The_Judas Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2022 Θα ήθελα να ρωτήσω τι ισχύει στον παρακάτω περίπτωση: Το αυτοκίνητο είναι στο όνομα του θανώντος η διαθήκη έχει κατατεθεί πριν από λίγες ημέρες, οπότε ακόμη δεν υπάρχει τίποτα, ούτε αποδοχή κληρονομιάς, γιατί αυτά αργουν αρκετά, λογικά θα είναι έτοιμα σε λίγους μήνες. Υπάρχει δυνατότητα μεταβίβασης του αυτοκινήτου με κάποιον τρόπο, χωρίς την αποδοχή κληρονομιάς ή πρέπει αναγκαστικά να περιμένουμε λίγους μήνες για να γίνει η αποδοχή; Αν όχι, για το διάστημα που το αυτοκίνητο είναι ακόμη στο όνομα του θανώντος τι πρέπει να γίνει; Επειδή το αυτοκίνητο το χρησιμοποιεί ο κληρονόμος, μπορεί να συνεχίζει να πληρώνει ασφάλεια, τέλη κλπ έστω ανεπίσημα σύμφωνα με τα παλιά στοιχεία που υπάρχουν στην ασφαλιστική;
acomaedo Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2022 Αν υπάρχει σύζυγος το αυτοκίνητο περνάει αυτόματα σε αυτόν/ή ανεξαρτήτως αποδοχής κληρονομιάς. Τα τέλη αφορούν το αυτοκίνητο και όχι τον ιδιοκτήτη οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα. 3
Γιάννης Platano Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2022 15 λεπτά πριν, acomaedo είπε Αν υπάρχει σύζυγος το αυτοκίνητο περνάει αυτόματα σε αυτόν/ή ανεξαρτήτως αποδοχής κληρονομιάς. Τα τέλη αφορούν το αυτοκίνητο και όχι τον ιδιοκτήτη οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Ετσι ακριβως. Με ενα παραβολο καπου 60 ευρω 1
The_Judas Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2022 Το αυτοκίνητο έχει δοθεί μέσω διαθήκης και δεν το κληρονομεί η σύζυγος. Οπότε μάλλον απλά το χρησιμοποιώ και αναμένω την γραφειοκρατική διαδικασία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν μπορώ να βγάλω σήμα κατοίκου, οπότε πρέπει να μεταφέρω το αμάξι 2χλμ μακριά από το σπίτι μου... Τα υπόλοιπα δεν είναι και σημαντικά πρόβληματα, μπορώ να καλύπτω τα έξοδα του αυτοκινήτου.
xsterg Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2022 αν καποιος αναλαβει να πληρωσει τελη ασφαλιστρα κτεο και οτι απαιτειται μπορει ατυπα να κυκλοφορει το αυτοκινητο χωρις να υπαρχει παραβαση. αυτο ομως δεν τον κανει και κυριο του αυτοκινητου ουτε μπορει να εχει αξιωσεις οτι επειδη πληρωνει τις υποχρεωσεις του αυτοκινητου οτι θα μπει στο ονομα του.
jimdem582 Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2022 11 λεπτά πριν, The_Judas είπε Το αυτοκίνητο έχει δοθεί μέσω διαθήκης και δεν το κληρονομεί η σύζυγος. Οπότε μάλλον απλά το χρησιμοποιώ και αναμένω την γραφειοκρατική διαδικασία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν μπορώ να βγάλω σήμα κατοίκου, οπότε πρέπει να μεταφέρω το αμάξι 2χλμ μακριά από το σπίτι μου... Τα υπόλοιπα δεν είναι και σημαντικά πρόβληματα, μπορώ να καλύπτω τα έξοδα του αυτοκινήτου. Για να γίνει μεταβίβαση θα πρέπει να βγει ο φόρος κληρονομιάς απο την εφορία. Μόλις βγει, θα πας στο μηχανολογικό με την παλιά άδεια, φόρο κληρονομιάς, πιστοποιητικό περι μη οφειλής τελών, αντίγραφο κτεο και επιτόπου θα πάρεις τη νεα άδεια πληρώνοντας παράβολο 75ε 2
The_Judas Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2022 25 λεπτά πριν, xsterg είπε αν καποιος αναλαβει να πληρωσει τελη ασφαλιστρα κτεο και οτι απαιτειται μπορει ατυπα να κυκλοφορει το αυτοκινητο χωρις να υπαρχει παραβαση. αυτο ομως δεν τον κανει και κυριο του αυτοκινητου ουτε μπορει να εχει αξιωσεις οτι επειδη πληρωνει τις υποχρεωσεις του αυτοκινητου οτι θα μπει στο ονομα του. Οπως έγραψα και πιο πάνω το μεγαλύτερο μου πρόβλημα είναι ότι το πάρκινγκ όπου δεν μπορώ να βγάλω σήμα κατοίκου χωρίς να είναι επίσημα στο όνομά μου. Δεν είναι ότι καίγομαι να πάρω την κληρονομιά ή να το διεκδικήσω. Οπότε αναγκαστικά θα πρέπει για μερικούς μήνες να ταλαιπωρηθώ, εφόσον δεν υπάρχει άλλη λύση.
Επισκέπτης Δημοσ. 27 Απριλίου 2023 Δημοσ. 27 Απριλίου 2023 (επεξεργασμένο) Γειά σε όλους, θα ήθελα να ρωτήσω συμβουλή για μια *ιδιαίτερη* περίπτωση μου. Ο παππούς μου πέθανε το 2015, και είχε στην κατοχή του ένα αυτοκίνητο, παλαιό (του 2004). Το αυτοκίνητο ήταν (και είναι) σχετικά σε καλή κατάσταση. Βλέπετε στο νησί που έμενε δεν το κινούσε αρκετά. Ζήτημα μέχρι το 2021 να έκανε 1000 χλμ (απο το 2015 που πέθανε) γιατί δεν πηγαίναμε στο νησί, το είχαμε εκεί αφήσει στο γκαράζ. Τα τελευταία χρόνια το κινεί ο πατέρας μου. Το αυτοκίνητο έμεινε όλα αυτά τα χρόνια στο χωριό. Η γιαγιά μου πλήρωνε τέλη κυκλοφορίας κανονικά. Πλήρωνε ασφάλεια του αυτοκινήτου και το πήγαινε ΚΤΕΟ (ο πατέρας μου). Η γιαγιά μου όμως, εξαιτίας κακής πληροφόρησης στον λογιστή της, δεν το δήλωσε ποτέ στην φορολογική της δήλωση, ουτε μεταβιβαση. Ο πατέρας μου που βγήκε στην σύνταξη τα τελευταια χρονια και ζει στο νησι μεγάλα διαστήματα το "κινεί"... αλλά απο τότε που βγήκε στη σύνταξη η καθημερινότητα του είναι: Σπίτι - Καφενείο - Σπίτι (ξανά καφενείο αν έχει ποδόσφαιρο). Μπορούμε να το μεταβιβάσουμε τώρα; δηλαδή όλα αυτά τα χρόνια τα Τελη, η ασφάλεια πληρώνονται κανονικά, και περνάει ΚΤΕΟ, αλλα φαίνονται στο ΑΦΜ του παππού μου! 😂 Δηλαδή ο συγχωρεμένος ο παππούς μου έχει αμάξι 😀 Εγώ ρίχνω ευθύνες στον πατέρα μου που δεν το είδε, Ο πατέρας μου ρίχνει ευθύνες στην γιαγιά μου, και η γιαγιά μου -όπως πάντα- στον παππού μου (που πέθανε πριν 8 χρόνια). Θα πληρώσουμε πρόστιμο; Τι κάνω; Επεξ/σία 27 Απριλίου 2023 από Manefs23
The_Judas Δημοσ. 17 Μαΐου 2023 Μέλος Δημοσ. 17 Μαΐου 2023 Στις 26/1/2022 στις 1:09 ΜΜ, jimdem582 είπε Για να γίνει μεταβίβαση θα πρέπει να βγει ο φόρος κληρονομιάς απο την εφορία. Μόλις βγει, θα πας στο μηχανολογικό με την παλιά άδεια, φόρο κληρονομιάς, πιστοποιητικό περι μη οφειλής τελών, αντίγραφο κτεο και επιτόπου θα πάρεις τη νεα άδεια πληρώνοντας παράβολο 75ε https://mitos.gov.gr/index.php/ΔΔ:Μεταβίβαση_οχήματος_ιδιωτικής_χρήσης_λόγω_κληρονομιάς Τελικα χρειαζονται τα παρακατω: 'Πιστοποιητικό περί μεταβίβασης του οχήματος από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., από το οποίο να προκύπτουν οι κληρονόμοι, τα ποσοστά αυτών και αν οφείλουν ή όχι φόρο κληρονομιάς.' Αυτο το αιτουμαστε ηλεκτρονικα απο το τμημα κεφαλαιου της δου. Επισης: "Βεβαίωση περί μη οφειλής των τελών κυκλοφορίας του οχήματος για το χρονικό διάστημα που ήταν στο όνομα του κληρονομούμενου από την αρμόδια Δ.Ο.Υ". Και αυτο ηλεκτρονικα με αιτηση στο σαιτ της ααδε απο αλλο τμημα της δου (αυτοκινητων).
The_Judas Δημοσ. 14 Ιουνίου 2023 Μέλος Δημοσ. 14 Ιουνίου 2023 (επεξεργασμένο) Τελικά κατάφερα να παραλάβω την άδεια κυκλοφορίας στο όνομά μου μετά από την ηλεκτρονική αίτηση. Παρόλα αυτά στο Ε1 δεν εμφανίζεται το αυτοκίνητο στο όνομά μου. Στο mycar φαίνεται ότι μου ανήκει. Θεωρείται από το σύστημα ότι εγώ απέκτησα από σήμερα το αυτοκίνητο οπότε από σήμερα και έπειτα θα αποτελεί τεκμήριο (για την επόμενη φορολογική δήλωση); ή χρειάζεται να κάνω κάτι επιπλέον; Επεξ/σία 14 Ιουνίου 2023 από The_Judas
Joshua21 Δημοσ. 14 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 14 Ιουνίου 2023 10 minutes ago, The_Judas said: Τελικά κατάφερα να παραλάβω την άδεια κυκλοφορίας στο όνομά μου μετά από την ηλεκτρονική αίτηση. Παρόλα αυτά στο Ε1 δεν εμφανίζεται το αυτοκίνητο στο όνομά μου. Στο mycar φαίνεται ότι μου ανήκει. Θεωρείται από το σύστημα ότι εγώ απέκτησα από σήμερα το αυτοκίνητο οπότε από σήμερα και έπειτα θα αποτελεί τεκμήριο (για την επόμενη φορολογική δήλωση); ή χρειάζεται να κάνω κάτι επιπλέον; Το Ε1 δεν ενημερώνεται από την ΑΑΔΕ, το συμπληρώνεις εσύ κάθε φορά που κάνεις φορολογική δήλωση, περίεργο θα μου φαινόταν αν εμφανιζόταν το αυτοκίνητο στο Ε1 σου. Και ναι, εφόσον το αγόρασες σήμερα από σήμερα θα αποτελεί τεκμήριο, λογικό δεν είναι? Και όχι, τα τεκμήρια διαβίωσης και αγοράς αυτοκινήτων θα τα βάλεις στην δήλωση που θα κάνεις το 2024 η οποία θα αφορά το 2023.
The_Judas Δημοσ. 14 Ιουνίου 2023 Μέλος Δημοσ. 14 Ιουνίου 2023 (επεξεργασμένο) 16 λεπτά πριν, Joshua21 είπε Το Ε1 δεν ενημερώνεται από την ΑΑΔΕ, το συμπληρώνεις εσύ κάθε φορά που κάνεις φορολογική δήλωση, περίεργο θα μου φαινόταν αν εμφανιζόταν το αυτοκίνητο στο Ε1 σου. Και ναι, εφόσον το αγόρασες σήμερα από σήμερα θα αποτελεί τεκμήριο, λογικό δεν είναι? Και όχι, τα τεκμήρια διαβίωσης και αγοράς αυτοκινήτων θα τα βάλεις στην δήλωση που θα κάνεις το 2024 η οποία θα αφορά το 2023. Για κάποιο λόγο είχα την εντύπωση ότι το αυτοκίνητο εμφανίζεται προσυμπληρωμένο στο ε1... Το αυτοκίνητο το κληρονόμησα. Ο πατέρας μου απεβίωσε τον οκτώβριο του 2021 αλλά λόγω γραφειοκρατείας το κυκλοφορούσα με την άδεια του θανώντος πατέρα μου μέχρι να γίνει η δήλωση κληρονομίας. Θα χρειαστεί να το δηλώσω τώρα για το 22 και να κάνω τροποποιητική δηλωση και για τους 3 μήνες του 21; Επεξ/σία 14 Ιουνίου 2023 από The_Judas
Joshua21 Δημοσ. 14 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 14 Ιουνίου 2023 3 minutes ago, The_Judas said: Το αυτοκίνητο το κληρονόμησα από τον οκτώβριο του 2021 αλλά λόγω γραφειοκρατείας το κυκλοφορούσα με την άδεια του θανώντος πατέρα μου μέχρι να γίνει η δήλωση κληρονομίας. Θα χρειαστεί να το δηλώσω τώρα για το 22 και να κάνω τροποποιητική δηλωση και για τους 3 μήνες του 21; Πως γίνεται να το κληρονόμησες Οκτώβριο 21 αλλά η δήλωση κληρονομιάς να έγινε αργότερα? Είναι απορίας άξιον. Και όχι, εφόσον ήρθε στο όνομα σου τώρα (φέτος δλδ) ούτε τροποποιητική θα κάνεις για το 21, ούτε θα δηλώσεις τίποτα τώρα για το 22, ούτως ή άλλως η ημερομηνία απόκτησης θα είναι προσυμπληρωμένη στην φορολογική δήλωση που θα κάνεις το 24.
The_Judas Δημοσ. 14 Ιουνίου 2023 Μέλος Δημοσ. 14 Ιουνίου 2023 (επεξεργασμένο) Τι να σου πω, τώρα μου την έκανε η συμβολαιογράφος , Δεκέμβριο του 22 κατατέθηκε τελικά στην ΔΟΥ. Ηταν μεγάλη διαδικασία μέχρι να γίνει η κατάθεση της διαθηκης στο ειρηνοδικείο, να γίνουν και ένα σωρό αλλαγές λόγω κτηματολογίου σε κάτι χωράφια, διεκδικήσεις του δημοσίου σε 1 χωράφι κλπ... Εμένα η απορία μου ήταν αν θα μπει προσυμπληρωμένη ή όχι. Εφόσον θα είναι προσυμπληρωμένο πεδίο όλα καλά. Επεξ/σία 14 Ιουνίου 2023 από The_Judas
Γιάννης Platano Δημοσ. 14 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 14 Ιουνίου 2023 (επεξεργασμένο) 22 λεπτά πριν, The_Judas είπε Τι να σου πω, τώρα μου την έκανε η συμβολαιογράφος , Δεκέμβριο του 22 κατατέθηκε τελικά στην ΔΟΥ. Ηταν μεγάλη διαδικασία μέχρι να γίνει η κατάθεση της διαθηκης στο ειρηνοδικείο, να γίνουν και ένα σωρό αλλαγές λόγω κτηματολογίου σε κάτι χωράφια, διεκδικήσεις του δημοσίου σε 1 χωράφι κλπ... Εμένα η απορία μου ήταν αν θα μπει προσυμπληρωμένη ή όχι. Εφόσον θα είναι προσυμπληρωμένο πεδίο όλα καλά. Το πεδιο στα αυτοκινητα ειναι προσυμπληρωμενο με βαση οτι δηωσαμε εμεις την τελευτα φορα και μας ρωταει αν θελουμε να μεταφερθει στην τρεχουσα φορολογικη δηλωση .Αν υπαρχει αλλαγη την κανουμε εμεις ειτε αφρα αγορα ειτε πωληση αυτοκινητου Επεξ/σία 14 Ιουνίου 2023 από Γιάννης Platano
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα