Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Πριν απο περιπου εναμιση χρονο εστησα ενα νεο pc. 
Αποτελειται απο: 
Cpu Ryzen 5 3600

Mb: Asus TUF B450-PLUS GAMING

Psu: Bequiet purepower 11 - 500w - Gold

Vga: Palit 1650super

Ram: 2x8GB Corsair 3200LPX vengeance ram -

Disks: Adata Xpg 8200 m2 512Gb - WD Ssd Blue 1GB - WD Red 3tb

Απο την αρχη ειχα διαφορα μικρο θεματακια, τα οποια λυθηκαν μεσω bios updates.. 

Ενα θεμα που εχω ειναι οτι πολλες φορες, κανω shutdown μεσα απτα windows , αλλα ενω φαινεται οτι κλεινει το pc , αν απλα κουνησω το mouse παιρνει μπρος κανονικα.. αυτο το κανει 5/10 φορες..

Το κυριοτερο θεμα ειναι οτι τους τελευταιους μηνες εχω θεμα με το cold boot… 2/10 ξεκινα κανονικα γρηγορα, και 8/10 παταω το κουμπακι και θελει καπου ενα λεπτο για να δειξει κατι κ να ξεκινησει το boot.. 

εαν κανω restart κανενα προβλημα..

Στην χρηση δεν εχω σχεδον κανενα απολυτως προβλημα… παει σφαιρα..αντε να πω οτι 2-3 φορες στον 1.5 χρονο , ενω δουλευει συνεχεια, εφαγε σκαλωμα -μπλε οθονη- και εκανα restart απτο power button…

Ετρεξα προγραματακια να δω θερμοκρασιες, υγεια των δισκων, mem tests κτλ, εβγαλα οτι usb εχω πανω, ξεκουμπωσα-κουμπωσα μνημες-δισκους-vga, φυσηξα, καθαρησα, τσεκαρα ρυθμησεις, επαιξα στα defaults, , δοκιμασα διχως xmp,  δεν φαινεται κανενα προβλημα…

Ειμαι μαλλον πεπεισμενος οτι κατι τρεχει με την μητρικη…  και σκεφτομαι να τσιμπησω καποια b550… αλλα δεν μου περισευουν 100-150ε τωρα για αυτο…

Τι λετε εσεις; any idea?

Να προσθεσω, οτι δεν κανω πουθενα overclocking, και μου ξυνιζει πολυ οτι την ιδια εποχη εστησα για το μαγαζι , ενα pc , με οτι φθνοτερο βρηκα , (athlon 3000, gskill 2400/8gb ram, 256gb nvme kingston, MsI b320pro-max mobo-psu της πλακας με εντονο coilwhine)  και ανοιγοκλεινει ΠΑΝΤΑ σφεντονα, δουλευει καθε μερα απτις 7:00 εως τις 15:00 , ουτε ΜΙΑ φορα μπλε οθονη, ποτε δεν κολησε, και παει σφαιρα.. εεεε ειναι να σε εκνευριζει λιγο ε..

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Tsakalos! είπε

Ενα θεμα που εχω ειναι οτι πολλες φορες, κανω shutdown μεσα απτα windows , αλλα ενω φαινεται οτι κλεινει το pc , αν απλα κουνησω το mouse παιρνει μπρος κανονικα.. αυτο το κανει 5/10 φορες..

Αυτο ειναι πιθανοτατα ρυθμιση απο το bios,ψαξου λιγακι δεν εχω εμπειρια απο Β450 μητρικες.

Bρηκα αυτο.

https://www.asus.com/support/FAQ/1042220/

Για τα υπολοιπα ειμαστε σιγουροι οτι δεν "στην κανει καποιος δισκος"

Δημοσ.
2 ώρες πριν, JDROGAS είπε

Αυτο ειναι πιθανοτατα ρυθμιση απο το bios,ψαξου λιγακι δεν εχω εμπειρια απο Β450 μητρικες.

Bρηκα αυτο.

https://www.asus.com/support/FAQ/1042220/

Για τα υπολοιπα ειμαστε σιγουροι οτι δεν "στην κανει καποιος δισκος"

Θα παιξω λιγο με τις ρυθμησεις…

για τους δισκους τι να πω… 100% υγεια βγαζουν, ετρεξα καποια tests , δεν εβγαλε κατι…  ισως πρεπει να ξεσυνδεσω καποιον για να δω… 

2 ώρες πριν, Apollonian είπε

Εάν κατά την εκκίνηση ο σκληρός σου δεν κάνει κάποιον θόρυβο σαν κλικ, τότε κατά πάσα πιθανότητα φταίει η μητρική.

Τι κλικ να κανει ο nvme η ο ssd ?.. 

Δημοσ.

άλλαξε energy-plan στο bios , τον τελευταίο καιρό βγάζουν προβλήματα.

τους έχουν πιάσει οι  "πρασινες" ενοχές για τα υπερβολικά ρεύματα που δίνουν οι μητρικές για αυτόματο o/c και βάζουν "παλαβες" ρυθμίσεις.

γενικά πάνε με την λογική να σε κάψω Γιάννη να σε αλείψω λάδι.

Δημοσ.
Στις 23/1/2022 στις 1:34 ΜΜ, Tsakalos! είπε

Παίζει να έχεις mouse πάνω στην PS/2 θύρα ;

Όπως είπε ο @jgeorgiou κόψε τα eco mode και σιγουρέψου ότι το boot priority σου είναι σωστό. Μπορεί να προσπαθεί το PC να κάνει boot από λάθος μέσο και για αυτό να καθυστερεί.

33660587_.png.745ad4ec8751c59ec3749306854b19a6.png

Έχεις δοκιμάσει να κάνεις boot γενικά σε άλλο δίσκο ή σε κάποια άλλη συσκευή όπως κάνα flash USB ?

Δημοσ.

Δεν κολαει στο boot… παταω το κουμπι, αναβουν λαμπακια κτλ, η οθονη δεν Δειχνει τιποτα απολυτως για κανα λεπτο, και στην συνεχεια δειχνει την αρχικη οθονη της asus και προχωραει σφαιρα…

δοκιμασα να μπουταρει απο usb κτλ, κανενα θεμα..

Δεν υπαρχει τροπος, Ξερω γω κανα log καπου που να δειχνει τι κολαει και που;..

Δημοσ.

απενεργοποιησε ολες τις περιττες συσκευες απο το bios,ασε μονο το δισκο που εχεις το os.Ακομη και onboard καρτα ηχου off.Tα παντα off.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν υπάρχει τρόπος να δει τι αργεί αν το motherboard σου δεν έχει debug led.

Αυτό που γράφεις ότι το boot από USB είναι γρήγορο δεν έχει λογική γιατί όπως τα γράφεις η καθυστέρηση είναι πριν αρχίσει να διαβάζει τα αποθηκευτικά μέσα.

Στο δικό μου PC όταν αργεί το cold boot είναι γιατί έχω φτάσει τις RAM στο όριο και δυσκολεύεται να κάνει memory training. Αυτό εξαρτάται άμεσα από τη θερμοκρασία του χώρου γιατί η θερμοκρασία αλλάζει την αντίσταση του termination. 

Έχω κακές εντυπώσεις από corsair ram (με εξαίρεση τις πανάκριβες) οπότε εγώ αυτές θα κοιτούσα πρώτα και θα προσπαθούσα να βάλω manualy το procODT (με βάση αυτά που προτείνει ο RAM calculator for Ryzen).

*Φυσικά πρέπει πρώτα να αφαιρέσεις όλα τα USB (stick/δίσκους κλπ) που δεν είναι απαραίτητα.

Επεξ/σία από elpenor
  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.

Οτι λεει ο @elpenor. Ειδικα οι lpx ειναι χαλια της corsair. Αντι για αντιστασεις (για καποιον που δεν ξερει), θα προτεινα απλα να δοκιμασεις στα 3000 mhz

Δημοσ.
Στις 23/1/2022 στις 3:57 ΜΜ, Apollonian είπε

Εάν κατά την εκκίνηση ο σκληρός σου δεν κάνει κάποιον θόρυβο σαν κλικ, τότε κατά πάσα πιθανότητα φταίει η μητρική.

Οι ssd/m2 δεν κανουν κλικ.

Δημοσ.
9 ώρες πριν, elpenor είπε

Στο δικό μου PC όταν αργεί το cold boot είναι γιατί έχω φτάσει τις RAM στο όριο και δυσκολεύεται να κάνει memory training. Αυτό εξαρτάται άμεσα από τη θερμοκρασία του χώρου γιατί η θερμοκρασία αλλάζει την αντίσταση του termination. 

Αν σου πω οτι εχω έντονα στο μυαλο μου την εντύπωση οτι τωρα με τα κρυα δυσκολεύεται ακομα περισσοτερο, συγκριτικά με ποιο ζεστες μερες, τι θα μου πεις?.. δεν ειχα ιδεα οτι σχετικα χαμηλη θερμοκρασια (θερμοκρσια case στο ξεκινημα 15-18 βαθμους) θα μπορούσε να προκαλέσει κατι τετοιο...

οπως και να χει, και εγω καπως καταληγω στις μνημες... μιλησα με τον κολητο μου, θα κανουμε τραμπα της μνημες μου με τις δικες του, να δω τι θα γινει..  θα "παιξω" και θα ενημερωσω !

9 ώρες πριν, elpenor είπε

Αυτό που γράφεις ότι το boot από USB είναι γρήγορο δεν έχει λογική γιατί όπως τα γράφεις η καθυστέρηση είναι πριν αρχίσει να διαβάζει τα αποθηκευτικά μέσα.

Εννοούσα οτι απο usb μπουταρει κανονικα, σφαιρα, ΟΤΑΝ περασει το αρχικο λεπτο που τo pc μενει απλα σε αδρανεια..

• Like 1
Δημοσ.

To PC ανοίγει με το ποντίκι.

Όταν πατάς να κάνει boot καθυστερεί να ποστάρει αλλά όταν ποστάρει δουλευει κανονικά "πάει σφαίρα" 

Όταν κάνεις restart δεν έχεις θέμα

Κλασσική περίπτωση βλάβης :P 

seferlis-doctor zivagko arabas - YouTube

Δεν είναι απο τα κρύα 

Είναι ότι έχει πειράξει (έστω και άθελα) τα power states του PC 

Πήγαινε στο bios σου και μετά "advanced" και μετά "APM configuration" και τσέκαρε αν ειναι Enable S5, power off, disabled disabled  αν δεν ειναι κάντα έτσι. 

Μετά πήγαινε "advanced" > "CPU configuration" και βάλε Disabled στο PSS mode 

Μετά πήγαινε "advanced" >  "Onboard devices configuration" και το USB delivery in soft off s5 κάντο disable 

Μετά στα windows τώρα (10 υποθέτω) Έναρξη>ρυθμίσεις>Σύστημα μετά απο δίπλα στις επιλογές  διάλλεξε το "Παροχή ενέργειας και αναστολή λειτουργείας" και στα δεξιά μετά κάνε κλικ στα μπλε γράμματα "πρόσθετες ρυθμίσεις ενέργειας" στο παράθυρο που θα εμφανιστεί διάλεξε "υψηλές επιδόσεις" 

Μετά ενώ είσαι σε αυτό το παράθυρο πάτα απο δίπλα "Επιλογή ενεργειών κουμπιών τροφοδοσίας" Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί πάτα τα μπλέ γράμματα με την ασπίδα απο δίπλα

Μετά ΞΕτσέκαρε (να μην είναι τσεκαρισμένο δηλαδή ) τα: Ενεργοποίηση γρήγορης εκκίνησης (προτείνεται αλλά βγάλτο γιατί δεν κάνει πραγματικό shutdown έτσι :P  ) 
και ΞΕτσεκαρε το "Αδρανοποίηση" 

Μετά στο ίδιο παράθυρο πιο πάνω λέει "Όταν πατάω το κουμπί τροφοδοσίας"  και διάλεξε την επιλογή "τερματισμός λειτουργίας" 

Αποθήκευσε τις αλλαγές (έχει κουμπάκι για αυτό κάτω κάτω) 

Γυρνάς πίσω στο παράθυρο επιλογών παροχής ενέργειας (εκει που διάλεξες υψηλές επιδόσεις λιγο πιο πριν) και πατάς αριστερά εκει που λέει "επιλογή χρόνου μετάβασης σε καταστολή λειτουργίας" και το αλλάζει σε "ΠΟΤΕ" 

Μετά άνοιξε το CMD σαν admin και πάτα powercfg.exe /hibernate off  και μετά enter (μην πληκτρολογήσεις enter πάτα το κουμπάκι εννοώ) 

Μετά πληκτρολόγησε shutdown /s /f /t 0 και πάτα enter

Το PC θα κλείσει 

Όταν κλείσει πάτα το κουμπάκι για να ανοίξει 

Τώρα λογικά θα έκει καεί το τροφοδοτικό... εχμ θα δουλεύει κανονικά εννοώ :P  

• Like 2
Δημοσ.

Λοιποοοον…

2 μερες τωρα, με την Ram στα 3000, δεν εχει κανει ουτε ενα αργο cold boot… 

αρα οπως φαινεται ειναι θεμα Ram… θα παιξω φυσικα ακομα να δω τι γινεται.. 

και ερωτω.. σκεφτομαι εδω και καιρο καποια στιγμη να παω σε 32 gb ram.. τι να κοιταξω να παρω, ωστε να μαι 100% σιγουρος οτι θα παιξουν στα 3200;  Γιατι και οι lpx που βαλα ηταν στο compatibility list αλλα να τα θεματα…

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...