Προς το περιεχόμενο

Σκέψεις για υλοποίηση Δικτύου σε 3όροφο γραφείο

Skillage

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα παιδιά,
Νέος στο forum αν και το παρακολουθώ χρόνια.

Έχουμε και λέμε
Έχουμε ένα νέο γραφείο, που επικοινωνεί εσωτερικά, Υπόγειο/Ισόγειο/Πατάρι (Περίπου 100τμ κάθε όροφος, χωρίς εμπόδια, άντε να υπάρχει καμια κολώνα στο ενδιάμεσο).

Στο ισόγειο θα μπει φυσικά η FTTH γραμμή.
Σκεφτόμαστε 4 εναλλακτικές, προσωπικά όλες μου κάνουν αλλά και καμία.
Σε όλες τις περιπτώσεις το κεντρικό router Θα είναι στο κέντρο στο ισόγειο. 

1) Από το κεντρικό router ένα καλώδιο προς τα πάνω και σύνδεση με ένα router για να πάρουν internet όλες οι συσκευές μέσω wifi. Ένα καλώδιο προς τα κάτω για να συμβεί το ίδιο. Λιγότερη μπελαλίδικη δουλειά (γιατί θα υπάρξουν πολύ λίγα καλώδια) αλλά φόβος για το πόσο καλά/σταθερά/καλές ταχύτητες θα πιάνει το wifi.

2) Πλήρη καλωδιωση από το ισόγειο με Switch 24άρι 1000άρι, όλοι οι όροφοι. Φυσικά είναι η πιο σταθερή και αξιόπιστη επιλογή, αλλά θα έχει μεγαλύτερο κόστος/χρόνο για να υλοποιηθεί σωστά (θα μπει σε κανάλι και όχι πρόχειρα, πιθανόν από κάποια εταιρεία που θα το κάνει σωστά και όμορφα).

3) Να κατέβουν λίγα καλώδια κάτω και λίγα πάνω, να συνδεθούν οι "σημαντικές" συσκευές και τα υπολοιπα μεσω του κάθε ορόφου router ασύρματα. Εδώ σκέφτομαστε αν μπούμε στη διαδικασία να τραβήξουμε τα μισά καλώδια, γιατί να μην το κάνουμε εξ ολοκληρου όπως το 2) και να πληρώσουμε και τον ασυρματο εξοπλισμο αλλά και τον ενσύρματο.

4) Τελευταία επιλογή, Να τραβήξουμε ένα καλώδιο πάνω (και ένα κάτω αντίστοιχα) και να συνδέσουμε switch (αντί για router/ασύρματα) και από το switch καλωδίωση ως τις συσκευές. Με αυτό γλιτώνουμε τα πολλά καλώδια που θα ξεκινούσαν από το ισόγειο ( κόστος/χρόνος ) αλλά φοβόμαστε ότι βαζοντας switch ( έστω και καλό ) σε κάθε όροφο θα "πέσει" πολύ η ποιότητα/ταχύτητα, γιατί θα περνάνε περίπου 8-10 συσκευές από ένα switch/καλώδιο σε κάθε όροφο (+2-3 με Wifi) μέχρι να καταλήξουν στο κεντρικό router.

Τα καλώδια που θα επιλεχθούν είναι Cat6a. Το router πιθανόν fritz 4060 και αν μπουν router Και στους αλλους οροφους θα ειναι παλι το 4060 οποτε θα αξιοποιήσουμε και το Wifi 6 και το Mesh .

Τα φώτα σας, τις απόψεις σας και τι θα επιλέγατε (και γιατί).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

54 λεπτά πριν, Skillage είπε

2) Πλήρη καλωδιωση από το ισόγειο με Switch 24άρι 1000άρι, όλοι οι όροφοι. Φυσικά είναι η πιο σταθερή και αξιόπιστη επιλογή, αλλά θα έχει μεγαλύτερο κόστος/χρόνο για να υλοποιηθεί σωστά (θα μπει σε κανάλι και όχι πρόχειρα, πιθανόν από κάποια εταιρεία που θα το κάνει σωστά και όμορφα).

Aυτη ειναι η λυση αλλα σε πιο απλη μορφη

1ος ρουτερ->Switch 1000άρι->δυο καλώδια απο το Switch ενα στον υπόγειο και ενα στο παταρι και εκει απο ενα ακομα Switch σε καθε οροφο, καλωδια δεν χρειάζεσαι cat6 kai to cat5e μια χαρά σου κάνει

Το βασικό ερώτημα είναι πόσος είναι ο πραγματικός όγκος των διακινούμενων δεδομένων μεταξύ των δικτυακών συσκευών (όχι μέσω του Router προς το διαδίκτυο). Με απλά λόγια πόσο είναι το πραγματικό ζητούμενο bandwith.

Η ιδανική επιλογή είναι η 2. Η εύκολη λύση είναι η 4. Υπόψη ότι σε περίπτωση Gigabit switches η συνολική ταχύτητα είναι 2000Mbps ανά πόρτα/καλώδιο καθώς σε ενσύρματη σύνδεση έχουμε Full Duplex επικοινωνία, δηλαδή Gigabit ανά κατεύθυνση. Ασύρματο αν και όπου χρειάζεται.

Η 3 απορρίπτεται για τον λόγο που αναφέρεις και η 1 είναι η έσχατη λύση όταν δεν μπορεί να γίνει καμία από τις άλλες 3.

• Like 1

Χωρίς να γνωρίζουμε τον αριθμό και το είδος των συσκευών και τον αναμενόμενο όγκο διακίνησης, δεν μπορούμε να σου προτείνουμε με βεβαιότητα.

Σε κάθε περίπτωση, αφού θα ρίξεις καλώδια, να θυμάσαι να ρίχνεις Χ2 (αυτό που θα χρειαστείς + 1 εξτρά) και μεταξύ των ορόφων να ρίξεις 2 + 2 για κάθε backbone (δηλαδή τουλάχιστον 4 καλώδια από το ισόγειο προς τον 1ο και άλλα 4 προς το υπόγειο).

Καλωδίωση και τερματισμό / πιστοποίηση, μπορεί να κάνει και ένας καλός και σχετικός ηλεκτρολόγος (πχ στην Θεσσαλονίκη έτσι το είχαμε κάνει) και για τις συσκευές και προγραμματισμό να απευθυνθείς σε δικτυά (αν δεν θες να το κάνεις μόνος σου).

• Like 1

Αν η ερώτηση είναι (γιατί δεν έχω την κατάλληλη εμπειρία) οι αναμετάξυ διακίνηση δεδομένων των συσκευών μου, μόνο η επικοινωνία του Server με τους υπολογιστές μας ( που έχουμε ένα πρόγραμμα πάνω στον Server που το χρησιμοποιούμε 4 ταυτόχρονα ). Κατά τα άλλα, οι μεταξύ μας ανάγκη διακίνησης δεδομένων είναι μηδαμινή (άντε να μεταφέρουμε κανένα αρχείο αναμετάξυ μας στο κοινοχρηστο φάκελο).
Τι εννοώ.

Θα έχουμε περιπου 5-8 Υπολογιστές σε κάθε όροφο. Όλοι απλά πρέπει να έχουν πρόσβαση (σταθερή/αξιόπιστη) στο Internet που εκεί επικεντρώνομαστε και θέλουμε να είναι η καλύτερη δυνατή γιατί η πρόσβαση στο Internet είναι το Α και το Ω για εμάς (Όχι για Streaming ή Gaming).

Θα έχουμε 4-6 τηλέφωνα σε κάθε όροφο. Σε κάθε όροφο ένα Fritz 4060 για να υπάρχει εκμετάλλευση του app/wifi 6/mesh. Όλα τα τηλέφωνα θα ανήκουν σε ένα εικονικό τηλεφωνικό δίκτυο (της Modulus, δοκιμασμένη και απόλυτα ευχαριστημένος). 

Τώρα άρχισα να διαβάζω και για το Fritz Fon App, που εν τέλει αν δουλεύει σωστά, δε θα προμηθευτούμε κανένα ασύρματο τηλέφωνο που είχαμε σκοπό, αλλά αγορά φτηνών smartphones για τηλέφωνα γιατί πολύ σημαντικό είναι να μπορούμε να κινηθούμε σε όλους τους οροφους χωρίς να χάνετε το σήμα (το καταδύναμιν και όσο θα μπορούμε να αξιοποιουμε το Mesh εναλασσόμενοι στους χώρους-  αυτό θα το δοκιμάσουμε και στην πράξη φυσικά) όπως θα συνέβαινε με τα κλασσικά ασύρματα τηλέφωνα αν απομακρυνθείς πολύ.

Το Switch (μιας και η επιλογή 2 είναι ένα Switch στο ισόγειο) θα είναι 1000άρι οπωσδήποτε.

@csontheline αν και είναι κάτι που θα μπορούσαμε να κάνουμε, δε θέλω να το κάνω εγώ. Θα γίνει από εταιρία αλλά 

1) τον εξοπλισμό θέλω να τον επιλέξω εγώ και να τον δωσω οταν θα ερθουν με το καλο. και έχει πέσει διαβασμα γιατί είμαι προς αγορά τους.

2) Επειδή έχω κάποιες βασικές γνώσεις, δε θέλω να αφησω άλλους να επιλέξουν τη δομή γιατί εμένα με ενδιαφέρει η ανάγκη μου να καλυφθεί ενώ συνηθως η εταιρία το όφελος της (χρονικα/κοστολογικά). Θέλω να είμαι προετοιμασμενος και να ξέρω τι θα γίνει χωρίς να δώσω μια περιουσία.

Αν κάθε υπολογιστής διακινεί δεδομένα με τον server της τάξης μερικών megabyte το δευτερόλεπτο, τότε στο ίδιο καλώδιο ταυτόχρονα μπορούν να επικοινωνήσουν άνετα 8-10 χωρίς καμία απώλεια στην ταχύτητα. Αλλά ακόμη και σε φόρτο μεγαλύτερο εξαρτάται τι είδους είναι αυτά τα δεδομένα, διότι το πολύ να υπάρχει μια καθυστέρηση μερικών ms.

Η επικοινωνία μέσω του Router προς το διαδίκτυο δεν φέρνει μεγάλο φόρτο, εκτός αν γίνεται βαριά χρήση μεγάλων αρχείων αλλά εκεί ούτως ή άλλως υπάρχει το όριο της ταχύτητας ανάλογα του πακέτου σύνδεσης που έχετε, το οποίο θα είναι αρκετά μικρότερο του Gigabit.

Με απλά λόγια η λύση 4 σας κάνει καταρχήν και δεν θα έχετε κανένα θέμα. Το να τραβήξετε 2 καλώδια προς αντίστοιχα Gigabit switch (ή τα Fritz), από ένα σε κάθε όροφο, είναι πανεύκολο και με ελάχιστο κόστος.

Προσωπικά αντί για τα 3 4060 (1 σε κάθε όροφο) θα πήγαινα σε λύση ενός μόνο (του κεντρικού) και στη θέση των άλλων 2, από ένα FRITZ!Repeater 1200AX ώστε να έχω πάλι το WiFi6 Mesh δίκτυο και από ένα 8πορτο Gigabit switch. Το συνολικό κόστος βγαίνει μικρότερο και με το ίδιο αποτέλεσμα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@jkoukos ευχαριστώ για το χρόνο και την απλή εξήγηση είναι απόλυτα κατανοητα. Οπότε εσύ προτείνεις στον πάνω όροφο και στο υπόγειο να καταλήγει ενα καλώδιο σε gigabit switch και σε αυτό να συνδέονται τα συστήματα..  το repeater υποθέτω το έπελεξες για να υπάρχει το mesh /wifi 6 σε όλους τους χώρους όσο είναι εφικτό φυσικά. Μήπως τότε θα ήταν καλή επιλογή και το repeater 6000; αφού θα συνδεθεί με καλώδιο στου κάθε όροφου switch , θα κάνει πολύ καλή αναμετάδοση.

Δύο μικρές παρενθέσεις που ξέχασα να αναφέρω.

8 κάμερες συνολικά σε όλους τους ορόφους, 2MP ως 4K μιξ. Θα αλλάξει την επιλογή 4) που προτεινες; 

Επειδή το ρεύμα είναι τριφασικό δυστυχώς, θα χρειαστώ και στον πίνακα ενα εξάρτημα (ξέρω τι είναι δε θυμάμαι πως λέγετε ακριβώς τωρα) για τα powerline  για να βλέπει την ίδια φαση και να δουλεύουν σωστά. Αυτό έχει κανείς ιδέα ποιο θα ήταν η καλύτερη επιλογή και για συμβατότητα αλλά και για ποιοτική λειτουργία των fritz powerlines;

Επεξ/σία από Skillage

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Βασικά, μιλάς για καλωδίωση, αλλά αναφέρεσαι μόνο στα καλώδια του δικτύου. Δεν αναφέρθηκες καθόλου που θα βρίσκεται ο σέρβερ.

Όλη η εγκατάσταση σου θα χρειαστεί καλώδια τηλεφώνου, κάμερες, ίντερνετ και άλλα που τα γνωρίζεις εσύ.

Θεωρώ πως πρώτα πρέπει να γίνει μελέτη και μετά να καταλήξεις σε οποιαδήποτε λύση.

Καλύτερα να μιλούσες με τεχνικό που αναλαμβάνει καλωδίωση, όπως αναφέρθηκε σε ηλεκτρολόγο έμπειρο.

ΤΑ ημίμετρα θα τα βρεις μπροστά σου με το χρόνο, για δουλειά που όπως κατάλαβα θέλεις σταθερότητα και λιγότερα προβλήματα.

Η γνώμη μου είναι ο συνδυασμός της λύση 2 και 4, σε κάθε όροφο το αντίστοιχο SWITCH και όπου χρειάζεται WiFi να βάλεις mesh / access point / repeater ότι δουλέψει καλύτερα.

Να αποφασιστεί από την αρχή που θα συγκεντρωθου τα καλώδιο, ο σέρβερ, το καταγραφικό το τηλεφωνικό κέντρο και ανάλογα κινείσαι

Επεξ/σία από tempes

Όσο προχωρά η κουβέντα βγαίνουν και άλλοι σκελετοί από την ντουλάπα. Ας κάνουμε ένα ρεζουμέ:

1. 3 όροφοι (ενιαίος χώρος ο καθένας), από 5-8 υπολογιστές στον καθένα.
  2. H βασική τηλεφωνία θα εξυπηρετείται από vPBX της Modulus. Οι IP Clients θα παίζουν σε ασύρματες συσκευές.
  3.  Πλήρη κάλυψη και των 3 ορόφων με WiFi Mesh.
  4.  8 κάμερες.
  5.  PLC για 3φασικό ρεύμα.

Υπάρχει κάτι άλλο στα παραπάνω ή είναι το τελικό ζητούμενο;

Πάμε τώρα στις σκέψεις και απορίες.

1.  Σύνολο ας πούμε 20 υπολογιστές μαζί με έναν Server. Οπότε (μαζί με όλα τα άλλα) αν σκέφτεσαι ένα κεντρικό switch, δεν σου φθάνει το 24άρι που ανέφερες. Πας για μεγαλύτερο εκτός αν βάλεις από ένα μικρότερο σε κάθε όροφο, αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα για αργότερα.
  2.   Αναφέρεσαι σε φθηνές κινητές συσκευές με το Fritz Fon app. Δεν προτείνω αυτή την λύση, καθώς υποχρεωτικά η εφαρμογή δουλεύει μέσω του Fritz Router ο οποίος ωστόσο έχει περιορισμό σε 3 το πολύ ταυτόχρονες ΙΡ κλήσεις. Αντί αυτού μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοσδήποτε άλλος SIP Client (υπάρχει πληθώρα) που θα συνδέεται κατευθείαν στο VPBX. Ωστόσο δεν χρειάζεται καν αγορά άλλης κινητής συσκευής. Κάλλιστα χρησιμοποιεί ο καθένας στην επιχείρηση το δικό του κινητό με χρήση της αντίστοιχης εφαρμογής της Modulus που υπάρχει σε Android και IOS. Κέρδος ότι εκτός του γραφείου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, αρκεί να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο.
  3.  Παραμένω στη πρόταση για 1 κεντρικό Router 4060AX και 2 Repeater 1200AX από ένα σε κάθε όροφο. Τα repeater αυτά συνδέονται και με καλώδιο δικτύου οπότε μια χαρά θα είναι η λειτουργία τους. Το κατά πολύ ακριβότερο 6000 που ανέφερες, ουσιαστικά στην δική σου περίπτωση δεν έχει κανένα επιπρόσθετο όφελος.
  4.  Τι είδους κάμερες είναι; ΙΡ ή συμβατές; Θα χρησιμοποιηθεί κάποιο καταγραφικό ή θα στέλνουν την εικόνα στο Cloud; Οι πληροφορίες αυτές ζητούνται διότι παίζουν ρόλο στην εγκατάσταση του δικτύου.
  5.  Ποιος ο λόγος ύπαρξης των PLC; Γιατί θεωρείς ότι χρειάζονται από την στιγμή που θα έχεις ενσύρματη και ασύρματη πρόσβαση παντού σε κάθε όροφο;

Απάντησε σε αυτά και γράψε αν υπάρχουν και άλλα ζητούμενα για να έχουμε μια σταθερή βάση πάνω στην οποία μπορούν να γίνουν οι καταλληλότερες προτάσεις.

Πάντως όπως το βλέπω πας κατευθείαν για κανονική δομημένη καλωδίωση και μάλιστα με κάποιο μικρό Rack με εσωτερικό Patch Panel, αντί των χύμα απευθείας συνδέσεων των καλωδίων μεταξύ των δικτυακών συσκευών.

Χαχαχα μόνο αυτά είχα ξεχάσει να γράψω, δεν υπάρχει κάτι άλλο :)
1) Σύνολο υπολογιστών θα είναι το πολύ 15 ( όμως χρήση δε θα γίνεται σε όλους, μιας και είμαστε 4 άτομα απλά για εσωτερικούς σκοπούς/εργασίες πρέπει να έχουμε σε κάθε όροφο και ανεβοκατεβαίνουμε).

Με αυτό το κριτήριο θεώρησα ότι ένα 24άρι θα φτάσει. Ή ένα switch 8άρι σε κάθε όροφο. Φτάνει και για τους Υπολογιστές και για τις κάμερες.

Σχετικά με το 2) δεν το κατέχω καθόλου, δεν έχω ασχοληθεί ποτέ και δυστυχώς και σε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Modulus δε με κατευθυναν κάπου, οπότε οι σκέψεις μου μπορεί να είναι λάθος. Δεν έχω δει/χρησιμοποιήσει ποτέ το FritzApp και προσπαθώ να διαβάσω στο διαδίκτυο αλλά λίγες πληροφορίες σε Ελληνικά/Αγγλικά. Αν έχει τέτοιο περιορισμό το κάθε fritz (3 παράλληλες κλήσεις), αν έχω 3 Fritz 4060 ( σε κάθε όροφο από ένα ) θα μπορεί αυτό να επεκταθεί σε 9 παράληλες κλήσεις ( 3 σε κάθε Fritz/αλλά όλοι έχουμε 1 νούμερο Voip που δεχόμαστε κλήσεις); Πάει έτσι; Αν Όχι, τότε αν υπάρχει κανένα απλό/καλό άρθρο να μου δώσετε πολύ ευχαρίστως.
Δε γίνεται να χρησιμοποιούμε τα προσωπικά μας τηλέφωνα (συσκευές) γιατί όλοι οι συνεργάτες (και εγώ) θέλουμε να μην "μπλέξουμε" τις προσωπικές μας συσκευές στη δουλειά μας, αλλά να υπάρχουν συσκευές μόνο για τις ώρες που είμαστε στο γραφείο. Στην αρχή σκέφτηκα τα Fritz Fon, γιατί δεν κατέχω από SIP/Voip πέραν από τα βασικά, και μου φάνηκε εύκολη λύση, αλλά με προβληματίζει το γεγονός ότι τα τηλέφωνα δε θα μπορούν να "δουλεύουν" αν φύγεις από τον όροφο λόγω εμβέλειας. Οπότε η επιλογή φτηνών Smartphone σε συνδυασμό με το mesh (αν δούλευε πρακτικά μέσω των ασύρματων Fritz) θα με κάλυπτε. Δε με καλύπτει ο περιορισμός 3 παράλληλων μόνο.

3) Κατανοητό. Εάν με το καλωδιο "γλιτώσω" να βάλει ο ηλεκτρολόγος στον πίνακα αυτό το εξάρτημα για να δουλεύουν ολα σε μια φάση, πάλι καλυπτομαι. Πάντα με φόβιζε αν και πόσο καλά θα δουλευαν μέσω ρεύματος (και λόγω της τεχνολογίας τους αλλά και του τριφασικού ρεύματος).

4) Από το παλιό μας γραφείο έχουμε αναλογικές (δεν ήθελε με τίποτα τότε η εταιρία να μας βάλει IP γιατί διαρκώς μας έλεγε ότι θα χάνει την IP και κάθε φορά που "κολλάει" το modem/router θα έχουμε θέμα - γιατί είχαμε συνέχεια αποσυνδέσεις με την αγαπημένη HCN κάθε μέρα,  και άλλα πολλά που δεν τα θυμάμαι, οπότε όλες είναι αναλογικές. Αν φυσικά μπορέσω να βρω καμιά εταιρεία που θα με καθησυχάσει και "εγγυηθεί" ότι θα δουλευουν απροβλημάτιστα IP και καλύτερα από τις υπάρχουσες, θέλω να προσθέσω 2-3 σε κάθε όροφο IP, γιατί οι αναλογικές είναι μόνο 5 και δεν καλύπτει σωστά έναν τόσο μεγάλο χώρο. Στις αναλογικές έχουμε ήδη καταγραφικό που υποστηρίζει ως 4Κ και έχει χώρο για περισσότερες ( είναι 16 θυρών ).

5) Τι είναι το PLC? :)

@tempes γράφω όσα μπορώ να θυμηθώ και να μου δώσετε ιδέες. Δεν ήξερα ότι παίζει ρόλο που θα βρίσκεται ο Σερβερ (Δεν ειναι rack, απλά μια μονάδα). Πρότεινα να είναι δίπλα στην κεντρική γραμμή που θα φέρει ο ΟΤΕ το FTTH. Οπότε να τον συνδέσω απευθείας πάνω στο κεντρικό router (και όχι στο switch). Κανείς δεν έχει να μου αντιπροτείνει γιατί δεν ξέρουν. Ίσως και εγώ να μην ξέρω απλά το θεώρησα λογικό να έχει την μικρότερη δυνατή απόσταση από το κεντρικό router ή το "πρώτο" switch (Άρα στο ισόγειο).
Μίλησα με 1 ηλεκτρολόγο (ακόμα έρχετε) και με μια εταιρία εγκατάστασης δικτύου που μου βγάλαν προσφορά κάποιων χιλιάδων ευρώ που αυτό γνωρίζω ότι είναι υπερβολή και οι απαιτήσεις μας είναι ενός μικρού γραφείου απλά σε μεγαλύτερο χώρο. Οπότε άνοιξα αυτό το thread για να "μεγαλώσουν" οι γνώσεις μου και να δω πολλά που δεν έχω σκεφτεί (ή σκέφτομαι λάθος). 
Το δίκτυο που είχαμε στο υπάρχον γραφείο, το είχα φτιάξει εγώ μαζί με ένα φίλο γιατί έχουμε απλές ανάγκες, και 7 χρόνια μας έβγαλε ασπροπρόσωπους. Όμως ήταν 1 όροφος και 90τμ ισιάδα χαχα :)

Υπάρχουν σωστές λύσεις, υπάρχουν λύσεις που θα δουλέψουν τώρα και υπάρχουν και λύσεις που μας δουλεύουν.

Όλα εξαρτώνται από το κόστος.

Υπόψιν ότι δεν έχουμε σχέδια, δεν έχουμε budget, μας λείπουν κάποιες ακόμη πληροφορίες, οπότε θα λάβεις και τις αντίστοιχες απαντήσεις.

Το πιο σωστό (προσωπική άποψη) είναι να έχεις σχέδια με ότι θα χρειαστείς και σε κάθε θέση γραφείου να στείλεις 2 UTP. Κάθε όροφος να καλύπτεται από το 1 AP (το οποίο θα συνδέεται ενσύρματα, ούτε mesh, ούτε hesh) και να μπουν ζικ ζακ / όροφο (υπόγειο σχεδόν τέρμα αριστερά, ισόγειο σχεδόν τέρμα δεξιά, όροφος μέση και αριστερά). Όλα να καταλήγουν κάπου κεντρικά και ασφαλή (από ενδεχόμενη παραβίαση του χώρου, υγρασίες κ.α), σε patch panel και να παίρνουν από 1 switch με διπλό τροφοδοτικό (λογικά 48άρι). Ο σέρβερ κάπου εκεί δίπλα.

Για το τηλεφωνικό δεν έχω πολλά, καθώς είχαμε τηλεφωνικό κέντρο με σταθερά και πλέον (σε άλλη εταιρεία) έχουμε Cisco Jabber που βγάζει το σταθερό μας σε εφαρμογή (οπότε δουλεύει οπουδήποτε στον κόσμο, αρκεί να υπάρχει σύνδεση στο διαδίκτυο).

Το PLC είναι Programmable Logic Controller και όχι powerlines που αναφέρθηκαν. Ότι και από τα 2 να εννοείς, λογικά δεν το χρειάζεσαι (το powerline σίγουρα).

Οι αναλογικές κάμερες παίρνουν ένα μαραφέτι (ως ballon το ξέρω) και μεταφέρουν το σήμα τους μέσω UTP. Οι IP παίρνουν UTP. Αν θα τις ρίξεις στο δίκτυο ή απευθείας σε NVR, είναι μια άλλη ιστορία, η οποία δεν αφορά την καλωδίωση (λογικά θες κάτι οικονομικό, οπότε θα συνδέονται σε NVR και το NVR στο LAN).

Να θυμάσαι ότι απαγορεύονται οι κάμερες στους χώρους εργασίας, εφόσον κάποιος υπάλληλος είναι αντίθετος (και σίγουρα απαγορεύεται η ηχογράφηση). Το τι θα κάνεις εσύ, είναι δικό σου θέμα.

Για τις κάμερες, είσαι σίγουρος ότι θες τόσες πολλές; Υπάρχουν 180 μοιρών οροφής που καλύπτουν άνετα μεγάλους χώρους.

Σε κάθε περίπτωση, να προτιμήσεις Rack με όλο τον εξοπλισμό μέσα του και UPS για τουλάχιστον μισή ώρα

• Like 1

PLC = Power-Line Communication που είναι η επίσημη ονομασία της τεχνολογίας, για την οποία υπάρχει ειδική επιτροπή του IEEE.

https://sagroups.ieee.org/plcsc/

Απλά είθισται να αναφέρονται οι συσκευές ως Powerline σκέτα.

• Thanks 1

12 ώρες πριν, Skillage είπε

3) Κατανοητό. Εάν με το καλωδιο "γλιτώσω" να βάλει ο ηλεκτρολόγος στον πίνακα αυτό το εξάρτημα για να δουλεύουν ολα σε μια φάση, πάλι καλυπτομαι. Πάντα με φόβιζε αν και πόσο καλά θα δουλευαν μέσω ρεύματος (και λόγω της τεχνολογίας τους αλλά και του τριφασικού ρεύματος).

5) Τι είναι το PLC?

Δεν καταλαβαίνω που κολλά το PLC (Powerline) στην όλη εγκατάσταση. Αχρείαστο είναι από την στιγμή που θα έχεις πλήρη κάλυψη όλων των χώρων με ενσύρματη και ασύρματη σύνδεση.

Δεν ήξερα ότι παίζει ρόλο που θα βρίσκεται ο Σερβερ (Δεν ειναι rack, απλά μια μονάδα). Πρότεινα να είναι δίπλα στην κεντρική γραμμή που θα φέρει ο ΟΤΕ το FTTH. Οπότε να τον συνδέσω απευθείας πάνω στο κεντρικό router (και όχι στο switch). Κανείς δεν έχει να μου αντιπροτείνει γιατί δεν ξέρουν. Ίσως και εγώ να μην ξέρω απλά το θεώρησα λογικό να έχει την μικρότερη δυνατή απόσταση από το κεντρικό router ή το "πρώτο" switch (Άρα στο ισόγειο).

Το Server δεν θα τον συνδέσεις στον Router αλλά σε ένα Gigabit switch. Ο λόγος είναι ότι σε ένα τοπικό δίκτυο η επικοινωνία των δικτυακών συσκευών γίνεται άμεσα μεταξύ τους μέσω του switch σε αντίθεση μέσω του Router που δεν θέλουμε να τον φορτώνουμε με έξτρα διεργασίες. Ο τελευταίος χρειάζεται μόνο για να ελέγχει, ρυθμίζει και ασφαλίζει το τοπικό δίκτυο, αποδίδοντας διευθύνσεις σε όλες τις συσκευές και παράλληλα να δίνει πρόσβαση προς το διαδίκτυο.

Το που θα τον τοποθετήσεις, είναι άσχετο και καθαρά δική σας απόφαση. Όπου σας βολεύει μπορεί να μπει, αρκεί να έχει σύνδεση με κάποιο switch.

4) Από το παλιό μας γραφείο έχουμε αναλογικές (δεν ήθελε με τίποτα τότε η εταιρία να μας βάλει IP γιατί διαρκώς μας έλεγε ότι θα χάνει την IP και κάθε φορά που "κολλάει" το modem/router θα έχουμε θέμα - γιατί είχαμε συνέχεια αποσυνδέσεις με την αγαπημένη HCN κάθε μέρα,  και άλλα πολλά που δεν τα θυμάμαι, οπότε όλες είναι αναλογικές. Αν φυσικά μπορέσω να βρω καμιά εταιρεία που θα με καθησυχάσει και "εγγυηθεί" ότι θα δουλευουν απροβλημάτιστα IP και καλύτερα από τις υπάρχουσες, θέλω να προσθέσω 2-3 σε κάθε όροφο IP, γιατί οι αναλογικές είναι μόνο 5 και δεν καλύπτει σωστά έναν τόσο μεγάλο χώρο. Στις αναλογικές έχουμε ήδη καταγραφικό που υποστηρίζει ως 4Κ και έχει χώρο για περισσότερες ( είναι 16 θυρών ).

Από την στιγμή που έχετε αναλογικές και μάλιστα καταγραφικό με ικανό αριθμό θυρών για επιπλέον κάμερες, δεν αξίζει να πάτε σε λύση με ΙΡ. Συνεχίζετε με προμήθεια αντίστοιχων αναλογικών.

Πληροφοριακά υπάρχουν πολλές επιλογές σε ΙΡ. Η φθηνότερες που συνήθως χρειάζονται σύνδεση με το διαδίκτυο και άλλες που μια χαρά παίζουν και ελέγχονται τοπικά και αν χρειαστεί πρόσβαση απ' έξω γίνεται μέσω του NVR.

Πάμε τώρα στα της τηλεφωνίας που από μόνο της είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο σε μια επιχείρηση.

Πριν είχατε FTTH μέσω Inalan και VoIP τηλεφωνία (μόνο αυτή υπάρχει σε FTTH) αν κατάλαβα καλά μέσω Modulus με έναν αριθμό και λογικά 2 κανάλια ταυτόχρονης επικοινωνίας. Πως την χρησιμοποιούσατε τότε, σε ποιες συσκευές και με ποιον τρόπο;

Τώρα θα πάτε σε FTTH Cosmote οπότε πάλι VoIP. Θα έχετε νέο αριθμό από την Cosmote και παράλληλα θα κρατήσετε και αυτόν της Modulus ή θα κάνετε φορητότητα της Modulus στην Cosmote;

Αν κρατήσετε της Modulus, τι σας έχει προτείνει ως λύση; Από προηγούμενη αναφορά κατάλαβα ότι θα γίνει μέσω vPBX στον server της Moduluis και θα συνδέεστε σε αυτόν από την επιχείρηση μέσω διαδικτύου. Μπορείτε ωστόσο να υπάρχει τοπικά το PBX, αλλά αυτό θα το συζητήσετε με την εταιρεία λαμβάνοντας υπόψη τις δικές σας προτιμήσεις συνολικά.

Επίσης στην Cosmote θα είναι με ένα κανάλι φωνής (όπως η παλιά PSTN) ή με 2 κανάλια φωνής (όπως η παλιά ISDN);

Από τις απαντήσεις εξαρτάται πως μπορεί να παίξει και τις περιορισμούς θα υπάρχουν με τα Fritz, τα οποία ναι μεν έχουν δυνατότητες ενός μικρού PBX, αλλά επ' ουδενί συγκρίνονται με τα αντίστοιχα κανονικά.

Πληροφοριακά η λειτουργία της VoIP τηλεφωνίας εξαρτάται άμεσα από την σύνδεση με το διαδίκτυο. Αν αυτή διακοπεί για οποιονδήποτε λόγο, δεν θα δουλεύει το VoIP, εκτός μόνο για εσωτερικές κλήσεις κι εφόσον υπάρχει τοπικά PBX.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...