Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Απαντ. 774
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Οι 2 από τις 3 χθεσινές. Η μία είναι με λευκή σάλτσα και η άλλη με πέστο βασιλικού. Όλες ήταν σούπερ. Ζυμάρι από τον Vito με direct method με 70% υγρασία και 22 ώρες στο ψυγείο. Κάθε μπάλα από 250-260 γρ.

image0.jpeg

image3.jpeg

  • Like 10
Δημοσ.
Στις 17/3/2022 στις 12:53 ΜΜ, Zenor είπε

Ωραίος! Τι υγρασία είσαι εδώ και τι βάρος στις μπάλες;  ooni 12 ρι; 

Ευχαριστώ! Oοni 12άρι, συνταγή 'mixed' Vito του SagoniasSlutRos:

(ζητώ συγγνώμη αν κάποιος άλλος είναι ο δημιουργός, εγώ αυτό το reference βρήκα)

με τροποποιημένες αναλογίες για: 270-280g ζυμάρι, 23h cold ferment + 2h ambient (όπως πάνω) , θερμοκρασίες και νωπή μαγιά (με pizzApp). Επίσης το έκανα σε οικονομική κουζινομηχανή με απλό εξάρτημα ζύμης (όχι με τη μεγάλη διάμετρο που φαίνεται στο video του Vito) και βγήκε πολύ καλό το ζυμάρι.

 

  • Like 1
  • Thanks 1
  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Πρώτη προσπάθεια με χρήση kitchen aid και απλό μαμά γάντζο.

Καλυτερο αποτέλεσμα (άλλη ζύμη σε υφή) από ότι με το χέρι...

Το ψήσιμο σε ooni 12".

 

Πρέπει να αγοράσω γάντζο τύπου τυρμπουσον για σωστότερο ζύμωμα και τελικό αποτελεσμα και μικρότερο ζόρι στο μηχάνημα...

 

Screenshot_20220331-122414_Photos.jpg

Screenshot_20220331-122416_Photos.jpg

  • Like 3
  • Super Moderators
Δημοσ.

Δεν νομίζω πως χρειάζεται, έχω δει (και ακολουθήσει) πλείστες όσες συνταγές για ζύμες πίτσας από το YouTube όπου χρησιμοποιούν τον απλό γάντζο και είχα πολύ καλό αποτέλεσμα. 

Είναι και θέμα εξάσκησης, από ένα σημείο και μετά, στο χρόνο ωρίμανσης της ζύμης, την αφαίρεση του αέρα και το άπλωμα της ζύμης.

Για πρώτη -και όχι μόνο- προσπάθεια τη βρίσκω πάρα πολύ καλή. 

  • Like 3
Δημοσ.
Στις 17/3/2022 στις 7:40 ΜΜ, Zenor είπε

6DA07DEA-4001-47E9-934F-77F1903F1ED6.jpeg.06ea1a37e2d63165d3fd886e61acd898.jpeg

 

5B0EE484-D7BF-47FD-924D-37D831946729.jpeg.8590fdd34140e5c41a8b9ffe8167bacb.jpeg

 

BBB6C378-65FE-43A8-9E38-A12CFC2D5D56.jpeg.e44990869c050e0316a11203bd58508e.jpeg

ωραιο φουσκωμά...

ΑΝ επιτρέπεται σε τι ψηνεις? πόσο χρόνο και τι θερμοκρασία...?

Ρωτάω γιατί η ζύμη σου φαινεται πολύ άσπρη (αψητή)...

9 λεπτά πριν, Snoob είπε

Δεν νομίζω πως χρειάζεται, έχω δει (και ακολουθήσει) πλείστες όσες συνταγές για ζύμες πίτσας από το YouTube όπου χρησιμοποιούν τον απλό γάντζο και είχα πολύ καλό αποτέλεσμα. 

Είναι και θέμα εξάσκησης, από ένα σημείο και μετά, στο χρόνο ωρίμανσης της ζύμης, την αφαίρεση του αέρα και το άπλωμα της ζύμης.

Για πρώτη -και όχι μόνο- προσπάθεια τη βρίσκω πάρα πολύ καλή. 

 

1 λεπτό πριν, sndev είπε

@Evgenios_VΠαίζει μετά από 20 πίτσες να μην έχω φτάσει στο επίπεδο που έκανες τη πρώτη σού😂

Ευχαριστώ πολύ...αλλά ΔΕΝ είναι η πρώτη προσπαθεια για πιτσα...αλλά η πολλοστή... :)

Ειναι η πρώτη με χρηση μιξερ, μέχρι τώρα ζυμωνά με το χέρι...

Όσον αφορά τον γάντζο, επειδη εχω εμπειρία απο το σωστό μηχάνημα με τον σωστό γαντζό για αυτό λέω οτι πρέπει καποια στιγμή πρέπει να πάρω τον τυπου τιρμπουσόν γιατί εκείνος κάνει σωστότερο ζυμωμα... 

  • Like 1
Δημοσ.

Έχεις μια φωτό να καταλάβω Ποιος είναι ο τριπουσον να πάρω κ γω; Χαχα

  • Like 1
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, sndev είπε

Έχεις μια φωτό να καταλάβω Ποιος είναι ο τριπουσον να πάρω κ γω; Χαχα

https://www.fruugo.gr/σπειροειδες-γαντζο-ζυμης-για-το-μιξερ-kitchenaid-7-qt-ksm7990-ανοξειδωτο-ksm7581/p-60314880-121454785?language=el&ac=croud&gclid=CjwKCAjwopWSBhB6EiwAjxmqDR74WDMJxgy-cnQQqyRL1T9z-IGNJHJK99X7YGZTBIxQ9jTZKa52cRoCAdUQAvD_BwE

Μόλις τώρα, Evgenios_V είπε

https://www.fruugo.gr/spiral-coated-metal-dough-hook-fits-kitchenaid-stand-mixer-bowl-lift-models/p-69193000-139140179?language=en&ac=croud&gclid=CjwKCAjwopWSBhB6EiwAjxmqDdH0fVwbP2pVOOSRvMaoJ4Wzi5wxF0913277x-_FP6gmI5jZMSBr3BoCvPAQAvD_BwE

 

Προσοχή σου εστειλά τα παραπάνω λινκ για να δεις τι εννοώ αλλα Δεν θα προτεινά να παραγγείλεις απο Fruugo γιατί απο οτι βλέπω ειναι περιεργο rating...

Overview. Fruugo has a consumer rating of 1.45 stars from 70 reviews indicating that most customers are generally dissatisfied with their purchases. Consumers complaining about Fruugo most frequently mention customer service and tracking number problems. Fruugo ranks 396th among Marketplace sites.

  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
20 λεπτά πριν, Evgenios_V είπε

Ποιο kitchenaid έχεις γιατί ο Γάτζος αυτός δεν κάνει για όλα.

 

29 λεπτά πριν, Evgenios_V είπε

ωραιο φουσκωμά...

ΑΝ επιτρέπεται σε τι ψηνεις? πόσο χρόνο και τι θερμοκρασία...?

Ρωτάω γιατί η ζύμη σου φαινεται πολύ άσπρη (αψητή)...

 

 

Ooni 12ρι έχω και γω. Συνήθως ψήνω στους 450 για 1,5 - 2 αλλά αυτό παίζει. 

Το άσπρο δεν σημαίνει απαραίτητα άψητο, σημαίνει οτι δεν έχουν απομείνει αρκετά σάκχαρα στο ζυμάρι για να καραμελώσει στο ψήσιμο και να πάρει πιο καφέ χρώμα. Επίσης δεν χρησιμοποιώ καθόλου λάδι που επίσης δίνει χρώμα στο ψήσιμο. Οι συγκεκριμένες είναι 80% υγρασία και τα ζυμάρια ελαφρώς over-fermented γι΄αυτό και το χρώμα. Είναι και λίγο ο φωτισμός στην κουζίνα μου χειρουργείου (φουλ λευκός) και ξεγελάει λίγο περισσότερο.

Επεξ/σία από Zenor
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
53 λεπτά πριν, Zenor είπε

Ποιο kitchenaid έχεις γιατί ο Γάτζος αυτός δεν κάνει για όλα.

 

Ooni 12ρι έχω και γω. Συνήθως ψήνω στους 450 για 1,5 - 2 αλλά αυτό παίζει. 

Το άσπρο δεν σημαίνει απαραίτητα άψητο, σημαίνει οτι δεν έχουν απομείνει αρκετά σάκχαρα στο ζυμάρι για να καραμελώσει στο ψήσιμο και να πάρει πιο καφέ χρώμα. Επίσης δεν χρησιμοποιώ καθόλου λάδι που επίσης δίνει χρώμα στο ψήσιμο. Οι συγκεκριμένες είναι 80% υγρασία και τα ζυμάρια ελαφρώς over-fermented γι΄αυτό και το χρώμα. Είναι και λίγο ο φωτισμός στην κουζίνα μου χειρουργείου (φουλ λευκός) και ξεγελάει λίγο περισσότερο.

Ευχαριστώ για τις λεπτομέρειες...και εγω δεν βάζω λάδι...εισαι σιγουρος οτι εχει εξαντλήσει (αναφερεις που εχουν απομεινει) τα σακχαρα? Ή δεν εδωσες αρκετό χρονο με κρυο fermentation για να αναπτυχθουν αρκετα?

ΑΝ και εχεις αρκετο leopard spoting (που εχουν να κανουν με τα σακχαρα)...

 

Θα δοκιμαζα να ψησω σε λιγοτερο εντονη φωτιά για λιγο παραπάνω

Επεξ/σία από Evgenios_V
Δημοσ.
31 λεπτά πριν, Evgenios_V είπε

Ευχαριστώ για τις λεπτομέρειες...και εγω δεν βάζω λάδι...εισαι σιγουρος οτι εχει εξαντλήσει (αναφερεις που εχουν απομεινει) τα σακχαρα? Ή δεν εδωσες αρκετό χρονο με κρυο fermentation για να αναπτυχθουν αρκετα?

ΑΝ και εχεις αρκετο leopard spoting (που εχουν να κανουν με τα σακχαρα)...

 

Θα δοκιμαζα να ψησω σε λιγοτερο εντονη φωτιά για λιγο παραπάνω

Sorry δεν νομίζω οτι καταλαβαίνω ακριβώς την ερώτηση..  Σάκχαρα δεν αναπτύσονται κατά τη διαδικασία της ζύμωσης. Το αντίθετο συμβαίνει. Η μαγειά καταναλώνει σάκχαρα των άλευρων και παράγεται διοξείδιο (που φουσκώνει το ζυμάρι) και ένα μικρό ποσοστό αλκοόλ. Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια της ζύμωσης είτε αυτή είναι κρύα είτε όχι, τόσο λιγότερα ζάκχαρα απομένουν. 

  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
20 λεπτά πριν, Zenor είπε

Sorry δεν νομίζω οτι καταλαβαίνω ακριβώς την ερώτηση..  Σάκχαρα δεν αναπτύσονται κατά τη διαδικασία της ζύμωσης. Το αντίθετο συμβαίνει. Η μαγειά καταναλώνει σάκχαρα των άλευρων και παράγεται διοξείδιο (που φουσκώνει το ζυμάρι) και ένα μικρό ποσοστό αλκοόλ. Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια της ζύμωσης είτε αυτή είναι κρύα είτε όχι, τόσο λιγότερα ζάκχαρα απομένουν. 

με συγχωρεις λάθος...

Η ερώτηση μου επρεπε να ειναι...

Φταιει η ελλειψη σακχάρων (overgrown) ή η μη ανάπτυξη/έλλειψη ενζυμων απο κρυα fermentation που ειναι υπευθυνα για το χρωμα και μέρος της γευσης... 

1 ώρα πριν, Zenor είπε

Ποιο kitchenaid έχεις γιατί ο Γάτζος αυτός δεν κάνει για όλα.

 

Ooni 12ρι έχω και γω. Συνήθως ψήνω στους 450 για 1,5 - 2 αλλά αυτό παίζει. 

Το άσπρο δεν σημαίνει απαραίτητα άψητο, σημαίνει οτι δεν έχουν απομείνει αρκετά σάκχαρα στο ζυμάρι για να καραμελώσει στο ψήσιμο και να πάρει πιο καφέ χρώμα. Επίσης δεν χρησιμοποιώ καθόλου λάδι που επίσης δίνει χρώμα στο ψήσιμο. Οι συγκεκριμένες είναι 80% υγρασία και τα ζυμάρια ελαφρώς over-fermented γι΄αυτό και το χρώμα. Είναι και λίγο ο φωτισμός στην κουζίνα μου χειρουργείου (φουλ λευκός) και ξεγελάει λίγο περισσότερο.

εμενα πχ αυτη την φορά (που ειναι στην φωτο) εγινε το ζυμάρι over-over grown σε σημείο που απλωνέ σαν χυλός που αναγκάστικα και το μάζεψα (εξ' ου και οι "πεσμένες" ακρες στην μια πλευρά)... 

Αυτό ισως γιατι πηγα με τους χρόνους οπως οταν ζυμωνα με το χέρι ενώ η ζύμη άλλαξε με την χρηση μιξερ...

Επεξ/σία από Evgenios_V
Δημοσ.
54 λεπτά πριν, Evgenios_V είπε

με συγχωρεις λάθος...

Η ερώτηση μου επρεπε να ειναι...

Φταιει η ελλειψη σακχάρων (overgrown) ή η μη ανάπτυξη/έλλειψη ενζυμων απο κρυα fermentation που ειναι υπευθυνα για το χρωμα και μέρος της γευσης... 

Νομίζω οτι τα έχεις λίγο μπερδεμένα στο μυαλό σου. Οι ενζυματικές διαδικασίες ξεκινούν μόλις το αλεύρι έρθει σε επαφή με το νερό και χωρίς αυτές ουσιαστικά δεν μπορεί να υπάρξει ζύμωση καθώς η μαγιά δεν μπορεί να μεταβολίσει κατευθείαν τους σύνθετους υδατάνθρακες των άλευρων.  Αμυλάση και πρωτεάση διασπούν το άμυλο σε απλούστερους υδατάνθρακες και τις προτεϊνες σε αμινοξέα αντίστοιχα. 

Δημοσ.

To παρακάτω μήνυμα περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Για τους οικιακούς χρήστες που δεν έχουν το μπάτζετ ή τον χώρο για κάποιο φουρνάκι τύπου ooni αυτό που είναι όντως gamechanger είναι το pizza steel, όχι πέτρα, steel.

Έχοντας προσωπική εμπειρία κάνει εκπληκτική δουλειά. Χάνει σίγουρα στο leopard charring του στεφανιού (κάτι που παλεύω να αποκωδικοποιήσω, νοιώθω ότι είμαι κοντά), αλλά το crispiness, φουσκωμα και ιδιαίτερα το bottom spotting είναι κορυφαία.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...