Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
47 λεπτά πριν, Skywalker333 είπε

Προκατ σπιτια εχω κανει κ εγω. Θεωρούνται non-standard κατασκευές οπότε θέλει παντα να τσεκαρεις με την τραπεζα για το αν θα δινει δανειο για κατασκευη τετοιου σπιτιου ή μελλοντικα για αγορα τετοιου σπιτιου αν πας να το πουλησεις.

Αυτό περί non-standard το έχω ακούσει στο εξωτερικό - πχ Αγγλία αλλά δε ξέρω. Εδώ πχ υπάρχουν διάφορων τύπων ΠΡΟΚΑΤ. Π.χ. ένα σύμμεικτο σπίτι με χαλύβδινο σκελετό και ξηρά δόμηση για τοιχοποιίες, οκ θεωρείται ως ένα βαθμό ΠΡΟΚΑΤ με την έννοια πως ο χάλυβας του σκελετού έρχεται απ το εργοστάσιο και στήνεται στην οικοδομή αλλά δεν είναι τα υπόλοιπα στοιχεία του ΠΡΟΚΑΤ.

Συμφωνώ πως κατασκευή απο κατασκευή διαφέρει αλλά εγώ που κοιτάω επαρχία, ορισμένα παλιά ακίνητα πχ του 70, ξέρουμε με το μηχανικό πως όταν χτίστηκαν, δεν υπήρχε σχέδιο πόλης εκεί - χτίστηκαν αυθαίρετα. 
Δεδομένου αυτού ναι μεν ο άλλος τα έχτισε για να στεγάσει τον εαυτό του και την οικογένειά του οπότε λογικά μπορούμε να συμπεράνουμε οτι δε ρίσκαρε να του πέσει το σπίτι στο κεφάλι και οκ στέκεται ακόμη μετά απο τόσα χρόνια αλλά αν δεν είσαι μηχανικός, είναι μεγάλο το ρίσκο (ή μου φαίνεται μεγάλο). 

Μη ξεχνάμε οτι για τους περισσότερους απο εμάς, η κατασκευή του δικού μας σπιτιού, θα είναι και η μόνη επαφή με κατασκευές, υλικά κλπ. Δεν έχουμε εμπειρία.

47 λεπτά πριν, Skywalker333 είπε

και χρηματα να εχεις να πειραματίζεσαι

Χρήματα οκ εγώ με δάνειο θα κάνω οτι κάνω οπότε είναι συγκεκριμένα :P Δε μπορώ να βρω μαγικά άλλα 20 χιλιάρικα απ όσα θα συμφωνήσω για πειραματισμούς :)

Όσον αφορά την περιοχή, δυσκολεύομαι να αποκεντρωθώ αλλά θέλω να αποκεντρωθώ παράλληλα, οπότε είμαι στα 50-60 λεπτά απο Αθήνα. Δε το λες και τρομερή αποκέντρωση αλλά κάτι είναι κι αυτό - αλλά ακριβώς επειδή είναι 50-60 λεπτά η Αθήνα - τσιμπάνε οι τιμές. Για να πάρεις κάτι καινούριο σε διαμέρισμα θες αρκετά χρήματα.

Όπως και να χει έχω ξαναπεί σε άλλο θέμα πως κατέληξα σε οικόπεδο έτσι κι αλλιώς και κατασκευή - τη χαρτούρα περιμένω αλλά επειδή δε βλέπω πολλά νέα θέματα γι αυτό και εμένα με οφελεί η συζήτηση και άλλους νομίζω και γι αυτό άνοιξα το θέμα. 

Μιας και μιλάμε για οικόπεδο, έβλεπα κάτι που μου κίνησε το ενδιαφέρον - πολλά οικόπεδα πωλούνταν με ηδη έτοιμη άδεια και αυτό ανέβαζε το κόστος τους. Έλεγαν οι μεσίτες πως αλλάζει η άδεια αλλά εγώ θεωρώ πως οκ αλλάζει αλλά πώς θα αλλάξω μηχανικό, μελέτη, σχέδια; Δε θα πρέπει ουσιαστικά να την πληρώσω απ την αρχη;

Επεξ/σία από Klikas
  • Απαντ. 50
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Πριν μερικα χρονια αποφασισαμε να αγορασουμε σπιτι,λογω οικογενειακων εμπειριων δεν ηθελα με τιποτα να αγορασω οικοπεδο και να χτισω.Μετα απο ενα μηνα αναζητησεις σπιτιων αποφασισα να αγορασω οικοπεδο.Φτυσαμε αιμα να το τελειωσουμε (τα μεγαλυτερο εμποδια ΔΕΔΔΗΕ,κακος καιρος και ασυνεπεις μαστορες) αλλα δεν το μετανιωνω, και λιγοτερα λεφτα μας βγηκε και ειναι οπως το θελαμε.

ΥΓ:Δεν προκειται να ξαναχτισω ουτε καστρο στην παραλια.

• Like 4
Δημοσ.
6 λεπτά πριν, 4saken είπε

Μετα απο ενα μηνα αναζητησεις σπιτιων αποφασισα να αγορασω οικοπεδο

Η αλήθεια είναι πως και εγώ απο αναζήτηση σπιτιού ξεκίνησα μέχρι που είδα ένα οικόπεδο, στα 450 μέτρα απο κέντρο και σε καλή τιμή, ενώ σπίτια έβλεπα σε φάσεις που είτε ήταν πολύ μεγάλα για εμάς (οπότε θα είχα όλα τα σχετικά κόστη χωρίς να τα χρειάζομαι) είτε ήταν παλιά. 

Θεωρώ πως οι παππούδες μας πέρασαν μια φάση που έχτιζαν μόνο οτι χρειάζονταν ενώ οι πατεράδες μας, μια φάση που έχτιζαν και για το φαίνεσθε. Δε μπορώ να εξηγήσω δηλαδή μεζονέτες 3ών ορόφων με 2 κρεβατοκάμμαρες που βλέπω επειδή ο όροφος είναι 70τμ σαλοκουζίνα και τραπεζαρία.

Πρώτα απ όλα η γυναίκα μου τα βλέπει αυτά και η αντίδραση είναι οτι εγώ θέλω 100τμ μαξ σε έναν όροφο και αυτό το πράγμα δε το καθαρίζω, 200τμ σε τρείς και την καταλαβαίνω, έχει δίκιο.

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
7 λεπτά πριν, Klikas είπε

Αυτό περί non-standard το έχω ακούσει στο εξωτερικό - πχ Αγγλία αλλά δε ξέρω. Εδώ πχ υπάρχουν διάφορων τύπων ΠΡΟΚΑΤ. Π.χ. ένα σύμμεικτο σπίτι με χαλύβδινο σκελετό και ξηρά δόμηση για τοιχοποιίες, οκ θεωρείται ως ένα βαθμό ΠΡΟΚΑΤ με την έννοια πως ο χάλυβας του σκελετού έρχεται απ το εργοστάσιο και στήνεται στην οικοδομή αλλά δεν είναι τα υπόλοιπα στοιχεία του ΠΡΟΚΑΤ.

oχι, τετοια περιπτωση δεν ειναι προκατ, κανονικοτατη κατασκευη ειναι. Απλά αντι να εχεις μπετον ενισχυμενο, βαζεις ατσάλι. Αλλα σα κανονικη κατασκευη μετραει. Προκατ το θεωρεις στην κατασκευη ειναι οταν ερχονται ετοιμοι/ημιετοιμοι τοιχοι για να στησεις.

Για τα αυθαιρετα του 70, πολλα χτιστηκαν χωρις ουτε καν μηχανικο. Ηξερε ο ξαδερφος/ο μπατζανακης/ο ιδιοκτηρης πεντε πραγματα κ το πλακωναν φιλοι/οικογενειες κ το εκαναν. Απειρα τετοια σπιτια εχω δει. Και μπορει να ειναι αψογο, μπορει να ειναι και τραγωδια, μονο μηχανικος μπορει να το τσεκαρει, να δει βαθη θεμελίωσης και να ελένξει τοιχοποιια και κατασκευη και να βοηθησει, μονος δε μπορεις να ξερει τιποτα ειναι η πικρη αληθεια. 
Επίσης, σπιτι του 70 να ξερεις οτι 90% δεν εχει κάποια μονωση. ή ειναι καθαρή τοιχοποιία ή εχει διπλο τοιχο με κενο μεσα αλλα καθόλου μόνωση (ή αν εχει, θα εχει ξεφτια που ειναι σαν να μην εχει).
Απο ολη τη συγχρονη κατασκευη αυτη της περιοδου 60-70 ειναι απο τις πιο επιφοβες γιατι μπηκε η λογικη του "να σφραγισουμε το σπιτι οσο μπορουμε", χωρις ομως τον σωστο εξαερισμο και μονωση, με αποτελεσμα να βλεπεις καποιες περιπτώσεις με σπιτια μαυρα απο μουχλα :P 

13 λεπτά πριν, Klikas είπε

Μιας και μιλάμε για οικόπεδο, έβλεπα κάτι που μου κίνησε το ενδιαφέρον - πολλά οικόπεδα πωλούνταν με ηδη έτοιμη άδεια και αυτό ανέβαζε το κόστος τους. Έλεγαν οι μεσίτες πως αλλάζει η άδεια αλλά εγώ θεωρώ πως οκ αλλάζει αλλά πώς θα αλλάξω μηχανικό, μελέτη, σχέδια; Δε θα πρέπει ουσιαστικά να την πληρώσω απ την αρχη;

ναι για να αλλάξεις υπάρχουσα άδεια, θέλει νέα σχέδια. Μπορεις να βρεις τον αρχικο μηχανικο και συνηθως με μικρο κοστος μπορει να σου κανει μικροαλλαγες γιατι τα εχει ολα περασμενα στον υπολογιστη του. Αν θες μεγαλες αλλαγες βεβαια τοτε ναι, το κοστος θα ανέβει.

• Like 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, demis_n είπε

Παιδια επειδη εγω το ξεκινησα το thread

Kαι σ ευχαριστώ προσωπικά, είναι πράγματι valid αυτό που σου λένε για τα βιντεο, θέλει προσοχή. Εγώ δε θέλω βίντεο, θα έρθω να σε δω απο κοντά αν είναι να κεράσω καφέ να μου πεις :P

Αλλά κι εμένα μου έκανε εντύπωση αυτό που αναφέρθηκε οτι παίζει να σαι ο μόνος που έχω δει που λέει παιδιά εγώ έφτιαξα προκατ. Όλοι οι άλλοι δε ξέρω πού είναι :P

• Like 1
Δημοσ.
35 λεπτά πριν, Klikas είπε

Kαι σ ευχαριστώ προσωπικά, είναι πράγματι valid αυτό που σου λένε για τα βιντεο, θέλει προσοχή. Εγώ δε θέλω βίντεο, θα έρθω να σε δω απο κοντά αν είναι να κεράσω καφέ να μου πεις :P

Αλλά κι εμένα μου έκανε εντύπωση αυτό που αναφέρθηκε οτι παίζει να σαι ο μόνος που έχω δει που λέει παιδιά εγώ έφτιαξα προκατ. Όλοι οι άλλοι δε ξέρω πού είναι :P

Αντιλαμβανομαι τη θεση πολλων ανθρωπων εκει εξω που ψαχνουν να βρουν μια λυση στεγασης (ειδικα εκει που εχουν παει τα ενοικια) γιατι τα εχω περασει και δεν τα ξεχνω. Το διαδικτυο, τα φορουμ εχουν να κανουν με ανταλλαγη πληροφοριας - αυτο εχει αξια. Προσπαθω να συνεισφέρω οσο μπορω με τη δικη μου εμπειρία. Και ενας να βοηθηθει, κερδος ειναι..

Κανε την ερευνα σου, κανονικά οι εργολαβοι πρεπει να σου δειξουν λιστες με ονοματα και δνσεις, να διαλεξεις να δεις απο κοντα. Εξ αλλου θα επρεπε να το επιδιωκουν αυτο. Δεν υπαρχει καλυτερη διαφημιση απο εναν ευχαριστημενο πελατη..Και εμενα μου εδειξαν δουλειες τους και αποφασισα. Και μεχρι τωρα ολα καλα. Μπορει αυριο να ερθει ενας τυφωνας (βλ κλιματικη αλλαγη) και να με σηκωσει και να με παρει, δεν ξερω. (Ισως ειναι το μονο που δεν εχω υπολογισει-ολα τα αλλα πανε οπως τα περιμενα.)

Και δε λεω οτι ηταν ολα ροδινα και δεν πλακωθηκα μαζι τους 4-5 φορες ετσι? Η εμπειρια μου γενικα ειναι οτι οταν μυριστουν χρημα (προκατ, ή συμβατικη οικοδομη δεν εχει σημασια) θα προσπαθησουν να αρπαξουν (να δαγκωσουν, καλυτερα) οοοοσο περισσοτερο μπορεσουν. Με διαφορα προσχηματα. Ακομη και στο προκατ. Θελει γερα νευρα η οικοδομη. Γενικα σε αυτα που βλεπεις υπολογιζε κανα 15% πανω. Απλα στο προκατ ειναι λιγο πιο "κλειδωμενα" τα πραγματα. Αλλα και εκει θα βρουν να σε δαγκωσουν καπως. Και μη βλεπεις γραβατες και ευγενειες στην αρχη, ετσι? Πιο πανω που ενας φιλος ειπε οτι πλεον ουτε καστρο σε παραλια δε χτιζει, ε ταυτιζομαι μαζι του σε αυτη τη φαση πλεον. Αξιζει στο τελος, αλλα η φαση εχει τρεξιμο, οτι και αν επιλεξεις. Καλη δυναμη ευχομαι και οπου μπορω να βοηθησω, εδω ειμαι..

• Like 4
Δημοσ.
14 λεπτά πριν, demis_n είπε

Αντιλαμβανομαι τη θεση πολλων ανθρωπων εκει εξω που ψαχνουν να βρουν μια λυση στεγασης (ειδικα εκει που εχουν παει τα ενοικια) γιατι τα εχω περασει και δεν τα ξεχνω. Το διαδικτυο, τα φορουμ εχουν να κανουν με ανταλλαγη πληροφοριας - αυτο εχει αξια. Προσπαθω να συνεισφέρω οσο μπορω με τη δικη μου εμπειρία. Και ενας να βοηθηθει, κερδος ειναι..

Κανε την ερευνα σου, κανονικά οι εργολαβοι πρεπει να σου δειξουν λιστες με ονοματα και δνσεις, να διαλεξεις να δεις απο κοντα. Εξ αλλου θα επρεπε να το επιδιωκουν αυτο. Δεν υπαρχει καλυτερη διαφημιση απο εναν ευχαριστημενο πελατη..Και εμενα μου εδειξαν δουλειες τους και αποφασισα. Και μεχρι τωρα ολα καλα. Μπορει αυριο να ερθει ενας τυφωνας (βλ κλιματικη αλλαγη) και να με σηκωσει και να με παρει, δεν ξερω. (Ισως ειναι το μονο που δεν εχω υπολογισει-ολα τα αλλα πανε οπως τα περιμενα.)

Και δε λεω οτι ηταν ολα ροδινα και δεν πλακωθηκα μαζι τους 4-5 φορες ετσι? Η εμπειρια μου γενικα ειναι οτι οταν μυριστουν χρημα (προκατ, ή συμβατικη οικοδομη δεν εχει σημασια) θα προσπαθησουν να αρπαξουν (να δαγκωσουν, καλυτερα) οοοοσο περισσοτερο μπορεσουν. Με διαφορα προσχηματα. Ακομη και στο προκατ. Θελει γερα νευρα η οικοδομη. Γενικα σε αυτα που βλεπεις υπολογιζε κανα 15% πανω. Απλα στο προκατ ειναι λιγο πιο "κλειδωμενα" τα πραγματα. Αλλα και εκει θα βρουν να σε δαγκωσουν καπως. Και μη βλεπεις γραβατες και ευγενειες στην αρχη, ετσι? Πιο πανω που ενας φιλος ειπε οτι πλεον ουτε καστρο σε παραλια δε χτιζει, ε ταυτιζομαι μαζι του σε αυτη τη φαση πλεον. Αξιζει στο τελος, αλλα η φαση εχει τρεξιμο, οτι και αν επιλεξεις. Καλη δυναμη ευχομαι και οπου μπορω να βοηθησω, εδω ειμαι..

Σε ευχαριστουμε που μπαινεις στον κοπο να μας ενημερωσεις, αν γινεται δωσε λιγο τα φωτα σου παρακατω

- Τι ειδους προκατ διαλεξες τελικα? Ξυλινα/συμμικτo/icf

- Μονοκατοικια?

- Οταν λες 15% πανω, φανταζομαι σε κατι αλλο εκτος απο το "βασικο" κομματι του σπιτιου, γιατι το ακριβες κοστος δεν το εχετε προσυμφωνησει? η απλα εις γνωσης σου εχετε συμφωνησει οτι θα υπαρχει μια αποκλιση πανω/κατω

- Τι θερμανση εβαλες, ειχες καποιο περιορισμο στο τι να βαλεις?

- Τωρα πια που μενεις μεσα αρκετο καιρο (πανω απο χρονο νομιζω), εχεις βρει κατι που δεν σου αρεσει τελικα? πχ, ηχομονωση, υγρασια κατι τις? υδραυλικα?

- Απο την ημερα που ειπατε ξεκιναμε αυριο τα σκαψιματα, ποτε μπηκες μεσα χοντρικα?

Σε ευχαριστω προκαταβολικα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, Klikas είπε

Η αλήθεια είναι πως και εγώ απο αναζήτηση σπιτιού ξεκίνησα μέχρι που είδα ένα οικόπεδο, στα 450 μέτρα απο κέντρο και σε καλή τιμή, ενώ σπίτια έβλεπα σε φάσεις που είτε ήταν πολύ μεγάλα για εμάς (οπότε θα είχα όλα τα σχετικά κόστη χωρίς να τα χρειάζομαι) είτε ήταν παλιά. 

Θεωρώ πως οι παππούδες μας πέρασαν μια φάση που έχτιζαν μόνο οτι χρειάζονταν ενώ οι πατεράδες μας, μια φάση που έχτιζαν και για το φαίνεσθε. Δε μπορώ να εξηγήσω δηλαδή μεζονέτες 3ών ορόφων με 2 κρεβατοκάμμαρες που βλέπω επειδή ο όροφος είναι 70τμ σαλοκουζίνα και τραπεζαρία.

Πρώτα απ όλα η γυναίκα μου τα βλέπει αυτά και η αντίδραση είναι οτι εγώ θέλω 100τμ μαξ σε έναν όροφο και αυτό το πράγμα δε το καθαρίζω, 200τμ σε τρείς και την καταλαβαίνω, έχει δίκιο.

Εγώ είμαι υπέρ του μεγαλύτερου, με δεδομένο προφανώς ότι μπορείς να το αγοράσεις. Τον όροφο των 70τμ σαλοκουζινοτραπεζαρία μπορείς να τον χωρίσεις όπως θέλεις και να τον διαμορφώσεις επίσης όπως θέλεις (πχ να υποστηρίξει ένα μωρό "εκτός προγράμματος" ή έναν ηλικιωμένο). Τα 200τμ είναι ομολογουμένως μεγάλο σπίτι και τα κόστη ανακαίνησης, θέρμανσης, συντήρησης ανεβαίνουν προφανώς, αλλά και εκεί ενα πχ 2όροφο ή 3όροφο μπορεί να χωριστεί σε αυτόνομα διαμερίσματα για να εξυπηρετήσεις την καινούρια οικογένεια του παιδιού ή να μετατραπεί σε πηγή εισοδήματος.

Προσωπικά ψάχνω σαν τρελός να αγοράσω ένα μικροσκοπικό σπίτι και γη κάπου μακρυά από την Αττική, να τα βροντήξω όλα και να εγκατασταθώ εκεί με τη σύζυγο.

Να είμαστε καλά φίλοι, να κάνουμε σχέδια για το μέλλον...

Επεξ/σία από invisiblesurfer
  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τα έχω σκεφτεί αυτά που λες για το χώρισμα και την αξιοποίηση και γενικά θα βόλευε ίσως κάποιον άλλον :P 

Εγώ και η σύζυγος δουλεύουμε εξωτερικό και μοιράζουμε το χρόνο μας οπότε μικρό σπίτι σε σχετικά διαχειρίσιμο οικόπεδο - αυτό που βρήκαμε είναι περίπου μισό στρέμμα, σε χωριό έξω απ τη Χαλκίδα μιας και θέλαμε πρόσβαση όποτε απαιτείται στο αεροδρόμιο εύκολα.

Επειδή ο χρόνος μας στο εξωτερικό είναι αρκετά απαιτητικός, ο λόγος που θέλαμε μονοκατοικία είναι η ησυχία. Δε θέλουμε να μπλέξουμε ούτε με νοικάρηδες ούτε γενικά με τη λογική συγκατοίκισης σε κτήριο και διαχείρισης άλλων διαμερισμάτων - θα ήταν λίγο σαν να μένω σε δικιά μου πολυκατοικία αν χώριζα 3 ορόφους και νοίκιαζα.

Κατά τ άλλα να είμαστε καλά όπως είπες. Έχω δει σπιτάκια καταπληκτικά σε χωριά και φθηνά, σε υψόμετρο να βλέπεις κάτω και κάμπο και αν μπορούσα εκεί θα πήγαινα. Αλλά θέλω και τις παροχές της πόλης οπότε προς το παρόν κάναμε έναν καλό συμβιβασμό για εμάς.

Επεξ/σία από Klikas
  • Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Klikas είπε

Τα έχω σκεφτεί αυτά που λες για το χώρισμα και την αξιοποίηση και γενικά θα βόλευε ίσως κάποιον άλλον :P 

Εγώ και η σύζυγος δουλεύουμε εξωτερικό και μοιράζουμε το χρόνο μας οπότε μικρό σπίτι σε σχετικά διαχειρίσιμο οικόπεδο - αυτό που βρήκαμε είναι περίπου μισό στρέμμα, σε χωριό έξω απ τη Χαλκίδα μιας και θέλαμε πρόσβαση όποτε απαιτείται στο αεροδρόμιο εύκολα.

Επειδή ο χρόνος μας στο εξωτερικό είναι αρκετά απαιτητικός, ο λόγος που θέλαμε μονοκατοικία είναι η ησυχία. Δε θέλουμε να μπλέξουμε ούτε με νοικάρηδες ούτε γενικά με τη λογική συγκατοίκισης σε κτήριο και διαχείρισης άλλων διαμερισμάτων - θα ήταν λίγο σαν να μένω σε δικιά μου πολυκατοικία αν χώριζα 3 ορόφους και νοίκιαζα.

Κατά τ άλλα να είμαστε καλά όπως είπες. Έχω δει σπιτάκια καταπληκτικά σε χωριά και φθηνά, σε υψόμετρο να βλέπεις κάτω και κάμπο και αν μπορούσα εκεί θα πήγαινα. Αλλά θέλω και τις παροχές της πόλης οπότε προς το παρόν κάναμε έναν καλό συμβιβασμό για εμάς.

Ακριβώς σε αυτή τη περιοχή ψάχνω και εγώ, για ανακαίνηση ή κατασκευή. Κι εγώ ζώ εκτός Ελλάδας. Καλή μας δύναμη!

• Like 1
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, invisiblesurfer είπε

Ακριβώς σε αυτή τη περιοχή ψάχνω και εγώ

Καλή τύχη! Hit me up για καφέ αν καταλήξεις στην περιοχή :)

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
14 ώρες πριν, Amaretos είπε

Ειμαστε πολλοι που σκεφτομασστε αγορα η κατασκευη μονοκατοικιας μεσα σε αυτους και εγω, και συγκεκριμενα υπαρχει και το οικοπεδο αρα η σκεψη ειναι κλασικο με μπετα η προκατο. Και αν και σκεφτομαι αρκετα το προκατ για θεμα ταχυτητας , δεν εχω παει η αληθεια ειναι ακομα σε κατασκευαστες να παρω γνωμες,  δεν εχω πετυχει σε ολα τα φορουμ έστω και εναν ιδιοκτητη που να κανει ενα τοπικ και να πει, παιδια εκανα αυτο και αυτο, ειμαι ευχαριστημενος σε αυτο, δυσαρεστημενος σε αυτο. Σαν να υπαρχει ενα μαγικος τροπος και οσοι εφτιαξαν δικο τους προκατ μετα εξαφανιζονται.

τι να πει δηλαδη; τα αυτονοητα;

αμα εχεις ηδη ενα καλο οικοπεδο σε καλο σημειο κ κανα χωριο κ περισσευουν λεφτα, τι θα το κανεις;

θα βαλεις κατσικες; κ θα κλωσας τα λεφτα να τα φανε οι κληρονομοι στα μπουζουκια ή σε φεραρι?

τα τρως ο ιδιος.

αυτο πρεπει να το κανει αναρτηση στο ιντερνετ?

αμα τον ρωτησεις ποσο ευχαριστημενος ειναι κ γιατι δεν πηρε κατι φτηνο 40 50 ,70 ετων τι θα πει δηλαδη; 

αχμ γκουχου γκου κ αβαβα θα λεει

Επεξ/σία από Stefanos683
Δημοσ.
20 ώρες πριν, Amaretos είπε

Σε ευχαριστουμε που μπαινεις στον κοπο να μας ενημερωσεις, αν γινεται δωσε λιγο τα φωτα σου παρακατω

- Τι ειδους προκατ διαλεξες τελικα? Ξυλινα/συμμικτo/icf

- Μονοκατοικια?

- Οταν λες 15% πανω, φανταζομαι σε κατι αλλο εκτος απο το "βασικο" κομματι του σπιτιου, γιατι το ακριβες κοστος δεν το εχετε προσυμφωνησει? η απλα εις γνωσης σου εχετε συμφωνησει οτι θα υπαρχει μια αποκλιση πανω/κατω

- Τι θερμανση εβαλες, ειχες καποιο περιορισμο στο τι να βαλεις?

- Τωρα πια που μενεις μεσα αρκετο καιρο (πανω απο χρονο νομιζω), εχεις βρει κατι που δεν σου αρεσει τελικα? πχ, ηχομονωση, υγρασια κατι τις? υδραυλικα?

- Απο την ημερα που ειπατε ξεκιναμε αυριο τα σκαψιματα, ποτε μπηκες μεσα χοντρικα?

Σε ευχαριστω προκαταβολικα

Καλημέρα φιλε μου, παμε μια μια στις απαντησεις:

1) Η κατασκευη ειναι εξ ολοκληρου ξυλο. Δεν του φαινεται καθολου απεξω αμα το παρατηρησεις δεν καταλαβαινεις διαφορα απο ενα χτιστο. Μπηκα και σε τσιμεντενια και μου φανηκαν πολυ βαρια και "κλειστα", σαν καταφυγια. Ενω με το ξυλο εχεις μια πολυ πιο φυσικη αισθηση. Μπορει να ειναι και δικη μου ιδεα, δε ξερω..

2) Μονοκατοικια. Με κηπο μπροστα και πισω. Εδωσα βαση στην αγορα οικοπεδου (γιατι στο τελος η γη ειναι αυτη που μετραει και η θεση της φυσικα) και στην ουσια μαζι με την αγορα+την κατσκευη μου βγηκε σε κοστος οσο το να αγοραζα ενα διαμερισμα στην ιδια περιοχη. 6 χρονια το εψαχνα..

3) Οταν λεω 15% πανω εννοω ...οτιδηποτε υπολογιζεις περα απο τον κουμπαρα σου. Ειναι σιγουρο οτι θα βγεις εκτος, το θεμα ειναι να βγεις λιγο εκτός. Οταν ξεκιναει ενα σπιτι ειναι 1002 ασταθμητοι παραγοντες. Στο προκατ ειναι λιγο πιο κλειδωμενα τα πραγματα. Εγω πχ την πατησα σε οτιδηποτε κτιστο ειχε η κατασκευη, επειδη επελεξα να κανω οχι μια απλη βαση επιπεδη, αλλα βαση με υπογειο 40 τμ. Εκει μου πηγε το κοστος +7000 πιο πανω, γιατι βρηκαν σαθρο εδαφος και επρεπε πχ να ενισχυσουν τη μια ακρη πιο πολυ (πεδιλα, δεσιματα, μπετα κλπ). Δεν το ηξερα-στην πορεια προεκυψε.. Ε και κανενα 2-3κ αμα μπει και η γυναικα στη μεση και θελει πχ οχι το ενα πλακακι αλλα το αλλο το πιο ακριβο (γιατι μια φορα το θα το κανεις) και αλλα τετοια . Βαλτα ολα αυτα μαζι και το εχεις πιασεις το 7-8% απο τα 15

4) Τωρα που εχω συμπληρωσει 1,5 χρονο πλεον δεν εχω βρει κατι που να με ενοχλει. Οφειλω να πω οτι σε μια περιπτωση που ετρεξαν απο ενα σημειο καποια νερα απο ενα σημειο της οροφης, σε μια προσφατη τρελη βροχη που ειχε ριξει (Οκτωβρης πρεπει να ηταν) ηρθαν και το εφτιαξαν υστερα απο 2-3 μερες. Γενικα οτιδηποτε συμβει με το σπιτι, τους παιρνεις τηλ και ερχονται. Σημανικο για μενα.  Ολα τα αλλα δουλευουν καλυτερα απο οτι υπολογιζα. θερμομονωση, ηχομονωση υποδειγματικες. Το καλοκαιρι πρεπει να βγω εξω για να καταλαβω ποσο ζεστη εχει. Καλα για υγρασια ουτε λογος να γινεται..Και ειμαι και βορεια. Και για να ειμαι δικαιος με το σπιτι στην ουσια το λειτουργω με δυο κλιματιστικα μιας και δεν εχω βαλει λεβητα ακομη (το 3% απο το +15% που λεγαμε...) για ψυξη θερμανση

5) Το σπιτι ηταν ετοιμο σε 9 μηνες απο τη μερα που μπηκε ο εκσκαφεας, αλλα ηταν και η περιοδος του 1ου lockdown και βιωσαμε καταστασεις οπου εκλειναν ολες οι εταιρειες (χρωματα-θερμοσοβαδες, πορτες ασφαλειας-παραθυρα, ειδη υγιεινης κλπ) και ετρεχαν να παραγγειλουν απο οτι εβρισκαν ανοιχτο. Θεωρω οτι σε κανονικη κατασταση ενα εξαμηνο ειναι λογικος χρονος.

Οπως εχω αναφερει σε καποιο pm το θεμα με τις εταιρειες αυτες ειναι οτι στην ουσια ασχολουνται με το σπιτι και οχι τοσο με τους εξωτερικους χωρους. Οποτε εαν σου εχουν τελειωσει τα λεφτα (στο τελος, στα μαζεματα που λεμε) μενεις με ενα σπιτι ετοιμο λειτουργικο απο μεσα, αλλα με εναν εξωτερικο χωρο που θυμιζει οικοδομη. Οποτε θελεις extra budget (+ 5 απο το 15%, remember) για να πλησιασεις αυτο που θα δεις στη 3D μακετα του αρχιτεκτονα...

Αυτα, δεν εχω κατι αλλο προχειρο για την ωρα. ρωτηστε με οτι θελετε και εδω ειμαστε..

ΥΓ. Α και προσφατα επειδη εφτιαξα/σοβατισα τις μαντρες εξω απο τα 3000 που υπολογιζα, μου πηγε σχεδον 4...για αυτο σου λεω - ουτε καστρακι σε παραλια πλεον δε ξαναχτιζω :)

• Like 4
  • Thanks 1
Δημοσ.

Κάτι που δεν έχω ρωτήσει γενικά είναι πόσο χρόνο παίρνει η διαδικασία για έκδοση οικοδομικής άδειας @demis_n πώς την είδες εσύ; Ήταν εύκολο ή σε ταλαιπώρησαν;

Δημοσ.

να συμβουλευσω αυτό που λεω σε κάθε πελάτη. Οτι τιμη κ αν σας δωσει ο εργολάβος, να εχετε 10% contingency πάνω από αυτό για να καλύψετε διάφορα πράγματα που μπορεί να βγουν. Το καλύτερα σχεδιασμένο project κ αν εχεις, ειναι 100% σίγουρο οτι θα χρειαστουν αλλαγές, θα υπάρξουν προβλήματα κ θα χρειαστούν παραπάνω χρήματα. Οπότε γενικα οι περισσότεροι αρχιτεκτονες προτείνουν ενα 10% εξτρα στην ακρη για να καλύψει ολα αυτα τα προβληματα. Καποιες φορες θα φας το 3-5%, καποιες το 10% και σε περιπτώσεις με αναπαντεχα προβλήματα ή ειδικά σε περιπτώσεις που δεν ειχες αρχιτεκτονα να σου κανει ενα πολυ προσεγμένο πακέτο σχεδίων, μελέτης, επιλογής όλων των υλικων κλπ και στα κανει ολα καποιος εργολαβος, υπολογιζεις ακομα παραπανω γιατι ο εργολαβος με τα βασικα σχεδια της πολεοδομιας, παει λίγο στα τυφλα και συμπληρώνει κενα οπως τα φανταζεται :P 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...