Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ναι διότι στο Ελλάδα όλοι έχουν μοντέλα του 20 και μετά που δεν καίνε. Έχω την εντύπωση ότι οι περισσότεροι έχουν 15ετιας και βάλε 

• Like 7
  • Απαντ. 595
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ολοι 10ετίας+ έχουν και η πλειοψηφία των καινούριων που βλέπετε αν παρατηρήσετε τα πλαίσια στις πινακίδες θα δείτε ότι είναι leasing εταιρειών (Hertz, Leaseplan, Avis κτλ) χώρια τα νοικιάρικα στις τουριστικές περιοχές.

Επεξ/σία από dtk-386
  • Like 3
Δημοσ.
Στις 29/1/2022 στις 7:37 ΜΜ, atrigane είπε

Καλά αυτή έχει να τη δει το ρεζερβουάρ χρόνια και ζαμάνια!

αν την ειδε κι ολας ποτε εκτος εργοστασιου κατασκευής...

Δημοσ.
26 λεπτά πριν, Nabuko είπε

Επειδή αναφέρθηκες μόνο σε αυτοκίνητο. Όπως σωστά σου είπαν, μπορεί κάποιος να έχει το ίδιο αμάξι ακόμα.

Και όπως σωστά σου ξαναείπαν, τα καύσιμα δεν είναι μόνο για κίνηση. Είναι και για θέρμανση. Λες κάποιος να έχει αλλάξει καυστήρα, καλοριφέρ κλπ με νεότερο μοντέλο που καίει λιγότερο? Ότι έκαιγε τότε με 75 δρχ το λίτρο θα καίει και τώρα με 700 δρχ το λίτρο. 

Και σίγουρα ο μισθός του δε θα είναι 9 φορές πάνω από τότε

Αυτό σημαίνει να λαμβάνεις υπόψη τη στάθμιση και άλλες παραμέτρους. Αν το 2000 ο μ.ο. ηλικίας αυτοκινήτων στην Ελλάδα ήταν 13 χρόνια και σήμερα είναι το ίδιο, τότε θα βάλουμε αυτή την παράμετρο μέσα και θα κρίνουμε το κόστος για ένα sedan που το 2000 ήταν 13 ετών και για σήμερα ένα sedan του 2009. Δηλαδή το 2035 θα υπολογίζεις το κόστος σου με το αμάξι που είχες το 1980; Τι σύγκριση θα κάνεις; Το ξαναλέω γιατί δεν καταλαβαινόμαστε. Κάνω σύγκριση στο κόστος χρήσης και όχι στα επίπεδα τιμών, πληθωρισμού και τα ρέστα. Ο άλλος δεν άλλαξε αμάξι, ο δίπλα πήρε καινούριο που καίει 5L/100 και ο τρίτος πήρε ηλεκτρικό και στα παπάκια του η τιμή της βενζίνης, έχει να ανησυχεί για την τιμή του ρεύματος. Βγάζεις άκρη με τέτοιες συγκρίσεις; 

Εγώ ζεσταίνομαι με ξυλόσομπα του 1977, κόβω μόνος μου τα ξύλα και έτσι ζεσταίνομαι τζάμπα. Σιγά μην κάτσω να υπολογίσω εργατοώρες, εργαλεία και λοιπά κέρατα. Μηδέν κόστος για πετρέλαιο, ούτε που με αγγίζει. Το 1977 έδινα 0 δραχμές για θέρμανση, το 2022 δίνω 0 ευρώ για θέρμανση. Το 1977 έπαιρνα 50 ευρώ μισθό, σήμερα παίρνω 700, 13 φορές πάνω. Κάτι άκουσα για κρίση εκεί κοντά στο 2012 αλλά ούτε που με άγγιξε. Η καλύβα μου να είναι καλά. Που και που τη μπαλώνω αλλά βαστάει ακόμη. Ψυγείο δεν έχω, το χειμώνα τα βγάζω έξω και το καλοκαίρι απλά δεν αγοράζω τρόφιμα που χρειάζονται ψύξη. Το μόνο που αυξήθηκε υπέρμετρα, εκτός από το μισθό μου, είναι το κόστος μετακίνησης μου. Το γαϊδούρι (και αυτό του 1977, αθάνατο) τρώει παραπάνω το άτιμο. Πηγαίνω τώρα στο περίπτερο να κάνω μια κλήση αλλά και αυτός ο αλήτης με ρωτάει αν έχω pos. Αυτά του διαβόλου δεν τα ξέρω. Ευημερία και χαρά. 

• Confused 1
  • Sad 1
Δημοσ.
41 λεπτά πριν, Nabuko είπε

Επειδή αναφέρθηκες μόνο σε αυτοκίνητο. Όπως σωστά σου είπαν, μπορεί κάποιος να έχει το ίδιο αμάξι ακόμα.

Και όπως σωστά σου ξαναείπαν, τα καύσιμα δεν είναι μόνο για κίνηση. Είναι και για θέρμανση. Λες κάποιος να έχει αλλάξει καυστήρα, καλοριφέρ κλπ με νεότερο μοντέλο που καίει λιγότερο? Ότι έκαιγε τότε με 75 δρχ το λίτρο θα καίει και τώρα με 700 δρχ το λίτρο. 

Και σίγουρα ο μισθός του δε θα είναι 9 φορές πάνω από τότε

Και να έχει να αλλάξει πόσο λιγότερο θα καίει ποτέ θα κάνει απόσβεση;

Φυσικά η πλειοψηφία του κόσμου όχι καυστήρα δεν έχει να αλλάξει αλλά ούτε να τον ταΐσει.

• Like 5
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, koulkos είπε

Αυτό σημαίνει να λαμβάνεις υπόψη τη στάθμιση και άλλες παραμέτρους. Αν το 2000 ο μ.ο. ηλικίας αυτοκινήτων στην Ελλάδα ήταν 13 χρόνια και σήμερα είναι το ίδιο, τότε θα βάλουμε αυτή την παράμετρο μέσα και θα κρίνουμε το κόστος για ένα sedan που το 2000 ήταν 13 ετών και για σήμερα ένα sedan του 2009. Δηλαδή το 2035 θα υπολογίζεις το κόστος σου με το αμάξι που είχες το 1980; Τι σύγκριση θα κάνεις; Το ξαναλέω γιατί δεν καταλαβαινόμαστε. Κάνω σύγκριση στο κόστος χρήσης και όχι στα επίπεδα τιμών, πληθωρισμού και τα ρέστα. Ο άλλος δεν άλλαξε αμάξι, ο δίπλα πήρε καινούριο που καίει 5L/100 και ο τρίτος πήρε ηλεκτρικό και στα παπάκια του η τιμή της βενζίνης, έχει να ανησυχεί για την τιμή του ρεύματος. Βγάζεις άκρη με τέτοιες συγκρίσεις; 

Εγώ ζεσταίνομαι με ξυλόσομπα του 1977, κόβω μόνος μου τα ξύλα και έτσι ζεσταίνομαι τζάμπα. Σιγά μην κάτσω να υπολογίσω εργατοώρες, εργαλεία και λοιπά κέρατα. Μηδέν κόστος για πετρέλαιο, ούτε που με αγγίζει. Το 1977 έδινα 0 δραχμές για θέρμανση, το 2022 δίνω 0 ευρώ για θέρμανση. Το 1977 έπαιρνα 50 ευρώ μισθό, σήμερα παίρνω 700, 13 φορές πάνω. Κάτι άκουσα για κρίση εκεί κοντά στο 2012 αλλά ούτε που με άγγιξε. Η καλύβα μου να είναι καλά. Που και που τη μπαλώνω αλλά βαστάει ακόμη. Ψυγείο δεν έχω, το χειμώνα τα βγάζω έξω και το καλοκαίρι απλά δεν αγοράζω τρόφιμα που χρειάζονται ψύξη. Το μόνο που αυξήθηκε υπέρμετρα, εκτός από το μισθό μου, είναι το κόστος μετακίνησης μου. Το γαϊδούρι (και αυτό του 1977, αθάνατο) τρώει παραπάνω το άτιμο. Πηγαίνω τώρα στο περίπτερο να κάνω μια κλήση αλλά και αυτός ο αλήτης με ρωτάει αν έχω pos. Αυτά του διαβόλου δεν τα ξέρω. Ευημερία και χαρά. 

confused-no.gif

Δημοσ.
3 ώρες πριν, telis είπε

Δεν είναι άκυρη, η αγοραστική δύναμη έχει πατώσει μετά από 20 χρόνια. Φαίνεται από τα νούμερα

Μην μπερδεύεσαι, το "Η αναγωγή σε δραχμές είναι εντελώς άκυρη" το είχα γράψει ως απάντηση στον Στέφανο παραπάνω ο οποίος είχε γράψει κάτι διαφορετικό από αυτό που λες εσύ τώρα, ο οποίος είχε κάνει μια "ξερή" αναγωγή τιμών του σήμερα σε νόμισμα του παρελθόντος η οποία δεν εξυπηρετεί σε απολύτως τίποτα.

Πάντως μια και το ανέφερες ούτε στη σύγκριση αγοραστικής δύναμης ανάμεσα στο τότε και το σήμερα έχει χρησιμότητα αυτή η αναγωγή, για να γίνει αυτή η σύγκριση κάνεις άλλες πράξεις, διαίρεση του βασικού μισθού τότε με την τιμή λίτρου τότε (άρα τότε με τον βασικό αγόραζες χ λίτρα), και μετά το ίδιο για σήμερα (άρα σήμερα με τον βασικό αγοράζεις ψ λίτρα).

Δημοσ.
Στις 29/1/2022 στις 5:44 ΜΜ, Joshua21 είπε

Λάθος κάνεις, το 2012 η αμόλυβδη είχε ξεπεράσει το 1,80€, πχ 27/04/2012 η μέση τιμή της αμόλυβδης ήταν στο 1,815€.

Παραθέτω αποσπάσματα πίνακα με τιμές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι τιμές στο πλαίσιο αφορούν αμόλυβδη:

Capture_io.JPG

Capture_ioo.JPG

Μπορείς να δώσεις το link που βρήκες αυτόν τον πίνακα;

Δημοσ.

Η σύγκριση με το 2000 είναι παγίδα. Σίγουρα ο ΦΠΑ δεν ήταν 24%, σίγουρα είχε μικρότερο ειδικό φόρο κατανάλωσης και δεν ξέρω και τι αλλαγές έχει και η φορολόγηση των επιχειρήσεων (πρατηρίων) και αν τη μετακυλίουν. Το μόνο σίγουρο είναι πως το αργό πετρέλαιο έχει τριπλασιάσει περίπου την τιμή του και πως υπάρχει πληθωρισμός και για την τιμή και για τον μισθό.
Θα έλεγα πως ένα σημερινό ευρώ είναι χοντρικά 250-270 δραχμές του 2000

Δημοσ.
7 λεπτά πριν, G.TH. είπε

Το μόνο σίγουρο είναι πως το αργό πετρέλαιο έχει τριπλασιάσει περίπου την τιμή του και πως υπάρχει πληθωρισμός και για την τιμή και για τον μισθό

Έχει τριπλασιασεί για όλον τον κόσμο, όχι μόνο για την Ελλάδα. Η Ελλάδα όμως έχει την 8η ακριβότερη βενζίνη στον κόσμο αλλά όχι και τον 8ο μέσο μισθό, αλλά πολύ πολύ πιο κάτω. Κάτι στραβό συμβαίνει

Δημοσ.
Στις 3/2/2022 στις 10:11 ΜΜ, Ntinaras είπε

Ρευμα μπορεις να παραγεις και μονος σου, και να απεξαρτηθεις.

Μέχρι που να βγάλουν κάποιο νόμο και να μην μπορείς.

Δημοσ.
Στις 8/2/2022 στις 12:15 ΠΜ, Nabuko είπε

Είμαστε από τις πιο ακριβές χώρες στον κόσμο. Βενεζουέλα με 2 λεπτά το λίτρο. Θα φούλαρα με 1,20 ευρώ 😅

https://gr.globalpetrolprices.com/gasoline_prices/

Εντυπωσιακο παντως οτι στο ακριβο κομματι φιγουραρουν ολες οι χωρες της Ευρωπης.

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, rallistas είπε

Εντυπωσιακο παντως οτι στο ακριβο κομματι φιγουραρουν ολες οι χωρες της Ευρωπης.

Ωπ, από 8οι πέσαμε 9οι. Εντάξει φτιάχνει σιγά σιγά η κατάσταση 😅

Δημοσ.
21 ώρες πριν, SeriesX είπε

H τιμη ειναι φυσιολογικη οσοι ξερουν απο οικονομια. Απο Σεπτεμβριο να περιμενετε να ερθουν στα ισα τους οι τιμες. 

Οταν περσι εβαζα πετρελαιο κινησης με 1 ευρω ηταν φυσιολογικο για να ειναι το 1,50 ?

Υπομονη...

Κάνα auto-reminder σκριπτάκι όπως στο Reddit πέζει στο forum για όταν θα έρθει ο Σεπτέμβριος;

Γιατί από Φθινόπωρο θα κλάψουμε ομαδικά.

4 ώρες πριν, telis είπε

Το ότι τα αυτοκίνητα τους 2000, καταναλώνουν περισσότερο από αυτα του 2022 και έτσι έρχεται μια η άλλη είναι κάτι που ούτε ο Άδωνις δεν θα σκεφτόταν για να δικαιολογήσει τα αδικιολόγητα.  Κάπου έλεος ε...

Του έδωσε φοβερή ιδέα!

Μην ξαφνιαστούμε αν το ακούσουμε ως επιχείρημα από τα χείλη του σύντομα.

• Like 1
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...