Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Μια (ίσως χαζη) ερώτηση,  επειδή ψήνω σε ψησταριά υγραερίου με μια πλάκα για πιτσα, αν βάλω μέσα ένα δοχείο για κάπνισμα που έχω (με λιγα ξιλαρακια ελιας να καπνιζουν), υπαρχει πέριπτωση να πάρει κάποια γεύση ξυλοφουρνου η πίτσα ή τσάμπα η διαδικασία?

Δημοσ.

Αν έπαιρνα το πρώτο μου φουρνακι και δεν ήθελα να δώσω και πολλά λεφτά μάλλον θα έπαιρνα αυτό εδώ: 

https://amzn.eu/d/080SgRP

Έχει αρκετά καλά reviews και η τιμή του είναι πολύ οκ.

 

5 minutes ago, nikos16717 said:

Μια (ίσως χαζη) ερώτηση,  επειδή ψήνω σε ψησταριά υγραερίου με μια πλάκα για πιτσα, αν βάλω μέσα ένα δοχείο για κάπνισμα που έχω (με λιγα ξιλαρακια ελιας να καπνιζουν), υπαρχει πέριπτωση να πάρει κάποια γεύση ξυλοφουρνου η πίτσα ή τσάμπα η διαδικασία?

Τσάμπα η διαδικασία. Δεν θα πάρει καπνιστή γεύση χρειάζεται πολύ χρόνο για να γίνει κάτι τέτοιο. Ούτε οι πίτσες που ψήνονται σε ξυλοφουρνο παίρνουν κάποια γεύση από τα ξύλα.

  • Like 1
Δημοσ.

Μία επίσης κάπως χαζή ερώτηση. Ψήνω την pizza στον κλασσικό φούρνο, στους 275 με την πιο απλή ζύμη (caputo, 1% αλάτι, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 85% νερό, 0.5% μαγιά φακελάκι από SM). Η μισή ζύμη που περισσεύει πάει ψυγείο για τις επόμενες μέρες. Πιστεύετε ότι αν αγοράσω την ειδική μαγιά και το φουρνάκι και διαβάσω τις 58 σελίδες του thread υπάρχει περίπτωση να δω πραγματική βελτίωση και στη γεύση ή απλά θα είναι λίγο πιο μαλακιά και υγρή μέσα;

Δημοσ.

Έχω βρει μια συνταγή που με έχει βολεψει με poolish η οποία έχει 125γρ νερό και αλεύρι 2γρ μαγιά και μέλι. Μετα πρόσθετες το αλεύρι με το αλάτι. Έχει 56% υγρασία έτσι. Αν θέλω να παίξω με την υγρασία πρέπει να αλλάξω και το αρχικό poolish?

Δημοσ.
4 hours ago, elpenor said:

Μία επίσης κάπως χαζή ερώτηση. Ψήνω την pizza στον κλασσικό φούρνο, στους 275 με την πιο απλή ζύμη (caputo, 1% αλάτι, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 85% νερό, 0.5% μαγιά φακελάκι από SM). Η μισή ζύμη που περισσεύει πάει ψυγείο για τις επόμενες μέρες. Πιστεύετε ότι αν αγοράσω την ειδική μαγιά και το φουρνάκι και διαβάσω τις 58 σελίδες του thread υπάρχει περίπτωση να δω πραγματική βελτίωση και στη γεύση ή απλά θα είναι λίγο πιο μαλακιά και υγρή μέσα;

Αν έχεις φάει ναπολιτανικη πίτσα και αυτό το αποτέλεσμα θέλεις να πάρεις.. τότε ναι θα δεις διαφορά.

 

 

3 hours ago, Achilleaspap said:

Έχω βρει μια συνταγή που με έχει βολεψει με poolish η οποία έχει 125γρ νερό και αλεύρι 2γρ μαγιά και μέλι. Μετα πρόσθετες το αλεύρι με το αλάτι. Έχει 56% υγρασία έτσι. Αν θέλω να παίξω με την υγρασία πρέπει να αλλάξω και το αρχικό poolish?

Όχι δεν χρειάζεται να πειράξεις το poolish. Μαζί με το αλεύρι και το αλάτι θα προσθέσεις νερό για να φτάσεις το ποσοστό υγρασίας που θες..

 

 

2 hours ago, nikos16717 said:

Μια από σήμερα

 

20250207_220603.jpg

Πολύ καλό αποτέλεσμα για ψήσιμο σε ψησταριά... Μπράβο!

Δημοσ.
7 ώρες πριν, oykas2001 είπε

Μπορείτε να προτείνετε μια συνταγή για άμεσα πίτσα (όχι ωριμανσης δηλαδή) με caputo αλεύρι; 

Για ταψί φούρνου

Αλευρι δυνατο 406γρ
Νερο 252γρ (θερμοκρασια βρυσης)
Μαγια 3γρ
Λαδι 10γρ
Αλατι 10γρ στο τελοςμετα το πρωτο ζυμωμα

Αφηνεις να φουσκωσει 10 ωρες

  • Thanks 2
Δημοσ.
20 ώρες πριν, Achilleaspap είπε

Έχω βρει μια συνταγή που με έχει βολεψει με poolish η οποία έχει 125γρ νερό και αλεύρι 2γρ μαγιά και μέλι. Μετα πρόσθετες το αλεύρι με το αλάτι. Έχει 56% υγρασία έτσι. Αν θέλω να παίξω με την υγρασία πρέπει να αλλάξω και το αρχικό poolish?

Εγώ όταν κάνω poolish 

Πχ λέω ότι θα βάλω 1κιλο αλεύρι σύνολο και 68% υγρασία. 

Κάνω poolish με 300γρ αλεύρι και 300 νερό + 2γρ μαγιά. 

Οπότε το υπόλοιπο νερό είναι 380γρ και 700γρ αλεύρι. 

Αν θέλω να αλλάξω ποσοστό αφαιρώ από το υπόλοιπο  νερό και πάω στο συνολικό ποσοστό που θέλω. 

Το poolish το αφήνω όπως είναι. 

  • Thanks 1
Δημοσ.

Έκανα μια δοκιμή με το προζύμι που έχω για το ψωμί, 48 ώρες  ωρίμανση.

Μου φάνηκε ότι με το προζύμι σηκώνει περισσότερο αλάτι. 
 

IMG_3128.jpeg

IMG_3124.jpeg

  • Like 2
Δημοσ.
15 minutes ago, nogoso said:

Έκανα μια δοκιμή με το προζύμι που έχω για το ψωμί, 48 ώρες  ωρίμανση.

Μου φάνηκε ότι με το προζύμι σηκώνει περισσότερο αλάτι. 
 

IMG_3128.jpeg

IMG_3124.jpeg

Το προζυμι στην πίτσα είναι δύσκολη πίστα.

48 ώρες με τι ποσοστό, τι υγρασία και σε τι θερμοκρασία; 

Δημοσ.
23 minutes ago, Zenor said:

Το προζυμι στην πίτσα είναι δύσκολη πίστα.

48 ώρες με τι ποσοστό, τι υγρασία και σε τι θερμοκρασία; 

68% αν έκανα καλά τις πράξεις γιατί έβαλα 170γρ προζύμι με 100% υγρασία και έψησα στους 420 βαθμούς. 
Να πω την αλήθεια δεν βρίσκω λόγο να το ξανακάνω γιατί θεωρώ ότι δεν ταιριάζει το άρωμα του προζυμιού στην πίτσα, όχι ότι ήταν κακή.

 

Δημοσ.
15 minutes ago, nogoso said:

68% αν έκανα καλά τις πράξεις γιατί έβαλα 170γρ προζύμι με 100% υγρασία και έψησα στους 420 βαθμούς. 
Να πω την αλήθεια δεν βρίσκω λόγο να το ξανακάνω γιατί θεωρώ ότι δεν ταιριάζει το άρωμα του προζυμιού στην πίτσα, όχι ότι ήταν κακή.

 

Εννοώ πόσο % προζύμι και σε τι θερμοκρασία έγινε η ζύμωση /ωρίμανση. 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...