Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
2 ώρες πριν, MauroPaltoudias είπε

Στο ίδιο κομμάτι δουλεύουμε, πίστεψε με (από τότε που πήρα το πτυχίο από το ΕΜΠ). 

Απλώς έθιξες ένα ζήτημα σχεδιασμού και επ' αυτού ρώτησα. Επομένως, πώς προέκυψε αυτός ο συντελεστής ανεπάρκειας 1,33 που έθεσες; 

ΥΓ Μην υποτιμάς τους μάστορες της εποχής στην οποία αναφέρεσαι (είτε αυτό είναι ένα νεώτερο κτίσμα, είτε ένα μεσαιωνικό είτε ένα μεσοβυζαντινό / με βάση πάντα, τις χρονολογίες που έθεσες).

Α nice, χαιρομαι που γνωρίζω έναν ακόμα στον αγώνα των διατηρητέων!
Για την ερώτησή σου, η απαντηση ειναι απλη. Εγινε νεα στατικη αναλυση στο τι διατομη και μεγεθος πρεπει να εχουν τα δοκαρια εκεινης της στεγης και βγηκε οτι ηταν undersized για τις δυναμεις που επερναν πανω τους και για το μηκος τους, ήταν περιπου 33% μικροτερα στη διατομη τους και αυτο δημιουργησε προβληματα στην στεγη.

Για τους παλιους μαστορες τωρα,  μαλλον δεν εξήγησα καλα στο τι εννοω οτι ειναι το πρόβλημα. δεν εννοώ οτι υποτιμω τους παλιους μαστορες. Παρα πολλα απο τα κτιρια που εχουμε ακομα απο τοτε ειναι γιατι και οι μαστορες εκαναν εξαιρετικη δουλεια, και γιατι η ξυλεια της εποχης ηταν αψογη αλλα και γιατι οι μηχανικοι/αρχιτεκτονες ηταν αριστοι. Καμια υποτίμηση δε κάνω, ισα ίσα θαυμάζω καθημερινά τετοιες παλιες κατασκευές που ορισμένες απο αυτές πραγματικα δεν μπορουμε κ σημερα να καταλαβουμε πως στεκονται τοσο καλα. Αν δε τα θαυμαζα, δεν θα ειχα ειδικοτητα ακριβως πανω στα ιστορικα κτιρια.

Απλα σε παλιες κατασκευές, δεν υπήρχε καποια τοσο αυστηρη νομοθεσία ή τοσο εκτεταμένη τεχνογνωσία για νεα κατασκευη οπως σημερα οπότε ειναι λογικό να υπάρχουν και διαφορες περιπτώσεις που μπορει να βρεις εκτροπα. είτε λογο έλλειψης γνωσης για συγκεκριμένο αντικείμενο εκείνη την εποχη, είτε για λογους κόστους ή το πολυ πιο σύνηθες, οτι το χ σπιτι δε φτιαχτηκε απο καποιον σοβαρο μαστορα αλλά απο τον ιδιοκτήτη και τα αδερφια/ξαδερφια/φιλαρακια. Σε αυτη την τελευταια περιπτωση είναι που βλεπεις τα πιο περιεργα προβληματα (οταν βρεις προβλημα).

Σημερα για παραδειγμα ημουν σε ενα αγροτικο σπιτι με αχυροσκεπη, απο αυτα τα τοσο γραφικα της αγροτικης Αγγλιας. Ο πελατης ειδε μεγαλες ρωγμες στο ταβανι κ τρομαξε, ενω ειχε κομματια του σοβα στον τοιχο να πεφτουν. Ε οι τεγιδες που υπήρχαν στο ταβανι ηταν σχεδον μιση διατομη αποτι επρεπε για το μηκος που ειχαν και ετσι, μεσα στα χρονια, το ξυλο καμπυλωσε τοσο (απο την αρχη τους στον τοιχο μεχρι το κεντρο της αποστασής τους, σχεδον 450mm καμπυλωση), που πλεον εσπασε και εχει κανει ολο το ταβανι (με πηχακια κ σοβα) να ειναι ετοιμο να φυγει κατω. Ταυτοχρονα, η εξωτερικη τοιχοποιια δεν ηταν αρκετα σταθερή (πιο λεπτος τοιχος αποτι χρειαζόταν), με την στεγη σταδιακα να εχει σπρωξει εξω τους τοιχους και να εχει δημιουργησει διαφορες ρωγμες και ζημίες. 
Οπότε ναι, μεγαλο σεβασμο στους παλιούς μαστορες, αλλα προφανως υπάρχουν και πολλες περιπτώσεις με λάθη ή κακοτεχνιες, οπως αλλωστε γινεται και σημερα βεβαια, απλα σημερα θεωρεις οτι ενας επιβλέπων μηχανικός θα εντωπίσει τουλαχιστον κατι τοσο κραυγαλεο οσο αυτο.

• Απαντ. 50
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 ώρες πριν, Skywalker333 είπε

Α nice, χαιρομαι που γνωρίζω έναν ακόμα στον αγώνα των διατηρητέων!
Για την ερώτησή σου, η απαντηση ειναι απλη. Εγινε νεα στατικη αναλυση στο τι διατομη και μεγεθος πρεπει να εχουν τα δοκαρια εκεινης της στεγης και βγηκε οτι ηταν undersized για τις δυναμεις που επερναν πανω τους και για το μηκος τους, ήταν περιπου 33% μικροτερα στη διατομη τους και αυτο δημιουργησε προβληματα στην στεγη.

Α στην Γηραιά Αλβιώνα αναφερόσουν (όπου απ' ό, τι κατάλαβα εργάζεσαι κιόλας) ; Συγγνώμη, δεν είχε διευκρινιστεί εξαρχής. Νόμιζα ότι καναμε λόγο για την ελληνική επικράτεια. Τελικά, σε τι από τα δύο όμως δεν έστεκε; Σε Ο. Κ. Α. (ULS) ή σε Ο. Κ. Λ. (SLS) ; Πού ακριβώς προέκυψε το πρόβλημα; 

ΥΓ Και η δική μου ειδικότητα (εννοώντας τη μεταπτυχιακή εξειδίκευση), στα ιστορικά κτίρια είναι (ΕΜΠ), για αυτό και δείχνω αυτό το ενδιαφέρον. Συγγνώμη και για τους υπόλοιπους που είμαστε ελαφρώς εκτός θέματος.

Επεξ/σία από MauroPaltoudias
Δημοσ.
12 ώρες πριν, MauroPaltoudias είπε

Α στην Γηραιά Αλβιώνα αναφερόσουν (όπου απ' ό, τι κατάλαβα εργάζεσαι κιόλας) ; Συγγνώμη, δεν είχε διευκρινιστεί εξαρχής. Νόμιζα ότι καναμε λόγο για την ελληνική επικράτεια. Τελικά, σε τι από τα δύο όμως δεν έστεκε; Σε Ο. Κ. Α. (ULS) ή σε Ο. Κ. Λ. (SLS) ; Πού ακριβώς προέκυψε το πρόβλημα; 

ΥΓ Και η δική μου ειδικότητα (εννοώντας τη μεταπτυχιακή εξειδίκευση), στα ιστορικά κτίρια είναι (ΕΜΠ), για αυτό και δείχνω αυτό το ενδιαφέρον. Συγγνώμη και για τους υπόλοιπους που είμαστε ελαφρώς εκτός θέματος.

νομιζω ULS αλλα θα σε γελασω, παει καποιος καιρος και τετοια προβληματα ειναι αρκετα συχνα εδω και αρχιζεις να μπερδευεις το ενα κτιριο με το αλλο απο ενα σημειο κ μετα.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Skywalker333 είπε

νομιζω ULS αλλα θα σε γελασω, παει καποιος καιρος και τετοια προβληματα ειναι αρκετα συχνα εδω και αρχιζεις να μπερδευεις το ενα κτιριο με το αλλο απο ενα σημειο κ μετα.

Θα σου πω τι γινεται (γιατί προκύπτουν διάφορα θέματα) :

α) Οι κανονισμοί συνεχώς αναπροσαρμόζονται με βάση τις τρέχουσες ανάγκες και συνθήκες (βλέπε πχ τον παλιό αντισεισμικό, που έγινε ΝΕΑΚ, που έγινε ΕΑΚ και τώρα πια EC8-1 κλπ κλπ ή τον ΕΚΩΣ ή τον EC2). Θέλω να πω ότι εάν ελέγχθηκαν διατομές με βάση τους σημερινούς κανονισμούς, είναι κάπου λογικό να δίνουν ανεπάρκειες οι επιμέρους έλεγχοι. 

β) Η ερώτησή μου πριν, αφορούσε το είδος του ελέγχου (αστοχίας ή λειτουργικότητας), κυρίως για να καταλάβω πώς προέκυψε φερ' ειπείν ανεπάρκεια σε αστοχία (αφού μου είπες ULS), η οποία ναι μεν εκδηλώθηκε υπό μορφή διαρροής (ρωγμές όπως είπες) αλλά δεν είχε αστοχήσει. Και εν πάση περιπτώσει, εφόσον υπήρχε εξαρχής ανεπάρκεια (δηλαδή, λάθος διαστασιολόγηση) πώς έστεκε 50 χρόνια εκεί. Όλα αυτά, λαμβάνοντας υπόψη τους τότε κανονισμούς. 

• 1 μήνα μετά...
Δημοσ.

Καλησπέρα και από εμένα.

Είχα προγραμματίσει  να ξεκινήσω κατασκευή ισόγειας μονοκατοικίας από τον Σεπτέμβριο με μέγιστο κόστος 1500 € το μέτρο(τότε) αλλά καθυστέρησα λόγω κάποιων προβλημάτων.Τωρα μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας που ξανά επικοινώνησα με μηχανικό και εργολάβο για να ξεκινήσω τελικά μου λένε ελάχιστο 1800€ το μέτρο, δηλαδή 30.000€ ανά 100 τ.μ.

Αναφέρομαι για κατασκευή στο νησί της Τζιάς όχι για Αττική.

Δεν ξέρω τι κάνετε οι υπόλοιποι εγώ πάντως δεν ξεκινάω.

Θα περιμένω ακόμα ένα ή ενάμιση χρόνο μήπως πέσουν οι τιμές έστω και 100-150€ /τ.μ.

Μάλλον εκείνα τα 1200-1300€ τ.μ για καλή κατασκευή που έπαιζαν μέχρι το 2019 δεν θα τα ξαναδούμε ποτέ.

Καλή δύναμη σε όλους.

• 1 χρόνο αργότερα...
Δημοσ.
Στις 29/1/2022 στις 1:41 ΜΜ, demis_n είπε

Καλημέρα φιλε μου, παμε μια μια στις απαντησεις:

1) Η κατασκευη ειναι εξ ολοκληρου ξυλο. Δεν του φαινεται καθολου απεξω αμα το παρατηρησεις δεν καταλαβαινεις διαφορα απο ενα χτιστο. Μπηκα και σε τσιμεντενια και μου φανηκαν πολυ βαρια και "κλειστα", σαν καταφυγια. Ενω με το ξυλο εχεις μια πολυ πιο φυσικη αισθηση. Μπορει να ειναι και δικη μου ιδεα, δε ξερω..

2) Μονοκατοικια. Με κηπο μπροστα και πισω. Εδωσα βαση στην αγορα οικοπεδου (γιατι στο τελος η γη ειναι αυτη που μετραει και η θεση της φυσικα) και στην ουσια μαζι με την αγορα+την κατσκευη μου βγηκε σε κοστος οσο το να αγοραζα ενα διαμερισμα στην ιδια περιοχη. 6 χρονια το εψαχνα..

3) Οταν λεω 15% πανω εννοω ...οτιδηποτε υπολογιζεις περα απο τον κουμπαρα σου. Ειναι σιγουρο οτι θα βγεις εκτος, το θεμα ειναι να βγεις λιγο εκτός. Οταν ξεκιναει ενα σπιτι ειναι 1002 ασταθμητοι παραγοντες. Στο προκατ ειναι λιγο πιο κλειδωμενα τα πραγματα. Εγω πχ την πατησα σε οτιδηποτε κτιστο ειχε η κατασκευη, επειδη επελεξα να κανω οχι μια απλη βαση επιπεδη, αλλα βαση με υπογειο 40 τμ. Εκει μου πηγε το κοστος +7000 πιο πανω, γιατι βρηκαν σαθρο εδαφος και επρεπε πχ να ενισχυσουν τη μια ακρη πιο πολυ (πεδιλα, δεσιματα, μπετα κλπ). Δεν το ηξερα-στην πορεια προεκυψε.. Ε και κανενα 2-3κ αμα μπει και η γυναικα στη μεση και θελει πχ οχι το ενα πλακακι αλλα το αλλο το πιο ακριβο (γιατι μια φορα το θα το κανεις) και αλλα τετοια . Βαλτα ολα αυτα μαζι και το εχεις πιασεις το 7-8% απο τα 15

4) Τωρα που εχω συμπληρωσει 1,5 χρονο πλεον δεν εχω βρει κατι που να με ενοχλει. Οφειλω να πω οτι σε μια περιπτωση που ετρεξαν απο ενα σημειο καποια νερα απο ενα σημειο της οροφης, σε μια προσφατη τρελη βροχη που ειχε ριξει (Οκτωβρης πρεπει να ηταν) ηρθαν και το εφτιαξαν υστερα απο 2-3 μερες. Γενικα οτιδηποτε συμβει με το σπιτι, τους παιρνεις τηλ και ερχονται. Σημανικο για μενα.  Ολα τα αλλα δουλευουν καλυτερα απο οτι υπολογιζα. θερμομονωση, ηχομονωση υποδειγματικες. Το καλοκαιρι πρεπει να βγω εξω για να καταλαβω ποσο ζεστη εχει. Καλα για υγρασια ουτε λογος να γινεται..Και ειμαι και βορεια. Και για να ειμαι δικαιος με το σπιτι στην ουσια το λειτουργω με δυο κλιματιστικα μιας και δεν εχω βαλει λεβητα ακομη (το 3% απο το +15% που λεγαμε...) για ψυξη θερμανση

5) Το σπιτι ηταν ετοιμο σε 9 μηνες απο τη μερα που μπηκε ο εκσκαφεας, αλλα ηταν και η περιοδος του 1ου lockdown και βιωσαμε καταστασεις οπου εκλειναν ολες οι εταιρειες (χρωματα-θερμοσοβαδες, πορτες ασφαλειας-παραθυρα, ειδη υγιεινης κλπ) και ετρεχαν να παραγγειλουν απο οτι εβρισκαν ανοιχτο. Θεωρω οτι σε κανονικη κατασταση ενα εξαμηνο ειναι λογικος χρονος.

Οπως εχω αναφερει σε καποιο pm το θεμα με τις εταιρειες αυτες ειναι οτι στην ουσια ασχολουνται με το σπιτι και οχι τοσο με τους εξωτερικους χωρους. Οποτε εαν σου εχουν τελειωσει τα λεφτα (στο τελος, στα μαζεματα που λεμε) μενεις με ενα σπιτι ετοιμο λειτουργικο απο μεσα, αλλα με εναν εξωτερικο χωρο που θυμιζει οικοδομη. Οποτε θελεις extra budget (+ 5 απο το 15%, remember) για να πλησιασεις αυτο που θα δεις στη 3D μακετα του αρχιτεκτονα...

Αυτα, δεν εχω κατι αλλο προχειρο για την ωρα. ρωτηστε με οτι θελετε και εδω ειμαστε..

ΥΓ. Α και προσφατα επειδη εφτιαξα/σοβατισα τις μαντρες εξω απο τα 3000 που υπολογιζα, μου πηγε σχεδον 4...για αυτο σου λεω - ουτε καστρακι σε παραλια πλεον δε ξαναχτιζω :)

Φίλε μπορείς να στείλεις σε pm σε ποιον κατασκευαστή πήγες; Με ενδιαφέρει πολύ η κατασκευή ΠΡΟΚΑΤ και βρήκα ενδιαφέρον το thread.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...