Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
5 ώρες πριν, arianos16 είπε

Καλημέρα στην παρέα!

Μετά από 7 χρόνια ( Οκτώβριος 2014 - Οκτώβριος 2021) επέστρεψα στην Ελλάδα για προσωπικούς μου λόγους, στην επιστροφή αυτή μας βρήκε ο θάνατος της γιαγιάς η οποία έχει αφήσει περιουσιακά στοιχεία στα εγγόνια, η οποία όμως δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα και το κερασάκι είναι το κομμάτι του στρατού.

Όσον αφορά το κομμάτι με την εφορία για κακή μου τύχη είχα αφήσει την μητέρα μου να ασχοληθεί με αυτό και τον λογιστή καθώς εγώ από την μια σαν 20 χρόνος που δεν γνώριζα και μια δόση αδιαφορίας το άφησα στην άκρη. Κάπου λοιπόν στις αρχές του 21 μετά από συζήτηση με την μαμά μου ξεφουρνίζει ότι πρέπει να δηλώσω κάτοικος εξωτερικού στην εφορία και ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια είμαι αδήλωτος.
 Ξεκινάω λοιπόν να ψάχνω το τι πρέπει να κάνω και τι δικαιολογητικά χρειάζομαι τυχαίνει συζήτηση σε τραπέζι με φίλους που ειπώθηκαν πράματα τα οποία προφανώς και με τρόμαξαν και σταμάτησα την όλη διαδικασία. Αυτό το οποίο αναφέρθηκε ήταν το ότι αν συνεχίσω την διαδικασία η εφορία θα με φορολογήσει βάση ελληνικής φορολογίας στο αγγλικό εισόδημα για κάθε χρόνο, προσπάθησα να το εξακριβώσω αυτό και δεν μπόρεσα να βγάλω άκρη ούτε με αναζήτησή στο Ίντερνετ ούτε με λογιστές όποτε το παράτησα πιστεύοντας ότι δεν θα γυρίσω ποτέ στην Ελλάδα.

Πλέον όμως που έχω γυρίσει και με το νέο έτος έχω πιάσει δουλειά κανονικά με φουλ ένσημα κλπ και την διαθήκη να πλησιάζει θέλω να τακτοποιηθεί το ζήτημα για να ξεμπερδεύω and life goes on. Όσο αναφορά το κομμάτι του στρατού πίστευα ότι με το κλείσιμο της 7ετιας θα έπαιρνα την βεβαίωση σαν κάτοικος εξωτερικού από το προξενιό και μετέπειτα την αναβολή από την στρατολογία αλλά με όλα αυτά στο τραπέζι ανοιχτά με ανησυχεί τυχόν ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ προξενείου/στρατολογίας με εφορία και ξεδίπλωμα όλης της τρύπας χωρίς αυτή να έχει τακτοποιηθεί.

Εγώ αυτή τη στιγμή ποιες είναι οι καλύτερες κινήσεις που πρέπει να κάνω ώστε ειδικά το κομμάτι της εφορίας να τακτοποιηθεί. Φαντάζομαι στο άνοιγμα της διαθήκης και στην αποδοχή της περιουσίας θα ζητηθεί φορολογική ενημερότητα πράγμα που εγώ δεν μπορώ και να κάνω. Σε ζήτηση με λογιστή μου είπε ότι αν απλά πάω να ζητήσω φορολογική ενημερότητα και δουν το ιστορικό να ειπωθεί ότι ήμουν άνεργος/άεργος όλα τα προηγούμενα έτη και να πληρώσω πρόστιμα τη τάξης των 100 ευρώ για κάθε χρόνια, ισχύει κάτι τέτοιο? Επίσης κατά ποσό το προξενείο/στρατολογία ανταλλάσσει στοιχεία με την εφορία ?

Ευχαριστώ προκαταβολικά για τον χρόνο και την βοήθεια σας.

Τι μια λες ότι δεν το δηλώσες και την άλλη λες ότι ο στρατός ξέρει ότι έλειπες 7 χρόνια.

Δεν είναι αντίφαση αυτό ?

Δημοσ.
3 ώρες πριν, vs_skg είπε

αμα γυρισες μονιμα μη σε αγχωνει ο στρατος, ξεκινα διαδικασιες για Ι5 με αναβολες και ολα καλα

3 ώρες πριν, Land-decked είπε

Ακριβώς, ξεκινάς διαδικασία ι5. Μην αναφέρεις καν ότι ήσουν εξωτερικό. Πες ότι ήσουν κλεισμένος 7 χρόνια στο σπίτι με την μάνα σου λόγο κατάθλιψης

Εφόσον σπούδαζε στο εξωτερικό για να πάρει αναβολή θα είχε δώσει στο στρατό τα δικαιολογητικά από το πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Λίγο δύσκολο να πει ότι δε βγήκε από το σπίτι. Επίσης μπορεί εύκολα να διασταυρωθεί αν αυτά τα χρόνια πηγαινοερχόταν αεροπορικώς Ελλάδα.

Δημοσ.
51 λεπτά πριν, Speculoos είπε

Εφόσον σπούδαζε στο εξωτερικό για να πάρει αναβολή θα είχε δώσει στο στρατό τα δικαιολογητικά από το πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Λίγο δύσκολο να πει ότι δε βγήκε από το σπίτι. Επίσης μπορεί εύκολα να διασταυρωθεί αν αυτά τα χρόνια πηγαινοερχόταν αεροπορικώς Ελλάδα.

ήθελε να παρει απαλλαγή ως κάτοικος εξωτερικού, οχι αναβολή. 

Και κάτοικος εξωτερικού δεν ειχε δηλωθεί. 

Γύρισε για την κληρονομιά. 

Δημοσ.
2 ώρες πριν, Speculoos είπε

καταρχάς δεν λέει πουθενά ότι ήταν φοιτητής. Κατά δεύτερον δεν χρειάζεται να πει που ήταν τόσα χρόνια κλπ. το διοικητικό πρόστιμο σίγουρα το χει φάει και έχει κυρηχτει ανυπότακτος. Κατά τρίτον σιγά μη γίνει τέτοια διασταύρωση, μόνο όταν χτυπάει αυτόματα το διαβατήριο στο αεροδρόμιο σε "πιάνουν". Εδώ μπορείς να πετάξεις σε άλλη χώρα της ΕΕ και να μην φαίνεται στο σύστημα ότι είσαι ανυπότακτος στην Ελλάδα. 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, Speculoos είπε

λολ κι εγω πως εβγαλα ι5 τοτε? καλα που ζεις, θα κατσει κανεις να ασχοληθει? Εδω εχουμε χιλιαδες "πτυχιουχους" στο δημοσιο, χωρις πτυχια, γιατι ποτε κανεις δεν ζητησε απο τα πανεπιστήμια τα στοιχεια!! ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ 

Επεξ/σία από Land-decked
Δημοσ.
6 ώρες πριν, csontheline είπε

Στα 7 χρόνια δεν μπορείς να αιτηθείς υπηκοότητα; 

και να αιτηθει και να λαβει την δευτερη υπηκοοτητα, αυτο δεν εχει καμια επιδραση πανω στις 2 υποχρεωσεις που αναφερει (φορολογικα και στρατολογια)

Δημοσ.
23 ώρες πριν, arianos16 είπε

Αν προχωρήσω με την εκπρόθεσμη και κάνω μηδενικές που θα φαίνεται ότι ήμουν Ελλάδα με ποια σκέψη η ελληνική εφορία θα ζητήσει πληροφορίες από την αλλοδαπή ?

Δε θα ζητήσει ειδικά για σένα. Η αλλοδαπή ενημερώνει την τοπική για όλους

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους, ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.

Δεν έχω κηρυχθεί ανυπότακτος, με μια μάτια στην στρατολογία λέει Μάρτιος χωρίς παραπάνω πληροφορίες. Αναβολή στο στρατό είχα πάρει μετά το σχολείο που πέρασα σε σχολή στην Ελλάδα αλλά τα παράτησα στο χρόνο και έφυγα εξωτερικό για δουλειά.

On 21/01/2022 at 14:46, Speculoos said:

Για το θέμα της εφορίας θα βρεις λογιστή που όχι μόνο ξέρει αλλά έχει διάθεση να τρέξει (γιατί θέλει πολύ τρέξιμο, δε γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη) και έχει άκρες στην εφορία. Άκρες όχι με την έννοια του μέσω αλλά άτομα που θα μπορέσουν να ερμηνεύσουν σωστά τις διατάξεις του νόμου.

Σε γενικές γραμμές το ότι δεν έκανες δηλώσεις τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα είναι το λιγότερο, θα κάνεις αναδρομικά μηδενικές πληρώνοντας κάποιο πρόστιμο. Για την αποφυγή διπλής φορολόγησης θα πρέπει να μαζέψεις ότι επικοινωνία είχες με την αγγλική εφορία και για να έκανες τη ζωή σου πολύ πιο εύκολη θα έπρεπε να τους έβαζες να υπογράψουν αυτή την αίτηση https://www.aade.gr/sites/default/files/2017-03/8.aithsh_efarmoghs_UNITEDKINGDOM_APPLI.pdf. Δε θέλει ούτε μετάφραση, ούτε σφραγίδα Χάγης, με αυτό είσαι καλυμμένος. Δε γνωρίζω αν μπορείς να το κάνεις μέσω ταχυδρομείου ή μέσω του αγγλικού προξενείου στην Ελλάδα.

Για το θέμα του στρατού, είτε έζησες 2 χρόνια στο εξωτερικό είτε 22, από τη στιγμή που γυρνάς μόνιμα στην Ελλάδα πριν συμπληρώσεις τα 45 τότε είσαι υποχρεωμένος να υπηρετήσεις. Τσέκαρε αφού η αναβολή σου τελείωσε το 21 μην έχεις πέσει σε τίποτα ανυπότακτους και φας από πρόστιμο μέχρι στρατοδικείο.

Αν τέλειωσε βέβαια η αναβολή σου τέλος του 21, τότε πιθανότατα θα σε καλέσουν σε μια από τις επόμενες ΕΣΣΟ.

Το έγγραφο που δείχνεις πρέπει να γίνει για κάθε χρόνια ή μόνο μια φορά ? Η διπλή φορολόγηση πως προκύπτει όμως ? Το να μαζέψω όλους τους εκκαθαριστικούς το μόνο εύκολο.

Δημοσ.
14 λεπτά πριν, arianos16 είπε

Δεν έχω κηρυχθεί ανυπότακτος, με μια μάτια στην στρατολογία λέει Μάρτιος χωρίς παραπάνω πληροφορίες. Αναβολή στο στρατό είχα πάρει μετά το σχολείο που πέρασα σε σχολή στην Ελλάδα αλλά τα παράτησα στο χρόνο και έφυγα εξωτερικό για δουλειά.

Το έγγραφο που δείχνεις πρέπει να γίνει για κάθε χρόνια ή μόνο μια φορά ? Η διπλή φορολόγηση πως προκύπτει όμως ? Το να μαζέψω όλους τους εκκαθαριστικούς το μόνο εύκολο.

Αν είχες παρει αναβολή λογω σπουδων και δεν παρουσιάσεις απολυτηριο ή ότι παρακολούθησες τότε σε βλέπω να ζητάνε να κάνεις επιπλέον θητεία ,εξαγοράσιμη.

Δημοσ.
Στις 21/1/2022 στις 8:08 ΜΜ, Land-decked είπε

λολ κι εγω πως εβγαλα ι5 τοτε? καλα που ζεις, θα κατσει κανεις να ασχοληθει? Εδω εχουμε χιλιαδες "πτυχιουχους" στο δημοσιο, χωρις πτυχια, γιατι ποτε κανεις δεν ζητησε απο τα πανεπιστήμια τα στοιχεια!! ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ 

Ίσως το έχεις πιο πρόσφατο αλλά πριν από 5-10 χρόνια δεν ήταν τόσο χαλαρή η κατάσταση, ειδικά όταν έχεις να κάνεις με εξωτερικό και τα αντίστοιχα προξενεία.

16 λεπτά πριν, arianos16 είπε

Η διπλή φορολόγηση προκύπτει από το έγγραφο. Το συμπληρώνεις, το στέλνεις στην αγγλική εφορία και εκείνοι βάζουν τη σφραγίδα τους. Επιβεβαιώνει ότι έχεις ήδη φορολογηθεί για τα εισοδήματά σου. Σίγουρα θα χρειαστεί για την τελευταία χρόνια στα αλλά θα σε καθοδηγήσει ο λογιστής.  Αν πας μόνο με εκκαθαριστικά είναι πιθανό να μπλέξεις με μεταφράσεις, σφραγίδες Χάγης κτλ.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Γράψε στη Google "κάτοικος εξωτερικού λογιστής". Θα σου βγάλει ένα σορό. Πάρε τηλέφωνο σε 2-3 και εξήγησε το θέμα σου. Κάποιος θα βρεθεί να ξέρει και να σε καθοδηγήσει αναλάβει τη διεκπεραίωση. Σίγουρα δεν είσαι ο πρώτος που αντιμετωπίζει κάτι τέτοιο.

Το να πας μόνος σου στην εφορία και να βγάλεις άκρη περισσότερο χρόνο-->χρήμα θα σου κοστίσει και θα έχεις να αντιμετωπίσεις και την έλλειψη επαγγελματισμού του κάθε υπαλλήλου που δεν έχει κέφια.

Επεξ/σία από MakeGreeceSexyAgain
Δημοσ.

Για να μην ανοίγω νέο θέμα (και θα με συγχωρέσετε αν είναι λίγο off topic) αλλά θα ήθελα να ρωτήσω σε ποιες περιπτώσεις κάποιος ενώ είναι μόνιμος κάτοικος Αθηνών και αρμόδια ΔΟΥ να είναι πχ η ΔΟΥ Πειραιά (τυχαίο παράδειγμα) , να πάει στην Θεσσαλονίκη και να αιτηθεί ΝΟΜΙΜΑ κλειδάριθμο από ΔΟΥ Θεσσαλονίκης.

Γνωρίζω ότι αρμόδια ΔΟΥ για την διεκπεραίωση αυτή είναι ΜΟΝΟ η ΔΟΥ μόνιμης κατοικίας , αν ισχύει κάτι άλλο παρακαλώ όποιος γνωρίζει να ενημερώσει.

Δημοσ.
16 ώρες πριν, Dark_Nightfall είπε

Για να μην ανοίγω νέο θέμα (και θα με συγχωρέσετε αν είναι λίγο off topic) αλλά θα ήθελα να ρωτήσω σε ποιες περιπτώσεις κάποιος ενώ είναι μόνιμος κάτοικος Αθηνών και αρμόδια ΔΟΥ να είναι πχ η ΔΟΥ Πειραιά (τυχαίο παράδειγμα) , να πάει στην Θεσσαλονίκη και να αιτηθεί ΝΟΜΙΜΑ κλειδάριθμο από ΔΟΥ Θεσσαλονίκης.

Γνωρίζω ότι αρμόδια ΔΟΥ για την διεκπεραίωση αυτή είναι ΜΟΝΟ η ΔΟΥ μόνιμης κατοικίας , αν ισχύει κάτι άλλο παρακαλώ όποιος γνωρίζει να ενημερώσει.

αν έκανε αίτηση στη ΔΟΥ που είναι κοντά στο χώρο εργασίας του Πχ γιατί να μην τον πάρει....μια φορά εκδίδεται όπως κα το αφμ.....εω αφμ έβγαλα Ρόδο και η μόνιμη κατοικία είναι Ναύπλιο,κλειδαριθμο πήρα Τρίπολη

• Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...