arianos16 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2022 Καλημέρα στην παρέα! Μετά από 7 χρόνια ( Οκτώβριος 2014 - Οκτώβριος 2021) επέστρεψα στην Ελλάδα για προσωπικούς μου λόγους, στην επιστροφή αυτή μας βρήκε ο θάνατος της γιαγιάς η οποία έχει αφήσει περιουσιακά στοιχεία στα εγγόνια, η οποία όμως δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα και το κερασάκι είναι το κομμάτι του στρατού. Όσον αφορά το κομμάτι με την εφορία για κακή μου τύχη είχα αφήσει την μητέρα μου να ασχοληθεί με αυτό και τον λογιστή καθώς εγώ από την μια σαν 20 χρόνος που δεν γνώριζα και μια δόση αδιαφορίας το άφησα στην άκρη. Κάπου λοιπόν στις αρχές του 21 μετά από συζήτηση με την μαμά μου ξεφουρνίζει ότι πρέπει να δηλώσω κάτοικος εξωτερικού στην εφορία και ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια είμαι αδήλωτος. Ξεκινάω λοιπόν να ψάχνω το τι πρέπει να κάνω και τι δικαιολογητικά χρειάζομαι τυχαίνει συζήτηση σε τραπέζι με φίλους που ειπώθηκαν πράματα τα οποία προφανώς και με τρόμαξαν και σταμάτησα την όλη διαδικασία. Αυτό το οποίο αναφέρθηκε ήταν το ότι αν συνεχίσω την διαδικασία η εφορία θα με φορολογήσει βάση ελληνικής φορολογίας στο αγγλικό εισόδημα για κάθε χρόνο, προσπάθησα να το εξακριβώσω αυτό και δεν μπόρεσα να βγάλω άκρη ούτε με αναζήτησή στο Ίντερνετ ούτε με λογιστές όποτε το παράτησα πιστεύοντας ότι δεν θα γυρίσω ποτέ στην Ελλάδα. Πλέον όμως που έχω γυρίσει και με το νέο έτος έχω πιάσει δουλειά κανονικά με φουλ ένσημα κλπ και την διαθήκη να πλησιάζει θέλω να τακτοποιηθεί το ζήτημα για να ξεμπερδεύω and life goes on. Όσο αναφορά το κομμάτι του στρατού πίστευα ότι με το κλείσιμο της 7ετιας θα έπαιρνα την βεβαίωση σαν κάτοικος εξωτερικού από το προξενιό και μετέπειτα την αναβολή από την στρατολογία αλλά με όλα αυτά στο τραπέζι ανοιχτά με ανησυχεί τυχόν ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ προξενείου/στρατολογίας με εφορία και ξεδίπλωμα όλης της τρύπας χωρίς αυτή να έχει τακτοποιηθεί. Εγώ αυτή τη στιγμή ποιες είναι οι καλύτερες κινήσεις που πρέπει να κάνω ώστε ειδικά το κομμάτι της εφορίας να τακτοποιηθεί. Φαντάζομαι στο άνοιγμα της διαθήκης και στην αποδοχή της περιουσίας θα ζητηθεί φορολογική ενημερότητα πράγμα που εγώ δεν μπορώ και να κάνω. Σε ζήτηση με λογιστή μου είπε ότι αν απλά πάω να ζητήσω φορολογική ενημερότητα και δουν το ιστορικό να ειπωθεί ότι ήμουν άνεργος/άεργος όλα τα προηγούμενα έτη και να πληρώσω πρόστιμα τη τάξης των 100 ευρώ για κάθε χρόνια, ισχύει κάτι τέτοιο? Επίσης κατά ποσό το προξενείο/στρατολογία ανταλλάσσει στοιχεία με την εφορία ? Ευχαριστώ προκαταβολικά για τον χρόνο και την βοήθεια σας.
3DJIN Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) αναβολη δε δικαιουσαι.(μεχρι 28 ειναι υπο προυποθεσεις) οσο για το αλλο οχι δεν γινεται ,δεν ανταλασσουν πληροφοριες η στρατολογια με την εφορια. εισαι τραγικος που γυρισες,λιγο ακομη ηθελε. Επεξ/σία 21 Ιανουαρίου 2022 από 3DJIN
epp Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) απτη στιγμη που εχεις γυρισει η αναβολη ως μονιμος κατοικος εξωτερικου που ισως να επαιρνες αν δεν ειχες γυρισει, δεν εχει κανενα νοημα ακομα και αν την ειχες παρει. Σημειωση πως αν ησουν φοιτητης στο εξωτερικο αυτο το διαστημα, δεν μετραει για την επταετια στο εξωτερικο που ζηταει η στρατολογια μιας και αυτο που ζηταει ειναι 7 ετη βιοπορισμου και οχι σπουδων (δηλαδη εργασιας που καλυπτες μονος σου τα εξοδα σου). Ειναι αναβολη και οχι απαλλαγη , που σημαινει πως αν γυρισεις στην Ελλαδα και μεινεις για πανω απο 6 μηνες, δεν εισαι πλεον μονιμος κατοικος εξωτερικου και πρεπει να υπηρετησεις κανονικα. Επισης αν δεν ειχες καποια αλλη αναβολη αυτο το διαστημα (λογω σπουδων) και σε καλεσαν και δεν πηγες δηλαδη εισαι ανυποτακτος, τοτε να ξερεις οτι θα εχεις λαβει και προστιμο 6000 στην εφορια ως ανυποτακτος. Επεξ/σία 21 Ιανουαρίου 2022 από epp
arianos16 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) 24 minutes ago, 3DJIN said: αναβολη δε δικαιουσαι.(μεχρι 28 ειναι υπο προυποθεσεις) οσο για το αλλο οχι δεν γινεται ,δεν ανταλασσουν πληροφοριες η στρατολογια με την εφορια. εισαι τραγικος που γυρισες,λιγο ακομη ηθελε. Τι εννοείς δεν δικαιούμαι και με το λίγο ακόμη; οσο για την 7ετια το γνωρίζω, βιοποριστική ήταν η μετανάστευση με πλήρης απασχόληση. Όσον αναφορά την επιστροφή δεν ξέρω αν θα είναι μόνιμη αλλά ακόμα διατηρώ συμβόλαιο σπιτιού έξω / συμβόλαια-λογάριασμους στο όνομα μου / τραπεζικό λογαριασμό που ακόμα κάνω συναλλαγές. είχα αναβολή λόγο σπουδών που τελείωσε το 21 Επεξ/σία 21 Ιανουαρίου 2022 από arianos16
Giama Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2022 Πω ρε φίλε, κουράγιο... Νομίζω ότι σε τέτοιες περιπτώσεις η έκβαση εξαρτάται σχεδόν απολύτως από τον εφοριακό που θα πέσεις. Όπως λέει ο λογιστής σου, πιθανόν και κανένας να μην ασχοληθεί, πιθανόν όμως και να σε βάλουν να δώσεις το 100άρικο ανά έτος (πιθανότατα μόνο για τα χρόνια που δεν έχουν παραγραφεί, 5ετία?). Αν θυμάμαι καλά, το 100άρικο ανά έτος αφορά την εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης, θα σου πει να κάνεις εκπρόθεσμες μηδενικές δηλώσεις για κάθε χρόνο και για κάθε εκπρόθεσμη είναι 100 Ευρώ το πρόστιμο. Είσαι όμως 100% σίγουρος ότι οι φορολογικές αρχές των δύο χωρών δεν ανταλλάσσουν δεδομένα μεταξύ τους; Αν ανταλλάσσουν μπορεί κάποια στιγμή να μπλέξεις. Το θεωρώ αρκετά δύσκολο, αλλά δεν ξέρω στην πραγματικότητα πόσο πιθανό είναι αυτό. (Τα παραπάνω φυσικά απολύτως προσωπική εκτίμηση, δεν είμαι λογιστής/εφοριακός)
vs_skg Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2022 2 λεπτά πριν, Giama είπε Είσαι όμως 100% σίγουρος ότι οι φορολογικές αρχές των δύο χωρών δεν ανταλλάσσουν δεδομένα μεταξύ τους Αναμφίβολα ανταλλάσουν μέσω του CRS (Common reporting standards) το θέμα είναι αν θα ανταλλάξουν για τον TS 2
arianos16 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) Αν προχωρήσω με την εκπρόθεσμη και κάνω μηδενικές που θα φαίνεται ότι ήμουν Ελλάδα με ποια σκέψη η ελληνική εφορία θα ζητήσει πληροφορίες από την αλλοδαπή ? Μέχρι και σήμερα η μόνη υπηρεσία στην οποία είχα δηλώσει την αλλοδαπή ήταν στην αστυνομία όταν είχα πάει για το διαβατήριο και πριν από λίγες μέρες online στην πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς γιατί ήθελα να κλείσω 3η δόση Επεξ/σία 21 Ιανουαρίου 2022 από arianos16
dbrillis Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2022 "κλείσιμο της 7ετιας θα έπαιρνα την βεβαίωση σαν κάτοικος εξωτερικού από το προξενιό" Ενω δεν ειχες δηλωθει κατοικος εξωτερικου;;; Δηλαδη για οτι σε βολευε ηξερες να βαλεις προγραμμα. Για την εφορια πιθανόν και κανένας να μην ασχοληθεί μπορει και να ασχοληθει. Ποτε δεν ξερεις. Ειδικα οταν ξεγραφτηκες απο Αγγλια εισαι σιγουρος οτι οι χωρες δεν θα ανταλλαξουν στοιχεια;
Anonymous11 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) κανεις μεταφρασεις τισ φορολικες σου δηλωσεις απο το εξωτερικο και κανεις αλλαγη φορολογικη κατοικιας εκπροθεσμα για τα προηγουμενα 7 χρονια. Θα πληρωσεις προστιμο 100 για καθε χρονια που εκανες εδω μηδενικες δηλωσεις(δλδ καλυτερα να μην ειχες κανει τπτ εδω). Εχε υποψην σου οτι εδω πλεον θα δικαιουσαι και την 50% φοροαπαλλαγη οταν πιασεις δουλεια ελλαδα (καλυπτεις το κριτηριο 5 χρονια φορολογικος κατοικος εξωτερικου) Μην ξεγραφτεις/ξενοικιασεις απο τον δημο σου στο εξωτερικο προτου τα κανεις αυτα. Επεξ/σία 21 Ιανουαρίου 2022 από Anonymous11 2
vs_skg Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2022 15 λεπτά πριν, arianos16 είπε Αν προχωρήσω με την εκπρόθεσμη και κάνω μηδενικές που θα φαίνεται ότι ήμουν Ελλάδα με ποια σκέψη η ελληνική εφορία θα ζητήσει πληροφορίες από την αλλοδαπή ? Μέχρι και σήμερα η μόνη υπηρεσία στην οποία είχα δηλώσει την αλλοδαπή ήταν στην αστυνομία όταν είχα πάει για το διαβατήριο και πριν από λίγες μέρες online στην πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς γιατί ήθελα να κλείσω 3η δόση Ελληνικο ΑΦΜ εχεις δωσει στις αγγλικές τραπεζες; Η τους ελεγες οτι εισαι φορολογικός κατοικος Αγγλιας αποκλειστικα;
arianos16 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) 11 minutes ago, Anonymous11 said: κανεις μεταφρασεις τισ φορολικες σου δηλωσεις απο το εξωτερικο και κανεις αλλαγη φορολογικη κατοικιας εκπροθεσμα για τα προηγουμενα 7 χρονια. Θα πληρωσεις προστιμο 100 για καθε χρονια που εκανες εδω μηδενικες δηλωσεις(δλδ καλυτερα να μην ειχες κανει τπτ εδω). Εχε υποψην σου οτι εδω πλεον θα δικαιουσαι και την 50% φοροαπαλλαγη (ισχυει για 5 χρονια φορολογικος κατοικος εξωτερικου) Μην ξεγραφτεις/ξενοικιασεις απο τον δημο σου στο εξωτερικο προτου τα κανεις αυτα. δεν έχω κάνει μηδενικές δηλώσεις στην Ελλάδα, δεν έχει κάνει τίποτα η μητέρα μου. 10 minutes ago, vs_skg said: Ελληνικο ΑΦΜ εχεις δωσει στις αγγλικές τραπεζες; Η τους ελεγες οτι εισαι φορολογικός κατοικος Αγγλιας αποκλειστικα; Δεν έχει δωθεί κανένα ελληνικό αφμ στο εξωτερικό εκτός τον αριθμό διαβατηρίου 12 minutes ago, dbrillis said: "κλείσιμο της 7ετιας θα έπαιρνα την βεβαίωση σαν κάτοικος εξωτερικού από το προξενιό" Ενω δεν ειχες δηλωθει κατοικος εξωτερικου;;; Δηλαδη για οτι σε βολευε ηξερες να βαλεις προγραμμα. Για την εφορια πιθανόν και κανένας να μην ασχοληθεί μπορει και να ασχοληθει. Ποτε δεν ξερεις. Ειδικα οταν ξεγραφτηκες απο Αγγλια εισαι σιγουρος οτι οι χωρες δεν θα ανταλλαξουν στοιχεια; Τι πάει να πει ότι με βόλευε? Δεν έβαλα κανένα πρόγραμμα απλά μπήκα στην στρατολογία/προξενείο και ήταν ξεκάθαρο ποια η διαδικασία σε σχέση με τα φορολογικά που μόνο ασαφείς και ανακριβείς post υπάρχουν στο διαδίκτυο. Δεν έχω ξεγραφτεί ακόμα τη χώρα. Επεξ/σία 21 Ιανουαρίου 2022 από arianos16
Ukforthemoment Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2022 Με την στρατολογία τι έχεις κάνει;ΤΙ στατους εχεις;Μην σε μαζεψουν ως ανυπότακτο .... Για όλα τα άλλα βρες λογιστή που να ξερει.
Speculoos Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2022 Για το θέμα της εφορίας θα βρεις λογιστή που όχι μόνο ξέρει αλλά έχει διάθεση να τρέξει (γιατί θέλει πολύ τρέξιμο, δε γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη) και έχει άκρες στην εφορία. Άκρες όχι με την έννοια του μέσω αλλά άτομα που θα μπορέσουν να ερμηνεύσουν σωστά τις διατάξεις του νόμου. Σε γενικές γραμμές το ότι δεν έκανες δηλώσεις τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα είναι το λιγότερο, θα κάνεις αναδρομικά μηδενικές πληρώνοντας κάποιο πρόστιμο. Για την αποφυγή διπλής φορολόγησης θα πρέπει να μαζέψεις ότι επικοινωνία είχες με την αγγλική εφορία και για να έκανες τη ζωή σου πολύ πιο εύκολη θα έπρεπε να τους έβαζες να υπογράψουν αυτή την αίτηση https://www.aade.gr/sites/default/files/2017-03/8.aithsh_efarmoghs_UNITEDKINGDOM_APPLI.pdf. Δε θέλει ούτε μετάφραση, ούτε σφραγίδα Χάγης, με αυτό είσαι καλυμμένος. Δε γνωρίζω αν μπορείς να το κάνεις μέσω ταχυδρομείου ή μέσω του αγγλικού προξενείου στην Ελλάδα. Για το θέμα του στρατού, είτε έζησες 2 χρόνια στο εξωτερικό είτε 22, από τη στιγμή που γυρνάς μόνιμα στην Ελλάδα πριν συμπληρώσεις τα 45 τότε είσαι υποχρεωμένος να υπηρετήσεις. Τσέκαρε αφού η αναβολή σου τελείωσε το 21 μην έχεις πέσει σε τίποτα ανυπότακτους και φας από πρόστιμο μέχρι στρατοδικείο. Αν τέλειωσε βέβαια η αναβολή σου τέλος του 21, τότε πιθανότατα θα σε καλέσουν σε μια από τις επόμενες ΕΣΣΟ. 2
vs_skg Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2022 αμα γυρισες μονιμα μη σε αγχωνει ο στρατος, ξεκινα διαδικασιες για Ι5 με αναβολες και ολα καλα
Land-decked Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2022 Ακριβώς, ξεκινάς διαδικασία ι5. Μην αναφέρεις καν ότι ήσουν εξωτερικό. Πες ότι ήσουν κλεισμένος 7 χρόνια στο σπίτι με την μάνα σου λόγο κατάθλιψης
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα