Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα σε όλους,

Είχα ανοίξει θέμα και πέρσι για το ίδιο build αλλά τελικά δεν στήθηκε ποτέ, και πλέον με τους 12gen Intel βλέπω οτι έχει αλλάξει η αγορά και πλέον αξίζει μάλλον καλύτερα στήσιμο σε intel (που έχει και δυνατότητα αναβάθμισης στην 13η γενιά) σε σχέση με στήσιμο σε ryzen.

Το μηχάνημα προορίζεται για δουλειά γραφίστα και κατά 99% θα παίξει και εκμάθηση επεξεργασία video και ίσως και animation. Οπότε θελώ να στήσω κάτι που να σηκώνει και επαγγελματική επεξεργασία video απροβλημάτιστα. Αρχικά είχαμε πει για budget 1800 αλλά όσο προσπαθώ να το πάω εκεί δεν μου βγαίνει ως προς το vfm της υπόθεσης. Το build που σκέφτομαι είναι το εξής:

Gigabyte Z690 UD DDR4 (rev. 1.0) Motherboard ATX με Intel 1700 Socket - 211
Intel Core i7-12700K 2.7GHz Επεξεργαστής 12 Πυρήνων για Socket 1700 σε Κουτί - 427
Be Quiet Dark Rock Pro 4 Ψύκτρα Επεξεργαστή Διπλού Ανεμιστήρα για Socket AM4/115x/AM3/AM3+ - 73
G.Skill Ripjaws V 64GB DDR4 RAM με 2 Modules (2x32GB), Συχνότητα 3600MHz για Desktop, F4-3600C18D64GVK - 318
Gigabyte GeForce RTX 3060 12GB Vision OC (rev. 2.0) GV-N3060VISION OC-12GD 2.0 - 805
Samsung 970 Evo Plus SSD 1TB M.2 NVMe PCI Express 3.0 - 110
Seasonic Focus-PX 750W Τροφοδοτικό Υπολογιστή Full Modular 80 Plus Platinum - 121
Be Quiet Pure Base 500DX Gaming Midi Tower Κουτί Υπολογιστή - 100

Είμαστε σύνολο στα 2165. Δηλαδή γύρω στα 350 ευρώ over budget. Και κανονικά θα έπρεπε να είχε και τουλάχιστον 1 (ιδανικά δυο) NVMe/σκληρούς ακόμα. Φυσικά μπορώ να κόψω 20 ευρώ από μητρική πηγαίνοντας στην αντίστοιχη MSI Pro Z690-P DDR4, άλλο ένα 20άρικο παίρνοντας την Arctic Freezer 50, και αρκετά παραπάνω κόβοντας από την RAM και βάζοντας για αρχή 32GB (2x16). Όμως θέλω να μπορεί να αναβαθμιστεί φούλ χώρις να χρειάζεται να πουλάμε τις παλιές RAM και να αγοράζουμε καινούριες 2x32. Οπότε πάμε στις ερωτήσεις που έχω μιας και έχω καιρό να ασχοληθώ με hardware.

1) H μητρική της MSI είναι σε κάτι καλύτερη απο την Gigabyte; Προσωπικά εμπιστεύομαι πολύ την Gigabyte στις μητρικές οπότε για μένα θα έπαιρνα την Gigabyte. Αν όμως κάποιος ξέρει κάτι σε θέμα ποιότητας και η MSI υπερέχει τότε να πάμε εκεί μιας και είναι και φθηνότερη.
2) Έχει κανείς εμπειρία από Dark Rock Pro 4 vs Arctic Freezer 50; Είδα σε συγκριτικά οτι βγαίνει μπροστά η Arctic σε κάποιες φάσεις, απλά οτι έχει πολλή πλαστικούρα πάνω σε σχέση με την Be Quiet. Και σκέφτομαι οτι άμα σπάσουν τα πλαστικά ίσως μετά να έχεις θέμα με τους ανεμιστήρες σε βάθος χρόνου.
3) Όσον αφορά στις RAM παίζει να έχουμε θέμα με clearance είτε με την Be Quiet είτε με την Arctic;
4) H GPU είναι VFM (οκ ναι, με τις τωρινές χαοτικές τιμές) ή πχ είναι προτιμότερο ένα έξτρα 100άρικο για την Manli GeForce RTX 3070 8GB Twin LHR; Ή κάποια άλλη πρόταση. Ξαναλέω οτι σκοπός δεν είναι το gaming αλλά επαγγελματική χρήση με δυνατότητες επεξεργασίας video/rendering.
5) Σε βάθος χρόνου τα 750w παίζει να είναι λίγα αν πχ αλλαχτεί η GPU με μια αντίστοιχη 3080 ξέρω γω; (παίρνοντας υπόψην και τις μελλοντικές προσθήκες παρακάτω)
6) Αν έχει κανείς να προτείνει κάποιο πιο οικονομικό ποιοτικό (στιβαρό και με καλό airflow, και φίλτρα παντού, δεν μας ενδιαφέρουν leds και καγκουριές) να το κάνει.
7) Αν το σύστημα το στήνατε για τον εαυτό σας (ώστε να το κρατήσετε χρόνια), με σκοπό γραφιστική δουλειά και video/animation και το budget ήταν 1800 (πολύ βαριά 2200) τι θα αλλάζατε και τι θα κρατούσατε;

Το σύστημα προορίζεται για άτομο με ελάχιστη γνώση από υπολογιστές, οπότε πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ευκολότερα αναβαθμίσιμο και να κρατήσει όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια ως workstation. Μελλοντικές προσθήκες που έχω στο μυαλό μου είναι πχ άλλος ένας NVMe, ένας-δυο HDD, ένας i9 13gen intel (σε 2-3 χρόνια πχ), άλλα 64GB ίδια RAM (πάλι σε 2-3 χρόνια ας πούμε). Και ναι, διάβασα το θέμα της προηγούμενης βδομάδας για ένα σχετικά παρόμοιο build, αλλά εδώ δεν μιλάμε για 8k video, νομίζω οτι μαξ 4k είναι υπέραρκετό για αρχή.

Ευχαριστώ προκαταβολικά.

Επεξ/σία από helicoid
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Οτι review και bench έχω δει θεοποιούν την Msi Pro A και γενικά οι MSI έχουν αρκετά καλή φήμη. Προσωπικά θα την προτιμούσα από την gigabyte που έχεις επιλέξει και έρχεται λίγο πιο οικονομικά.

Στα υπόλοιπα που κοιτάς δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια να κόψεις. Κουτί σοβαρό δε θα βρεις κάτω από το 100αρικο. Το 500dx είναι μια χαρά αλλά και εναλλακτικές του κοστίζουν εκεί γύρω

Τροφοδοτικό όντως το 750αρι ίσως είναι οριακό. Καλύτερα δες έστω 850αρι

Μνήμες μπορείς να ξεκινήσεις όπως είπες στα 32gb είτε να δεις τις πιο οικονομικές viper steel, τις οποίες δε νομίζω να συναντήσεις πρόβλημα, σχεδόν όλες οι μνήμες πλέον έχουν Lifetime warranty

Αρκετά χρήματα επίσης μπορείς να κόψεις πηγαίνοντας σε 12600k. Εφόσον είναι build που βλέπεις  πιθανό να αναβαθμιστεί, έτσι όπως ανεβαίνουν οι cpu γενιά γενιά, μπορεί ο επόμενος 12700k να ρίχνει "ξύλο" στον σημερινό 12900κ. Τον 12600k εφόσον δε θα ασχοληθείς με oc μπορείς να το ψύξεις και πιο εύκολα, εξοικονομόντας μερικά χρήματα από την ψύκτρα επίσης. Όσο για την 50 που ρωτάς, σε κάποιο review που είχα πετύχει, είχαν θέματα με το clearance για τις ram. Είναι θηρίο και πολύ άσχημη κατά τη γνώμη μου. Freezer 34 duo για οικονομική και εναλλακτική φτηνή λύση (στα επίπεδα της noctua d15) Deepcool Assassin III

Τέλος, η κάρτα πάει ανάλογα το software αλλά και τις εργασίες. Γενικά εκεί αν κυνηγάς τιμές μπορείς να κόψεις χρήματα είτε να πετύχεις πολύ καλύτερο deal σε τιμή. Είναι τσιμπημένες σε τιμή εδώ και καιρό και εννοώ πιο τσιμπημένες απ'οσο ήταν πριν 2 μήνες.

Επεξ/σία από nickol-us
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλημέρα, 

είμαι σε μία αντίστοιχη κατάσταση με εσένα, για ένα παρεμφερές επάγγελμα και ψάχνω κι εγώ τον τελευταίο καιρό για σύστημα. Σου παραθέτω τα ευρύματά μου με βάση την πρότασή σου. Οι απαιτήσεις μου είναι πάνω κάτω παρόμοιες με τις δικές σου, για λίγο διαφορετικούς λόγους όμως.... 

Αρχικά να αναφέρω ότι εγώ ψάχνω για σύστημα για βαρύ web development και mobile apps, δηλαδή θα έχω αρκετά VM ανοιχτά (άρα θέλω πολλούς πυρήνες, καλή cache και ικανοποιητική RAM), αλλά που και που οι γραφίστες μου ζητούν να κάνω και ελαφρύ video/photo edit... Επίσης, στο ίδιο σύστημα θα υπάρχει και linux μαζί με windows. Φυσικά, όσο και να θέλω να ξοδέψω σε επαγγελματικό σύστημα, το budget δεν είναι απεριόριστο, επομένως κοιτώ τις έξυπνες αγορές που θα τιμήσουν τα λεφτά που ξοδεύτηκαν, και όχι τις φθηνότερες ή ακριβότερες προτάσεις. 

Mobo: το gigabyte που προτείνεις είναι πολύ καλό, από ότι διαβάζω λίγο καλύτερο στα VRM από το αντίστοιχο MSI z690-a. Προσοχή, πρότεινες ως εναλλακτηκή το MSI z690-p, το οποίο όμως δεν έχει usb type-c header. Το κουτί (be quiet 500dx) που επιλέγεις έχει όμως type-c font panel, επομένως, καλύτερα να πάς στο MSI z690-a που έχει ελάχιστη χρηματική διαφορά, τα ίδια VRM και type-c header. Σε review του linus (αν θυμάμαι καλά) έλεγε ότι το gigabyte έχει λίγο καλύτερα VRM, αν και το MSI z690-a θα κάνει την δουλειά του με έναν 12700K stock, ή 12600K OC. Γενικά, θεωρώ καλύτερη επιλογή το gigabyte, αλλά με μικρή διαφορά. Το μόνο που δεν βρήκα είναι πιο codec ήχου έχει το gigabyte (αν κάποιον τον ενδιαφέρει ο ήχος). 

CPU: προέρχομαι από ryzen, αλλά στην παρούσα φάση οι intel αποδίδουν καλύτερα. Κατά την γνώμη μου κάνεις την καλύτερη επιλογή. Απλά μην επιλέξεις την έκδοση KF καθώς το video editing θεωρητικά θα είναι καλύτερο με την K λόγο igpu (video). 

Ψύκτρα: με την arctic 50 θα έχεις θέμα με τις μνήμες. Είναι πολύ καλή αλλά έχει πολλά πλαστικά που επεκτίνονται πάνω από τις μνήμες. Αν επιλέξεις low profile ram θα είσαι OK. Αλλά γιατί να περιοριστείς; Επίσης, είναι λίγο μπελάς στην εγκατάσταση. H dark rock είναι μια χαρά, αλλά προσωπικά θα πήγαινα σε arctic liquid freezer II 280mm που χωρά και στο κουτί (μπροστά). 

Μνήμες: η επιλογή σου μου φαίνεται super. Προσωπικά θα πάω σε 32GB αλλά για τις δικές σου απαιτήσεις νομίζω είναι πιο σωστή η επιλογή σου. 

SSD: ουδέν σχόλιο, μια χαρά. 

PSU: ουδέν σχόλιο, μια χαρά. Αλλά έχεις δίκιο, καλύτερα να πας σε λίγο μεγαλύτερο μπας και σου χρειαστεί στο μέλλον λόγο αλλαγής της κάρτας γραφικών. 

PC Case: το κουτί είναι φοβερό. Το έχω πάρει σε άσπρο και έχω τώρα πάνω ένα ryzen 2700x. Πρότασή μου, πάρε άσπρο... 

Σχετικά με την κάρτα γραφικών δεν έχω να σου αντιπροτείνω κάτι, καθώς δεν με ενδιέφερε και ποτέ. Έχω μία rx580 8GB τα τελευταία 4 χρόνια, που για την δική μου δουλειά κάνει μια χαρά. Έχω όμως την εντύπωση ότι για video / photo editing, η igpu έχει εντολές πολύ καλύτερες από οποιαδήποτε nvidia / amd κάρτα που θα κάνουν την δουλειά καλύτερα / γρηγορότερα. Γι' αυτό το λόγο και πρότεινα την Κ έκδοση και όχι την KF. Δεν είμαι όμως και ειδικός, δεν χρειάστηκε να το ψάξω ποτέ. Απλά το είδα πως το αναφέρει ο τύπος στο video που έβαλα παραπάνω.  

Επεξ/σία από kogos
  • Like 1
Δημοσ.

Αυτό που ανέφερα περί mobo και vrm, άκυρο. Μόλις είδα video του buildzoid περί z690 vrm, ο οποίος είναι ο πλέον αξιόπιστος κριτής για mobos και ότι και να πάρεις είναι υπέρ αρκετό... ειδικά για το κουτί που θες που έχει καλό air flow. 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 26/1/2022 στις 9:29 ΜΜ, helicoid είπε

Καλησπέρα σε όλους,

Είχα ανοίξει θέμα και πέρσι για το ίδιο build αλλά τελικά δεν στήθηκε ποτέ, και πλέον με τους 12gen Intel βλέπω οτι έχει αλλάξει η αγορά και πλέον αξίζει μάλλον καλύτερα στήσιμο σε intel (που έχει και δυνατότητα αναβάθμισης στην 13η γενιά) σε σχέση με στήσιμο σε ryzen.

Το μηχάνημα προορίζεται για δουλειά γραφίστα και κατά 99% θα παίξει και εκμάθηση επεξεργασία video και ίσως και animation. Οπότε θελώ να στήσω κάτι που να σηκώνει και επαγγελματική επεξεργασία video απροβλημάτιστα. Αρχικά είχαμε πει για budget 1800 αλλά όσο προσπαθώ να το πάω εκεί δεν μου βγαίνει ως προς το vfm της υπόθεσης. Το build που σκέφτομαι είναι το εξής:

Gigabyte Z690 UD DDR4 (rev. 1.0) Motherboard ATX με Intel 1700 Socket - 211
Intel Core i7-12700K 2.7GHz Επεξεργαστής 12 Πυρήνων για Socket 1700 σε Κουτί - 427
Be Quiet Dark Rock Pro 4 Ψύκτρα Επεξεργαστή Διπλού Ανεμιστήρα για Socket AM4/115x/AM3/AM3+ - 73
G.Skill Ripjaws V 64GB DDR4 RAM με 2 Modules (2x32GB), Συχνότητα 3600MHz για Desktop, F4-3600C18D64GVK - 318
Gigabyte GeForce RTX 3060 12GB Vision OC (rev. 2.0) GV-N3060VISION OC-12GD 2.0 - 805
Samsung 970 Evo Plus SSD 1TB M.2 NVMe PCI Express 3.0 - 110
Seasonic Focus-PX 750W Τροφοδοτικό Υπολογιστή Full Modular 80 Plus Platinum - 121
Be Quiet Pure Base 500DX Gaming Midi Tower Κουτί Υπολογιστή - 100

Είμαστε σύνολο στα 2165. Δηλαδή γύρω στα 350 ευρώ over budget. Και κανονικά θα έπρεπε να είχε και τουλάχιστον 1 (ιδανικά δυο) NVMe/σκληρούς ακόμα. Φυσικά μπορώ να κόψω 20 ευρώ από μητρική πηγαίνοντας στην αντίστοιχη MSI Pro Z690-P DDR4, άλλο ένα 20άρικο παίρνοντας την Arctic Freezer 50, και αρκετά παραπάνω κόβοντας από την RAM και βάζοντας για αρχή 32GB (2x16). Όμως θέλω να μπορεί να αναβαθμιστεί φούλ χώρις να χρειάζεται να πουλάμε τις παλιές RAM και να αγοράζουμε καινούριες 2x32. Οπότε πάμε στις ερωτήσεις που έχω μιας και έχω καιρό να ασχοληθώ με hardware.

1) H μητρική της MSI είναι σε κάτι καλύτερη απο την Gigabyte; Προσωπικά εμπιστεύομαι πολύ την Gigabyte στις μητρικές οπότε για μένα θα έπαιρνα την Gigabyte. Αν όμως κάποιος ξέρει κάτι σε θέμα ποιότητας και η MSI υπερέχει τότε να πάμε εκεί μιας και είναι και φθηνότερη.
2) Έχει κανείς εμπειρία από Dark Rock Pro 4 vs Arctic Freezer 50; Είδα σε συγκριτικά οτι βγαίνει μπροστά η Arctic σε κάποιες φάσεις, απλά οτι έχει πολλή πλαστικούρα πάνω σε σχέση με την Be Quiet. Και σκέφτομαι οτι άμα σπάσουν τα πλαστικά ίσως μετά να έχεις θέμα με τους ανεμιστήρες σε βάθος χρόνου.
3) Όσον αφορά στις RAM παίζει να έχουμε θέμα με clearance είτε με την Be Quiet είτε με την Arctic;
4) H GPU είναι VFM (οκ ναι, με τις τωρινές χαοτικές τιμές) ή πχ είναι προτιμότερο ένα έξτρα 100άρικο για την Manli GeForce RTX 3070 8GB Twin LHR; Ή κάποια άλλη πρόταση. Ξαναλέω οτι σκοπός δεν είναι το gaming αλλά επαγγελματική χρήση με δυνατότητες επεξεργασίας video/rendering.
5) Σε βάθος χρόνου τα 750w παίζει να είναι λίγα αν πχ αλλαχτεί η GPU με μια αντίστοιχη 3080 ξέρω γω; (παίρνοντας υπόψην και τις μελλοντικές προσθήκες παρακάτω)
6) Αν έχει κανείς να προτείνει κάποιο πιο οικονομικό ποιοτικό (στιβαρό και με καλό airflow, και φίλτρα παντού, δεν μας ενδιαφέρουν leds και καγκουριές) να το κάνει.
7) Αν το σύστημα το στήνατε για τον εαυτό σας (ώστε να το κρατήσετε χρόνια), με σκοπό γραφιστική δουλειά και video/animation και το budget ήταν 1800 (πολύ βαριά 2200) τι θα αλλάζατε και τι θα κρατούσατε;

Το σύστημα προορίζεται για άτομο με ελάχιστη γνώση από υπολογιστές, οπότε πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ευκολότερα αναβαθμίσιμο και να κρατήσει όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια ως workstation. Μελλοντικές προσθήκες που έχω στο μυαλό μου είναι πχ άλλος ένας NVMe, ένας-δυο HDD, ένας i9 13gen intel (σε 2-3 χρόνια πχ), άλλα 64GB ίδια RAM (πάλι σε 2-3 χρόνια ας πούμε). Και ναι, διάβασα το θέμα της προηγούμενης βδομάδας για ένα σχετικά παρόμοιο build, αλλά εδώ δεν μιλάμε για 8k video, νομίζω οτι μαξ 4k είναι υπέραρκετό για αρχή.

Ευχαριστώ προκαταβολικά.

Καλησπέρα ,

Αν το έφτιαχνα για εμένα

1) Θα διάλεγα AMD για καλύτερες προπτικές αναβάθμησεις.

2) Θα αγόαζα PSU με περισσότερα W ,ακούγεται ότι οι επόμενες κάρτες θα θέλουν περισσότερα W.

3) Το κακό με το built είναι η κάρτα ,το pc το χρειάζεσαι όπως και δίποτε τώρα?

Τώρα όσο φορά την mb ,εγώ αγοράζω την πιο φτηνιάρικη πάντα που να κάνει δουλειά ,τα extra features που έχουν ποτέ δεν τα κοιτάω και δεν με νοιάζουν ,τα άλλα μέλη μπορούν σε καθοδηγήσουν καλύτερα έπι αυτού.

Επεξ/σία από pcmasterrace123
  • Super Moderators
Δημοσ.
4 minutes ago, pcmasterrace123 said:

1) Θα διάλεγα AMD για καλύτερες προπτικές αναβάθμησεις.

To AM4 τέλειωσε, η επόμενη γενιά είναι σε καινούριο socket, οπότε δεν παίζουν αναβαθμίσεις σε AMD αν επέλεγε τώρα Ryzen 5000. Αντιθέτως σε Intel με το LGA1700 θα μπορεί να πάει σε Raptor Lake (13th gen) τουλάχιστον.

• Like 1
Δημοσ.
11 λεπτά πριν, Thresh είπε

To AM4 τέλειωσε, η επόμενη γενιά είναι σε καινούριο socket, οπότε δεν παίζουν αναβαθμίσεις σε AMD αν επέλεγε τώρα Ryzen 5000. Αντιθέτως σε Intel με το LGA1700 θα μπορεί να πάει σε Raptor Lake (13th gen) τουλάχιστον.

Ναι μαζί σου , δεν ξέρω κατά πόσο ο OP βιάζεται. Ίσως αν περιμένει κανα χρόνο ακόμα να προλάβει και τις νέες RTX κάρτες σε καλές τιμές και το νέο socket.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...