Dr_73 Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2022 Σε ποιότητα υποψιάζομαι ότι θα είναι ανώτερος. Έχεις δει δείγματα ;
bc00l Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2022 5 λεπτά πριν, Dr_73 είπε Σε ποιότητα υποψιάζομαι ότι θα είναι ανώτερος. Έχεις δει δείγματα ; Σε σύγκριση με τον tamron? Εχω δει αν θυμάμαι καλά
babisskg Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2022 18 λεπτά πριν, bc00l είπε Καλησπέρα, τον εχω δει. Φαίνεται στα ιδια πάνω κατω σε μέγεθος με τον Tamron 70-300mm VC. Αν θυμάμαι καλα 2 εκατοστά πιο κοντος απο τον tamron. Είναι εύλογη η αναζήτηση , μάλιστα έχει ενδιαφέρον να ακούσουμε τις απόψεις όλων σχετικά με τον τρόπο και την λογική που επιλέγουν εστιακά μήκη σε φακούς . Τους λόγους δλδ που κάποιος επιλέγει έναν 135αρη prime , έναν 50αρη κοκ . Έτσι θα βοηθηθεί και το σκεπτικό του φίλου . Θυμίζω μόνον , πως οι DSLR φτιάχτηκαν με το σκεπτικό της εναλλαγής διάφορων φακών και όχι για χρήση αποκλειστικά με έναν 18 - 300 διότι είναι βολικός , κάνει για ταξίδια και άλλα παρόμοια , αφού σε μιά τέτοια περίπτωση θα μας βόλευε εξίσου καλά μία bridge μηχανή . Δεν προσπαθώ να προκαταβάλω τις απαντήσεις , ούτε να τις καθοδηγήσω . Τις σκέψεις σας θέλω να ακούσω και το γενικότερο φωτογραφικό σκέπτεσθαι .
Ntinlanden Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2022 +1 απο εμενα για εναν 70-300 που και οικονομικα θα βρεις κατι να κάνεις τα γουστα σου και σε σχεση τώρα με οτι έχεις...ε δεν ειναι και κατι τεράστιο σε μέγεθος ενας 70-300.. Τον tamron 70-300 vc πανω κατω εκει παει μτχ 220-250€... Τον εχω, για τα λεφτα του;...αξιοπρεπεστατος. Το δε VC του; Μαλλον οτι καλύτερο θα δεις ποτε σε φακο. Μην τον αποκλείεις.
Dr_73 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2022 3 ώρες πριν, babisskg είπε Θυμίζω μόνον , πως οι DSLR φτιάχτηκαν με το σκεπτικό της εναλλαγής διάφορων φακών και όχι για χρήση αποκλειστικά με έναν 18 - 300 διότι είναι βολικός , κάνει για ταξίδια και άλλα παρόμοια , αφού σε μιά τέτοια περίπτωση θα μας βόλευε εξίσου καλά μία bridge μηχανή . Η bridge όμως, έχει πολύ περισσότερες υποχωρήσεις, σε μέγεθος αισθητήρα, ταχύτητα αυτόματης εστίασης, συμπεριφορά σε χαμηλό φως μέχρι και το προσδόκιμο επιβίωσής της, αφού κάποια στιγμή θα χαλάει ο μηχανισμός του φακού και θα πάει στα σκουπίδια . Ενώ ο φακός των dslr , ζει πάρα πολύ , εστιάζει πιο γρήγορα και έχουμε και το πλεονέκτημα του αισθητήρα. Ειδικά μια full frame με φακό 28-300 , αν και έχει κάποιους συμβιβασμούς στο φακό , σε σχέση με prime φακούς, έχει πολύ υψηλή ποιότητα. 1
highpriest Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2022 3 ώρες πριν, babisskg είπε Είναι εύλογη η αναζήτηση , μάλιστα έχει ενδιαφέρον να ακούσουμε τις απόψεις όλων σχετικά με τον τρόπο και την λογική που επιλέγουν εστιακά μήκη σε φακούς . Τους λόγους δλδ που κάποιος επιλέγει έναν 135αρη prime , έναν 50αρη κοκ . Έτσι θα βοηθηθεί και το σκεπτικό του φίλου . Θυμίζω μόνον , πως οι DSLR φτιάχτηκαν με το σκεπτικό της εναλλαγής διάφορων φακών και όχι για χρήση αποκλειστικά με έναν 18 - 300 διότι είναι βολικός , κάνει για ταξίδια και άλλα παρόμοια , αφού σε μιά τέτοια περίπτωση θα μας βόλευε εξίσου καλά μία bridge μηχανή . Δεν προσπαθώ να προκαταβάλω τις απαντήσεις , ούτε να τις καθοδηγήσω . Τις σκέψεις σας θέλω να ακούσω και το γενικότερο φωτογραφικό σκέπτεσθαι . Εγώ σήμερα ζοριστηκα. Έχω την Μ50 με τον κιτ και έχω με αντάπτορα Μ42 έναν Helios 44 (92 full frame equivalent) και έναν Jupiter 135 (216 full frame equivalent) Οι φώτο που έβγαλα με τους 2 vintage είναι μεν η μέρα με την νύχτα σε σχέση με τον κιτ φακό (στα δικά μου μάτια), αλλά όλη η διαδικασία του κουμπώματος και ξεκουμπώματος και το manual focus ήταν γενικά ζόρικο. Εκτός των άλλων μάλλον με ζορίζουν τα σταθερά εστιακά μηκη. Κι ενώ θεωρούσα πως με 3 γρήγορους prime σε διαφορετικά mm θα ήμουν καλυμμένος, διαπιστώνω πως μάλλον χρειάζομαι έναν ή και δύο με μεταβλητό zoom σε όσο το δυνατόν πιο γρήγορο διάφραγμα. 1
babisskg Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2022 4 ώρες πριν, Dr_73 είπε Η bridge όμως, έχει πολύ περισσότερες υποχωρήσεις, σε μέγεθος αισθητήρα, ταχύτητα αυτόματης εστίασης, συμπεριφορά σε χαμηλό φως μέχρι και το προσδόκιμο επιβίωσής της, αφού κάποια στιγμή θα χαλάει ο μηχανισμός του φακού και θα πάει στα σκουπίδια . Ενώ ο φακός των dslr , ζει πάρα πολύ , εστιάζει πιο γρήγορα και έχουμε και το πλεονέκτημα του αισθητήρα. Ειδικά μια full frame με φακό 28-300 , αν και έχει κάποιους συμβιβασμούς στο φακό , σε σχέση με prime φακούς, έχει πολύ υψηλή ποιότητα. Το έγραψα όχι για τα τεχνικά του ζητήματος , όσο για την μηχανιστική δλδ αν φτάσει κάποιος να βάλει έναν 18 - 400 σε ζουμ ας πούμε , ώστε να έχει την ευκολία να επιλέγει ανάμεσα σε διάφορα εστιακά μήκη χωρίς να αλλάζει φακό , τότε αυτόματα έχει καταργήσει την δυνατότητα του σώματος σε εναλλαγή φακών , ενώ από την άλλη μάλλον διάλεξε λάθος κατηγορία μηχανής ? Και στο κάτω κάτω που είναι το κακό με τις bridge μηχανές ? 4 ώρες πριν, highpriest είπε Εγώ σήμερα ζοριστηκα. Έχω την Μ50 με τον κιτ και έχω με αντάπτορα Μ42 έναν Helios 44 (92 full frame equivalent) και έναν Jupiter 135 (216 full frame equivalent) Οι φώτο που έβγαλα με τους 2 vintage είναι μεν η μέρα με την νύχτα σε σχέση με τον κιτ φακό (στα δικά μου μάτια), αλλά όλη η διαδικασία του κουμπώματος και ξεκουμπώματος και το manual focus ήταν γενικά ζόρικο. Εκτός των άλλων μάλλον με ζορίζουν τα σταθερά εστιακά μηκη. Κι ενώ θεωρούσα πως με 3 γρήγορους prime σε διαφορετικά mm θα ήμουν καλυμμένος, διαπιστώνω πως μάλλον χρειάζομαι έναν ή και δύο με μεταβλητό zoom σε όσο το δυνατόν πιο γρήγορο διάφραγμα. Το ζορισμα έχει να κάνει με το γνωστό " άλλο να στο λένε κι' άλλο να το βλέπεις " οπότε αν ψαχτείς περισσότερο , θα ανακαλύψεις αυτά που ταιριάζουν σε σένα κι' όχι αυτά που σου είπαν η που διάβασες . Στο κομμάτι της εστίασης , διαφεύγει σε πολλούς η τεχνική του να μετακινούνται οι ίδιοι μπρος πίσω , αφού πολλές φορές χρειάζεται ελάχιστη μετακίνηση , άλλες κάποια βήματα , ώστε να πετύχουν την εστίαση χωρίς να ακουμπήσουν καν το δαχτυλίδι και μάλιστα χωρίς να χαλάσουν ιδιαίτερα το κάδρο . Φυσικά κάτι τέτοιο δεν έχει να κάνει με κινούμενα αντικείμενα , οπότε καταλαβαίνεις ότι ένα autofocus χρειάζεται σε συγκεκριμένα θέματα και όχι παντού . Σίγουρα με manual εστίαση , δεν πρόκειται να αντιμετωπίσεις φαινόμενα του είδους να χαζοψαρεύει ο φακός , χωρίς να μπορεί να εστιάσει . Η τουλάχιστον χρειάζεται πολύ ακριβός φακός και πολύ ακριβό autofocus module σε σώμα . Είναι η ευκολία της χρήσης που σε κάνει να τεμπελιαζεις και να νομίζεις πως μόνον έτσι γίνεται . Από την άλλη , ένας φωτογραφικός περίπατος δεν είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει τα πάντα , αλλά να είναι κι' αυτός πιο εστιασμένος σε θεματολογία , οπότε δεν βλέπω τον λόγο να κουμπώνει κανείς και να ξεκουμπώνει διάφορα πάνω στο σώμα . Εξαιρείται η παρουσία του κιτ φακού για το ου μη γένοιτο . Για τον 135 γενικά , πάνω σε eos τον βρήκα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα , αφού τα 216 χοντρικά χιλ μετατροπής σε κοντινά θέματα και όχι μακρινά , είναι κάτι που θέλει ψάξιμο . Τελικά δεν είναι κακό να καταλήξει κάποιος ότι δεν του πάει μια τέτοια χειροκίνητη διαδικασία , αλλά προτιμάει την λύση των dedicated φακών για το σύστημα που χρησιμοποιεί . Πλουτίζει τις εμπειρίες του . Η εικόνα που παραθέτω είναι τραβηγμένη με τον συνδυασμό ενός Helios 44m - 4 πάνω σε eos m10 . 1
Dr_73 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2022 Με τη χειροκίνητη εστίαση , στην εποχή εκείνη , που έβλεπες το μικροπρίσμα που έχω βάλει φωτογραφία στο προφίλ μου, γύρναγες το πρίσμα εκεί που ήθελες να εστιάσεις, εστίαζες και χωρίς να κουνηθείς γυρνούσες μετά το φακό όπου ήθελες και είχες εστίαση σε οποιοδήποτε σημείο του κάδρου , στα σίγουρα. Για ακίνητα θέματα. 2
highpriest Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2022 6 ώρες πριν, babisskg είπε Το ζορισμα έχει να κάνει με το γνωστό " άλλο να στο λένε κι' άλλο να το βλέπεις " οπότε αν ψαχτείς περισσότερο , θα ανακαλύψεις αυτά που ταιριάζουν σε σένα κι' όχι αυτά που σου είπαν η που διάβασες . Στο κομμάτι της εστίασης , διαφεύγει σε πολλούς η τεχνική του να μετακινούνται οι ίδιοι μπρος πίσω , αφού πολλές φορές χρειάζεται ελάχιστη μετακίνηση , άλλες κάποια βήματα , ώστε να πετύχουν την εστίαση χωρίς να ακουμπήσουν καν το δαχτυλίδι και μάλιστα χωρίς να χαλάσουν ιδιαίτερα το κάδρο . Φυσικά κάτι τέτοιο δεν έχει να κάνει με κινούμενα αντικείμενα , οπότε καταλαβαίνεις ότι ένα autofocus χρειάζεται σε συγκεκριμένα θέματα και όχι παντού . Σίγουρα με manual εστίαση , δεν πρόκειται να αντιμετωπίσεις φαινόμενα του είδους να χαζοψαρεύει ο φακός , χωρίς να μπορεί να εστιάσει . Η τουλάχιστον χρειάζεται πολύ ακριβός φακός και πολύ ακριβό autofocus module σε σώμα . Είναι η ευκολία της χρήσης που σε κάνει να τεμπελιαζεις και να νομίζεις πως μόνον έτσι γίνεται . Από την άλλη , ένας φωτογραφικός περίπατος δεν είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει τα πάντα , αλλά να είναι κι' αυτός πιο εστιασμένος σε θεματολογία , οπότε δεν βλέπω τον λόγο να κουμπώνει κανείς και να ξεκουμπώνει διάφορα πάνω στο σώμα . Εξαιρείται η παρουσία του κιτ φακού για το ου μη γένοιτο . Για τον 135 γενικά , πάνω σε eos τον βρήκα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα , αφού τα 216 χοντρικά χιλ μετατροπής σε κοντινά θέματα και όχι μακρινά , είναι κάτι που θέλει ψάξιμο . Τελικά δεν είναι κακό να καταλήξει κάποιος ότι δεν του πάει μια τέτοια χειροκίνητη διαδικασία , αλλά προτιμάει την λύση των dedicated φακών για το σύστημα που χρησιμοποιεί . Πλουτίζει τις εμπειρίες του . Η εικόνα που παραθέτω είναι τραβηγμένη με τον συνδυασμό ενός Helios 44m - 4 πάνω σε eos m10 . Έτσι είναι. Επίσης διαπίστωσα πως ενώ μου αρέσουν οι φωτο τοπίων που βλέπω στο ιντερνετ, το δικό μου καδράρισμα (που μου γεννάει συναισθήματα) είναι τελείως διαφορετικό, όπως επίσης και τα χρώματα και οι συνδυασμοί που κυνηγάω να βγάλω. Μετά την επεξεργασία θα ποστάρω κάποια στιγμή κάποια απο τις φώτο που έβγαλα με τον Jupiter 135. Νομίζω κάπως έτσι γεννιούνται τα προσωπικά στυλ. Βέβαια μπορεί να είμαι και λάθος, και να μην αρέσουν σε κανέναν άλλο αυτά που βγάζω! 😄 1
babisskg Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2022 9 λεπτά πριν, highpriest είπε Έτσι είναι. Επίσης διαπίστωσα πως ενώ μου αρέσουν οι φωτο τοπίων που βλέπω στο ιντερνετ, το δικό μου καδράρισμα (που μου γεννάει συναισθήματα) είναι τελείως διαφορετικό, όπως επίσης και τα χρώματα και οι συνδυασμοί που κυνηγάω να βγάλω. Μετά την επεξεργασία θα ποστάρω κάποια στιγμή κάποια απο τις φώτο που έβγαλα με τον Jupiter 135. Νομίζω κάπως έτσι γεννιούνται τα προσωπικά στυλ. Βέβαια μπορεί να είμαι και λάθος, και να μην αρέσουν σε κανέναν άλλο αυτά που βγάζω! 😄 Ακόμη ένα ζήτημα με το οποίο όσο πιο εξοικειωμένος είναι κάποιος , τόσο το καλύτερο για τον ίδιο . Οι φωτογραφίες μου , πολύ πιθανόν να μην αρέσουν σε κανέναν . Φυσικά και οι φωτογραφίες θα είναι διαφορετικές , διότι κουβαλάνε την προσωπική οπτική του καθενός κι' έτσι πρέπει να είναι . Βλέποντας δουλειές άλλων , μαθαίνεις . Οποιαδήποτε προσπάθεια αντιγραφής η απομίμησης είναι εκ προοιμίου κακή σαν αποτέλεσμα . 2
babisskg Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2022 2 ώρες πριν, Dr_73 είπε Με τη χειροκίνητη εστίαση , στην εποχή εκείνη , που έβλεπες το μικροπρίσμα που έχω βάλει φωτογραφία στο προφίλ μου, γύρναγες το πρίσμα εκεί που ήθελες να εστιάσεις, εστίαζες και χωρίς να κουνηθείς γυρνούσες μετά το φακό όπου ήθελες και είχες εστίαση σε οποιοδήποτε σημείο του κάδρου , στα σίγουρα. Για ακίνητα θέματα. Χωρίς κανείς απολύτως να αρνείται την αξία της αυτόματης εστίασης ( autofocus ) , εντούτοις η αξία της χειροκίνητης εστίασης με όλες τις δυσκολίες της , παραμένει μία αξιοπρεπής λύση .
Dr_73 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2022 Για φωτογραφία τοπίου , δεν χρειάζονται σίγουρα πολλά fps, δεν χρειάζονται φωτεινοί φακοί και δεν χρειάζονται και κορυφαίας οξύτητας εξεζητημένοι prime. Μιλάω για την πλειοψηφία των φωτογραφιών τοπίου , όχι για κάποιες εξαιρέσεις , που θέλουμε κάτι πιο ειδικό . Αυτό που μετράει πολύ , είναι τα χαμηλά iso , μικρότερα από 100 . Κάτι που ίσχυε από την εποχή του φίλμ , με θετικά φιλμ στα 50 asa , 24 , 16 .... 2
highpriest Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2022 2 ώρες πριν, Dr_73 είπε Για φωτογραφία τοπίου , δεν χρειάζονται σίγουρα πολλά fps, δεν χρειάζονται φωτεινοί φακοί και δεν χρειάζονται και κορυφαίας οξύτητας εξεζητημένοι prime. Μιλάω για την πλειοψηφία των φωτογραφιών τοπίου , όχι για κάποιες εξαιρέσεις , που θέλουμε κάτι πιο ειδικό . Αυτό που μετράει πολύ , είναι τα χαμηλά iso , μικρότερα από 100 . Κάτι που ίσχυε από την εποχή του φίλμ , με θετικά φιλμ στα 50 asa , 24 , 16 .... Συμφωνώ. Βρισκω πως δεν μου λείπει η ταχύτητα διαφράγματος (μιας και οι περισσότερες που βγαζω σε τοπίο είναι πάνω απο F4). Μου λείπει όμως οξύτητα στον κιτ. Επίσης έπιασα και χτες και σήμερα τον εαυτό μου να θέλω να ζουμάρω, και να μην μου φτάνει. Θα χάσω megapixel στο κροπάρισμα. Στα πορτρέτα πάλι, χρειάζομαι το γρηγορο διάφραγμα, αλλά για την ωρα δεν βγάζω τόσα ποτρέτα που να δικαιολογείται η αγορά ενός γρηγορου prime έναντι ενός zoom σε αυτή τη φάση. Οπότε, ανάλογα με το τι βγάζει ο καθένας, προηγείται και διαφορετικός φακός. 1
Cntrl+X Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) 20 ώρες πριν, bc00l είπε Καλησπέρα, τον εχω δει. Φαίνεται στα ιδια πάνω κατω σε μέγεθος με τον Tamron 70-300mm VC. Αν θυμάμαι καλα 2 εκατοστά πιο κοντος απο τον tamron. Ο Canon 70-300 USM είναι καταπληκτικός φακός. Τον έχει ο αδερφός μου. Δεν είναι τόσο μεγάλος γι αυτά που προσφέρει. Εδώ δείγμα από σημερινή φωτογραφία του (με σημαντική παρόλα αυτά συμπίεση και απώλεια ποιότητας). Η φωτογραφία είναι ακροπάριστη: Κι εδώ ένα συμπιεσμένο δείγμα από τον Olympus 40-150mm: Επεξ/σία 30 Ιανουαρίου 2022 από Cntrl+X 1 1
bc00l Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2022 51 λεπτά πριν, Cntrl+X είπε Ο Canon 70-300 USM είναι καταπληκτικός φακός. Τον έχει ο αδερφός μου. Δεν είναι τόσο μεγάλος γι αυτά που προσφέρει. Εδώ δείγμα από σημερινή φωτογραφία του (με σημαντική παρόλα αυτά συμπίεση και απώλεια ποιότητας). Η φωτογραφία είναι ακροπάριστη: Κι εδώ ένα συμπιεσμένο δείγμα από τον Olympus 40-150mm: εξαιρετικές και οι 2 φωτο . φαντάζομαι ο canon δινει καλύτερα αποτελέσματα? Σε sharpness αναφέρομαι κυριως. (σε συνδιασμό πάντα και με τον μεγαλύτερο sensor)
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα