπάρχουν
    2. ανάλυση ορού αίματος για την παρουσία αντισωμάτων κατά του mRNA των εμβολίων (πόσοι εθελοντές εμφάνισαν αντισώματα δηλαδή)
    3. ανάλυση ορού αίματος για τo μέγεθος της απόκρισης του κάθε εθελοντή (ουσιαστικά ποσοτικά πόσα αντισώματα δημιουργήθηκαν)
    4. απομόνωση των αντισωμάτων (χρησιμοποιείται ο ορός του αίματος όπως είναι - απλά διαχωρίζεται από τα ερυθρά και τα λευκά αιμοσφαίρια) για χρήση σε πειράματα στο εργαστήριο όπως
      1. υπολογισμός του πόσο καλά/ειδικά/δυνατά αναγνωρίζουν και "κολλάνε" στο mRNA κατά του οποίου δημιουργήθηκαν από τον οργανισμό
      2. αντίστοιχα αν και σε τι βαθμό αναγνωρίζουν "κολλάνε" στον ίδιο τον HIV (κατά και των δύο στελεχών του) σε σχέση με το mRNA από το προηγούμενο τεστ

Ελπίζω να ήταν κάπως κατανοητό 😃

  • Like 1
  • Thanks 4
Δημοσ.
3 ώρες πριν, george19811 είπε

Μακαρι να παει καλα και να το αφησουν να κυκλοφορησει γιατι μεχρι στιγμης τα φαρμακα καταπολεμησης του HIV ειναι πανακριβα απ'οσο ξερω.

Ευτυχώς στην Ελλάδα και τις περισσότερες, αν όχι όλες, τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα αντιρετροϊκά φάρμακα παρέχονται δωρεάν στους οροθετικούς. Αλλιώς μιλάμε για 400-700€ για ένα κουτί των 30 χαπιών. Για ένα χάπι που πρέπει να παίρνεις καθημερινά. Στην Αμερική αντίθετα νομίζω είναι πιο δύσκολα καθώς παίζει αν έχεις ασφάλεια ή όχι. Σε αντίθεση που στην Ελλάδα πχ και ανασφάλιστος να είσαι χάπια θα πάρεις κανονικά. Όσο για άλλες χώρες σίγουρα ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα.

Δημοσ.

Απορώ πως θεωρείται επαναστατική η τεχνολογία mRNA. Θα σας πω την αποψή μου ως ιατρός μικροβιολόγος, συγνώμη για το κατεβατό. Μετά την εισαγωγή μορίων mRNA στο σώμα, τα μόρια αυτά εισέρχονται στα κύτταρα (και συγκεκριμένα στο κυτταρόπλασμα), οδηγούνται στα ριβοσώματα και εκεί κωδικοποιούν την παραγωγή μιας πολύ συγκεκριμένης πρωτείνης. Η πρωτείνη αυτή βγαίνει εκτός κυττάρων και οι μηχανισμοί του ανοσοποιητικού την ανιχνεύουν ως ξένο σώμα και παράγουν αντισώματα. Τα αντισώματα ενώνονται με τη συγκεκριμένη πρωτείνη, με αποτέλεσμα πλέον να αλλοιώνεται η δομή της και πλέον μη μπορεί να λειτουργήσει. Αυτό το σύμπλεγμα πρωτείνης-αντισώματος είναι ακίνδυνο για τον οργανισμό και θεωρείται πλέον απόβλητο. Πχ στα εμβόλια mRNA για covid, η πρωτείνη που κωδικοποιείται είναι μια ακίδα που έχει ο ιός στην κάψα του. Οπότε όταν μπει ο ιός στο σώμα, τα αντισώματα αυτά θα κολλήσουν πάνω στις ακίδες του και πλέον ο ιός δεν θα είναι λειτουργικός και θα αποβληθεί-διασπαστεί.

Ενα κλασικού τύπου εμβόλιο (δηλαδή μη γενετικού τύπου όπως είναι τα mRNA που σας περιέγραψα) δουλεύει ως εξής: Παίρνουμε έτοιμη την πρωτείνη που θέλουμε (είτε είναι τμήμα του ιού, είτε ο ιός ολόκληρος εξασθενημένος ή νεκρός κτλ κτλ) και την εισάγουμε στο σώμα. Ο οργανισμός πάλι την ανιχνεύει ως ξένο σώμα και με την ίδια ακριβώς διαδικασία παράγει αντισώματα. Πχ το εμβόλιο της sinovac https://www.who.int/news-room/feature-stories/detail/the-sinovac-covid-19-vaccine-what-you-need-to-know που είναι αναγνώρισμενο απο τον ΠΟΥ, χρησιμοποιεί την ακίδα (πρωτείνη) του ιού (την ίδια ακίδα που αναφέρθηκα πιο πάνω), την οποία εισάγει στο σώμα και τελικά παράγονται αντισώματα εναντίον της.

Οπότε ποιό το όφελος να εισάγουμε στον οργανισμό mRNA και να γίνει όλη αυτή η πολύπλοκη διαδικασία, τη στιγμή που μπορούμε να εισάγουμε έτοιμη πρωτείνη, όπως κάναμε τόσα χρόνια με όλα τα υπόλοιπα εμβόλια; Κατα την άποψή μου κανένα όφελος δεν υπάρχει.

Αυτή ήταν μια υποτυπώδης περιγραφή των μεθόδων εμβολιασμού και της λειτουργίας του ανοσοποιητικού, για να μπορέσω να εξηγήσω τη δυσπιστία μου ως προς τα mRNA εμβόλια και τον HIV. Η πιο βασική αιτία που δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμη εμβόλιο για τον HIV, είναι επειδή ο ιός αυτός μεταλλάσσεται απίστευτα γρήγορα. Οπότε εισάγουμε μια πρωτείνη του με εμβόλιο και ο οργανισμός παράγει αντισώματα για αυτή την πρωτείνη. Όμως ο ιός θα μεταλαχθεί σχεδόν αμέσως, δηλαδή θα αλλάξει τις πρωτείνες του, επομένως τα αντισώματα δεν θα βρίσκουν τη συγκεκριμένη πρωτείνη, δεν θα έχουν που να προσκολληθούν και θα είναι άχρηστα. Οπότε έχουν προσπαθήσει αμέτρητες φορές και έχουν εισάγει ό,τι κομμάτι (πρωτείνη) του ιού μπορούσαν, αλλα όπως είπαμε λόγω των ταχύτατων μεταλάξεων καμία πρωτείνη τελικά δεν βοήθησε. Οπότε το mRNA που θέλουν να εισάγουν, ποιά πρωτείνη του ιού θα παράγει; Πως είναι δυνατόν τόσα χρόνια (απο το 1984 προσπαθούν) να μην την έχουν δοκιμάσει αυτή τη συγκεκριμένη πρωτείνη; 

Με λίγα λόγια (κατα την άποψή μου) η τεχνολογία mRNA κάνει μια απλή φυσική διαδικασία εντελώς πολύπλοκη, χωρίς να προσφέρει κάτι παραπάνω.

 

  • Like 4
  • Thanks 2
Δημοσ.
2 ώρες πριν, AtiX είπε

Μια μικρή διόρθωση φίλε μου, άλλο πότε το ανακαλύψαμε, άλλο πότε καταλάβαμε πως λειτουργεί και άλλο πότε αρχίσαμε να δουλεύουμε με αυτό…

ναι προφανως για αυτο λεω οτι ενω εχει ανακαλυφθει εδω και 10ετιες η τεχνολογια δεν επέτρεπε την χρηση του. γιατι ο φιλος ειπε στην αρχη οτι το ανακαλυψε η μοντερνα του εξηγησα οτι υπαρχει εδω και 10ετιες και ειπε εννουσα πριν 15 χρονια . και του εξηγω παλι οτι βγηκε πολυ νωριτερα .

Δημοσ.
2 ώρες πριν, john_dr είπε

Μπορεί να λες στο τέλος ότι δεν ξέρεις, αλλά στο ποστ σου φαίνεσαι απόλυτα σίγουρος.

Απλά να υπενθυμίσω ότι η υπερκατανάλωση φαρμάκων είναι κάτι που δεν συνίσταται και από τους ίδιους τους γιατρούς. Το να αρχίσουν οι επόμενες γενιές να τραβάνε από 15 εμβόλια προληπτικά κάθε λίγο και λιγάκι, δεν είναι κατ' ανάγκη σωστή επιλογή. Αυτό λέω για όσους δεν κατάλαβαν.

Ξανά λέω. Η υπερκατανάλωση φαρμάκων για δεκαετίες τώρα ακούμε από τους γιατρούς ότι δεν είναι σωστή πρακτική. τα εμβόλια είναι ΚΑΙ αυτά ένα είδος φαρμάκου. Και για να προλάβω κάποιους, είναι άλλο πράγμα ένα υπαρκτό καθημερινό πρόβλημα όπως ο κοβιντ και άλλη ιστορία το aids. Για να ανησυχείς για το aids ή πρέπει να κάνεις συγκεκριμένη δουλειά ή να έχεις συγκεκριμένο στυλ ζωής.

Η Αφρική είναι άλλη παράμετρος που δεν γνωρίζω. Αν εκεί κάτω το πρόβλημα είναι πολύ έντονο, τότε μιλάμε και πάλι για ειδική περίπτωση στην οποία ο σχετικός εμβολιασμός ίσως να αποτελεί λύση αν οτιδήποτε άλλο π.χ. ενημέρωση κοινού, έχει αποτύχει.

περιμενε. εσυ λες οτι θεωρεις ημιάχρηστο και αχρείαστο ενω δεν εχεις τις γνωσεις για να το πεις. αυτο σου εξηγω. προφανως αυτοι που το ψαχνουν δεν το ψαχνουν επειδη δεν υπαρχει αναγκη αλλα επειδη βλεπουν αυτο ακριβως οτι υπαρχει αναγκη και ειναι ενα προιον που αν το φτιαξουν θα το πουλησουν (στο εξηγω τελειως με ορους αγορας δεν χρειαζεται καν να το παμε στο κοινωνικό του πραγματος). ειμαι σιγουρος λοιπον οτι οι φαρμακοβιομηχανιες λειτουργουν με βαση το κερδος τους και κανουν ερευνα σε φαρμακα που θα εχουν εφαρμογη για αυτο και σε πολλες ασθένειες που τα ποσοστα ειναι πολυ μικρα δεν έχεις τοση ερευνα. τα εμβολια δεν ειναι φαρμακα. και σου εξηγησα παλι οτι το εμβολιο για παραδειγμα του aids προφανώς δεν θα γινει σε ολους μην λες πραγματα που σου εξηγησα και πιο πανω. εγω δεν ειμαι σιγουρος για αυτο και δεν εκφραζω γνωμη για το αν πρεπει ή οχι ή αν είναι αχρειαστο κατι ή οχι για αυτη την δουλεια εχουμε τους γιατρους και τους επιστήμονες υγειας. εσυ πιανεις καποια πραγματα πολυ επιφανειακά χωρις να εχεις γνωσεις πανω σε αυτα και βγαζεις συμπερασματα και καταληγεις παντα στο δεν γνωριζω αλλα εχεις βγαλει ηδη συμπερασμα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
25 λεπτά πριν, kavouras είπε

Απορώ πως θεωρείται επαναστατική η τεχνολογία mRNA. Θα σας πω την αποψή μου ως ιατρός μικροβιολόγος, συγνώμη για το κατεβατό. Μετά την εισαγωγή μορίων mRNA στο σώμα, τα μόρια αυτά εισέρχονται στα κύτταρα (και συγκεκριμένα στο κυτταρόπλασμα), οδηγούνται στα ριβοσώματα και εκεί κωδικοποιούν την παραγωγή μιας πολύ συγκεκριμένης πρωτείνης. Η πρωτείνη αυτή βγαίνει εκτός κυττάρων και οι μηχανισμοί του ανοσοποιητικού την ανιχνεύουν ως ξένο σώμα και παράγουν αντισώματα. Τα αντισώματα ενώνονται με τη συγκεκριμένη πρωτείνη, με αποτέλεσμα πλέον να αλλοιώνεται η δομή της και πλέον μη μπορεί να λειτουργήσει. Αυτό το σύμπλεγμα πρωτείνης-αντισώματος είναι ακίνδυνο για τον οργανισμό και θεωρείται πλέον απόβλητο. Πχ στα εμβόλια mRNA για covid, η πρωτείνη που κωδικοποιείται είναι μια ακίδα που έχει ο ιός στην κάψα του. Οπότε όταν μπει ο ιός στο σώμα, τα αντισώματα αυτά θα κολλήσουν πάνω στις ακίδες του και πλέον ο ιός δεν θα είναι λειτουργικός και θα αποβληθεί-διασπαστεί.

Ενα κλασικού τύπου εμβόλιο (δηλαδή μη γενετικού τύπου όπως είναι τα mRNA που σας περιέγραψα) δουλεύει ως εξής: Παίρνουμε έτοιμη την πρωτείνη που θέλουμε (είτε είναι τμήμα του ιού, είτε ο ιός ολόκληρος εξασθενημένος ή νεκρός κτλ κτλ) και την εισάγουμε στο σώμα. Ο οργανισμός πάλι την ανιχνεύει ως ξένο σώμα και με την ίδια ακριβώς διαδικασία παράγει αντισώματα. Πχ το εμβόλιο της sinovac https://www.who.int/news-room/feature-stories/detail/the-sinovac-covid-19-vaccine-what-you-need-to-know που είναι αναγνώρισμενο απο τον ΠΟΥ, χρησιμοποιεί την ακίδα (πρωτείνη) του ιού (την ίδια ακίδα που αναφέρθηκα πιο πάνω), την οποία εισάγει στο σώμα και τελικά παράγονται αντισώματα εναντίον της.

Οπότε ποιό το όφελος να εισάγουμε στον οργανισμό mRNA και να γίνει όλη αυτή η πολύπλοκη διαδικασία, τη στιγμή που μπορούμε να εισάγουμε έτοιμη πρωτείνη, όπως κάναμε τόσα χρόνια με όλα τα υπόλοιπα εμβόλια; Κατα την άποψή μου κανένα όφελος δεν υπάρχει.

Αυτή ήταν μια υποτυπώδης περιγραφή των μεθόδων εμβολιασμού και της λειτουργίας του ανοσοποιητικού, για να μπορέσω να εξηγήσω τη δυσπιστία μου ως προς τα mRNA εμβόλια και τον HIV. Η πιο βασική αιτία που δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμη εμβόλιο για τον HIV, είναι επειδή ο ιός αυτός μεταλλάσσεται απίστευτα γρήγορα. Οπότε εισάγουμε μια πρωτείνη του με εμβόλιο και ο οργανισμός παράγει αντισώματα για αυτή την πρωτείνη. Όμως ο ιός θα μεταλαχθεί σχεδόν αμέσως, δηλαδή θα αλλάξει τις πρωτείνες του, επομένως τα αντισώματα δεν θα βρίσκουν τη συγκεκριμένη πρωτείνη, δεν θα έχουν που να προσκολληθούν και θα είναι άχρηστα. Οπότε έχουν προσπαθήσει αμέτρητες φορές και έχουν εισάγει ό,τι κομμάτι (πρωτείνη) του ιού μπορούσαν, αλλα όπως είπαμε λόγω των ταχύτατων μεταλάξεων καμία πρωτείνη τελικά δεν βοήθησε. Οπότε το mRNA που θέλουν να εισάγουν, ποιά πρωτείνη του ιού θα παράγει; Πως είναι δυνατόν τόσα χρόνια (απο το 1984 προσπαθούν) να μην την έχουν δοκιμάσει αυτή τη συγκεκριμένη πρωτείνη; 

Με λίγα λόγια (κατα την άποψή μου) η τεχνολογία mRNA κάνει μια απλή φυσική διαδικασία εντελώς πολύπλοκη, χωρίς να προσφέρει κάτι παραπάνω.

 

Δεν είμαι μικροβιολόγος και η μόνη εμπειρία στο θέμα είναι σε ψηφιακούς ιούς :P παρόλα αυτά έχω κρατήσει 3 βασικούς λόγους που τα mRNA είναι καλύτερα από τα συμβατικά εμβόλια.

α) Ασφάλεια
Σε αντίθεση με τα κλασικά εμβόλια (live-attenuated και viral-vectored), το mRNA είναι μη μολυσματικό και δεν προκαλεί ανησυχία για την ενσωμάτωση του DNA, κυρίως επειδή δεν μπορεί να εισέλθει στον πυρήνα που περιέχει το DNA. Άλλου τύπου εμβόλια με βάση τις πρωτεΐνες ή τα αδρανοποιημένα απαιτούν επίσης χημικές ουσίες και κυτταροκαλλιέργειες για να παραχθούν. Το mRNA παράγεται μέσω μιας διαδικασίας ανεξάρτητης από κύτταρα και δεν απαιτεί αδρανοποίηση. Ως εκ τούτου, δεν δημιουργεί ανησυχίες για την ασφάλεια λόγω μόλυνσης με τοξικούς παράγοντες.

 

β) Αποτελεσματικότητα
Το mRNA αποικοδομείται γρήγορα στο σώμα και τα κύτταρα δεν προσλαμβάνουν εύκολα ξένο mRNA. Η πρόσφατη τεχνολογία έχει τροποποιήσει το μόριο mRNA για να το κάνει πιο σταθερό και έχει συσκευάσει τα μόρια σε λίπη (που ονομάζονται λιπίδια), αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα της κυτταρικής παροχής. Αυτές οι εξελίξεις αυξάνουν την ποσότητα της πρωτεΐνης ακίδας που παράγεται στα κύτταρα μας, διεγείροντας έτσι μια πιο αποτελεσματική ανοσοαπόκριση.

 

γ) Παραγωγή
Το mRNA μπορεί να σχεδιαστεί γρήγορα και να κλιμακωθεί, εάν είναι απαραίτητο. Η κατασκευή είναι ανεξάρτητη από την αλληλουχία, γεγονός που την καθιστά εξαιρετικά προσαρμόσιμη σε διαφορετικά παθογόνα. Το κόστος είναι επίσης χαμηλότερο από άλλες πλατφόρμες και θα συνεχίσει να μειώνεται καθώς επεκτείνεται η τεχνολογία.

 

Αυτοί κατά την άποψη μου και βάση όσων έχω διαβάσει είναι οι κυριότεροι λόγοι που καθιστούν τα mRNA καλύτερη επιλογή.

Επεξ/σία από orgixmh
  • Like 4
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...