Προς το περιεχόμενο

Τα νέα Windows 11 SE laptops έρχονται για να ανταγωνιστούν τα Chromebooks

JohnVani18

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Radiatedsoul είπε

οχι δεν ειναι ενα πραγμα, μπορω να τρεχω ολες τις εφαρμογες απο google play που τρεχουν και σε κινητα και ταμπλετς.

Τον edge broswer δεν με αφηνει να τον βαλω , και ας υπαρχει στο μαγαζι κανονικα

Το αν μπαίνει ή όχι ένα app του Play Store σε Chromebook εξαρτάται νομίζω από τον developer. Άρα ίσως η Microsoft θεωρεί πως η Android έκδοση του Edge δεν είναι έτοιμη για PC.

Ένας, εντελώς διαφορετικός τρόπος, να εγκαταστήσεις τον Edge σε Chromebook είναι να ενεργοποιήσεις το Linux μέσα από τα Settings και να εγκαταστήσεις τον Edge σε πακέτο ".deb".

Διαφορετικά, μπορείς να κάνεις sideload το apk του Edge, με δύο τρόπους: 1) ενεργοποιώντας το "developer mode" στο Chromebook σου (πράγμα που μειώνει θεωρητικά την ασφάλεια που προσφέρει το Chrome OS), 2) ενεργοποιώντας το Linux και εγκαθιστώντας το ADB (δεν μειώνεις την ασφάλεια της συσκευής σου αλλά είναι πιο δύσκολη η διαδικασία).

Γενικότερα για το Chrome OS όμως, ΔΕΝ είναι οι εφαρμογές που εγκαθιστάς "το ίδιο" με τον Chrome Browser. Ο Chrome (και τα progressive web apps, όπως το YouTube, Zoom, TeamViewer που χρησιμοποιούν τον Chrome ως βάση για να τρέξουν) είναι το ΜΌΝΟ native application στο Chrome OS. Όλα τα άλλα (Linux apps, και πλέον και Android apps) τρέχουν σε Virtual Machine.

Το Linux μάλιστα τρέχει σε Container ΕΝΤΌΣ του Virtual Machine γιατί θεωρείται πιο ανασφαλές (αφού σου δίνει το ελεύθερο να τρέχεις οποιοδήποτε app και script θέλεις). Επίσης τρέχει σε διαφορετικό πυρήνα απ' ότι το Chrome OS.

Για το Android δεν είμαι σίγουρος, αλλά ξέρω ότι έτρεχε "ψιλο-native" αλλά πλέον είναι εξ ολοκλήρου σε VM κι αυτό.

Edit: Απ' ότι βλέπω το Chrome OS και το Android μοιράζονται τον ίδιο kernel εντός της ίδιας συσκευής. Ίσως για αυτό έχει κι ένα performance boost έναντι του Linux container.

Επεξ/σία από apostolisk86
  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

5 ώρες πριν, Giorgos216 είπε

Μακάρι! Και εγώ στην Ελλάδα πάντως τα προϊόντα της Microsoft δεν τα βλέπω ως επιλογή πλέον, πηγαίνω αυτόματα σε Chromebook/Macbook, που συγχρονίζονται και τέλεια με Android/iOS. Αναλόγως των προτιμήσεων και του budget του καθενός. Η Microsoft έχασε τα smartphones και δεν προσαρμόστηκε στις ανάγκες της εποχής. Δε θα μας λείψει.

5 ώρες πριν, skiabox είπε

Λογικό αφού έχει καταντήσει το πιο άσχημο και δυσλειτουργικό software στον πλανήτη.

Μα δεν φαίνεται να θέλει καν.

Οι αλλαγές που κάνει είναι είτε απειροελάχιστες είτε πάντα προς το χειρότερο.

5 ώρες πριν, apostolisk86 είπε

Δεν νομίζω να τα καταφέρει. Παραδόξως, περνάμε σε μια μετα-Microsoft εποχή, και ήδη πολλοί μαθητές (τουλάχιστον στις ΗΠΑ), έχουν πάει από Chromebook στο σχολείο, σε Chromebook/iPad/Macbook στο πανεπιστήμιο-κολλέγιο, σε Chromebook/Android/iOS/iPad/Macbook στην προσωπική τους ζωή. Μηδέν Microsoft (εξαίρεση οι gamers βεβαίως βεβαίως).

Εντωμεταξύ η Microsoft πηγαίνει πιο υπέροχα από πότε όλα τα επίπεδα. 

17 λεπτά πριν, ChownTuen είπε

Εντωμεταξύ η Microsoft πηγαίνει πιο υπέροχα από πότε όλα τα επίπεδα. 

Για το series s απλά respect.

Για σοβαρή επαγγελματική χρήση το λειτουργικό σύστημα είναι το χάος το ίδιο.

Κάθε δευτερόλεπτο σε περιμένει η επόμενη δυσάρεστη έκπληξη με αποτέλεσμα να σπαταλάς πιο πολύ χρόνο λύνοντας ιδιοτροπίες του συστήματος.

5 ώρες πριν, filip123go είπε

Δεν το βάζει κάτω πάντως, μπράβο της. Πιστεύω κάποια στιγμή θα της βγει.

Επίσης, την Ms δεν την ενδιαφέρει τι κάνουν οι οικιακοί users (από τα win98 σε αφήνει να τα έχεις δωρεαν στο pc σου).
H Ms μια ζωή δουλεύε με τους B2B όπου εκεί τα προιόντα της είναι μονόδρομος. 

Ο μοναδικος λογος που εχω και PC ειναι τα παιχνιδια...ολα τα αλλα τα κανω στο ipad μου και στο android τηλεφωνο μου. 

23 λεπτά πριν, kostasfalcon είπε

Ο μοναδικος λογος που εχω και PC ειναι τα παιχνιδια...ολα τα αλλα τα κανω στο ipad μου και στο android τηλεφωνο μου. 

Οκ... Good for you I guess? 

Μόλις τώρα, filip123go είπε

Οκ... Good for you I guess? 

αναγκαιο κακο μεχρι να αλλαξει η κατασταση και να μπορουμε να εχουμε games της προκοπης και εκτος του pc

5 λεπτά πριν, kostasfalcon είπε

αναγκαιο κακο μεχρι να αλλαξει η κατασταση και να μπορουμε να εχουμε games της προκοπης και εκτος του pc

Μπορείς πάντα να πάρεις μια κονσόλα. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το pc έχει καταντήσει για παιχνίδια και για επαγγελματίες. Το 99% των καθημερινων εργασιών σπίτι γινεται καλύτερα με ταμπλετα android/ iPad. Αμα βρεθεί λύση ποτέ για παιχνίδια, σπίτι ελάχιστοι θα το χρησιμοποιουν. Ασε που αυτονομία σε Windows για τα πανηγύρια. Ταμπλετα windows core i5 samsung 2.000€ κόστος, δε βγαζει πάνω απο 4 ωρες οθονης, και standby ουτε μέρα +ζεματάει. Ταμπλετα samsung tab s6,  αυτονομία standby βδομάδες, οθόνη 8ώρα +, και ψυγείο.. Περιττό να πω οτι γράφω απ την ταμπλετα android. Τη windows την ανοίγω 3 φορές το μηνα για δουλειά σοβαρή Εκεί όμως παίζει μπάλα μόνη της αφού δεν υπάρχουν οι εφαρμογές σε Android (ακόμα ή υπάρχουν χειρότερες) . 

Επεξ/σία από oldnew

Υπομονή, σε λίγο θα ξανάρθουν και τα κινητά τους, να ανταγωνισθούν τα Android ...

17 ώρες πριν, filip123go είπε

Δεν το βάζει κάτω πάντως, μπράβο της. Πιστεύω κάποια στιγμή θα της βγει.

Aκουσα πάντως και κάτι φήμες ότι η Microsoft θα εστιάσει μελλοντικά σε τσιπάκια και εμβόλια...  Τώρα, αν αυτά θα τρέχουν Win11 ή κάτι άλλο, δεν το ξέρω.

Αν "αφαιρείται" το SE mode όπως το S στα windows 10 S (που τα κάνουμε με μερικά κλικ home) καλώς.. Αλλιώς αν δεν έχουν κλειδωμένο το boot να σε παιδεύει να βάλεις άλλο λειτουργικό πάλι (ας πούμε) καλώς. 

Αλλιώς "άπατα" θα πάνε όπως λέγαμε και παλιά. 

22 ώρες πριν, Kosmal είπε

Δύσκολα η Microsoft θα αντιστρέψει την τάση που έχει δημιουργηθεί εναντίον του λειτουργικού της. Όλη η νέα γενιά έχει στραφεί σε άλλα λειτουργικά. 

Αχαχα..😅 Α ναι σε ποια; Ξέρεις άλλο πετυχημένο λειτουργικό σε λαπτοπ να μας το πεις; :)Α ξέχασα υπάρχουν και οι "I use Arch Linux" αλλά δεν είναι η "νέα γενιά" (όχι οι περισσότεροι δλδ). Σε laptop/desktop η MS με το λειτουργικό της καλώς ή κακώς παίζει ΜΟΝΗ της σε επίπεδο desktop έστω. Τα άλλα είναι για να κάνουμε κουβεντούλα. 

18 ώρες πριν, Eloy είπε

Aυτά τα λέγαμε (κι εγώ) το 2002, πριν 20 χρόνια... Τόσο μας έκοβε... Το 2022 πάλι τα ίδια θα λέμε ?  :)

πες τα ρε φίλε :) Εγώ τα έλεγα κοντά 30 χρόνια πριν (ότι θα πάω σε ibm OS/2 αντί windows 95) αλλά.. δεν 😏

• Like 1

Στις 21/1/2022 στις 10:58 ΠΜ, apostolisk86 είπε

Chromebook/Android/iOS/iPad/Macbook στην προσωπική τους ζωή. Μηδέν Microsoft (εξαίρεση οι gamers βεβαίως βεβαίως).

Ποιος θα βγάλει πανεπιστήμιο με Chromebook?

Μόνο κόπια του Excel/word θα χρησιμοποιούν;

Εγώ όταν σπούδαζα είχα λάπτοπ (μονοπυρηνα) τότε και έτρεχαν autocad, 3d σχέδιο, office και άλλα διάφορα.

Παίζουν αυτά σε Chromebook τώρα?

1 ώρα πριν, Tetrabitos είπε

Ποιος θα βγάλει πανεπιστήμιο με Chromebook?

Μόνο κόπια του Excel/word θα χρησιμοποιούν;

Εγώ όταν σπούδαζα είχα λάπτοπ (μονοπυρηνα) τότε και έτρεχαν autocad, 3d σχέδιο, office και άλλα διάφορα.

Παίζουν αυτά σε Chromebook τώρα?

Άλλες εποχές τότε, άλλες τώρα. Σαφώς Autocad και 3d σχέδιο δεν τρέχουν τα Chromebooks, και τα Windows είναι και θα παραμείνουν η dominant πλατφόρμα για τέτοιες δουλειές (όπως και για επεξεργασία ήχου, βίντεο, gaming κλπ).

Αλλά σε σχολές που δεν έχουν να κάνουν αυστηρά με computer design, προγραμματισμό, multimedia κλπ, όσοι δεν χρησιμοποιούν Windows δεν μένουν πλέον με παράξενες, δύστροπες και άσχημες εκδόσεις του Office. Το MS Office και το Google Docs προσφέρουν Online εκδόσεις που είναι αρκετές για απλή χρήση από έναν φοιτητή.

Κι εκεί έχει χωθεί καλά η Google με τα Chromebooks, και θεωρώ πως είναι δύσκολο πλέον να ανακαμφθεί η αύξουσα πορεία της. Όχι απλά κάποιοι φοιτητές βγάζουν τη σχολή με Chromebooks, αλλά και μόνο με το κινητό τους! Δεν είναι ιδανικό (κυρίως λόγω των περιορισμών της μικρής οθόνης), αλλά δεν είναι και τόσο ενοχλητικό ώστε κάποιοι φοιτητές να προβούν στην αγορά λάπτοπ.

Για όσους η χρήση που κάνουν ή η σχολή τους το απαιτεί, πολλές φορές ένα Chromebook προσφέρει ότι ακριβώς το κινητό (με ένα γνώριμο περιβάλλον στους χρήστες Android), συν τα πλεονεκτήματα που προσφέρει ένας desktop browser κι ένας desktop text editor (έστω κι εντός του browser).

Και αυτή είναι η πλειοψηφία των χρηστών, ιδίως νεότερης γενιάς. Οι υπόλοιποι σαφώς, θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν Windows (με μια μειοψηφία MacOS, και μια ακόμα μικρότερη μειοψηφία GNU/Linux).

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...